JORGEN1970 napisał: Akumulator żelowy kupiłem dlatego ponieważ chcę żeby było bezpiecznie w obawie przed pożarem,
Weź pod uwagę, że niewłaściwie eksploatowany akumulator może wybuchnąć, w zasadzie niezależnie od typu. Głównie chodzi tu o niewłaściwy proces ładowania, prowadzący do przegrzania aku i w rezultacie do fajerwerków.
Żel ma jeszcze to do siebie, że trzeba bardzo uważać na parametry ładowania, bo można mu bardzo łatwo znacznie skrócić życie, mając nieodpowiednie, czyli różne od zaleceń producenta zakresy napięć dla poszczególnych faz ładowania / podtrzymania.
Tak sobie myślę, telefony komórkowe, lapki i inne wynalazki z bateriami litowymi używam od nie pamiętnych czasów i nie kojarzę żadnego wypadku u mnie czy też wśród kręgu ludzi których znam, aby cokolwiek kiedykolwiek komuś się zapaliło czy wybuchło.
Zwróć uwagę, że była również histeria na punkcie palących się instalacji PV czy wybuchających solarów do grzania wody. I co - ano pewnie dokładnie to samo - PV potrafią się palić jak są niewłaściwie zrobione i nie mają okresowej kontroli eksploatacyjnej, znaczy się, ktoś sobie przyoszczędził. Solary wybuchały, kiedy też ktoś przyoszczędził, i nie założył systemu przeciwdziałającemu zbytniemu wzrostowi temperatur płynów w instalacji.
JORGEN1970 napisał: chociaż akumulator jest w torbie też się obawiam jak przyjdzie lipiec , ale założę jakiś termometr.
Ale torba z wentylacją?
A poważniej - też warto uważać na temperatury otoczenia / aku, bo zbyt wysokie mogą też drastycznie obniżać żywotność aku. Tu, jak i przy ładowaniu, masz Biblię w postaci zaleceń producenta, których trzeba się słuchać i do nich stosować.
A propos przegrzania aku, to właśnie mi się przypomniało, że w Jaguarach z czterolitrowym silnikiem aku było w takim specjalnym pojemniku z wentylatorem i bimetalem, które chłodziły aku powietrzem z zewnątrz wozu, kiedy temperatura w komorze silnika osiągała za wysoką dla aku wartość. Taka ciekawostka.
JORGEN1970 napisał: Kupiłem zestaw może po to aby się dowiedzieć jakie parametry można osiągnąć i z myślą czy uda się może zaoszczędzając trochę kilowatogodzin rocznie aby nie przekroczyć limitu rocznego.
Doświadczenie to bardzo ważna rzecz. W połączeniu z niezbędną wiedzą może spokojnie doprowadzić do optymalnych rozwiązań. Powodzenia!.