Zwierzak81
Ale się namieszało, najpierw odpowiedziałem na twojego maila, a potem zauważyłem że na forum napisałeś to samo, więc ja też odpowiem na forum to samo co ci odpisałem na maila:
2. Domyślam się, ze chodzi ci o punkty pomiarowe, na których można sprawdzić
napięcie strojenia (3,4 - 28 V). Ja w swoim tunerze
(T3015 oczywiście) tych punktów nie znalazłem. Napięcie to można zmierzyć na nóżkach kondensatora (lub między jedną z nózek a masą, druga nóżka i tak jest połączona z masą), który o ile dobrze pamiętam znajduje się z lewej strony głowicy (poza ekranem). Gdyby napięcie się nie zgadzało, należy je skorygować PR-kiem (podkówką), który siedzi na dolnej płycie tunera, obok trzech potencjometrów wieloobrotowych do programowania. Jest ważne, aby napięcie strojenia korygować przed przestrajaniem.
3. Nie pamiętam gdzie jest ten kondensator, musiałbym otworzyć tuner (co uczynię za parę dni, bo muszę wprowadzić poprawki). Ale jeżeli ma on wartość 10nF albo 100nF to na pewno nie ma potrzeby go ruszać przy przestrajaniu. Jak ja przestrajałem to po prostu wyłączyłem AFC ( ARCz) przyciskiem z przodu tunera. Nie powinno się ruszać niczego poza tym,
co jest w głowicy (tam wszystkim trza kręcić).
Po za tym:
1. Czasami dobrze jest odwinąć 1 - 2 zwoje z cewki heterodyny (ta w lewej
górnej cześci głowicy, patrząc na otwarty tuner od przodu)
2. Postaraj się, bo to naprawdę fajny tunerek
3. Naprawdę warto stroić według miernika podłączonego do nóżki 14 układu TDA1047, najlepiej używając miernika wychyłowego nastawionego na zakres 1,5V - 3V.