logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Astra G 1.4 16v 98r. Nie LPG. Brak mocy TYLKO na 3-5 biegu.

mak_7 25 Mar 2023 05:08 1386 10
REKLAMA
  • #1 20507231
    mak_7
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,
    Tego typu problemów jest pełno nawet na tym portalu, jednak po przeczytaniu wielu zauważyłem że każdy z nich jest inny. Być może mój problem też jest indywidualny. Dlatego tworze nowy wątek. Napiszę dużo, ale postaram się zwięźle. Możliwe że coś pominę, więc jak będzie potrzeba to rozwinę na prośbę.
    .
    Opis sytuacji (w skrócie):
    Astra mam od ok 1,5 roku jak na 90 KM wydawała mi się mało dynamiczna bo do tej pory jeździłem 1.9 TDI 110KM. Ale wszyscy co nią jeździli mówili, że jest Normalnie. Natomiast niedawno pojawiły się całkowity brak mocy na biegach 3, 4, 5. Jeżdżę raczej spokojnie ok 2,5k obrotów zmieniam bieg, itd. Głównie po mieście na odcinkach 5km. Raz na jakiś czas żona przepali na trasie.
    Bez znaczenia czy silnik ciepły czy zimny na biegu 1 i 2 jest normalna. W momencie zmiany na 3 bieg i wyżej (zmieniałem na każdym zakresie obrotów 2k, 3k, 4k) jakby nagle ciągnęła coś ciężkiego. Przy wolnej jeździe wchodzi w dziwne wibracje i z tłumika słychać „pierdzenie”. Przy większej prędkości nie wiem czy są wibracje i hałas z tłumika bo wszystko jest głośne, ale spadek mocy taki sam. Na luzie tego nie ma, a obroty są spokojne.
    Stan techniczny części, które są związane z tematem (według mnie): świece, sonda lambda, filtry, czujnik temp., termostat, rozrząd wymienione na nowe. Nie wymieniony olej i filtr. Wcześniejszy właściciel wymienił przed sprzedażą, a ja zrobiłem ok 6K km dopiero. Brak Katalizatora. Poziom Oleju i płynów nie zmienia się w czasie.
    .
    Co to może być (znalezione w podobnych tematach) próbowałem sam z tym działać:
    0) Sprawdzenie i skasowanie błędów.
    1) Cewka zapłonowa
    2) Czujnik temperatury
    3) Czujnik MAP.
    4) EGR
    5) Przepustnica
    6) Lewe powietrze
    7) „podwieszone zawory” -nagar na trzonkach zaworów
    8) Ciśnienie paliwa (pompa paliwa)
    9) * w ASO wgrać najnowszy soft do komputera
    10) Wydech ?
    11) sonda Lambda.
    12) Kompresja
    .
    Co zrobiłem z tymi pkt.:
    Ad.0) Specjalnie z tego powodu Kupiłem Opel Scaner – Brak błędów. Żadna kontrolka się nie świeci.
    Skoro go już mam to w następnych punktach. Jeśli będzie potrzeba mogę wykonać sprawdzenia jakiś parametrów czy zrobić z nich wykresy. Zamiast mierzyć miernikiem. Tylko proszę powiedzieć jakie.
    Gdyby ktoś nie wiedział jakie ten program ma możliwości to na tym filmiku jest pokazane co można sprawdzić. [od 4:00 do 6:50 - z tego można mieć wykres].
    https://youtu.be/ER-tyKpdCjk
    .
    Ad.1) Cewka zapłonowa- nie umiem sprawdzić, znalazłem filmik na YT z Bogdanem, ale wolałbym nie odkręcać świec i nie mam klucza do nich.
    https://youtu.be/nX8EhV9bRMo
    Pytanie: czy mogę zrobić tak jak na filmie wykorzystując stare świece? W sensie te co są nie wykręcać, a sprawdzić na tych co był jak kupiłem auto. Czy kręcąc zapłonem na takim „kombinowaniu” nie zaleje obecnych świec lub coś? Czy po takim sprawdzeniu można później jakoś odparować paliwo?
    Czytałem o sprawdzeniu rezystancji, ale nie znalazłem filmu jak to zrobić, a oscyloskopu nie posiadam.
    Pytanie: czy w ogóle to może być cewka lub świece skoro na biegach 1 i 2 wszystko jest OK?
    Moja cewka ma też takie "dziwne" dziury:
    Astra G 1.4 16v 98r. Nie LPG. Brak mocy TYLKO na 3-5 biegu.
    .
    Ad.2) Czujnik temp. Był nie dawno wymieniony. Wizualnie wszystko wygląda dobrze. W razie potrzeby zrobię zdjęcia lub sprawdzę co trzeba.
    Mój problem jest na Ciepłym jak i na Zimnym silniku. Ale jeszcze później sprawdzę też na ssaniu.
    .
    Ad.3) MAP – takie pomiary zrobiłem podczas jazdy, wykresy są nie aktualne, bo sam jechałem i nie zrobiłem screena w dobrym momencie.
    [dodam później, bo zapomniałem z laptopa przerzucić...]
    Dodatkowo chciałem sprawdzić miernikiem, ale na tym filmie koleś nie dokładnie tłumaczy i nie wiem gdzie „wepchać” pierwszą sondę...
    https://youtu.be/neDiLBo143s
    A tu jeszcze zdj. wężyka pod nim, trochę jakby sparciały, ale podciśnienie trzyma bo nie chciał zejść dziad z sensora
    Pytanie: Wymienić wężyk? Jak tak to on się jakoś konkretnie nazywa lub ma jakieś wymiary? Bo nie ma na nim nic napisane.
    Pytanie2: można jakoś Opel skanerem sprawdzić go dokładnie czy miernikiem lepiej?
    .
    Ad.4) EGR – nie był jakoś szczególnie uwalony, trochę go wyczyściłem specjalnym preparatem. Ale nie wiem czy jest sprawny, więc i tak go zaślepiłem. Nic to nie zmieniło, auto dalej muli na biegach powyżej 3.
    Samego EGR oczywiście nie zrobiłem (zapomniałem), ale był mniej więcej tak samo brudny.
    .
    Ad.5) Przepustnica i odma – w sumie też „czyste”. Zero nagaru w przewodach, leekie pęknięcie na jednym wężu to obciąłem
    Astra G 1.4 16v 98r. Nie LPG. Brak mocy TYLKO na 3-5 biegu. . Astra G 1.4 16v 98r. Nie LPG. Brak mocy TYLKO na 3-5 biegu.
    Przepustnicę profilaktycznie środkiem czyszczącym umyłem bez zdejmowania (zapomniałem zrobić zdj po).

Pytanie: Czy na tym zdjęciu ten „wpust” powinien być na wylot? Bo ten obok jak wkładałem drucik to widziałem go w środku przepustnicy, natomiast ten ze zdjęcia „trafia na ścianę”.
    Pytanie2: Na zdjęciach przewodów i opasek zaciskowych, czy waszym zdaniem np. wymienić opaski zaciskowe? Mam tylko takie skręcane śrubokrętem „polskie”.
    .
    Ad.6) Lewe powietrze – zdjąłem to całe co idzie od filtra do przepustnicy oglądałem to bardzo dokładnie x2 w różne dni i nie znalazłem dziury. Czytałem, że może być mikro dziura i żeby sprawdzić całość na włączonym silniku przy użyciu Startera czy czegoś takiego. Że jak pryska się i wpadnie na nieszczelność to obroty się zwiększą i dziura znaleziona. Opaska na przepustnicy raczej dobra, trzyma.
    Pytanie: Czy gdzieś jeszcze szukać nieszczelności lub z użyciem tego startera?
    A tu jeszcze zdjęcie korektora zrobione przypadkiem jak sprawdzałem filtr oleju.
    .
    Ad.7) Nagar na zaworach – ponoć częsty przypadek dla 16v zwłaszcza moim stylem jazdy (zmiana biegu ok 2,5K obrotów, po mieście na odcinkach ok 5km). Ale czy to nie było by widoczne na wszystkich biegach, a nie tylko na 3, 4, 5?
    Pytanie: Jeśli to może być przyczyną to jak sam mógłbym to wyczyścić? Jakaś płukanka do paliwa lub oleju? Coś jak Liquid Moly przy wymianie oleju?
    .
    Ad.8) Ciśnienie paliwa- nie wiem jak sprawdzić? Czy można to zrobić Opel Skanerem? Filtr paliwa niedawno wymieniony, chyba przed zimą.
    .
    Ad.9) Wgranie nowego sterownika w ASO- to jest jakaś patologia... na forum ludzie piszą, ze kosztowało ich to od 70-150 zł (tylko nie pamiętam z kiedy te posty były). A ja we Wrocławiu zadzwoniłem do 3 różnych salonów i w ogóle 3 różne wersje.
    1. „nie powiem Panu, musi Pan przyjechać i na miejscu się okaże. Ale 300zł x Wielokrotność w zależności o klasy programu + 350 za wgranie = min 650 zł! Od razu do zapłaty ponieważ po podłączeniu do samochodu sterownik automatycznie zostanie wgrany.
    2. „nie ma do pana samochodu po 2000roku nowszych sterowników” (ja): ale mój samochód jest z 1998r. (ASO:) „serwisant mówi, że nie ma do Pana samochodu...”
    3. 2 dni czekałem i x5 tam dzwoniłem, kiedy w końcu sprawdzili i oddzwonili to dokładnie 650zł.
    Pytanie: czy ktoś inny możne to zrobić niż ASO? Jakiś warsztat z Tech-2, itp?
    A jeszcze przypadkiem trafiłem na filmik Bogdana, że zamiast wgrywać sterownik można kupić używany komputer. Może ktoś tu się też wypowiedzieć?
    https://youtu.be/40-n3psRXX8
    .
    Ad.10) Wydech- to chyba też nie miało by znaczenia skoro na 1 i 2 biegu jest OK?. Przypominam, że brak Katalizatora. Ale tą informację mam ze stacji diagnostycznej. Dokładnie to diagnosta jak sprawdzał spaliny powiedział: „jest x2 większa ilość CH niż jest dopuszczalne. To przez brak Katalizatora”.
    .
    Ad.11) sonda Lambda- jest nowa. A opel skaner wskazuje zmiany w napięciu „na żywo”.
    .
    Ad.12) Kompresja – Ponownie odwołanie, że auto na 1 i 2 bieg jest OK.
    Pytanie: Opel Scaner’em mogę to jakoś sprawdzić?
    .
    13) [Bonusowo] Sprzęgło?
    Pytanie: czy jakaś usterka lub „kończące się” sprzęgło może być przyczyna takiego zachowania się samochodu?
    .
    Dodatkowo może będzie przydatne:
    Zdjęcia wycieku pod silnikiem są już od dawna. Chyba było „coś z tym robione”, ale nie mogę znaleźć faktury z tego czasu. Oleju i płynu chłodniczego nie ubywa. A zaciek jest chyba już tylko zabrudzeniem.
    .
    Na koniec taka sytuacja, że Astra ma „stałe spalanie”. Jak kolwiek dziwnie to nie zabrzmi to Lato czy Zima, Trasa 30km, tylko miasto 5km na tankowaniu. ZAWSZE spala ok 9L/100?
    To dane z przed usterki CHYBA x2 ostatnie tankowania już na niej były, ale wtedy przesiadałem się między autami. Jednak pamiętam że już wtedy zaczęło się coś dziać z tym brakiem mocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20507239
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 876
    mak_7 napisał:
    13) [Bonusowo] Sprzęgło?
    Pytanie: czy jakaś usterka lub „kończące się” sprzęgło może być przyczyna takiego zachowania się samochodu?

No tym bym się zajął.

A jak on widzi górki wtedy jest kaplica z miejsca? Wyślizgane sprzęgło da wolne rozpędzanie się a pod byle górke trzeba mocno deptać na niższym biegu żeby w ogóle jechac.
  • #3 20508022
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    dzięki za odpowiedź. A czy mógłbyś trochę więcej o tym powiedzieć? Przyznaje, że jestem lekko zaskoczony, że akurat tylko to zostało wskazane :)
    Ten "bonus" pojawił się przypadkiem, podczas "rozmowy z czapy" z jednym znajomym. No niby że biegi 1 i 2 są rozruchowe, itd...
    .
    Ten objaw ma jakąś nazwę? abym mógł o tym też sam poczytać i ewentualnie jak do Mechanika pojadę to precyzyjnie wskazać.
    Pytanie: Czy można jakoś sprawdzić to sprzęgło? Sam lub Mechanik, aby potwierdzić diagnozę zanim do wymiany dojdzie?
    .
    Co do jazdy pod górkę to TAK. W skrajnych przypadkach jak mam małą prędkość i jadę np pod górę na estakadzie, to auto zwalnia. Kiedy gaz w podłogę, a obroty powyżej 3K. Teraz nie jestem pewien ALE wydaje mi się, że jadąc pod górkę z małą prędkością: Obroty rosną, a prędkość spada (chyba).
    .
    Dodatkowo kilka informacji (mogą się przydać).
    Auto kupiłem jak miało 123tys km. Rocznie robiło ok 2 tys km, po mieście i jeździł nim starszy Pan, więc mógł katować to sprzęgło. Sam osobiście przyznaje, że też nie bardzo umiem ruszać tym silnikiem i prawie zawsze zdarza mi się, że ruszam na dużych obrotach.

Dodano po 19 [minuty]:

A jeszcze wrzucam screeny z odczytu Opel Skanerem (dla MAP), których wczoraj nie miałem :
    .
    I przy okazji Info początkowe o samochodzie, może do czegoś się przyda.
    .
    Na koniec taki psikus, jak przez miesiąc nie było żadnego błędu. To wczoraj jak wracałem z pracy i jeszcze sprawdzałem inne zachowania się auta. To pojawiła się kontrolka chek engine... Dziś odczytałem i skasowałem błąd było to:
    Pewnie dlatego, że EGR jest zaślepiony.
    .
    + poszedł jeden paragon za paliwo i teraz mam pewność co do zwiększenia spalania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20508170
    enhanced
    Poziom 43  
    Jeszcze jakby był katalizator to można by na niego zrzucać winę ale to nie w każdym przypadku.

A tak to ewidetnie wskazuje na wyślizgane sprzęgło, tak miałem w merivie 2005 z14xep dwa lata temu też jeżdzone mało i pewnie od nowości tarcza sprzęgła była w aucie.

WYprzedzanie tylko po długim czasie i oczywiście po równym lub pochyłym, żadne lewe pasy na skrzyżowaniach bo by mnie każdy z prawej wyprzedził ;) od razu po przesiadce z astry 1 f x16szr był szok jak to się ledwo toczy a astra to tylko 75km v 90km nie mówiąc że tam monowtrysku a tu sekwencja.
    Oczywiście większa górka to żeby auto jakoś utrzymywało tempo to redukcja na 3 i do deski w zasadzie ale to tylko utrzymywało tempo albo bardziej zwalniało.

Teraz chodzi jak rakieta a chyba ze dwa lata ma już sprzęgło a dokładniej tarcza i ze 50 tys zrobione. Idzie tak jak powinno na tak mały silnik i trochę cięzki auto ale nie strach stawać na lewym pasie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20508225
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3653
    Jeżeli autor prawidłowo opisuje objawy (co nie jest takie pewne), to ewidentnie ślizga się sprzęgło. Dziwne, że tego nie czuje.
  • #6 20508524
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzieki za odpowiedzi,
    słabo znam się na mechanice samochodowej... niestety gorsza sytuacja zmusiła mnie trochę do tego, aby samemu się zaangażować.
    .
    Co do opisanych objawów to zgadzam się, że moge je źle lub nie precyzyjnie przedstawiać. Albo nie wszystko pisać, itp. Staram się jak moge, ale nie chce też w drugą strone przegiąć i "slyszeć coś czego nie ma" :)
    .
    dlatego dopytywałem o to sprzęgło. To co mi napiszecie + jeszcze sam poczytam i porównam do mojej sytuacji.
    Więc jak coś jeszcze mam zwrócić uwagę to piszczie. Sprawdzę jak potrafie i dam znać jak u mnie.

Dodano po 12 [minuty]:

balonika3 napisał:
    ewidentnie ślizga się sprzęgło. Dziwne, że tego nie czuje.

jeszcze do tego chciałem się odnieść. To dawno temu coś mi z tym sprzęgłem "nie pasowało" i odziwo wtedy też rozmawiałem z tą samą osobą o tym i znalazłem w swoich notatkach odnośnie Astry taka notkę
  • #7 20510296
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    poczytałem trochę o "ślizgającym się sprzęgle".
    .
    "Ślizganie się sprzęgła, może także spowodować problemy z ruszaniem, jednak jest to raczej skrajny przykład awarii sprzęgła" - u mnie to wygląda tak, że jakbym za szybko puszczał sprzęgło podczas ruszania. Dlatego miałem już dawno wątpliwości czy łapie sprzęgło odpowiednio. W efekcie kiedy ruszę to nagle jakby Astra przygasa, więc dociskam sprzęgło i gaz ruszając na wysokich obrotach... Ciągle byłem przekonany, że to wina moich umiejętności co do ruszania, a właściwie ich brak...
    .
    Nie wyczytałem nigdzie, żeby auto z powodu ślizgającego sprzęgła wydawało dziwne dźwięki czy wibracje przy zmianie na wyższe biegi.
    Pytanie: Czy po prostu nikt o tym nie pisze, bo to oczywiste jest? Czy u mnie to jednak dodatkowy objaw np. czegoś jeszcze?

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

Z innej beczki. To że mam teraz zwiększone spalanie to rozumiem, ale czy problem ze sprzęgłem może przekładać się też na to "stałe spalanie"? w sensie czy może być to skutkiem wyślizganego sprzęgła.
  • REKLAMA
  • #8 20517069
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    To nie ślizgające się sprzęgło ! :(
    .
    Mieliście rację, że źle przedstawiałem objawy (chodź "trochę" pasowało). Po mieście jednak wyglądało to inaczej niż na trasie. Dziś w drodze do Mechanika coś mnie tchnęło i zrobiłem te x3 krótkie filmiki:
    Na prostej:

Pod górkę:

.
    Najbardziej zastanawiające jest zachowanie już na 5 biegu coś jakby "blokada"??
    .
    Dlatego bardzo proszę o powrót do mojego problemu i opisanej sytuacji. Nawet zebrałem jeszcze raz Pytania z mojego pierwszego postu gdzie wszystko opisałem, żeby było bardziej dostępne.
    .
    ===================
    .
    Kabel Opel Skaner -Jeśli będzie potrzeba mogę wykonać sprawdzenia jakiś parametrów czy zrobić z nich wykresy. Zamiast mierzyć miernikiem. Tylko proszę powiedzieć jakie.
    .
    https://youtu.be/nX8EhV9bRMo
    Pytanie: czy mogę zrobić tak jak na filmie wykorzystując stare świece? […] nie zaleje obecnych świec lub coś? Czy po takim sprawdzeniu można później jakoś odparować paliwo?
    .
    Pytanie: Wymienić wężyk do MAP?
    Pytanie2: można jakoś Opel skanerem sprawdzić działanie MAP czy miernikiem lepiej?
    .
    Pytanie: Czy na tym zdjęciu przepustnicy zaznaczony na zielono „wpust” powinien być na wylot? Bo ten obok jak wkładałem drucik to widziałem go w środku przepustnicy, natomiast ten ze zdjęcia „trafia na ścianę”.
    .
    Pytanie: Czy gdzieś szukać nieszczelności z użyciem startera?
    .
    Pytanie: Jeśli nagar na zaworach może być przyczyną to jak sam mógłbym to wyczyścić? Jakaś płukanka do paliwa lub oleju? Coś jak Liquid Moly przy wymianie oleju?
    .
    Pytanie: Wgranie Nowego STEROWNIKA czy ktoś inny możne to zrobić niż ASO? Jakiś warsztat z Tech-2, itp? (w sensie ktoś od komputerów, immobilizer’ów, czy coś takiego)
    Pytanie 2: Może kupić używany komputer. Może ktoś tu się też wypowiedzieć?
    https://youtu.be/40-n3psRXX8

.
    PS. To ostatnie podkreślone jest teraz moim faworytem jeśli chodzi o wszystko co zrobiłem.
  • #9 20517982
    enhanced
    Poziom 43  
    Wymieniłeś sprzęgło że wiesz że to nie sprzęgło?

Innych górek nie masz bo to raczej wzniesienie i to małe a nie górka, ja mam górke z 700 metrów zaraz po wyjeździe z domu i tam oczywiście 3 idę ewentualnie 4 ale to ma nachylenie terenu a nie lekko wzniesienie - takie coś to dla mnie jakbyś po równym jechał.

Piersze filmiki wyglądają Ok jakby nie sprzęgło albo jeszcze nie sprzęgło bo przecież to równe a pod górką padło :)

Trzeba by nagrać najlepiej wszystkie dane do pliku podczas jazdy a przynajmniej zainteresować się sondą lambda, MAF jak jest, korekty krótko i długoterminowe jak są. Bo możliwe że brak katalizatora robi swoje.

Świece masz 1 elektrodowe? Czuć na postoju nie równą pracę czy coś że chcesz je męczyć? szczelina ustawiona na ile na świecy ja jest 1 elektrodowa?

Można by sprawdzić ciśnienie paliwa ale to fizycznie manometrem. Przy pełniejszym baku coś się poprawia?
  • #10 20518499
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    Dzięki za odpowiedź. Pojechałem specjalnie do mojego Mechanika, aby właśnie zostawić auto z myślą wymiany sprzęgła. Pokazałem mu filmik i powiedział żebyśmy się przejechali, była taka sama sytuacja jak na filmikach. stwierdził "to nie sprzęgło, jak by się ślizgało to obrotomierz na 3 i 4 poszedł by jak szalony, a tu ewidentnie nie ma mocy by jechać."
    Z filmów na YT jakie oglądałem to też faktycznie wyglądało to inaczej dlatego nagrałem moje filmy. Dodatkowo właśnie zachowanie na 5 biegu jest "dziwne" jakby w pewnym momencie doszedł do "blokady".
    .
    niestety nie mam większych wzniesień niż na wiaduktach, jak okiem sięgnąć same niziny. Wrocław i okolice.
    .
    Sondę mam tylko x1 przed KAT, była wymieniona jakiś rok temu na nową. Nie wiem czy oryginalną Opla. Poszukam jak wrócę do domu na fakturach co będzie napisane. Wtedy też sprawdzę jakie są świece i będę musiał poczytać o tym MAF żeby odpowiedzieć czy jest, itd. Mój układ dolotowy wygląda tak, a zaznaczony czujnik czy jest odpięty czy podpięty, auto zachowuje się tak samo.
    .
    Auto zostawiłem u Mechanika i w następnym tyg. zaglądnie do niego, wspominał że chce pod kompa podłączyć i "sprawdzić co mu dolega" być może właśnie to co wspomniałeś te dane do pliku podczas jazdy. Rozmawialiśmy też właśnie o sądzie lambda, że jak nie oryginalna to może świrować (ale świruje dopiero od nie dawna a mam ją rok) i jeszcze kompresja, tłumik końcowy i ogólnie to co uzna za przyczynę. Ale będę coś wiedział dopiero w nast tyg.
    .
    Mimo że stoi u mechanika to nie chce tego zostawić, bo może się okaże że on nic nie naprawi, więc zawsze mogę mu jeszcze coś zasugerować co się od Was dowiem. Wrócę jeszcze z informacjami jak pisałem wyżej. A czy mogę poprosić o rozwinięcie stwierdzenia:
    enhanced napisał:
    Bo możliwe że brak katalizatora robi swoje

A i czy te "dane do pliku sam sprawdzę Opel Skanerem?
    .
    A na pełniejszym baku to szczerze dawno Astra nie miała więcej niż za 100zł zatankowane, bieda co tu gadać.

Dodano po 2 [godziny] 8 [minuty]:

Wracam z informacjami o świecach i sondzie.
    Astra G 1.4 16v 98r. Nie LPG. Brak mocy TYLKO na 3-5 biegu. Astra G 1.4 16v 98r. Nie LPG. Brak mocy TYLKO na 3-5 biegu.
    .
    Astra G 1.4 16v 98r. Nie LPG. Brak mocy TYLKO na 3-5 biegu. Astra G 1.4 16v 98r. Nie LPG. Brak mocy TYLKO na 3-5 biegu.
  • #11 20582919
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    po dłuższym czasie wracam z rozwiązaniem mojego problemu, aby jednocześnie zamknąć ten wątek.
    Okazało się, że MAP Sensor był wadliwy. Ja sam specjalnie kupiłem kabel i program, aby poszukać błędu. Ale zakupiony przeze mnie sprzęt tego nie widział. Ponadto wszystko z hamulcami było ok.
    opis.
    Specjalnie wróciłem w moje rodzinne strony do dawnego mechanika, widocznie miał lepszy sprzęt diagnostyczny ponieważ jemu pokazywał się błąd. okazało się że Czujnik MAP miał "jakieś zwarcie" i właśnie był ten błąd Czujnik został wymieniony na inny używany, a problem zniknął... Szkoda że mój kabel tego nie widział, zaoszczędziło by to wiele czasu i nerwów.
    PS. Kabel to Opel Scanner (ale wiedziałem, że jego skuteczność wynosi 95%) ja miałem akurat te 5% pecha :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem mocy w Oplu Astra G 1.4 16v z 1998 roku, szczególnie na biegach 3, 4 i 5. Po przeanalizowaniu objawów, w tym wibracji i dziwnych dźwięków z tłumika, użytkownik rozważał możliwość wyślizganego sprzęgła, jednak mechanik stwierdził, że to nie jest przyczyną. Po dalszych badaniach i konsultacjach, okazało się, że problemem był wadliwy czujnik MAP, który został wymieniony, co rozwiązało problem. Użytkownik podkreślił, że jego diagnostyka nie wykryła błędu, co spowodowało dodatkowe trudności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA