logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Eliminacja zagrożenia zagłuszania sygnału GSM w alarmie Integra Satel z modułem int GSM

Barbarossa77 28 Mar 2023 16:26 2736 17
  • #1 20512673
    Barbarossa77
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Mam alarm Integra Satel oraz moduł komunikacji int GSM. Słyszałem że złodzieje potrafią zagłuszyć sygnał GSM tak że mimo tego że alarm jest aktywowany to nie dociera to do właściciela. Moje pytanie jest następujące czy są jakieś mechanizmy albo urządzenia ,które pozwolą w eliminować to zagrożenie. Może są też takie opcje ustawienia.
  • #2 20512797
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Nie ma żadnych ustawień.
    Dołożyć drugi tor komunikacji.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20512872
    Barbarossa77
    Poziom 3  
    sosarek napisał:
    Nie ma żadnych ustawień.

Jaki tor ? Druga kartę sim?

Dodano po 18 [minuty]:

sosarek napisał:
    Nie ma żadnych ustawień.

• #4 20512929
    tomaszns
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Cytat:

Jak ktoś zagłuszy GSM to druga karta Ci nic nie da. Możesz zastosować TCP/IP, PSTN lub radio (ale ten wariant to raczej w przypadku podłączenia do AO).
  • #5 20513122
    sosarek

Poziom 43  
    Nie drugą kartę a np.ETHM.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20514128
    hurtowniae24

Poziom 8  
    Ocena: 4
    >>20512673
    Tak, faktycznie istnieje zagrożenie, że złodzieje mogą zagłuszać sygnał GSM, co utrudniałoby właścicielowi otrzymanie powiadomienia o alarmie. Istnieją jednak sposoby, które mogą pomóc w zabezpieczeniu systemu przed takim zagrożeniem.

Pierwszym sposobem jest zastosowanie dodatkowej linii komunikacyjnej, np. modemu analogowego lub linii Ethernet, która umożliwia przesyłanie alarmów w sposób niezależny od sieci GSM. W ten sposób, nawet gdy sygnał GSM zostanie zagłuszony, system alarmowy wciąż może wysłać powiadomienie o zdarzeniu na drugą linię.

Drugi sposób to zastosowanie technologii "dual-sim", w której do urządzenia jest wprowadzona druga karta SIM, co umożliwia komunikację przez dwie różne sieci GSM. W przypadku zagłuszenia sygnału z jednej sieci, alarm może nadal wysłać powiadomienie przez drugą kartę SIM.

Trzeci sposób to zastosowanie tzw. "przekaznika GSM", który umożliwia przekierowanie połączenia z jednej sieci GSM na inną, co może zwiększyć szanse na dostarczenie powiadomienia.

W przypadku integracji systemu alarmowego z siecią monitoringu, można skorzystać z dodatkowych zabezpieczeń, takich jak monitorowanie stanu łączności i w razie potrzeby automatyczne przełączanie na inne źródło komunikacji.

Ostatecznie, warto pamiętać, że zawsze istnieje ryzyko, że złodzieje będą w stanie obejść zabezpieczenia i zagłuszyć sygnał GSM, dlatego też warto stosować kilka różnych metod komunikacji, aby zwiększyć bezpieczeństwo systemu.
    Konto firmowe:
    MEGAel Sp. Z.o.o
    Mościckiego 155, Tarnów, 33-100 | Strona WWW: www.he24.pl
  • #7 20514137
    sosarek

Poziom 43  
    hurtowniae24 napisał:
    Drugi sposób to zastosowanie technologii "dual-sim", w której do urządzenia jest wprowadzona druga karta SIM, co umożliwia komunikację przez dwie różne sieci GSM. W przypadku zagłuszenia sygnału z jednej sieci, alarm może nadal wysłać powiadomienie przez drugą kartę SIM.

Jasne, szczególnie jak działają w tym samym paśmie...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20514142
    hurtowniae24

Poziom 8  
    Masz rację, przepraszam za nieścisłość. W przypadku zastosowania dwóch kart SIM działających w tym samym paśmie (np. dwóch kart GSM), to faktycznie nie będzie to skutecznym sposobem na zabezpieczenie systemu przed zagłuszaniem sygnału. W takim przypadku, lepszym rozwiązaniem może być zastosowanie dwóch różnych technologii, np. GSM i CDMA, lub zastosowanie linii komunikacyjnych o innej technologii, np. Ethernet lub modem analogowy. Dzięki temu w przypadku zagłuszenia sygnału z jednej sieci, system alarmowy wciąż może wysłać powiadomienie na drugą linię komunikacyjną, co zwiększa szanse na skuteczne powiadomienie o zdarzeniu.
    Konto firmowe:
    MEGAel Sp. Z.o.o
  • #9 20514150
    sosarek

Poziom 43  
    hurtowniae24 napisał:
    dwóch różnych technologii, np. GSM i CDMA

Kolejna bzdura - czym one niby się różnią?
    Nie masz pojęcia o czym piszesz - NIE PISZ.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20514165
    hurtowniae24

Poziom 8  
    Mam na myśli zastosowanie dwóch różnych technologii komunikacji bezprzewodowej, a nie dwóch różnych technologii w tym samym paśmie. Przykładowo, może to być zastosowanie dwóch kart SIM, jednej działającej w sieci GSM, a drugiej w sieci CDMA lub LTE. Alternatywnie, można również zastosować dwie różne technologie przesyłu danych, takie jak GSM i Ethernet lub analogowy modem.

W ten sposób, jeśli sygnał z jednej sieci jest zagłuszany, system alarmowy może nadal skutecznie wysyłać powiadomienia na drugą linię, która działa w innej technologii. Jednym z korzyści zastosowania różnych technologii jest to, że zwiększa to szanse na skuteczne powiadomienie o zdarzeniu, nawet jeśli jedna z sieci zostanie zagłuszona.

Odnośnie pytania:
    Technologie GSM (Global System for Mobile Communications) i CDMA (Code Division Multiple Access) to dwa różne standardy komunikacji bezprzewodowej wykorzystywane w systemach telekomunikacyjnych do przesyłania sygnałów głosowych i danych między urządzeniami.
    Istnieją pewne różnice w sposobie działania obu technologii, co wpływa na ich zastosowanie. Na przykład w systemie CDMA łatwiej jest zapewnić bezpieczeństwo i poufność przesyłanych danych, a także uzyskać lepszą jakość połączenia w niskiej jakości sygnału. W systemie GSM łatwiej jest uzyskać dużą przepustowość danych i szybsze prędkości transmisji danych.
    Konto firmowe:
    MEGAel Sp. Z.o.o
  • Pomocny post
    #11 20514181
    sosarek

Poziom 43  
    @hurtowniae24 Nadal brniesz w nicość i tego nie widzisz.
    Wszystkie o których piszesz opierają się na GSM więc jammer działający w obecnie używanych pasmach zagłuszy wszystkie - tak trudno Ci to pojąć???
    No i nie wiem po co przeklejasz jakieś definicje nadal nie rozumiejąc że Twój tok rozumowania jest całkowicie błędny.
    Jeszcze raz - nie masz o czymś pojęcia - odpuść zamiast pisać bzdury.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20515332
    Phaeton
    Poziom 19  
    Ocena: 165
    A nie dałoby się krytykować odpowiedzi w bardziej kulturalny sposób? To też zaniżanie poziomu forum.
  • #13 20515362
    Barbarossa77
    Poziom 3  
    Jest opcja do ustawienia w int GSM odnośnie zagłuszania . Czy wiecie jak to działa ? Jako default opcja ta jest wylaczona
  • #14 20515389
    tomaszns
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Cytat:
    Jest opcja do ustawienia w int GSM odnośnie zagłuszania . Czy wiecie jak to działa ? Jako default opcja ta jest wylaczona

za instrukcją "czas, przez który moduł musi być zagłuszany, aby wywołać awarię. Jeżeli wprowadzisz 0, moduł nie będzie wykrywał zagłuszania."

Co do tematu głównego to najprościej dołożyć ETHM, tylko weź pod uwagę że musisz zabezpieczyć prąd dla urządzeń sieciowych (np. routera) przy braku zasilania (UPS).
  • #15 20515453
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    Też popieram dołożenie drugiego toru komunikacji w postaci modułu ethm współpracujacego z int gsm, z tym, że internet powinien być na jakimś kablu, np. światłowód, bo jak będzie lte, to też go zagłuszą.
    Jeszcze można by do modułu int gsm dołożyć zewnętrzną antenę kierunkową na dachu, zamiast tej małej dołączonej do zestawu, to wtedy będzie mniejsza szansa, że zagłuszą.
  • #16 20516551
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

tomaszns napisał:
    Co do tematu głównego to najprościej dołożyć ETHM, tylko weź pod uwagę że musisz zabezpieczyć prąd dla urządzeń sieciowych (np. routera) przy braku zasilania (UPS).

Oprócz powyższego warto jeszcze zabezpieczyć światłowód na słupie przed domem... Przed uszkodzeniem oczywiście... ;)

Pozdrawiam.
  • #17 20516972
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Koledzy, pozwolę sobie zadać pytanie przy okazji. Tworzenie osobnego wątku nie ma tu sensu, a pytanie nurtuje mnie od dawna.

W Integrze z modułem INT-GSM, moduł komunikacji jest podpięty do magistrali manipulatorów. Czy oznacza to, że zrobienie przy manipulatorze (przy wejściu do budynku) zwarcia na CKM i DTM nie spowoduje wysłania SMS/CLIP przez moduł GSM (umieszczony w obudowie centrali)?
    W centrali są ustawienia, że zwarcia magistrali spowodują sabotaż, ale nie opisano (wg. mnie), czy moduł może sam zgłosić sabotaż przy zwarciu magistrali manipulatorów, czy dopiero od płyty głównej musi odebrać sygnał, by wywołać jakiekolwiek powiadomienie (wiadomo, przy zwarciu DTM i CKM, moduł GSM nie zrozumie sygnałów z magistrali)?
  • #18 20609460
    Barbarossa77
    Poziom 3  
    Jeżeli się będzie dało dołożę drugi tor komunikacji nie oparty na gsm. Na razie musi zostać jak jest. Ewentualnie agencja ochrony poprzez tor radiowy z czasem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o zagrożeniu zagłuszania sygnału GSM w systemie alarmowym Integra Satel z modułem int GSM. Wskazują, że zagłuszanie sygnału może uniemożliwić właścicielowi otrzymanie powiadomień o alarmie. Proponowane rozwiązania obejmują dodanie drugiego toru komunikacji, takiego jak modem analogowy, linia Ethernet (ETHM) lub wykorzystanie technologii dual-SIM, gdzie jedna karta SIM działa w innej sieci (np. GSM i CDMA). Użytkownicy podkreślają, że stosowanie dwóch kart SIM w tej samej technologii nie jest skuteczne. Dodatkowo, sugerowane są zewnętrzne anteny kierunkowe oraz zabezpieczenia dla linii internetowych, aby zwiększyć niezawodność systemu alarmowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA