logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak udaru w młotowiertarce Makita HR2630: oringi czy bijak? Objawy, naprawa, ogrzewanie głowicy

longer76 04 Kwi 2023 19:25 4449 6
REKLAMA
  • #1 20525062
    longer76
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Witam.
    Jeśli powielam temat to proszę p.Admina o przeniesienie tematu.
    Pacjentka: Makita HR 2630 (l.10)
    Objawy: brak udaru przy kuciu i przy wierceniu
    Opis: udar nagle zaczął słabnąć i po chwili przestał bić całkiem, głowica grzała się przy kuciu, przy wierceniu to samo- zero bicia, odczuwalne bice/wibracje na rękojeści, po uniesieniu pionowo dlutem do gory udar chodzi dobrze, po dociśnieciu przestaje bić.
    Pytanie: oringi czy bijak?
    Komplet oringow osobno czy są komplety?

Dodam tylko ze pacjent nie operowany - czeka na konsylium.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20525090
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    Rozbierałem ale Bosch'a z takim objawem i okazało się, że urwało się ucho od cylindra (może w Makicie jest takie samo rozwiązanie)
    Brak udaru w młotowiertarce Makita HR2630: oringi czy bijak? Objawy, naprawa, ogrzewanie głowicy
  • REKLAMA
  • #3 20525104
    longer76
    Poziom 7  
    Ten objaw że w pionie biję jest zastanawiający, niby działa ale nie przekazuje bicia przy dociśnięciu, też tak było z Twoim Boschem?
    Trzeba będzie pacjentkę rozebrać... ale znam siebie, jak rozbiorę i nie zrobię od razu to za tydzień wystawię ogłoszenie na olx ,, Makita brak udaru, to co na zdjęciach,,
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20543781
    ferser37534
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    >>20525062

Witam, mam ten sam problem z Makitą, rozwiązałeś może ten problem?
  • #6 20544131
    longer76
    Poziom 7  
    Cześć. Jestem zawalony robotą, nie miałem czasu za bardzo jej rozebrać. Na dodatek dopadła mnie grypa.
    Jak tylko coś zadziałam to opiszę. Chyba że wcześniej coś wykombinujesz to daj znać proszę.
    Edytowałem.[T.M.]
  • #7 21409481
    longer76
    Poziom 7  
    Rozebrałem całą głowice - z yt pdgladnąłem . Swoją drogą dużo ruskich filmików. Trochę miałem kłopot ze złożeniem ale się udało.
    Wymieniłem cześc elementów. Rozsypał się bijak - to co przenosi bicie. Do tego stopnia że wytłoczyła się kulka z pęknietej części. W środku były resztki podkladki. Po schemacie doszedłem której i powymieniałem wszystko.Gume ochronna itp. Zamówiłem części w sklepie wysyłkowym . Całość zcwysyłką około 120zl. Złożyłem i działa

Podsumowanie tematu

✨ Młotowiertarka Makita HR2630 wykazywała brak udaru podczas kucia i wiercenia, z objawem nagrzewania się głowicy oraz odczuwalnymi wibracjami na rękojeści. Udar działał tylko w pozycji pionowej, ale zanikał pod naciskiem. Podejrzewano uszkodzenie oringów lub bijaka. W dyskusji pojawiła się sugestia, że podobne objawy w młotowiertarkach Bosch były spowodowane urwanym uchem cylindra. Po rozebraniu głowicy i analizie schematów okazało się, że bijak był rozsypany, a w środku znajdowały się resztki pękniętej podkładki i wytłoczona kulka. Wymieniono bijak, oringi oraz gumę ochronną, co przywróciło prawidłowe działanie udaru. Części zamówiono w sklepie wysyłkowym, a koszt naprawy wyniósł około 120 zł z przesyłką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA