logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makita, Bosch czy DeWalt?

mojekonto300 06 Kwi 2023 18:01 8145 24
  • #1 20528011
    mojekonto300
    Poziom 4  
    Ocena: 27
    Jakią firmę narzędzi bezprzewodowych wybrać? Lepiej brać jedną firmę, bo wystarczy jedna ładowarka i można baterie wymieniać.
    Na początek chcę kupić klucz udarowy, ale pewnie niedługi wkrętarkę, młotowiertarkę, szlifierkę.
    Czy baterie od którejś z powyższych pasują do innych firm, np Parksida?

Jaką młotowiertarkę kupić do kucia betonu? Próbowałem starego Boscha z oznaczeniem GBH 18V-26 i kuł dobrze, zamówiłem na allegro taką z oznaczeniem GBH 180-LI 18V i ledwie co dziobała a w specyfikacji mają tylko 0,6 J różnicy w udarze. Na szczęście sprzedawca przyjął zwrot.

Da się poznać, które narzędzie było wyprodukowane w Chinach a które w bardziej rzetelnych fabrykach?

• #2 20528187
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1428
    Sprawdzaj jak są sprzedawane narzędzia, które Cie interesują - mam na myśli czy są w zestawach akumulatory i jakie to są akumulatory, ewentualnie ile kosztują akumulatory, czy mają szybkie ładowanie, ile kosztuje ładowarka z szybkim ładowaniem.
    Kwestia czy wykorzystujesz to do pracy - spotkałem się z "fachowcami" co kupują po kilka sztuk lidlowych czy biedronkowych elektronarzędzi, gdzie jak jakieś się zepsuje, to jedzie na gwarancję i wraca nowe, a że takich elektronarzędzi nie ma stale w ofercie, to dlatego kupują po kilka na zapas, żeby nie było przestoju.
  • #4 20528254
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1690
    mojekonto300 napisał:
    zamówiłem na allegro

"Sprzętu roboczego" nie kupuje się przez Allegro.
    Idziesz do lokalnego dystrybutora lub przez internet kupujesz w firmowym sklepie.
    Często są promocje na zestawy lub z ładowarką i dodatkowym akumulatorem.
  • #5 20528277
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    mojekonto300 napisał:
    Jakią firmę narzędzi bezprzewodowych wybrać?

Jeżeli masz wybór, to jednak wersje przewodowe pracują lepiej i wydajniej.
    Mój ranking to
    1: Makita
    2: De walt
    3: Bosch.

Bosch w ostatnich latach mocno zjechał w dół z jakością.

Gdybyś jednak miał budżet to raczej był patrzył na Hilti albo na Milwaukee.
    W mojej opinii biją powyższe marki, co najmniej o klasę.
    Milwaukee ma w ofercie cały zestaw elektronarzędzi akumulatorowych, z akumulatorami, walizką transportową, ładowarką, a w zestawie jest 7 elektronarzędzi, latarka i nawet radio. Nr kat. 4933481012

Tylko cena 15 koła, nie przemawia do kieszeni. Ale jeśli ma na siebie zarabiać, to nie będzie zły wybór, bo masz praktycznie cały warsztat z potrzebnymi akcesoriami, dość wysokiej jakości.

A co do oferty Parkside, to kupuje się je w prezencie wrogowi, którego chcesz obrazić, albo jak twoje życie zależy, żebyś miał za parę minut narzędzie z ich oferty. To najgorszy chiński szajs. Do tego drogi jak na swoją jakość.
    Nikomu nie polecam.
  • #6 20528294
    robokop
    Ocena: 6351
    Madrik napisał:
    A co do oferty Parkside, to kupuje się je w prezencie wrogowi, którego chcesz obrazić, albo jak twoje życie zależy, żebyś miał za parę minut narzędzie z ich oferty. To najgorszy chiński szajs. Do tego drogi jak na swoją jakość.
    Do tego, bez dostępnych części zamiennych. Hilti nie polecam - co prawda heavy duty, ale nieprzyzwoicie drogie.
  • #7 20528371
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 538
    Od wielu lat zawodowo używam sprzętu akumulatorowego DeWalta, robię instalacje niskoprądowe.
    Nigdy nie miałem żadnej awarii tego sprzętu, wkrętarką tyram od 2013 roku.
    Mam Młotowiertarkę SDS, wkrętarkę z udarem, wkrętak żyroskopowy, szlifierkę kątową, kufry, organizery, wózek transportowy.
    W styczniu dokupiłem torbę narzędziową DeWalt, dopinaną do kufrów i wózka, jest to mega wygodne rozwiązanie.
    Ja jestem zadowolony z tego sprzętu, spełnia moje potrzeby i mogę go polecić.
  • #8 20529178
    MakroSerwis
    Ocena: 343
    Z mojego doświadczenia:
    - Makita:
    osobiście używam zakrętarki DTW285, jest lekka, krótka, ma silnik bldc i trzystopniową regulację siły. Uderzenie na prawdę fest. Jedna ma na prawdę spory przebieg i poza przednim korpusem (tulejka miała już luz) i osłoną przycisku/kontrolek, nic w niej nie musiałem wymieniać. Polecić mogę również wkrętarkę DDF482, bo jest zgrabna, krótka i mocna. Mam również kątówkę DGA504, ale tutaj mieszane uczucia, bo po 3 latach używania raczej niezbyt częstego, padł sterownik. To jest silnik bldc i trzeba było wymienić całe sterowanie zintegrowane ze stojanem, za chyba 4 stówy. Poza tym maszyna lekka i mocna, nie powiem.

- DeWalt - wkrętarka DCD796. Mocny, porządny sprzęt. O awaryjności się nie wypowiem, bo mam ją krótko, ale kolega używa takich w swojej firmie bardzo intensywnie i mnie namówił na tą markę, bo nie miał problemów.

Do Makity używam akumulatorów 6Ah/18V i ładowarki DC18RC (z układem chłodzenia baterii), bo ładowanie jest na prawdę bardzo szybkie. Makita też ma taką zaletę, że bez problemu można kupić wszystkie części, np w Aspro lub innych podobnych sklepach.

Ciekawostka: mój znajomy budowlaniec kupił ze dwa lata temu wkrętarkę z Lidla, właśnie tej średnio ocenionej tu marki Parkside, bo potrzebował cos taniego i w miarę do brudnej roboty w terenie. Silnik bldc, to była nowość w ofercie, a cena jakaś promocyjna. I wiecie co? Miesza tym zaprawy do płytek do dzisiaj. Uwalone, oblepione, rzucane gdziekolwiek bez szacunku i zepsuć się nie chce. Tak więc chyba trafia się też dobry model z tej marki. Ja od nich mam tylko jedną rzecz: opalarkę z regulacją cyfrową i LCD. Zakres do 600 stopni, regulacja co 10 stopni, regulacja siły nadmuchu. Jest bardzo fajna.
  • #9 20529216
    robokop
    Powiem tak - jesli potrzebna jest cała gama różnych narzędzi, to żaden producent nie ma linii zapewniającej w 100% pokrycie zapotrzebowania i funkcjonalności. A znowuż dywersyfikacja i zakup kilku różnych systemów, to do każdego inna bateria i ładowarka, co znowuż generuje dodatkowe koszty. Trzeba dokładnie określić zapotrzebowanie i rozważyć np. Ryobi - chińszczyzna, ale z wyższej półki niż marketowy chłam i z dobrym serwisem.
  • #10 20529246
    MakroSerwis
    Ocena: 343
    robokop napisał:
    Powiem tak - jesli potrzebna jest cała gama różnych narzędzi, to żaden producent nie ma linii zapewniającej w 100% pokrycie zapotrzebowania i funkcjonalności. A znowuż dywersyfikacja i zakup kilku różnych systemów, to do każdego inna bateria i ładowarka, co znowuż generuje dodatkowe koszty. Trzeba dokładnie określić zapotrzebowanie i rozważyć np. Ryobi - chińszczyzna, ale z wyższej półki niż marketowy chłam i z dobrym serwisem.

No właśnie, jakoś ta marka gdzieś się schowała. Pamiętam, jak naście lat temu zaprzyjaźniona firma budowlana używała młotów kujących Ryobi, szły jak czołg i były nie do zajeżdżenia. Ciekawe, jak dziś wygląda kwestia tego sprzętu - czy dalej jest taki optymalny, czy z fajnej marki zostało tylko logo naklejone na badziewiu, jak to w obecnych czasach bywa.
  • #11 20529295
    robokop
    MakroSerwis napisał:
    czy dalej jest taki optymalny, czy z fajnej marki zostało tylko logo naklejone na badziewiu, jak to w obecnych czasach bywa.
    Pomimo że przewalam różnych elektronarzędzi miesięcznie sporo, w ramach serwisu dla zaprzyjaźnionych budowlańców, to dawno nic Ryobi mi w ręce nie wpadło. Jedni jadą na full profesjonal - Dewalt, Milwaukee i Makita, to pozostali stawiają na narzędzia jednorazowego użytku (Einhell, Ferm, Graphite,Dedra) - popsuje się, to do elektrośmieci i do marketu po nowe.
  • #12 20530298
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    Nie wiem czy w Polsce ta firma sprzedaje cokolwiek ale jeżeli jest to warto też przyjżeć się firmie Ridgid. Ostatnio robią jakościowo coraz lepsze narzędzia. Bardzo doby współczynnik ceny do wytrzymałości, Osobiście używam w 90% Makity ale też pracuję na DeWalt i Ridgid.
  • #13 20532411
    mojekonto300
    Poziom 4  
    Ocena: 27
    clubber84 napisał:
    "Sprzętu roboczego" nie kupuje się przez Allegro.
    Idziesz do lokalnego dystrybutora lub przez internet kupujesz w firmowym sklepie.
    Często są promocje na zestawy lub z ładowarką i dodatkowym akumulatorem.

W sklepie autoryzowanym wychodzi ok 30% drożej. Jeśli sprzęt byłby eksploatowany mocno to może i opłaca się mieć łatwiejszy dostęp do serwisu, jeśli jednak będzie używany umiarkowanie to te 2 lata gwarancji miną bezszkodowo i wtedy tak średnio się opłaca, bo małe szanse, że tak po prostu coś się zepsuje. Poza tym - sprzedawcy na allegro chyba też oferują gwarancję. Czy nie?
  • #14 20958993
    zimnyx
    Poziom 10  
    Mam wrażenie, że część z piszących tu osób nabyło swoje np. Makity zanim produkcja została przeniesiona do Chin. Na youtube są recenzje sprzedawanych dziś modeli, w których właściciele zachwalają, że mają za sobą parenaście bezawaryjnych lat. Czy wg was Makita sprzed powiedzmy 10 lat, to ta sama Makita co dziś, jeśli na dzisiejszym modelu widzę Made in China?
    Pytam, bo zastanawiam się nad wiertarka udarową Makity HP2051H za 800pln. Czy wg waszej wiedzy to byłby model na lata (sporadycznego użytkowania w domu) czy lepiej jednak dołożyć do wyższej półki?
  • #15 20959287
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 212
    Pierwsze pytanie, którego o dziwo nikt tutaj nie zadał. Do czego tego potrzebujesz? Naparzasz tym zawodowo od rana do wieczora, czy potrzebujesz do domowego sporadycznego użytku?
    Na forach panuje maniera profesjonalizmu - nawet jak masz kółka dziecku raz na rok do rowerka dokręcić, to bez Proxxon-a ani rusz.
    Jeśli to drugie, to kup Parksaida - dobra jakość, niska cena, do tego akumulatory po 100 a nie 400pln.
    Co do młota do kucia betonu i innych sprzętów które muszą mieć moc - akumulatorowy zawsze będzie namiastką. Jak jest więcej do zrobienia - sieciowy, zasilany choćby z agregatu, albo spalinowy.
  • #16 20959314
    zimnyx
    Poziom 10  
    Cześć @puchalak
    Potrzebuję coś z udarem do sporadycznego użytku domowego (kilka razy w roku): wywiercić dziurę w betonie pod kołek, przewiercić blachę, wymieszać farbę przed malowaniem, coś tam na działce podziałać od święta. Obawiam się, że jak kupię urządzenie za 300pln, to za 5 lat padnie z jakiegoś głupiego powodu, więc jeśli to coś zmieni, zdecydowanie wolę dołożyć drugie albo trzecie tyle i mieć bezawaryjny sprzęt na 15 lat. Początkowo zainteresowałem się młotowiertarką Makity HR2470T, ale doszedłem do wniosku, że to jednak przesada przy moich potrzebach i znalazłem u nich trochę mniejszą wiertarkę udarową HP2051H. Obie kosztują koło 800pln (wersje na kablu) i obie mają sprzęgła dla bezpieczeństwa.
  • #17 20959315
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    do sporadycznych prac jakakolwiek maszyny zasilana bateryjnie to nie jest dobry wybór. Użytkownik użyje, odłoży do szafki, zapomni naładować baterię i maszyna razem z baterią pójdzie do śmieci, bo albo nowej baterii już nie kupi, albo naprawa nieopłacalna. Przy regularnym używaniu takie narzędzia mają sens.
    Młotowiertarka sprawdzi się przy wierceniu otworów w płycie betonowej, która często miała twarde dodatki. W takiej płycie wiertarka udarowa robi tylko hałas.Jak Ci się nie spieszy to i ona da radę.
    Kolejna zaleta urządzeń sieciowych - moc. 500W jest nieosiągalne dla urządzeń bateryjnych. Ograniczeniem może być temperatura silnika i czas działania baterii.
  • #18 20959343
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 212
    Tak jak napisał poprzednik lepiej kupić urządzenie sieciowe. Akumulator padnie prędzej czy później, niezależnie od jego używania. Do tego firmy dbają o to by co jakiś czas zmieniać standardy tychże. Do tego kwestia mocy.
    Sądzę że przy takim użyciu jakie opisałeś, to wiertarkę z lidla jeszcze Twoje dzieci będą używać. Czasy marketowych sprzętów z plastikowymi trybikami już się skończyły -te urządzenia mają 3 lata gwarancji i dają radę. Nie wiem co rozumiesz przez beton. Czy jest to zbrojony beton-beton jak w ścianach nośnych bloków z wielkiej płyty, czy np. ytong w którym widelcem można wiercić. Do tego pierwszego lepsze byłoby coś z sds plus. Z drugiej strony czyni to sprzęt mniej uniwersalnym przy wierceniu w czymkolwiek innym - dołożenie do sds-a standardowego uchwytu, czyni zestaw mało poręcznym.
    Na Twoim miejscu kupiłbym lepszą marketową wiertarkę, w najlepszym razie coś firmowego z serii do domowego użytku - np jakiego "zielonego" Boscha, albo coś tańszego z sds+ i do tego zgrabną akumulatorową wiertarko-wkrętarkę Parksaida.
  • #19 20959428
    zimnyx
    Poziom 10  
    Dokładnie tak jak piszecie wezmę sprzęt na kablu.
    Co do materiału "beton" - u mnie w bloku stropy są z solidnego żelbetu i to samo ściana w garażu podziemnym, więc najsłabsze sprzęty odpadają. Jak patrzyłem na recenzję mocniejszych wiertarek udarowych (koło 1000W), to one nie mają większego problemu z betonem (bez SDS-a by mi wystarczyła na takie sporadyczne wiercenie)

Moja obecna wiertarka to tylko 350W, ale nie ma sprzęgła i trzeba w miarę mocno trzymać jak się przyblokuje wiertło. Nie wyobrażam sobie wiertarki 2x mocniejszej, bez takiego zabezpieczenia. W modelu HP2051H za 800pln jest sprzęgło, natomiast w jak patrze na te tańsze Boshe do użytku domowego to np:
    * UniversalImpact 700 (400pln), 680W - brak zabezpieczenia
    * AdvancedImpact 900 (630pln), 900W - zabezpieczenie elektroniczne systemem kickback control (wykrywa ruch/obrót urządzenia)

czy ja dobrze tutaj kombinuje z tym sprzęgłem, żeby jednak było?
  • #20 20959523
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Cienkie wiertła albo się skręcą, albo ukręcą zanim urwiesz rękę. Cienkie czyli do 6mm. Przy 8mm zakleszczenie może być bolesne. Przy wierceniu każda wkrętarka ma sprzęgło zablokowane. Zabezpieczenie większości wiertarek, to osadzenie uchwytu na wale - uchwyt odczepi się przy odpowiednio dużej sile hamującej. Kilka takich akcji i wiercenie nie będzie możliwe w materiałach twardszych niż karton. Nie wiem jak to wygląda z punktu widzenia zawodowego wiertacza.
  • #21 20969982
    zimnyx
    Poziom 10  
    Ostatecznie zdecydowałem się na Bosch Universalimpact 800, Made in Hungary.
    Oczywiście przy Makitach to wygląda trochę jak zabawka, ale doszedłem do wniosku, że dla moich minimalnych potrzeb wystarczy i wprawdzie nie ma sprzęgła, ale ma elektroniczne zatrzymanie w przypadku zablokowania. Testowałem i jak zakręcę szybko wiertarką symulując blokadę, natychmiast się wyłącza. No i 3 lata gwarancji są na plus.
    Dziękuję wszystkim i pozdrawiam
  • #22 20970029
    remek002
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    zimnyx napisał:
    Ostatecznie zdecydowałem się na Bosch Universalimpact 800, Made in Hungary.
    Oczywiście przy Makitach to wygląda trochę jak zabawka, ale doszedłem do wniosku, że dla moich minimalnych potrzeb wystarczy i wprawdzie nie ma sprzęgła, ale ma elektroniczne zatrzymanie w przypadku zablokowania. Testowałem i jak zakręcę szybko wiertarką symulując blokadę, natychmiast się wyłącza. No i 3 lata gwarancji są na plus.
    Dziękuję wszystkim i pozdrawiam

Mam PSB 700-2 RE, nie ma takich funkcji jak 800, ale mam ją już z 14 lat, i sporo się nakręciła kleju, wylewek itp., i tylko do tego służy, bo "udar" nadaje się jedynie do wiercenia w betonie komórkowym, wiertarka działa do tej pory, tylko raz szczotki w niej wymieniłem, i jeśli jest tak zrobiona jak 700, to może tez długo posłuży ;)
  • #23 21051696
    rafals
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Planuję również zakup akumulatorowego klucza udarowego. Co byłoby lepsze Bosch GDS 18V-1000C, czy DeWalt DCF900P1, a może jednak Milwaukee M18 ONEFHIWF12-502X? Pod względem momentu zrywającego Milwaukee oraz DeWalt góruje nad Bosch, jednak nie wiem jak z trwałością tego typu narzędzi...
  • #25 21052337
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Nikt nie proponuje narzędzi Kressa, czyżby nie była to firma zbyt lubiana wśród fachowców?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór narzędzi bezprzewodowych, koncentrując się na markach Makita, Bosch, DeWalt oraz Hilti. Użytkownicy podkreślają zalety posiadania jednego systemu narzędziowego, co umożliwia wymianę baterii i korzystanie z jednej ładowarki. Wskazano na różnice w jakości narzędzi, z Makitą i DeWalt jako preferowanymi wyborami, podczas gdy Bosch został skrytykowany za spadek jakości. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi modelami, takimi jak młotowiertarka Makita HP2051H oraz wkrętarka DeWalt DCD796. Wskazano również na problemy z narzędziami Parkside oraz Ryobi, które są postrzegane jako mniej trwałe. W kontekście zakupu narzędzi, zaleca się unikanie zakupów przez Allegro na rzecz autoryzowanych dystrybutorów. W przypadku sporadycznego użytkowania, preferowane są narzędzia przewodowe ze względu na ich moc i niezawodność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA