logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop ze starszymi, ale dobrymi kartami graficznymi pod WinXP/Vista do gier

GreenMonkey 08 Kwi 2023 13:01 600 10
REKLAMA
  • #1 20530664
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Może ktoś z Was będzie wstanie mi pomóc ewentualnie dać odnośnik do lektury.

Potrzebuję informacji, co do starszych laptopów w których wychodziły dobre karty graficzne. Chciałem poszukać czegoś, aby można było bez problemów pograć w stare tytuły w dobrej jakości, bo grafiki z jakimi miałem do tej pory zawsze niedomagały i gry chodziły na najmniejszych detalach.
    Laptop pod system Windows XP/Vista.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20530681
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15499
    Co znaczy "dobrymi"?
    Jakie gry?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20530813
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Fakt "dobre" to pojęcie względne :)

Będę dla przykładu posiłkował się informacjami za stron internetowych.

Ok tu już w jakiejś kwestii będzie potrzeba lepszego systemu, bo przeważnie Windows 7:

Hollow Knight
    Minimalne wymagania:

Procesor: Core 2 Duo 2,5 GHz
    Pamięć RAM: 4 GB
    Karta graficzna: z 1024 MB VRAM, Nvidia Geforce 9800 GTX
    System: Windows 7

Tomb Raider: Underworld
    Zalecane wymagania:

Procesor: Core 2 Duo 2.2 GHz
    Pamięć RAM: 2 GB
    Karta graficzna: GeForce 9800GTX lub Radeon HD 4800
    System: Windows 7,8,10

Ciężko mi wymieniać wszystkie, ale zazwyczaj procesor starcza na taką grę, pamięć RAM również, ale nie pogra już przy zintegrowanym układzie graficznym, który ma 300 +/- MB, albo 400 +/- MB pamięci.

Dla przykładu:

Crysis

Minimalne wymagania sprzętowe:

System: Windows XP lub Windows Vista
    Procesor: 2,8 GHz bądź wyższy (XP) lub 3,2 GHz bądź wyższy* (Vista)
    Pamięć: 1 GB RAM (XP) lub 1,5 GB RAM (Vista)
    Karta graficzna: 256 MB **
    Miejsce na twardym dysku: 12 GB
    Karta dźwiękowa: kompatybilna z DirectX 9.0c
    * obsługiwane procesory: Intel Pentium 4 2,8 GHz (3,2 GHz pod systemem Vista) lub szybszy, Intel Core 2,0 GHz (2,2 GHz pod systemem Vista) lub szybszy, AMD Athlon 2800+ (3200+ pod systemem Vista) lub szybszy

** obsługiwane karty graficzne: NVIDIA GeForce 6800 GT lub lepsza; ATI Radeon 9800 Pro (Radeon X800 Pro pod systemem Vista) lub lepsza. Wersje powyższych chipsetów przeznaczone dla komputerów mobilnych mogą działać, ale nie są obsługiwane. Chipsety zintegrowane z płytą główną również nie są obsługiwane. Może być wymagana aktualizacja sterowników do karty graficznej i dźwiękowej.

Zalecane wymagania sprzętowe:

System: Windows XP lub Windows Vista
    Procesor: Intel Core 2 DUO 2.2GHz lub AMD Athlon 64 X2 4400+
    Pamięć: 2.0 GB RAM
    Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8800 GTS/640 lub podobna
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20530834
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Nie lepiej stacjonarny? Po co laptop? Nie ma to w ogole sensu.
  • #5 20531020
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Jest tu kwestia mobilności :)
    Mam dość często wyjazdy i brak możliwości brania PC.

Zdaję sobie sprawę, że na pierwszy rzut brzmi to dość abstrakcyjnie przy cenach stacjonarnego komputera, ale jest to jedyna możliwość.
  • Pomocny post
    #6 20531077
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    Możesz kupić nowego laptopa, Obecne integry jak Iris Xe czy Vega są ciut szybsze od 9800GTX, tylko czy te gry pójdą na W11 w trybie kompatybilności to nie wiem.
    Jaki masz budżet?
    Możesz kupić jakiegoś "biznesowca" poleasingowego np. z mx130 wydajność j/w.
  • REKLAMA
  • #7 20531409
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    ciuqu napisał:
    Możesz kupić nowego laptopa, Obecne integry jak Iris Xe czy Vega są ciut szybsze od 9800GTX, tylko czy te gry pójdą na W11 w trybie kompatybilności to nie wiem.
    Jaki masz budżet?
    Możesz kupić jakiegoś "biznesowca" poleasingowego np. z mx130 wydajność j/w.

Szczerze to nie za bardzo chce mi się bawić w nowe i potem szukanie, czy wgrywanie patchy pod nowsze systemy :) W grę wchodzi jedynie proste rozwiązanie - Windows XP, VISTA ew. 7 jako drugi i granie. Budżetu nie zakładam, bo wiem, że jeżeli sprzęt będzie wart to rozważę za i przeciw.
  • Pomocny post
    #8 20531681
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    To nie znając budżetu można Ci doradzić wszystko. Żeby dorównać mniej więcej 9800GTX musiał byś szukać:

1. Z najstarszych gamingowców Gtx 480m - raczej nie do zdobycia
    2. Coś z Gtx 660m - ceny wachają się od 800-1500pln najczęściej bateria trup, a i z kartą to będzie loteria.
    3. Coś z MX 130 lub lepszą - 1000+ nawet 2000+ pln, tu możesz mieć problemy ze sterownikami pod XP, w tej cenie znajdziesz już Gtx 1050ti a nawet 1650
    4. ROG Zephyrus, MSI Titan z rtx 3080ti lub 4080 + virtual machine 18-25 tys PLN 🤣

Może ktoś poleci coś z AMD
  • Pomocny post
    #9 20531998
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Warto zwrócić uwagę, że stare karty graficzne są bardzo awaryjne, układy nvidii produkowane do 2009 miały wadę fabryczną, późniejsze bez tej wady jednak też nie zachwycały bezawaryjnością. Kupując starego laptopa z dodatkową kartą graficzną należy się liczyć z tym, że nie podziała on za długo (o ile będzie poprawnie działał z obciążeniem już po kupieniu).

Niestety wysokie temperatury, nieadekwatne chłodzenie i wiek tego sprzętu sumują się do miana bardzo ryzykownego zakupu.

Jeśli jeszcze Windows XP jest jednym z wymogów, to szukasz sprzętów mniej więcej do II/III generacji Intel Core, bo z tego co pamiętam to były sprzęty jeszcze obsługujące w pełni i oficjalnie ten system, przy późniejszych trzeba dobrze sprawdzić, co się kupuje.

Co do AMD to w kwestii CPU sprzęt wyprodukowany przed Ryzenami należy obchodzić szerokim łukiem, szczególnie procesory mobilne. Grafiki zresztą też nie urzekały w tamtych czasach.
  • Pomocny post
    #10 20532192
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 602
    Przykładowo hollow knight i tombraider underword powinny pójść bez problemu na winodows 10. crysis też ma fixa który umożliwia granie pod windows 10. Więc spokojnie możesz kupić np z jakąś "nowszą" ale wciąż starszą dedykowaną kartą. Ma być jak rozumiem nie za drogo, więc ja bym szukał z kartą GT940MX. https://allegro.pl/kategoria/laptopy-491?rodz...ej=NVIDIA%20GeForce%20940MX&stan=u%C5%BCywane
  • #11 20532299
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Chciałem Wam podziękować.

Rozumiem, że celowanie w takiego laptopa będzie czasochłonne, albo po prostu nieopłacalne, czy też jak kolega ...@dt1 zauważył awaryjne.

Najważniejsze będzie uzbrojenie się w cierpliwość i obserwowanie rynku.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat starszych laptopów z dobrymi kartami graficznymi, które będą działały pod systemami Windows XP lub Vista, aby móc grać w starsze tytuły w dobrej jakości. W dyskusji poruszono różne modele kart graficznych, takie jak Nvidia GeForce 9800 GTX, GTX 480m, GTX 660m, MX 130 oraz GT 940MX, które mogą spełniać wymagania gier. Zwrócono uwagę na problemy z awaryjnością starszych kart graficznych oraz na konieczność poszukiwania laptopów z procesorami Intel Core II/III generacji, które w pełni obsługują starsze systemy operacyjne. Użytkownik podkreślił, że preferuje proste rozwiązania i nie chce inwestować w nowe laptopy z nowszymi systemami operacyjnymi.
REKLAMA