logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki element 3-końcówkowy w zasilaczu Plustek KFBA4600CP?

ph.lukasz 22 Lis 2005 15:54 4272 10
REKLAMA
  • #1 2015297
    ph.lukasz
    Poziom 11  
    Witam

Dostałem do naprawy zasilacz do skanera takiego jak w temacie. Jego parametry są następujące:
    U - 15V
    I - 1A
    Niestety ktoś przede mną zajmował się tym zasilaczem i nie poradził sobie. Problem polega na tym że zasilacz dotarł do mnie bez jednego elementu. Jest to element 3 końcówkowy i steruje diodą w transoptorze. Znajduje się po wtórnej stronie przetwornicy (Zasilacz impulsowy). Właściciel tego zasilacza mówi, że był to element w takiej samej obudowie jak tranzystory małej mocy (TO92).
    Z analizy połączeń pasuje mi to na tranzystor ale po obliczeniu prądu jaki miałby płynąć przez bazę domniemywanego tranzystora zacząłem wątpić i w efekcie utknąłem. Prąd jaki obliczyłem ma wartość około 20mA !!! a to trochę za dużo jak na tranzystor małej mocy.
    Możliwe też że jest to element TL431 (regulowana dioda zenera) ale tego nie jestem pewien.

Jeżeli ktoś ma taki skaner to miałbym prośbę aby podać mi symbol tego elementu z zasilacza. A może ktoś naprawiał taki zasilacz i też może mi pomóc.

Moderowany przez ankuch:

Dlaczego powielasz tematy :?:
    Drugi taki sam jest w koszu.

• REKLAMA
  • #2 2015579
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2581
    chyba mam w robocie taki zasilacz jutro sprawdze i dam ci znac, swoja droga to niewiem czy warto go naprawiac, taki zasilacz mozna kupic za 20-30 pln
  • REKLAMA
  • #3 2016001
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3798
    ph.lukasz napisał:
    . Jest to element 3 końcówkowy i steruje diodą w transoptorze. Znajduje się po wtórnej stronie przetwornicy (Zasilacz impulsowy). Właściciel tego zasilacza mówi, że był to element w takiej samej obudowie jak tranzystory małej mocy (TO92).
    Możliwe też że jest to element TL431 (regulowana dioda zenera) ale tego nie jestem pewien.

Witam ! ... oczywiście że masz racje jest to element sterowana dioda zenera :TL431 (99%) Typowe zastosowanie w zasilaczach . Powinno na jej nodze nr, 1 być dokładnie 2.5V jeśli tak nie jest szukaj przy jej trzech oporach !
    Pozdrawiam Brać lutującą :!: :D
  • REKLAMA
  • #4 2017868
    ph.lukasz
    Poziom 11  
    Witam jeszcze raz
    TONI_2003 oglądałem różne inne zasilacze impulsowe, ale rezystory przy TL431 są inaczej połączone niż w moim.
    Oglądałem też noty aplikacyjne o TL431 bo myślałem, że jest to może jakaś nietypowa konfiguracja ale niestety takowej nie było.
    Tak najbardziej pasuje mi to na tranzystor.
    Zrobiłem odręczny schemacik tego fragmentu zasilacza i przesyłam go wraz z tym postem.
    Zobacz i powiedz co o tym myślisz.
    Aha jak będziesz chciał to mogę zrobić fotkę i podesłać - może też będzie pomocna.
    Dziękuje za zainteresowanie

CMS jakbyś znalazł taki zasilacz to czekam na informację o tym elemencie.
  • #5 2018602
    TONI_2003
    Moderator
    ... sadzę i wiem na pewno ze nie mam zasilacza do skanera Plustek nawet nie robiłem do takiego , a przynajmniej nie pamiętam .
    Sądzę że niczym nie ryzykujesz podpinając jeden czy drugi element coś musi się sprawdzić jestem jednak za TL431.
    Podaje Ci wycinki schematów jakie będą Ci potrzebne do analizy .
    Jako standby w ukladzie z transoptorem
    Dla stabilizacji 3,3V na mosfecie
  • #6 2021956
    ph.lukasz
    Poziom 11  
    Dzięki za schemaciki.

W weekend wezme się za niego i zaryzykuję.
    Mam nadzieję, że zadziała.
    Mój zasilacz różni się od typowych schematów tym, że dzielnik rezystorowy nie jest bezpośrednio podłączony do TL431 tylko przez rezystor 220Ω. Ale rezystory dzielnika są precyzyjne, a to też świadczyłoby o tym, że ma być TL431.
    Jest jeszcze jedna wątpliwość - element ten oznaczony jest na płytce jako Q1 co zazwyczaj oznacza tranzystor, ale po co precyzyjne rezystory w dzielniku do tranzystora ?
    A tranzystor kluczujący przetwornicy 2SC3866 jest oznaczony na płytce jako U3 ?
    Już trochę zgłupiałem :-)

Jeżeli po tym opisie TONI_2003 nadal będziesz twierdził, że to TL431 to w weekend lutownica pójdzie w ruch :-)

Przesyłam fotki żeby pokazać jak to cudo wygląda ;-)

Aha przepraszam za takie długie przestoje w odpowiedziach.
    Naprawami zajmuję się w domu, a dostęp do internetu mam tylko w pracy.
    Liczę na wyrozumiałość.

Pozdrawiam
  • #7 2022293
    TONI_2003
    Moderator
    :arrow: Niczym nie ryzykujesz kolego ph.lukasz jestem wzrokowcem plus to co napisałeś o rezystorach precyzyjnych utwierdziło mnie w tym ze jest to TL431 nawet dziś będąc w terenie że tak powiem naprawiałem dwa dość podobne zasilacze (15V/1,6A ).
    Tyle że na TOP224 ale reszta już tak jak u Ciebie !
    Więc do dzieła a moc niech będzie z Tobą! :D
    Ps.
    Jaki to opór obok 2SC3866 czy to 4,7Ω :?:
  • REKLAMA
  • #8 2025163
    ph.lukasz
    Poziom 11  
    Witam

W weekend będe się zajmował tym zasilaczem i wsadzę TL431
    więc po weekendzie postaram się odpowiedzieć jak poszło.

Co do rezystora:
    2SC3866 nie był uszkodzony a rezystor w emiterze - leżący ma wartość 1 Ohm (wymieniłem, był uszkodzony)
    Rezystor stojący był dobry i ma wartość 82 Ohm. Był przy tranzystorze 2SC1384 (tranzystor był uszkodzony i zamieniłem na BD139)

Trzymaj kciuki TONI_2003 :)
  • #9 2070697
    ph.lukasz
    Poziom 11  
    Witam

Przepraszam że tak długo mnie nie było. Korzystałem z konta kolegi a on miał urlop i nie mogłem się zalogować :(
    TONI_2003 Zasilacz działa - kolega przetestował i jest OK tylko czasami cicho "bzyczy". Chyba nie ma się czym przejmować?

Wielkie dzięki wszystkim a szczególnie Tobie TONI_2003 za pomoc i cierpliwość.

Pozdrawiam i do następnego spotkania na forum :)

P.S. Teraz mam już swoje konto na www.elektroda.pl a mój nick to Qurak
  • #10 2071366
    TONI_2003
    Moderator
    ... to mnie cieszy tylko przy takim określeniu :"cicho "bzyczy". " to nie zawsze można znaleźć co za przyczyna i czy da się to odnaleźć , a usunąć to już całkiem inna sprawa.
  • #11 3412169
    tytanik1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    WITAM
    Mam problem z takim samym zasilaczem, a mianowicie nie wiem jaki jest tranzystor po pierwotnej stronie który jak się nie mylę steruje tym 2SC3866 .
    Tranzystor niewiadomy jest pod nazwą Q3 .
    Jeden kolega tutaj podał schemat, ale niestety jest on tam wycięty i nie wdać.
    Proszę o pomoc
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji brakującego elementu trójkońcówkowego w zasilaczu impulsowym do skanera Plustek KFBA4600CP o parametrach 15V/1A. Autor podejrzewał, że może to być tranzystor w obudowie TO-92, jednak obliczony prąd bazy około 20mA wydawał się zbyt wysoki dla tranzystora małej mocy. Uczestnicy forum wskazali, że najprawdopodobniej jest to układ scalony TL431, czyli regulowana dioda Zenera, często stosowana w stabilizacji napięcia i sterowaniu diodą w transoptorze po stronie wtórnej przetwornicy. Potwierdzono to na podstawie analizy schematów i precyzyjnych rezystorów w dzielniku napięcia. Autor po wymianie brakującego elementu na TL431 oraz naprawie uszkodzonych rezystorów i tranzystorów (m.in. 2SC1384 na BD139) potwierdził poprawne działanie zasilacza, choć pojawia się ciche buczenie. W dyskusji pojawiły się także pytania o tranzystor Q3 po stronie pierwotnej sterujący 2SC3866, jednak bez jednoznacznej odpowiedzi. Schematy i zdjęcia elementów były udostępniane w celu lepszej analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA