logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skrypt logowania/wylogowania Mój Orange z linii poleceń: curl, biblioteki, harmonogram zadań

kiksik 13 Kwi 2023 11:53 396 7
REKLAMA
  • #1 20537547
    kiksik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Czy ktoś napisał skrypt do logowania i wylogowania na Mój Orange, który można odpalić z linii poleceń, np przy użyciu curl lub jakiejś dostępnej biblioteki i ustawić go w Harmonogramie zadań? Potrzebne jest teraz logowanie do Mój orange w celu utrzymania rabatu za e-fakturę, bo inaczej doliczają 5zł. Ktoś, coś?
  • REKLAMA
  • #2 20537571
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Raz na miesiąc można się zalogować ;) Jak jeszcze ustawisz zapamiętania haseł, to wystarczy kliknąć
  • REKLAMA
  • #3 20537576
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Ustaw przypomnienia w telefonie i loguj się.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 20537582
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    @kiksik

Obawiam się ze wątpię.
    To jest mocno obstawione Javascripotem, bardzo dynamiczne. Trzeba by wytoczyć jakieś armaty, może Selenium
  • #5 20537913
    kiksik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ma się to robić samo w tle , faktury schodzą mailem i się same opłacają. Trzeba tylko pogonić to logowanie automatem w tle bezmyślnie, jak człowiek wyjechany, nieprzytomny, zarobiony. Nie będę ręcznie głaskał każdego konta, aplikacji, i innych ....reli
  • #6 20540057
    rufek90
    Poziom 25  
    Ocena: 58
    Każda strona jest inna, więc będziesz musiał pokombinować. W moim przypadku trzeba było zamknąć jeszcze popup informujący o ciastkach, kliknąć na login, poczekać na wysunięcie panelu i dopiero wpisywać. Ja polecam zerknąć na puppeteer. Przykład w node, który loguje się do elektrody. Delaye dodałem do debugowania. Nie są potrzebne. Produkcyjnie też chyba możesz przeglądarkę odpalić "headless", czyli bez ui.

Kod: Javascript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Niestety nie działa do końca, nawet z poprawnym hasłem. To, czego brakuje to przechwycenie ciastek, zapisanie ich oraz otwarcie strony elektroda.pl na nowo, z ciastkami - wtedy użytkownik powinien być zalogowany. Nie mam niestety czasu z tym teraz kombinować, ale zawsze to jakiś start.
  • REKLAMA
  • #7 20540347
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Elektroda jest o wiele bardziej "statyczna", czy to coś da odnośnie Mój Orange ... wątpię
  • #8 20540409
    rufek90
    Poziom 25  
    Ocena: 58
    Gwarantuję, że puppeteera używa się do automatycznego testowania dużo bardziej złożonych scenariuszy niż logowanie do Orange 😉

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o możliwości stworzenia skryptu do automatycznego logowania i wylogowania z serwisu Mój Orange przy użyciu narzędzi takich jak curl lub biblioteki do automatyzacji, jak Puppeteer. Wskazują na trudności związane z dynamiczną naturą strony, która korzysta z JavaScript, co może wymagać bardziej zaawansowanych rozwiązań, takich jak Selenium. Użytkownicy sugerują, że logowanie można zautomatyzować, aby uniknąć ręcznego wprowadzania danych, co jest istotne dla utrzymania rabatu za e-fakturę. Wskazówki obejmują również konieczność obsługi popupów oraz dynamicznych elementów na stronie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA