logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak wejścia na grzałkę elektryczną w zasobniku a grzanie wody CWU

bombelini 20 Kwi 2023 11:01 4887 13
REKLAMA
  • #1 20548224
    bombelini
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Może pomożecie. Ze względu na to że nie mam wejścia na grzałkę elektryczną w zasobniku CWU a mam nadmiar energii ze słońca chciałbym podgrzać wodę grzałką. Moje pytanie brzmi czy jest jakiś inny sposób na podgrzewanie wody grzałką? Może jakiś przepływowy ogrzewacz wody podłączony do cyrkulacji lub coś innego, nie mam pomysłu a nowego zasobnika wolałbym nie zmieniać. Mój zasobnik t Termet SG 120 bez plusa czyli bez miejsca na grzałkę niestety. Może ktoś zna jakieś rozwiązanie.... Dzięki z góry za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 20548297
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    Zrób zdjęcia kotłowni i tego jak podłączony jest zasobnik CWU. Czy masz cyrkulację CWU z pompką?
  • REKLAMA
  • #3 20548310
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    Najtaniej wyjdzie dokupić zbiornik 50l i zrobić między jednym a drugim zasobnikiem cyrkulację. Grzałkę trzeba dostosować do wydajności i sterowania układu PV.
    np. Brak wejścia na grzałkę elektryczną w zasobniku a grzanie wody CWU
  • #4 20548311
    bombelini
    Poziom 9  
    ls_77 napisał:
    Zrób zdjęcia kotłowni i tego jak podłączony jest zasobnik CWU. Czy masz cyrkulację CWU z pompką?

Tak pompka jest na cyrkulacji a zdjęcie zrobię jak wrócę po pracy do domu, ale dzięki za zainteresowanie się tematem...

Dodano po 6 [minuty]:

ppwielki napisał:
    Najtaniej wyjdzie dokupić zbiornik 50l i zrobić między jednym a drugim zasobnikiem cyrkulację. Grzałkę trzeba dostosować do wydajności i sterowania układu PV.
    np. Brak wejścia na grzałkę elektryczną w zasobniku a grzanie wody CWU

Ale że wpiąć go wtedy jak ? Poprostu za pompką cyrkulacji ? W obwód rury cyrkulacyjnej?
  • #6 20548420
    ls_77
    Poziom 38  
    Raz kiedyś robiłem dołożenie termy elektrycznej (10L) do zasobnika gdzie nie można było zamontować grzałki.
    Przed zasobnikiem CWU na wejściu ZW zamontowałem termę 10L 2kW grzałka (Kospel inox). Z niej woda wstępnie podgrzana wpływała do zasobnika 120L. Cyrkulację CWU wpiąłem przed termę elektryczną 10L żeby woda cyrkulowała przez oba zasobniki. Pompa cyrkulacji pracowała na przekaźniku czasowym 10 minut przerwy 5 minut pracy żeby woda zdążyła się nagrzać w 10L termie a potem przerzucana do zasobnika CWU.
  • REKLAMA
  • #7 20548449
    bombelini
    Poziom 9  
    A co myślicie panowie o włożeniu grzałki do zasobnika zamiast zaworu spustowego ?
    Np.
    Brak wejścia na grzałkę elektryczną w zasobniku a grzanie wody CWUIMG_202304...142120.jpg (454.06 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20548560
    ls_77
    Poziom 38  
    bombelini napisał:
    A co myślicie panowie o włożeniu grzałki do zasobnika zamiast zaworu spustowego ?

O tym jest już na Elektrodzie kilka wątków między innymi o zasobnikach Vaillant i Junkers, które mają zawór spustowy 1/2" ale nie mają miejsca na grzałkę.
    W moim przypadku do zasobników Vaillant niekiedy da się włożyć grzałkę, ale w większości jest kolizja z wężownicą i nie da się jej zamontować. Poza tym trzeba zrezygnować z zaworu spustowego - grzałka musi być bezpośrednio wkręcona w zasobnik, bo tworzy się przestrzeń bez odbioru ciepła i powoduje "roztapianie" grzałki.
    Jak chcesz to możesz wykręcić zawór spustowy i włożyć coś długiego i grubego (średnicy gwintu 1/2") i sprawdzić czy wejdzie. Pamiętaj że grzałki 1/2" są dość długie i niekiedy średnica zbiornika jest mniejsza niż długość grzałki.
  • #10 20550569
    bombelini
    Poziom 9  
    Panowie oto zdjęcie mojego zasobnika, możecie proszę rozrysować mi dokładnie jak podłączyć ten dodatkowy bojler ??? dziękuję wam z góry...
    Brak wejścia na grzałkę elektryczną w zasobniku a grzanie wody CWU

Dodano po 49 [minuty]:

I co myślicie o zastąpieniu anody taką grzałką z anodą ewentualnie ???

https://allegro.pl/oferta/grzalka-bojlera-elektromet-1500w-5-4-cala-anoda-9705543508

Brak wejścia na grzałkę elektryczną w zasobniku a grzanie wody CWUBez tyt...png (188.02 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20550941
    ls_77
    Poziom 38  
    Też może być tylko nie ma tu żadnego termostatu ani termika bezpieczeństwa. Poza tym nie wiadomo czy ta grzałka ma jakąś "strefę martwą". No i grzanie u góry zbiornika więc nie wiadomo jak rzeczywiście dużo będzie wody użytkowej.
  • REKLAMA
  • #12 20551694
    bombelini
    Poziom 9  
    ls_77 napisał:
    Też może być tylko nie ma tu żadnego termostatu ani termika bezpieczeństwa. Poza tym nie wiadomo czy ta grzałka ma jakąś "strefę martwą". No i grzanie u góry zbiornika więc nie wiadomo jak rzeczywiście dużo będzie wody użytkowej.

A jakbym włożył grzałkę grzejnikową z trójnikiem w miejsce spustu wody ?? trójnik po to aby mimo wszystko wkręcić zawór spustowy. np taka jak poniżej.
    Sorki że tak was męczę ale muszę coś wybrać bo szkoda mi prądu.

https://allegro.pl/oferta/terma-grzalka-moa-1200w-biala-trojnik-do-grzejnik-8671251638

Brak wejścia na grzałkę elektryczną w zasobniku a grzanie wody CWUBez tyt...png (42.22 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 20555168
    ls_77
    Poziom 38  
    Już pisałem że jak zostawisz trójnik do zaworu spustowego to obszar gdzie woda się nie rusza czyli nie ma odbioru ciepła jest na tyle duży że przegrzewa się obudowa grzałki i może się stopić. Już tak miałem i musiałem wkręcić grzałkę bezpośrednio do zasobnika
  • #14 20909756
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    >>20548224

Ile lat masz ten SG120, daje rade? Bo na sieci kilka juz widzialem postow ze szybko zardzewialy, ze 2-3 zdjecia ludzi ktorzy zdjeli pianke z zasbonika i pokazali jak pordzewialy jest od zewnatrz :D Ale jeden pisal ze anody nie wymienial, drugi nie wiem. U mnie jedzie 5 rok juz i na razie sucho w okolo. Anode raz juz wymienialem a tak co roku sprawdze i oczyszce ja z kamienia - na dnie pelno kamienia (w innym post pokazalem jak duzo spada na dno). Warunki gwarancji Elektrometu na te SG sa okrutne... niezyciowe czyli chyba sami wiedza ze produkt moze wracac na gwarancje i beda miec podkladke.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podgrzewanie wody w zasobniku CWU Termet SG 120, który nie ma wejścia na grzałkę elektryczną, a ma nadmiar energii ze słońca. Proponowane rozwiązania obejmują dodanie zbiornika 50L z cyrkulacją, montaż termy elektrycznej 10L przed zasobnikiem, oraz rozważenie włożenia grzałki w miejsce zaworu spustowego. Użytkownicy podkreślają konieczność zastosowania zaworu termostatycznego trójdrogowego oraz ostrzegają przed ryzykiem przegrzewania się grzałki, jeśli nie będzie ona zamontowana bezpośrednio w zasobniku. Pojawiają się również pytania o możliwość zastąpienia anody grzałką z anodą oraz o zastosowanie grzałki grzejnikowej z trójnikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA