logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VOLVO FM 12 440 -zawieszenie p - Beczka 8x2 -zawieszenie pneumatyczne

Acech1 20 Kwi 2023 11:19 636 3
REKLAMA
  • #1 20548241
    Acech1
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    Samochód beczka na całym zawieszeniu pneumatycznym (+ dwie osie podnoszone)
    Zawieszenie przestało działać, okazał się spalony bezpiecznik F23 5A. Bezpiecznik został wymieniony -zawieszenie działało przez ok 2 miesiące. Dziś rano po odpaleniu zawieszenie znowu przestało działać. Wymieniono znowu bezpiecznik na 10A(taki mieliśmy) -zawieszenie działa -samochód pojechał w trasę. Wczoraj po południu przechodziłem koło samochodu po ok 2godz postoju na chwilę załączyło się zawieszenie i skorygowało wysokość (samochód zgaszony kluczyk w pozycji OFF). Podejrzewam że zawieszenie ma cały czas zasilanie ponieważ czasami (raz na ok 15-30min przy zgaszonym) załączy na chwilę ECAS i skoryguje wysokość.
    Na sterowniku zawieszenia brak błędów (sprawdzane na desce rozdzielczej)
    Czy mogę prosić o pomoc, co załącza zasilanie sterownika zawieszenia (prawdopodobnie bezpiecznik F49) i co jest zasilane bezpiecznikiem F23 (zasilanie na F23 załącza sterownik od zawieszenia poprzez prezekaźnik)
    Podsumowując występują dwie usterki:
    - sporadycznie pali bezpiecznik F23 5A (10A już nie)
    - sterownik jest cały czas zasilany (mimo wyłączonego zapłonu czasami zawieszenie skoryguje wysokość)

Czy ktoś miał podobny przypadek
    Proszę o wsparcie lub schematy
    Z góry dziękuję
    GT
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20548379
    Acech1
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Właśnie o roczniku zapomniałem :)
    2007
  • #4 20550622
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7786
    F49 - zasilanie po zapłonie.
    F23 - zasilanie stałe.

Rzadko spotykaną (lecz możliwą) jest uszkodzona wiązka za fotelem kierowcy lub przewód pilota;

Możliwe są też uszkodzenia wiązek na przejściu kabina/rama lub też na samej ramie (najczęściej).
REKLAMA