Dzień dobry. Słyszałem kiedyś, że można podnieść napięcie za pomocą odpowiedniego mostka rezystorowego. Czy jest to możliwe? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamJeż_Wincent napisał:Stałego nie da się podwajać, powielacze opierają się na naprzemiennym równoległym ładowaniu i szeregowym rozładowywaniu kondensatorów, w roli "wzmacniacza" mogą być problemy z szybkością narastania/opadania. Twój sygnał wejściowy po filtrach pasmowych, jest przemienny, podwajacz zastępował by detektor diodowy.Sygnałem wejściowym podwajacza jest tutaj prąd stały, więc skąd okres?
Jeż_Wincent napisał:Sygnałem wejściowym podwajacza jest tutaj prąd stały, więc skąd okres?
jarek_lnx napisał:wystarczy suma na rezystorach
ArturAVS napisał:Jak się dysponuje doskonałymi tranzystorami po 10gr zajmującymi miej niż 1/4cm2 na PCB i wzmacniaczami operacyjnymi o Avol>50000 GBW >1MHz po 50gr, jakie ma do dyspozycji elektronik w XXIw to nawet nie ma się nad czym zastanawiać, ale tu wszystko ma być na lampach, czyli biednie jak sto lat temu, lampa za pięć dych, parametry takie że należy się cieszyć że w ogóle coś działa i przed każdą decyzją o rozbudowie układu będzie stękanie jaki to problem.Suma na samych rezystorach powodować będzie przesłuchy między-kanałowe we wcześniejszych stopniach/źródle sygnału. Dlatego stosuje się bufory przed sumowaniem.
Jeż_Wincent napisał:Równie prostych i lepszych się nie zrobi, w filtrze RLC można było by uzyskać bardziej stromą charakterystykę, zwiększając dobroć ale była by też wąska, także między pasmami były by przerwy.A co do samej budowy filtrów i ich selektywności, pewnie nie jest najlepsza, bo zastosowałem dość prostą konstrukcję filtrów.
jarek_lnx napisał:W "audio woodo" to może, może (?) lampy coś dają.ale tu wszystko ma być na lampach, czyli biednie jak sto lat temu, lampa za pięć dych, parametry takie że należy się cieszyć że w ogóle coś działa i przed każdą decyzją o rozbudowie układu będzie stękanie jaki to problem.