logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Makita 2704N - spalony stojan, przyczyny.

chomicki 24 Kwi 2023 13:02 1005 2
REKLAMA
  • #1 20553450
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Podczas niezbyt ciężkiej pracy, tj. odcięcia kilku milimetrów materiału z kantówki 8x8 cm w celu wyprowadzenia kąta prostego przed dalszą obróbką na grubościówce, ni stąd ni zowąd piła straciła moc i zaczęło z niej dymić. Dym unosił się jeszcze przez kilka minut od wyłączenia. Po ostygnięciu okazało się, że totalnie spalony jest stojan, natomiast wirnik wygląda dobrze.
    Pytanie brzmi, co mogło być powodem zdarzenia, czy np. obwód odpowiedzialny za miękki start i hamowanie silnika nie może być powodem, czy jest szansa, że wirnik ocalał, czy z miejsca powinienem wymienić komplet. Chcę zapobiec sytuacji spalenia nowego stojana.
    Mechanicznie silnik i cała reszta jest w porządku, pilarka nie miała okazji się przepracować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20553557
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 354
    Jak żyje spalone stojany w silnikach gdzie wirnik ocalał mogę policzyć na palcach. Więc zacznij od sprawdzenia wirnika.
    Przyczyny to przegrzanie, zwarcie między zwojowe, przetarcie uzwojen, przebicie do karkasu, uszkodzenie łożysk i uzwojen uzwojen przez wirnik,
    Hamulec też się do tego przyczynia, ale najczęściej to zwarty wirnik.
  • #3 20642798
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Dzięki pomocnej opinii, pomimo, że wirnik nie wyglądał na spalony, zaniosłem go do specjalisty, który na specjalnym przyrządzie stwierdził, iż wirnik jest uszkodzony na 200%.

Dziękuję.
REKLAMA