logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma?

fryderykmigaszewski 25 Kwi 2023 05:07 7302 38
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaką antenę zewnętrzną, router i układ Wi‑Fi wybrać do internetu 5G/LTE w domu z kilkoma kondygnacjami i okablowaniem, żeby mieć stabilne łącze do pracy oraz przygotowanie pod przyszły światłowód?

Najrozsądniej zostać przy B818, przetestować go na dachu/stryszku i celować w zewnętrzną antenę kierunkową 2x2 MIMO na LTE1800–2600 MHz; w tej lokalizacji „5G” T‑Mobile/Orange to DSS na LTE2100, więc dobra agregacja LTE ma większy sens niż polowanie na marketingowe 5G [#20554959] [#20555738] [#20557049] B818 ma tylko dwa gniazda antenowe, więc zewnętrznego MIMO 4x4 nie wykorzystasz — 4x4 działa tam tylko na antenach wewnętrznych [#20554959] Z linkowanych anten kilku uczestników odradzało „elektrośmieci” i dookólne wynalazki; padała rekomendacja, by brać sprawdzoną dualną LTE1800–2600 zamiast produktów z wyssanymi parametrami [#20554454] [#20557003] [#20557049] Do sieci domowej nie warto brać mesh z radiowym backhaulem, skoro masz skrętkę: ustaw B818 na strychu, puść Ethernet do gigabitowego switcha w garażu i rozdaj sygnał przez zwykłe access pointy z fast roamingiem; jako przykłady padły UniFi U6 albo tańsze Deco M4 w trybie AP [#20555452] [#20555760] [#20554959] Jeden AP na piętro był wskazywany jako sensowny punkt wyjścia, a sprzęt warto dobrać tak, żeby później bez problemu obsłużył też światłowód [#20555760] [#20554959]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 20554322
    fryderykmigaszewski
    Poziom 4  
    Witajcie! 😀 Zmieniłem miejsce zamieszkania na zadupie internetowe, żona wraca do pracy zdalnej, wypączkowały nam trojaczki a ja wykańczam chatę i nie ogarniam już nic... 😅

Opiszę zagadnienie. Mam maszt na dachu bez żadnej anteny zewnętrznej, poniżej stryszek z rekuperatorem gdzie przydałoby się wypuścić jeden LAN do sterownika i gdzie wychodzą mi też kable atenowe od satelity bo zrobiłem dziurę w kominie, niżej poddasze z minigabinetem gdzie jest gniazdo ze skrętka poprowadzoną z garażu jak wszystkie pozostałe. Otwór kominowy a dokładniej wentylacyjny bieganie też w dół do garażu, dokąd można by spuścić czy to kabel antenowy z dachu czy też kabel ethernetowy albo jedno i drugie spowrotem. Generalnie zamieszkane są 3 poziomy bo na poddaszu ugościliśmy teściową. Wszędzie są gniazda i internetowe zaczynające się w garażu gdzie za bajdu bajdu time będzie światłowód a na razie pomarańczowa rurka. Na ten moment działam na karcie sim z możliwym 5G od T-Mobile ale wsadzoną w router Huawei b818-623 i jeszcze w szafie TP-Link n600 i repeater gniazdkowy. Upload różnie, potrafi i 120 mb/s ale w godzinach szczytu rwie. Średnio 40. Najbliższy BTS mojego operatora ma 5G od Orenga czyli router z wyższym pasmem powinien z mojej karty zasysać 5G bo T-Mobile ma umowę z Orange. Jest jeszcze bliżej 5G od Playa, sąsiad wyciąga 250 mb/s z anteną, routerem i Acces Pointem od Playa, w jakimś zestawie droższym od pieniędzy. Ja chciałbym wykorzystać sprzęt jaki mam ale obawiam się że nie będzie stabilnego łącza do pracy.

Napiszę więc co rozważam. 🤠 Dokupienie anteny 5G z agregacją pasm MIMO 4x czy 2x (BTS chyba widoczny, jutro sprawdzę bo czuwam przy tych trojakach w nocy) kompatybilną z routerem 5G z niedługim kablem antenowym najlepiej max 5m, jakiś router 🤔 nie było by źle z meshem i minimum 2ma gniazdami LAN, który bym umieścił na strychu albo w garażu ale szkoda jeżeli 10m kabla antenowego nie zje mi dBi anteny. W garażu zrobiłbym z TP-Linka switch przynajmniej tymczasowy na niektóre gniazda w pokojach i jak by się dało zarazem AP a gdzieś postawiłbym 2 meshe albo Huaweia jako AP i repeatera gdzieś jeśli by była dziura a w przyszłości bym miał opcję podłączenia światłowodu do switcha w garażu. Ogólnie potrzebuję obsłużyć 6 gniazd i strych ale na dziś potrzebne mi są niezbędnie przynajmniej 3 Acces Pointy albo 2-3 meshe, najlepiej
    by było z kabla.

Mam nadzieję że da się wyczarować antenę, router i meshe za około 1k razem. 😎

Oto moje wyszukania, pytanie brzmi czy to będzie hulało 😜

Antena:
    https://new-electric.pl/1278-2464-antena-gsm3...s9_prosty/208-wybierz_dlugosc_przewodu-2x10_m

https://yagi.pl/antena-mimo-5g-lte-16hv-3-4-3-8-ghz-2x-nz

Router:
    Tu jest problem bo z SIM nie ma nic poniżej 1k ale mogę sprzedać b818 więc może cena niech nie gra roli, może ten Zyxel zewnetrzny, ktoś go używał?

Meshe:
    Myślałem o Tanda
    https://allegro.pl/oferta/tenda-nova-mw3-3pac...7_E4Q8WeK9r3BXR9dXzx7SypVgkhqBXRoCJhMQAvD_BwE

Pozdrawiam i poproszę o radę. 🙂
    Fryderyk
  • Pomocny post
    #2 20554454
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5819
    Zaczyna się od podania lokalizacji oraz pokazuje wyniki testów na B818 dla poszczególnych pasm LTE za pomocą aplikacji na Windows https://drive.google.com/open?id=1K1-S4ygFsS9GNdXmcEy4dQ9smsP8ksL4 i screeny z LTE2600/2100/1800/800 i speedtest dla kazdego z pasm, potem to samo w agregacji 4 pasm LTE. Na tej podstawie dobór anteny zewnętrznej, w Play z BTS-a z 4 CC CA QAM256 mozna mieć nawet wiecej niż sąsiad, w Play/Orange/T-mobile 5G to wydmuszka, działa na N1 czyli 5g2100 w ramach DSS z LTE2100 czyli pasmo 2100MHz jest dynamicznie dzielone pomiędzy te dwie technologie.Po doborze anteny dalsze kroki w sieci lokalnej, oczywiście zadnych takich wynalazków jak te Tendy , anteny które wybrałeś to elektrosmieci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 20554959
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    Wejdz na "dach" i sprawdz jak wtedy działa Ci ten B818.Sporo ludzi takie routery wsdza w szczelną puszkę i wiesza na kominie. Zasilić możesz prze POE, tylko do puszki szczelnej potrzebujesz przejsciowke z POE na 12V. Zwłaszcza ze B818 ma złącza tylko na 2 anteny zewnetrzne. MIMO 4x4 działą tylko z wewnetrznymi. Ale testy o ktorych napisał matek, powiedzą Ci czy w jakie anteny warto iśc.

Ten mesh to śmiech. Port LAN ma 100mbit, ale Wifi to już 1200 Jakim cudem WiFi ma puscic 1200 skoro LAN dostarczyć możne tylko 100? Firm które robią ludzi w ten sposób w balona, powinno się wystrzegać. Ludzie chwalą Tplinka Deco, ja osobiscie chwale unifi AC, albo obecnie 6, tylko sporo drożej :-( Deco nie zasilisz chyba przez POEm unifi zasilisz przez POE.
  • Pomocny post
    #4 20555452
    IC_Current
    Ocena: 2525
    Na tym obecnym "5G", to mniejsze przepływności niż na porządnej agregacji 4CA w LTE. Zwykła marketingowa ściema.
    Co do anten - wykonać testy i pomiary.
    Żadnych MESH jeśli masz już przewody do pokoi tylko access pointy z szybkim roamingiem. Jak na wypasie, to AP Unifi U6, jak tanio, to Deco M4, ale w trybie AP z backhoul przewodowym a nie MESH z backhoul radiowym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20555564
    fryderykmigaszewski
    Poziom 4  
    Zaczyna się od podania lokalizacji oraz pokazuje wyniki testów na B818 dla poszczególnych pasm LTE za pomocą aplikacji na Windows https://drive.google.com/open?id=1K1-S4ygFsS9GNdXmcEy4dQ9smsP8ksL4 i screeny z LTE2600/2100/1800/800 i speedtest dla kazdego z pasm, potem to samo w agregacji 4 pasm LTE. Na tej podstawie dobór anteny zewnętrznej, w Play z BTS-a z 4 CC CA QAM256 mozna mieć nawet wiecej niż sąsiad, w Play/Orange/T-mobile 5G to wydmuszka, działa na N1 czyli 5g2100 w ramach DSS z LTE2100 czyli pasmo 2100MHz jest dynamicznie dzielone pomiędzy te dwie technologie.Po doborze anteny dalsze kroki w sieci lokalnej, oczywiście zadnych takich wynalazków jak te Tendy , anteny które wybrałeś to elektrosmieci.[/quote]

Tak, wiem, ale... Uwierz lub nie ale... nie moałem czasu wyjść na dach nawet. Przyjechałem zmienić żonę po jej 16 h na swoje 8 i jak dam radę to zrobię. Na razie podstawowe informacje mam, że BTS niedaleko że jest 5G a z tego co widzę to te routery są tak drogie że nie podejrzewam żeby wielu korzystało z tego pasma jakie by wydzielone nie było. Kiedyś dojdzie do nas prawdziwe 5G i tak. Wracajac6z pracy próbowałem zachaczyć o jakiś sklep z antenami zewnętrznymi żeby je chociaż zobaczyć ale mało że nikt nimi atacjonarnie nie handluje to i nawet jednej sztuki routera 5Gnie mieli na stanie.

Dodano po 12 [minuty]:

m.jastrzebski napisał:
    Wejdz na "dach" i sprawdz jak wtedy działa Ci ten B818.Sporo ludzi takie routery wsdza w szczelną puszkę i wiesza na kominie. Zasilić możesz prze POE, tylko do puszki szczelnej potrzebujesz przejsciowke z POE na 12V. Zwłaszcza ze B818 ma złącza tylko na 2 anteny zewnetrzne. MIMO 4x4 działą tylko z wewnetrznymi. Ale testy o ktorych napisał matek, powiedzą Ci czy w jakie anteny warto iśc.
    🔥👍🔥👍🔥👍
    Słyszałem o tym że można zapuszkować tego b818 ale raz że potrzebuję od razu na stryszku jedno gniazdo LAN wykorzystać, mam tam zasilanie, dwa że ma 2 wyjścia na anteny więc może MIMO 2x z agregacją jeśli zadziała byłoby optymalnym rozwiązaniem.

Ten mesh to śmiech. Port LAN ma 100mbit, ale Wifi to już 1200 Jakim cudem WiFi ma puscic 1200 skoro LAN dostarczyć możne tylko 100? Firm które robią ludzi w ten sposób w balona, powinno się wystrzegać. Ludzie chwalą Tplinka Deco, ja osobiscie chwale unifi AC, albo obecnie 6, tylko sporo drożej :-( Deco nie zasilisz chyba przez POEm unifi zasilisz przez POE.

Ten Deco to jedyne urzadzenie powiedzmy dla mnie jakie widziałem w sklepie dzisiaj. Szkoda że nie 3 jednostki w tej cenie ale chill, jak dobiorę coś co będzie sensownie współgrało to może być drożej. Dzięki za podpowiedź. Przynajmniej w meshu mam trop.
  • Pomocny post
    #6 20555578
    IC_Current
    fryderykmigaszewski napisał:
    nie podejrzewam żeby wielu korzystało z tego pasma jakie by wydzielone nie było.

Ono nie jest wydzielone na zasadzie wyłączności. Kiedy ludziki korzystają z LTE, to pasmo dla 5G jest zmniejszane. Naprawdę obecnie nie ma się co w to pchać. Robiłem testy wszystkich operatorów w kilku lokalizacjach i jest marnie. TM i O około 40% procent mniejsze przepustowosci niż LTE z agregacją. Play - 20 do 30 Mbps na 5G i w tym samym miejscu 150Mbps na LTE 3CA. Tylko Plus daje radę, ale on ma oddzielne pasmo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20555580
    fryderykmigaszewski
    Poziom 4  
    >>20555452
    Słabo mi idzie cytowanie selektywne w tym edytorze. Co do 5G, b818 i testowania BTSa to się zgadzam ze wszystkim ale nawet jeśli to ściema to i tak strzelam w ciemno że dla routera 5G przy obciążeniu zostanie więcej z tortu. Dlatego chcę antenę pod nowy ewentualny router i pod b818 z ktorego zrobię jednostkę bazową a czy meshe czy AP będą na kablu. AP jak by nie były skonfigurowane to i tak jednej sieci mi nie dadzą tylko różne a meshe na kablu chyba też dają radę przecież. Ja sobie radzę z paroma sieciami ale już teściowa i żona gorzej.

Dodano po 5 [minuty]:

>>20555452
    Słabo mi idzie cytowanie selektywne w tym edytorze. Co do 5G, b818 i testowania BTSa to się zgadzam ze wszystkim ale nawet jeśli to ściema to i tak strzelam w ciemno że dla routera 5G przy obciążeniu zostanie więcej z tortu. Dlatego chcę antenę pod nowy ewentualny router i pod b818 z ktorego zrobię jednostkę bazową a czy meshe czy AP będą na kablu. AP jak by nie były skonfigurowane to i tak jednej sieci mi nie dadzą tylko różne a meshe na kablu chyba też dają radę przecież. Ja sobie radzę z paroma sieciami ale już teściowa i żona gorzej.

Aha, ok, to w sumie dobrze patrząc na cenę tych sprzętów. To najważniejsze pytanie pozostaje czy do b818 da się podłączyć antenę która segreguje pasma, bo puszkować go nie będę raczej.
  • Pomocny post
    #8 20555592
    IC_Current
    AP jak by nie były skonfigurowane to i tak jednej sieci mi nie dadzą tylko różne

Kto Ci takich bzdur naopowiadał? AP miały centralne zarządzanie i obsługiwały protokoły szybkiego roamingu kiedy jeszcze spece od marketingu na gów... mówili papu i nie wymyślili żeby repeatery nazwać MESH i sprzedać te same zawodne i problematyczne śmieci jeszcze raz, ale pod nową nazwą.
    a meshe na kablu chyba też dają radę przecież.

MESH po kablu to właśnie access point z FR. :-)
    tak strzelam w ciemno że dla routera 5G przy obciążeniu zostanie więcej z tortu

No ja testowałem telefonem z wlaczonym i wyłączonym 5G i zostawało jak pisałem wcześniej dużo mniej.
    Zresztą to ma sens. Ludzie ogarnięci technicznie i mający wysokie wymagania zostaną przy LTE, bo sobie sieć sprawdzą. Ci co się nabierają na marketing i "lecą" na 5G to i tak raczej technicznie nieogarnieci, więc będą się cieszyć z literki na telefonie a jakości usługi i tak nie sprawdzą, bo nawet nie będą umieli.
    5G będzie miało sens, kiedy zostanie rozdysponowane w aukcji pasmo C, a na razie to pieśń przyszłości a jeszcze dalszą to uruchomienie nodów przez operatorów. Nim będzie dobry zasięg 5G, to minie minimum 2 -3 lata, a wtedy routery 5G będą już o połowę tańsze jak nie więcej (zobacz - jeszcze półtora roku temu podstawowe modele kosztowały po 2,5 klocka, teraz są po ok 1100 nówki). To samo z telefonami - dwa lata temu tylko flagowce za dwie wypłaty, teraz budżetowce za 700zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20555602
    fryderykmigaszewski
    Poziom 4  
    IC_Current napisał:
    AP jak by nie były skonfigurowane to i tak jednej sieci mi nie dadzą tylko różne

Kto Ci takich bzdur naopowiadał? AP miały centralne zarządzanie i obsługiwały protokoły szybkiego roamingu kiedy jeszcze spece od marketingu na gów... mówili papu i nie wymyślili żeby repeatery nazwać MESH i sprzedać te same zawodne i problematyczne śmieci jeszcze raz, ale pod nową nazwą.
    a meshe na kablu chyba też dają radę przecież.

MESH po kablu to właśnie access point z FR. :-)
    tak strzelam w ciemno że dla routera 5G przy obciążeniu zostanie więcej z tortu

No ja testowałem telefonem z wlaczonym i wyłączonym 5G i zostawało jak pisałem wcześniej dużo mniej.
    Zresztą to ma sens. Ludzie ogarnięci technicznie i mający wysokie wymagania zostaną przy LTE, bo sobie sieć sprawdzą. Ci co się nabierają na marketing i "lecą" na 5G to i tak raczej technicznie nieogarnieci, więc będą się cieszyć z literki na telefonie a jakości usługi i tak nie sprawdzą, bo nawet nie będą umieli.
    5G będzie miało sens, kiedy zostanie rozdysponowane w aukcji pasmo C, a na razie to pieśń przyszłości a jeszcze dalszą to uruchomienie nodów przez operatorów. Nim będzie dobry zasięg 5G, to minie minimum 2 -3 lata, a wtedy routery 5G będą już o połowę tańsze jak nie więcej (zobacz - jeszcze półtora roku temu podstawowe modele kosztowały po 2,5 klocka, teraz są po ok 1100 nówki). To samo z telefonami - dwa lata temu tylko flagowce za dwie wypłaty, teraz budżetowce za 700zł.

Hahaha 😅😜 Ok. Tak zrobię, test i wejdę na dach. Trochę to do mnie docierało co piszesz ale nie znam się koncertowo na ustawieniach routerów. Na zdrowy rozum mi się wydawało że powinno się AP udać zrobić jedną sieć na kablu ale może za dużo YT i sprzedawców się naogladałem. No i że agregacja pasm powinna wystarczyć. W końcu kupiłem ten router w czasach 5G hehe 🤠

A czy ten TP- Link n600 nada się na ten blackhauling i czy dokupić ze dwa takie i mam 1 b818 na stryszku z anteną, kabel Ethernet do garażu, tam switch czy n600 wystarczy i jakiekolwiek AP na piętrach?

Dodano po 55 [minuty]:

Abstrahując, od przytoczonych realiów nieco, czytam że w Plusie jest pasmo TDD a licencja dla pozostałych już się grzeje.

https://www.google.pl/amp/s/www.telepolis.pl/amp/artykuly/ap/polskie-5g-liczy-sie-tylko-plus

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

Porobiłem testy w nocy, mam testy w dzień. Nie mam niestety z momentu kiedy się wiesza.

W kolejności screeny:
    1. W dzień jakiś czas temu na poddaszu
    2. Na stryszku albo na dachu tego samego dnia blisko 18tej
    3. Z repeatera dwa piętra niżej
    4. Router na poddaszu tam gdzie stał teraz tj 2ga
    5. Router na dachu z ręki nakierowany na widoczny BTS
    6. Router na stryszku
    7. Router spowrotem na poddaszu
    Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma?
    Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma?

Jak widać upload na dachu się zwiększa ale download zmniejsza. LTE Inspecteura nie mogę uruchomić. Nie reaguje na nazwę użytkownika albo hasło. Jeszcze poczaruję z imejami ale dzieci płaczą. Chyba z tego nocnego pomiaru to wydaje mi się że agregacja działa 🤔

Lokalizacja Książenice, Planty Ksiażenickie 1.2 km od BTSu na Sadowej 41.

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

Screeny (wszystko na poddaszu gdzie jest gniazdo internetowe którym można by ewentualnie pociągnąć WAN skrętką w ścianie do garażu a stamtąd ze switcha po innych pomieszczeniach, tylko pytanie czy muszę na nowo skręcić kabelki żeby odwrócić transmisję?):
    Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma?
  • Pomocny post
    #10 20555738
    matek451
    Poziom 43  
    Kawał czasu zajęło ci podanie lokalizacji i wykonanie testów, wcesniejsze teksty mozna pominąć bo i tak nie słuzyły niczemu.Speedtesty nieczytelne, brak wartości . Do tego słynny BTS NetWorks Książenice więc na cuda z 2 sektora nie ma co liczyć, stacja pracuje w agregacji LTE2600+2100+1800+800 dla Orange i T-mobile, brak na niej 5G2100 w DSS z LTE2100. Na strychu poprawne parametry sygnału na LTE1800/2100/800 i słabe dla LTE2600, SINR na pasmach pojemnościowych dobry ale za niski na modulację QAM256, agregacja pasm działa , LTE2600 jako pasmo podstawowe. Wykonaj speedtesty https://www.speedtest.net/pl ale w sensownej porze gdy sieć jest mocno obciążona i pokaż wyniki ale czytelne. Skup siępóki co na kwestii dostępu do internetu, poprawa parametrów sygnału w tych warunkach dla pasm pojemnościowych LTE wymaga zewnętrznej anteny kierunkowej Dual LTE1800-2100MHz ale w T-mobile w tej lokalizacji nie licz na wodotryski bo infrastruktura oparta o jedną stację bazową to nędza, tym bardziej z 2 sektora który obsługuje całe Książenice. Kontaktowałeś się z https://www.netfala.pl/oferta/internet.html , oferuje https://internet.gov.pl/map/?center=2302678.6...3%3B6813374.705615698&zoom=18.401592626970395 internet światłowodowy.
    W kwestii 5G to w Ksiązenicach tylko Play oferuje swoją wydmuszkę 5G2100 z BTS-a na kościele, pasmo 2100MHz jest w ramach DSS dzielone dynamicznie pomiędzy n1 czyli 5g2100 a LTE2100, każda technologia korzysta z 15MHz jego szerokości. W praktyce pozwala to na 5G na ponad 200Mb/s przy optymalnych parametrach sygnału i małym obciązeniu ale w takich warunkach agregacja LTE2600+2100+1800+800 w Play daje często wyniki ponad 300Mb/s. Stacja działa oczywiście też w agregacji tych 4 pasm LTE.Drugi BTS PLAY przy Sadowej 41a jest m-c po pomiarach PEM i powinien wkrótce działać lub już działa. Na nim te same pasma co na kościele.
    Plus na Sadowej ma LTE2600+1800+2100+900.
    Jaki budzet, antena około 200 zł więc reszta na sieć lokalną MESH. Operuj konkretami, nie czytaj bzdur w internecie, na YT itp. Książenice i okolice to ja od dawna mam w małym palcu, wiele tematów z tej lokalizacji, kilku klientów min. w Opypach. To jest rejon gdzie istnieje tylko jeden operator mobilny z normalną infrastrukturą in jeszcze ją rozbudował, reszta daleko w tyle. Sprawdź tego kablowego z linka który ci podałem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20555760
    IC_Current
    kabel Ethernet do garażu, tam switch czy n600 wystarczy i jakiekolwiek AP na piętrach?

Przewody ok. Switch dowolny, byle gigabitowy j z odpowiednią liczbą portów. Co do AP, dalej polecam Unifi U6 lub tanie Deco M4. Oba systemy maj te zaletę, że konfigurujesz zbiorczo jeden raz wszystkie urządzenia i ci najważniejsze obsługują protokoły fast roamingu i dynamicznego przełączania użytkowników do AP o mniejszym obciążeniu. Zazwyczaj po jednym AP na każde piętro. W B818 WiFi wyłączone i obok niego ewentualnie też AP systemowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20555764
    fryderykmigaszewski
    Poziom 4  
    Nie szybko, nie szybko 😜
    Netfala na mojej ulicy boi się wpuścić przewodu bo deweloper nie wiadomo kiedy będzie robił drogę. Pisałem na początku bajdu bajdu time bo już dwa razy odwlekli termin a tym razem na rok. Sąsiad wziął internet radiowy od nich na czas do zamontowania światłowodu i ma 16mb/s ograniczenie, rwie mu a placi jak by miał połączenie światłowodowe 🤣 mi też proponowali abonament zanim doprowadzili kabel. Dlatego switch w garażu z dwoma WANami i będę mógł podpiąć wiązkę jak przyjdzie czas. Teraz mam kartę od T-mobila na abonament firmowy i za jakieś drobne pieniądze mam internet na SIM bez limitów. Dlatego chcę mieć dwie opcje jednocześnie. Jak padnie światłowód bo miałem kiedyś Oranga w Grodzisku i w Warszawie i rwały więc to się zdarza niestety. W takiej sytuacji tylko bym przełączył na switchu na radiowy jeśli nie można dwóch źródeł połączyć ale na razie zanim nie wybrukują drogi to muszę mieć dostęp do takiego zakresu którego nie dzieli cała okolica. Dlatego chciałem antenę z agregacją skierowaną na jedyny BTS dla T-Mobile. Z Playa zrezygnowałem niegdyś ze względu na jakość obsługi i dziadowskie roamingi, ale może będę musiał jakąś kartę wziąć. Ponoć się sypią 😮 że najwięcej klientów tracą ale to może być przejsciowe info sprzed dwóch lat. Antenkę zaraz obczaję ☺️ A to jak montujesz tu w okolicy to może się zgadamy?

Dodano po 10 [minuty]:

>>20555760
    Aha, czaję. To jest do zrobienia, n600ma 4 LAN jako switch tymczasowy posłuży i jest gigabajtowy. Jeden z tych dwóch systemów na pięterka i tylko kabel muszę z garażu na strych ze switcha puścić skoro router na poddaszu. Psia kostka, 10m kabla dla sterownika rekuperatora. Aha tylko jak antenę to do gabinetu kabla koncentrycznego nie pociągnę... Satelitarny się da? To bym miał ze strychu bezposrednio kabel do gniazda sat na poddaszu 🥳
  • #13 20555782
    IC_Current
    Aha tylko jak antenę to do gabinetu kabla koncentrycznego nie pociągnę... Satelitarny się da?

Nie rozumiem. Do satelity używa się właśnie przewodów koncentrycznych. Tylko jakiejś lepszej jakości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 20555807
    fryderykmigaszewski
    Poziom 4  
    Ok, nie ważne, przecież z anteną nie ma znaczenia czy modem jest na strychu czy na poddaszu. Skoro b818 nawet nie ma być APointem a w ścianach jest infrastruktura to po prostu pierwotny plan antena na maszcie, kabel blisko do routera, czyli router na strychu, skrętka przez komin do garażu, switch z modemu, 3 LANy pod meshe albo AP w pokojach. A jakie tanie AP konfigurowalne w tym trybie blackhaul czy jakoś tak jeśli mesh radiowo nie jest potrzebny żeby uzyskać jedną sieć w całym domu. No i czym różni się antena elektrośmieć ktorą znalazłem od tej LTEDual1800-2100?
  • #15 20555841
    matek451
    Poziom 43  
    W twojej okolicy montowałem raz w Opypach bo jestem z Łodzi ale pomagałem zdalnie kilku osobom z tego rejonu, stąd znajomość infrastruktury operatorów w tej okolicy. BTS Play jest na kościele a teraz doszedł kolejny na Sadowej, trzeba zrobić testy na pre-paidzie tego operatora, 216GB/m-c za 15 zł . Play jako jedyny robi coś z infrastrukturą w tym rejonie, reszta daleko w tyle. Informacje w necie to nieaktualne bzdury, T-mobile nie oferuje teraz dla twojej lokalizacji ofert bez limitu danych bo stacja jest przeciążona przez wcześniejszych klientów, nie ma w poblizu innych BTS-ów NetWorks. Play jako jedyny dostawił kolejną stację bazową i po jej uruchomieniu będzie miał największą pojemność sieci w Książenicach.
    Play z kościoła ma 3 sektor na ciebie, moze działać na pasmach pojemnościowych LTE nawet bez anteny bo do BTS-a około 500m bez przeszkód, widzisz zapewne nawet anteny na kościele. Uprzedzenia do operatora kończą się kiepsko czyli wyborem wszystkich usług w T-mobile, wybór zawsze po testach więc i Play też należy sprawdzić na pre-paidzie. A co do opinii to w internecie 99% nie warte żadnej uwagi, fachowców od mobilnego w Polsce to jest może z kilku i tylko ich opinie warto brać pod uwagę.
    Pomiar PEM dla Sadowej https://si2pem.gov.pl/media/24/lab/17442/84-03-OC59A-2023---P4---W.pdf , drugi sektor na azymucie 240 stopni czyli na ciebie, stacja wali z dużą mocą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20556934
    fryderykmigaszewski
    Poziom 4  
    Przesyłam te osiągi z godzin szczytu (18, 20, 21.30):
    Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma? Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma?

Zamontuję pewnie tą atenę Dual LTE https://new-electric.pl/1278-2464-antena-gsm3...s9_prosty/208-wybierz_dlugosc_przewodu-2x10_m
    z myślą o dalszej przyszłości, chyba że dookulną taką do 15km i może złapie mi bts w Młochowie oddalony w prostej lini 10.7km ode mnie.
    https://new-electric.pl/723-antena-3g4g-lte-dual-signaflex-x-cross-2x22-dbi.html
    powinien być odsłonięty. Jak myślicie, jest szansa że złapie inny sygnał niż ten z BTSa oddalonego o 1km jak będzie przeciążony?

Pozostanę przy routerze b818 który umieszczę na stryszku jeśli da się użyć tego routera jednocześnie jako pierwszego transmitera Wi-Fi, puszczę kabel Ethernet kominem do siwtcha TPLink z funkcją failover i przepustowością do 1GB
    https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...Z-Ow1Pi895LCnytr5Bijjb-QJWEqcvlRoCsAoQAvD_BwE
    W przyszłości ewentualnie podłączę światłowód. Stamtąd siecią w ścianie puszczę sygnał do TP-Linka n600 i spróbuję go ustawić w trybie blackhaul żeby tworzył jedną sieć z routerem i dokupię 1 podobny jeśli wszystko będzie działać albo 2 jak router nie da się ustawić w tej samej sieci jako transmiter Wi-Fi choć w sumie nie wiem czemu miałby aię nie dać ale tak zrozumiałem z tego co czytałem w Waszych wypowiedziach.

Co do operatora to nie mam jakiegoś strasznego uprzedzenia. Nie chcę wywalać na abonament i umowę teraz na 24 mce kasy jak mam w praktyce za darmo kartę T-Mobile i za rok światłowód. Problem w tym że żonka będzie miała telekonferencje jak za chwilę wroci do pracy i trzeba żeby się nie rwał jej internet. Fakty też są takie że w godzinach pracy jest bardzo dobry transfer jak na takie potrzeby. Ale z antenką i WDSem będzie pięknie śmigało wszystkim, wodotrysków nikt nie oczekuje. Właściwie jedyna rzecz to taka żeby jak sieć będzie przeciążona to żeby mocna antena z agregacją pasma i b818 dawały minimum te 10mb/s 🤠
  • #17 20557003
    IC_Current
    Te anteny, co wskazałeś, to aż szkoda komentować. Parametry i zysk wyssane przez handlarzynę z końcówki Chińczyka a jakość mechaniczna nie istnieje.
    AP jak pisałem mogą być od dowolnych producentów. Wtedy jest tanio, ale nie działa fast roaming, o czym pisałem i nie będzie płynnego przełączania klientów pomiędzy AP ani równoważenia obciążenia. Temu Ci piszę żebyś brał zestaw z FR na cały dom.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #18 20557049
    matek451
    Poziom 43  
    Podstawowe pytanie to jak ma być w przyszłości światłowód to nalezy kupić sprzęt który zapewni porzadne działanie sieci lokalnej z dużymi prędkościami , wydawanie kasy na coś tymczasowego lub slabego mija się z celem. Na razie B818 na strychu, dalej kabel Ethernet do garazu , tam spinasz wszystko switchem i dalej sieć MESH . Widać ze nadal marnujesz czas na czytanie bzdur w internecie, świadczy o tym wybór tych elektrosmieci z Signaflex.
    BTS jest mocno obciążony ale bez dramatu, w agregacji 4 pasm LTE DL jest wieczorami dostateczny, to zasługa agregacji pasm LTE bo zapewne na pojedyńczych jest wolno. Agregacja LTE2600 jako pasmo podstawowe i do niego LTE2100+1800+800, UL niski ale to dlatego że podstawowym pasmem jest LTE2600 a ono ma słabe parametry sygnału. Należy poprawić je stosując zewnętrzną antenę kierunkową Dual LTE1800-2600MHz która największy zysk ma na 2600MHz, pasmo podstawowe wybiera stacja bazowa. Przed południem stacja jest zapewne małó obciążona, antena ustabilizuje połaczenie, poprawi parametry sygnału, uzyskasz większy UL , mozliwe że też na DL będzie szybciej. Jeśli obciązenie sektora nie wzrośnie dramatycznie , to mozesz korzystać z T-mobile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 20557529
    fryderykmigaszewski
    Poziom 4  
    Czyli taką?
    https://allegro.pl/oferta/antena-mimo-lte-180...VtuiqgsK4dhcEOryXsdkICV_sTHiIRsBoC5WQQAvD_BwE
    Teraz dopiero doczytałem że b818 może korzystać jednocześnie ze swoich anten dzięki wbudowanemu MIMO, mimo anteny zewnętrznej. Myślałem też że antena musi mieć agregację pasm żeby nie stracić funkcjonalności routera.
    Czyli wymusić 4 pasma 800-2600 z UL na 2600, a antena wzmocni dodatkowo 1800-2600? Tu też mam końcówki SMA więc będzie konieczna przejściówka.
  • #20 20593513
    fryderykmigaszewski
    Poziom 4  
    Hej, podłączyłem antenę 1800-2600 i coś 2x gorzej działa niż jak postawię router jak do tej pory w chacie. Przeniosłem na stryszek, podłączyłem antenę, wszystko zgodnie z zaleceniami. Screeny:

Dodano po 10 [minuty]:

oraz test z mix anten gdzie router zgłasza że tylko jedno gniazdo działa (H/V?):
  • #21 20593579
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 122
    Jaka antena, takie wyniki. Kupiłeś to coś z linku który wkleiłeś?
  • Pomocny post
    #23 20593986
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 122
    Możliwości jest kilka, łącznie z jakąś wadą samej anteny. Chociaż zaczął bym od ustawienia anteny tak by parametr SINR był jak największy i sprawdził konektorki TS9, one są naprawdę g... słabe. Daj też pomiar na AUTO, a jak ustawiasz ręcznie to odznacz to LTE800, tylko wprowadza szumy i opóźnienia.
  • #24 20600583
    fryderykmigaszewski
    Poziom 4  
    >>20593579
    Kupiłem inną antenę, polskiego producenta w tych polecanych pasmach, ale taką z opcją oddania w ciągu 14 dni, wydaje mi się że tą proponowaną. Oddam ją i rozważam wzmacniacz sygnału ale z anteną dookulną 12dBi bo mam też słaby sygnał telefoni komórkowej, czasem przerywa i ciężko się rozmawia.
    Tu ta antena Tube 12dBi (nie można jej wybrać w konfiguracji z linka ale jest pozycja i specyfikacja) + 2 grzybki 7dBi:

https://new-electric.pl/1056-1433-wzmacniacz-...bi_10m/183-antena_nadawcza-2x_grzybek_7dbi_5m

Dodano po 26 [minuty]:

>>20593707
    Dzięki, niestety nie mają dookólnych a z moich obserwacji wynika że nawet ta antena panelowa którą zamontowałem a nawet telefon łapią czasami inne btsy niż ten najbliższy. Więc jeśli w promieniu 30 stopni łapie klika btsow, a niestety ten z ktorego głównie korzystam czasami mimo nawet bardzo porannych godzin gdzie nie możliwe jest przeciążenie, nie wysyła sygnału chyba bo nie ma nic, na żadnym telefonie, antenie routerze. Potrzebuję więc antenę która nie będzie polegała jedynie na tym najbliższym btsie, który nota bene jak jest przeciążony to nawet najlepsza natena nic nie poprawia bo router odbiera to samo czyli prawie nic.

Tak więc dobrze że na chłodno podszedłem do sprawy bo nie straciłem kasy. Kupiłbym tą czy jeszcze droższą i tylko bym się przekonał że panelowa nie jest dla mnie. Ani też taka w ograniczonych pasmach bo ta 900ka jednak potrzebna dla telefonów. Wzmacniacz załatwi telefonię a dookólna problem z himerycznym i obciążonym btsem.

Kwestia tylko jaka ta natena. Widziałem taką dookólną 16dBi morską do wzmacniacza ale nie ma do kupienia teraz. Wzmacniacze też są drogie. Ten sigmaflex mam z anteną i dwoma grzybkami, kablami i przejściówką do routera gratis za 440 zyla a jak się orientowałem gdybym chciał osobno kupować to bym zapłacił znacznie więcej, tylko to sigmaflex co tu słyszałem że chińszczyzna, choć niby amerykański producent. Potrzebuję porady z tym wzmacniaczem. Strasznie mały wybór albo nie umiem wyszukać...

Dodano po 8 [minuty]:

>>20593986
    Zaraz poprawię ale niestey w godzinach szczytu nie mam jak sprawdzać najczęściej bo mam zmianę opieki nad dziećmi z żoną a wcześniej 1000 spraw zawsze a potem to jak na fajka mogę wyjść to radość. Dopiero w nocy mam trochę czasu ale wtedy pomiary są bez sensu bo mam całe niebo dla siebie.

Czyli jakie pasma dokładnie agregować, jak ustawić jeśli nie auto?
  • #25 20600614
    IC_Current
    Potrzebuję porady z tym wzmacniaczem. Strasznie mały wybór albo nie umiem wyszukać...

Chcesz kompletnie zepsuć zasięg sąsiadom to montuj taki wzmacniacz. Potem sąsiad taki zamontuje i wszyscy w okolicy zostaniecie nawet bez telefonu. Potem ktoś się poskarży na tą sytuację do UKE i zapłacicie frycowe. Nie bez powodu to jest nielegalne. Może już jakiś mądry inaczej w okolicy takie wynalazki pomontowal i stąd te Twoje problemy z nietypowym zachowaniem anten.
    Jak się chce mieć zasięg telefonu, to się najpierw ogarnia dostęp do Internetu, a potem po prostu używa WiFi Calling.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 20600777
    matek451
    Poziom 43  
    Własne pomysły jak zawsze kończą się kiepsko, antena to nie Cybertech ,oczywiście działa ale tyłka nie urywa, sygnał poprawny przy niskim SINR, tak jak napisałem poprawa sygnału podnosi UL, na DL wiele zalezy od tego czy załączy się agregacja oraz od obciązenuia BTS-a . Jest w okolicy tylko jeden z NetWORKS więc o czym w ogóle mowa.Odrano-Wola i Urzut sa daleko i maja sektory na inny kierunek. Skupianie się na LTE800 to nieporozumienie, elektrosmieci Signaflex szkoda komentować, pomijam kwestię legalności.
    Mam kilka takich zestawów u siebie, zdemontowane u klientów którzy sobie toto kupili, bo te grzybki zadecydowały, no i ta duma ze coś jest gratis. Po zdemontowaniu tego syfu i montazu anten które klientom zapewniły porzadny internet dostałem te wzmacniacze za darmo bo kazali mi je wyrzucić do elektrośmieci bo tak byli z nich zachwyceni.
    Autor ma mało wolnego czasu a mimo to traci go i tak na dziwne, skazane na porazkę pomysły.
    W tej lokalizacji z T-mobile osiagi i tak poprawne, operator zapewne stosuje i tak QoS, ogranicza prędkości na DL.
    Szkoda ze nie sprawdził Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 20601811
    fryderykmigaszewski
    Poziom 4  
    >>20600614
    No widzisz, pan sprzedażowy mówił że świetne, jak bym stał przy btsie 😅
    Ok, to w takim razie nie zamawiam.

A ta marka to też chińszczyzna?
    https://allegro.pl/oferta/antena-mimo-dual-lte-1800-2600mhz-5g-4g-3g-6m-9270199498

Dodano po 30 [minuty]:

>>20600777
    Ok, to czemu mi pokazuje że ściągam z innych btsow: Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma?
    W okolicy mam kilka 4G i wszystkie mi żrą czasami ale tylko te w których stronę mam skierowaną antenę. A właściwie poza polaryzacją i może gdyby była dookólna to by żarło. Logi mam z naprawdę wielu więż w okolicy. Jeszcze sprawdzę z wyłączoną anteną tylko spać muszę iść: Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma?
    Play sprawdziłem w pewnym sensie. Wiem że jak wywalę 2k plus abonament to będę miał 250Mb/s ale, w ofercie nie zauważyłem karty z nielimitowanym internetem. A mam taką w T-Mobile. Teraz ściągam z 200Gb miesięcznie ale jak żonka zacznie pracować to bedzie 2x więcej a w Playu muszę wykupić abonament z ograniczeniami i pewnie dopłatami ponad limit. Oferty z internetem bez limitów zanikają. Z map zasięgu w apkach pokazujących sygnał od użytkowników widać że Play działa podobnie jak inni operatorzy w tym kwadracie. Więc widocznie jest to kwestia dobrej anteny. Przez lornetkę widzę parę btsów i apka mi pokazuje że mam momentami małe opóźnienia z nich mimo że antena ma polaryzację 30 stopni pion poziom i jest skierowana centralnie na ten najbliżej który znika o 4tej rano np. więc to nie jest według prostej logiki kwestia sąsiadującego wzmacniacza.
  • #28 20601861
    matek451
    Poziom 43  
    Na poczatek wnioski co do kwestii pomiarów sygnału na LTE2600 z routera na poddaszu i z anteną zewnętrzną z linka. Pierwszy pomiar to dostateczny RSRP ale fatalny SINR, dzięki antenie poprawa obydwu parametrów, RSRP o kilkanaście dBi, wynika z faktu że antena ma zysk na 2600MHz około 7-9dBi i do tego kilka dB z tytułu pominięcia tłumienia sygnału przez ściany, dach ,. SINR mimo poprawy nadal słaby. Antena to npolski produkt, czasami uż
    używałem ale ogólnie na 2600MHz zachowuje się gorzej od tej konkurenta z Płocka.
    Co do BTS-ów NeyWorks to w zakładce pokazuje się tylko jeszcze LTE2100 z BTS-a Urzut, sektor numer 4 z niego świeci na Marynin,do innych na LTE nie logujesz się na telefonie. Ale Urzut też bywa mocno obciążony w godzinach szczytu internetowego. Opinie wszelkiej maści pseudo fachowców i konsultantów bez znaczenia.
    Co do Play to sprzęt za 700 zł kupiony samemu czyli router z 3 CC CA QAM256 i skuteczna antena Dual LTE1800-2600MHz i agregacja LTE2600+2100+1800 , do tego abonament 500GB za 75zł/m-c lub pre-paid InK2.0 i 400GB/m-c za 50 zł, czyli 200GB pakiet cykliczny uruchamiany w P24 +150GB co m-c w ramach promocji 1800GB/rok oraz kolejne 50GB z tytułu doładowania za 200 zł w P24dostajemy 200GB na 150 dni a to 200 zł idzie potem na 4 m-ce po 50 zł na cykliczne 200GB.
    Reasumujac masz co m-c razem 400GB za 50 zł. Sieć Play w Ksiązenicach to 2 BTS-y i 55MHz pasma w agregacji LTE2600+2100+1800+800, ten na kościele na 4 sektorach, Sadowa na 3. T-mobile jeden BTS Sadowa i 3 sektory z LTE2600+2100+1800+800 na 50MHz pasma. Mapki w aplikacjach bez znaczenia. Play do tego po 4 pasma w Urzucie, Musołach, Przeszkodzie i 3 pasma bez LTE2600 w Kadach. NetWORKS to niestety ubogi krewny na tym obszarze.
    W T-mobile na abonament operator stosuje ograniczenia prędkości dla klientów, na pre-paidach nie. W Play na abonament i pre-paid bez takich zagrywek.
    Na dziś przy zabawie z wymiana kart pre-paid za 40 zł w Play można mieć co m-c 650GB korzystajac z 3 starterów odNowa na m-c.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 20601960
    fryderykmigaszewski
    Poziom 4  
    matek451 napisał:
    Antena to npolski produkt, czasami uż
    używałem ale ogólnie na 2600MHz zachowuje się gorzej od tej konkurenta z Płocka.

Rozumiem, a anteny sektorowe, teraz wyszukałem coś takiego o czym wcześniej nie słyszałem, może z szerszą wiązką poziomą?

Co do BTS-ów NeyWorks to w zakładce pokazuje się tylko jeszcze LTE2100 z BTS-a Urzut, sektor numer 4 z niego świeci na Marynin,do innych na LTE nie logujesz się na telefonie. Ale Urzut też bywa mocno obciążony w godzinach szczytu internetowego.

Ok, bo tu mi pokazuje co prawda z repeatera albo fona że w Milanówku też jest NetWorkS. Książenice są blisko Grodziska i Milanówka, sporych miasteczek. Tam pewnie nie kierują sygnału w drugą stronę jak w Urzucie.
    Temat dla lubiących wyzwania 😅 Jaki router 5G do anteny zewnętrznej z agregacją pasma?

A takie:
    https://allegro.pl/oferta/zewnetrzna-antena-w...C3RMoKBnayusN0YzzjGnfjOD9DxzPsCRoCtmAQAvD_BwE

https://www.skapiec.pl/site/cat/3074/comp/884111336

Co do Play to sprzęt za 700 zł kupiony samemu czyli router z 3 CC CA QAM256 i skuteczna antena Dual LTE1800-2600MHz i agregacja LTE2600+2100+1800

Jeszcze musi mieć miejsce na kartę sim. Mogę prosić o linki jakieś 🥰
  • #30 20601998
    matek451
    Poziom 43  
    Oczywiście ze router LTE ma slot na kartę SIM, np. https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-router-stacj...t-12-4g-cpe-pro-3-b628-350-CID99-IDUvVhY.html ale masz przecież B818 a on agreguje 4 pasma LTE2600+2100+1800+800 w QAM256.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru routera 5G do zewnętrznej anteny z agregacją pasma w kontekście zmiany lokalizacji na obszar o słabym zasięgu internetowym. Użytkownik korzysta z routera Huawei B818 z kartą SIM od T-Mobile, jednak zauważa, że 5G w jego lokalizacji nie zapewnia lepszej wydajności niż LTE z agregacją pasm. Uczestnicy sugerują przeprowadzenie testów sygnału oraz dobór odpowiednich anten, takich jak Dual LTE1800-2600MHz, aby poprawić jakość połączenia. Wskazano również na znaczenie użycia access pointów z funkcją fast roaming zamiast systemów mesh, aby uzyskać stabilne połączenie w całym domu. Użytkownik planuje zainstalować antenę na maszcie oraz skonfigurować sieć lokalną z wykorzystaniem switcha i access pointów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA