logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Temat: Optymalizacja sieci Wi-Fi w domu dwupiętrowym ze słabym łączem

superjachu 16 Wrz 2025 02:05 561 17
REKLAMA
  • #1 21691263
    superjachu
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Planuję sieć Wi-Fi w moim dwupiętrowym domu na obrzeżach miasta, do którego będę się przeprowadzać. Obecnie w tym domu nie da się nawet rozmawiać przez telefon – brak zasięgu, a jeśli chcę sprawdzić coś w internecie, muszę wychodzić z domu (co niewiele pomaga).

W tej lokalizacji nie ma jeszcze światłowodu (Orange niby kładzie w okolicy, ale ludzi nie podłącza). Prawdopodobnie będę korzystać z internetu radiowego o prędkości realnie ~10/2 Mbps. Testowałem antenkę podłączoną do laptopa i program z loggerem prędkości – niestety wygląda to słabo.

Sprawdziłem też operatorów komórkowych, pożyczyłem od brata – Huawei H312-371 CPE (modem/router). Nadajnik 5G mam odalony 2km, sygnał 5G był słaby, w zasadzie zanikał, a LTE też nie zachwycało. Prędkości w porywach osiągały ~20/3 Mbps, ale częściej były bliżej prędkości radiówki. Testowałem Play, Orange i T-Mobile.
    Moja lokalizacja to 66-003 Droszków ul tęczowa. Odległości do masztu 5G to 2000m.
    Odległość do masztu radiówki to 900m ale nie ma pełnej widzialności.

https://beta.btsearch.pl/?dataSource=ukelocat...=&center=51.92806%2C15.626889&zoom=14

https://www.google.com/maps/@51.9290237,15.64...amp;g_ep=EgoyMDI1MDkxNC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
    >>21691269

Niskie prędkości tych łączy skłoniły mnie do rozważenia agregacji łączy WAN – nie wiem, czy będzie to działać w sensie „sumowania prędkości”.

Koszty:

Radiówka: abonament 50 zł/miesiąc (praktycznie bez kosztów przyłączenia, sam zrobiłem montaż do testów; antena MikroTik bezpłatna od operatora)

Antena z modem 5G: to chyba ok. 800-1000zł (nie wiem czy to ma sen bo i tak nei ma 5g tylko LTE wic mohe kpić uzywany modem LTE z OLX za grosze bo ludzie podłączają się do światłowodów i zostają im niepotrzebne graty za 100-200zł np. Modem ZTE wf830)

Abonament LTE: ~90-100 zł/miesiąc

Razem: ~150 zł/miesiąc

Alternatywa: Starlink – drożej (~250 zł/miesiąc), ale z realnymi prędkościami 100-150 Mbps. Osobiście nie przepadam za właścicielem firmy i nie chcę wspierać polityków

Obecnie w miejscu zamieszkania mam światłowód, więc przejście na radiowe łącza będzie dla mnie i rodziny szokiem – niemal powrót do średniowiecza. Sym coś tam ciegle siedzi na youtube, czasem gra, żona ogląda TV...

Rozważane rozwiązania sprzętowe (wszystko będzie połączone kablowo):

1. DrayTek Vigor 2926 + 2-3x AP DrayTek AP902 / Vigor AP910C

Router z Load Balancing i Failover dla dwóch łączy WAN

Możliwość agregacji łączy WAN dla zwiększenia przepustowości

Centralne zarządzanie AP

Używany zestaw można kupić za 700-800 zł

W pracy mam podobny zestaw (DrayTek 2920 + 3x AP810), działa stabilnie od 7 lat praktycznie bez obsługi. Czasem sie włączy zapasowe łącze LTR Failover (przełączanie awaryjne) ale w zasadzie zauważam to na FV od operatora komórkowego.

Nie wiem tylko, czy agregacja WAN faktycznie będzie działać „sumarycznie" wiem że nie przyspieszy to np. sciągania dużych plików ale czy pozwoli jednoczenie oglądać youtuba na kilku odbiornikach?

2. Linksys WRT1900ACS v2 + TP-Link AC1200 i TP-Link 1043nd v2.1 z Gargoyle taki zestaw mam już, więc bez dodatkowych kosztów.

Nie wiem, jak Gargoyle wspiera agregację WAN

Stabilność zestawu w domu może być gorsza to nie praca, ruch LAN niewielki, więc wydajność routera nie jest najistotniejsza

Proszę o pomoc w odpowiedzi na pytania:

1.Które rozwiązanie będzie bardziej stabilne i wydajne w mojej konfiguracji, zwłaszcza w kontekście łączenia WAN?

2.Czy Gargoyle na Linksys WRT1900ACS umożliwia agregację WAN w sensie, który sobie wymyśliłem, czy lepiej wziąć Starlink?

3. Które rozwiązanie lepiej sprawdzi się w dużym domu z ogrodem, pod względem Wi-Fi i stabilności przełączania między AP (telefony pixel 8pro, syn jaki iphone 13-14?)

4. czy może nie zawracać sobie głowy używanymi gratami, odłożyć kasę z 2tys i kupić coś nowego porządnego?)
    Z góry dziękuję za sugestie i porady.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21691269
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5821
    A ja chciałbym poznać przybliżoną lokalizację gdzie ponoć są takie problemy z internetem mobilnym i wyniki tych testów 4 operatorów w tym miejscu na zewnątrz na telefonie Android 5G/LTE i screeny z aplikacji NetMonster i ze speedtestów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21691671
    superjachu
    Poziom 11  
    Moja lokalizacja to 66-003 Droszków ul tęczowa. Odległości do masztu 5G to nie jak pisałem 900m a 2000m, więc to zasadnicza różnica. Przepraszam za błąd.
    Odległość do masztu radiówki to 900m ale nie ma pełnej widzialności.

Po pracy zrobię pomiary, ale niestety tylko telefonem bo oddałem bratu router 5G.

https://beta.btsearch.pl/?dataSource=ukelocat...=&center=51.92806%2C15.626889&zoom=14

https://www.google.com/maps/@51.9290237,15.64...amp;g_ep=EgoyMDI1MDkxNC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
    >>21691269
  • #4 21691727
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2525
    superjachu napisał:
    Po pracy zrobię pomiary, ale niestety tylko telefonem bo oddałem bratu router 5G.

Ale NA ZEWNĄTRZ. Wewnątrz budynku nie mają sensu.
    Co do agregacji. Nie napalaj się na to. To nie jest tak, że przykładowo 3+6=9. Dalej będzie 3 lub 6 dla jednej sesji (np film).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21691734
    superjachu
    Poziom 11  
    IC_Current napisał:
    superjachu napisał:

Ale NA ZEWNĄTRZ. Wewnątrz budynku nie mają sensu.
    Co do agregacji. Nie napalaj się na to. To nie jest tak, że przykładowo 3+6=9. Dalej będzie 3 lub 6 dla jednej sesji (np film).

Tak zrobię na zewnątrz :)

Mam świadomość również, że agregacja łącz nic nie wnosi przy np. sciąganiu dużych plików, ale już gdy żona będzie oglądać na TV na serwisie streamingowym syn youtube już to tak.

Dodano po 26 [minuty]:

matek451 napisał:
    A ja chciałbym poznać przybliżoną lokalizację gdzie ponoć są takie problemy z internetem mobilnym i wyniki tych testów 4 operatorów w tym miejscu na zewnątrz na telefonie Android 5G/LTE i screeny z aplikacji NetMonster i ze speedtestów.

ściągnąłem NetMonster, widzę że jest tu trochę opcji.
    Jakie pomiary mam wykonać żeby to było sensowne?
  • #6 21691795
    matek451
    Poziom 43  
    Wszystko co napisałeś jest w kwestii internetu mobilnego niezgodne z prawdą, BTS NetWorks Łaz na pozwoleniu Orange działa w agregacji pasm LTE2100+1800+800+900 oraz pseudo 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100, maszt 49 m i duze moce anten, sektor 3 na azymut 220 czyli na ciebie. To 3.3 km od ciebie, bliżej w ŁAZIE jest maszt Plusa i na nim LTE2600+1800+900, drugi sektor na 120 stopni a 3 na 300.
    Z drugiej strony czyli w N.Kisielinie maszt PLAY z LTE2100+1800+800 I 5G N1 w DSS z LTE2100, sektor 1 na N.Kisielin a zymut 30, mozesz być na jego skraju, kolejny na 130 stopni ale kluczowy jest BTS NetWorks w S. Kisielinie, około 4 km od ciebie z sektorem na DK282 , to wypas z 5G3600 N78 i 4 pasma LTE2600+2100+1800+80 a na 2100MHz działa jeszcze pseudo 5G N1 w DSS z LTE2100. To maszt Plus który ma tam 5G2600+5G2100 i LTE2600+1800+900, sektor tak samo na azymut 100 stopni. Ogólnie stacje dość daleko, lokalizacja niełatwa ale bez dramatu.
    A testy zawsze robi się na telefonie na zewnątrz i pokazuje screeny z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US , telefon 5g/lte Android i speedtesty, karty pre-paid z dostępem do 5G , z pakietami po kilkaset GB/m-c za darmo.
    Zakup H312-371 był błędem, nie obsługuje N1 ale to pól biedy. dykwalifikuje go brak obsługi 5G700 N28 które jest budowane w Polsce, Łaz i S.Kisielin mają na nie pozwolenie więc zapewne zostaną odpalone , ma tylko port 1GE, uzywane są w jakiś chorych cenach, wart maksimum z 400 zł.
    Brat popełnił duzy błąd.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21691801
    superjachu
    Poziom 11  
    >>21691795
    Dziękuję za informacje, testy na H312-371(brat wykorzystuje go w centrum nowej soli, w pracy, tzn. nie ściąga nie gra, pisze miale, przegląda internet więc jest raczej zadowolony, wiec nie bede go uświadamiał, swiatłowód ma przy drzwiach ale orange nie chce podłączać ludzi, ponoć wzięło dotacje, podsikało teren a teraz olewa.. ) robiłem po ustawieniu tylko w kierunku Kisielina ponieważ tam był najlepszy sygnał wyświetlany w menu routera i po ilości zielonych diodek na urządzeniu
    Jestem świadomy ze nie mam żadnej wiedzy na temat łączności LTE/5G stąd też pytania do Was.

Jakie są orientach koszty porządnego routera LTE/5G z wszystkim co jest potrzebne dla mojej lokalizacji? Jakie model przegladać?

Dodano po 21 [minuty]:

raz jeszcze zapytam jakie screeny mam zrobić z netmonstera żeby to miało ręce i nogi, jest tam kilka zakładek, nie wiem co jest istotne, wszystko?
  • #8 21691822
    matek451
    Poziom 43  
    Wiem ze porzyczyłeś ale brat umoczył z jego zakupem, one są z 2019 roku, na wsiach na BTS-ach nadal pseudo 5G N1 2100 Orange/T-mobile/Play . Na paśmie 2x15MHz w FDD, a ponieważ to 2100MHz dzielone dynamicznie pomiędzy 5G2100 a LTE2100 to osiagi są zbliżone na obydwu ale UL wyższy. Kluczowy jest brak zasiegowego 5G700 N28, od 3 m-cy taką sieć buduje ta 3 operatorów, to zasięgowe pasmo istotne w trudnych lokalizacjach. Operatorzy przymierzają się też do sieci 5G na 900 i 800MHz czyli B8/B28 zapewne T-mobile będzie najszybszy w tych tematach. Dojdzie agregacja pasm 5G/LTE więc ten jego Huawei będzie nieprzydatny, on posłuzy tylko do 5G N78 I 5G N41 Plusa w agregacji z pasmami LTE.Dlatego dziś jest wart z połowę ceny, bo 800-100 zł to kosztuje zew. CPE 5G na X62 czy T750.
    Nic nie przegladaj, rób testy i pokaż wyniki, to wymaga naprawdę fachowej wiedzy a w internecie 95% informacji to bzdury. Zakladka Live z NetMonster najlepiej cała z rozwinięciem w dól z tzw. sąsiadami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21692335
    superjachu
    Poziom 11  
    PLAY

Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący dane sieci LTE-A 700 operatora Play.
    Ekran aplikacji z informacjami o wieży komórkowej w Zielonej Górze
    Zrzut ekranu testu prędkości LTE sieci Play z wynikiem 8,37 Mb/s i pingiem 342 ms
    Zrzut ekranu testu prędkości internetu z wynikiem 12,88 Mbps dla sieci Play
    Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest pokazujący wynik pobierania 9,13 Mbps w sieci Play.
    Wynik testu prędkości sieci Play: pobieranie 13,96 Mb/s, ping 28 ms
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci komórkowej z parametrami sygnału Play 4G 700.

TMOBILE

Zrzut ekranu aplikacji pokazujący dane sieci komórkowej T-Mobile i szczegóły sygnału 4G/5G
    Wykresy parametrów sieci 4G T-Mobile: RSSI, RSRP, RSRQ, SNR, CQI, TA
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci komórkowej T-Mobile 4G i 5G.
    Ekran aplikacji z parametrami sygnału T-Mobile 4G 800 MHz
    Zrzut ekranu aplikacji pokazujący szczegóły sieci komórkowej T-Mobile LTE i jej parametry sygnału.
    Zrzut ekranu testu prędkości T-Mobile z wynikiem pobierania 4,77 Mbps i pingiem 356 ms

Dodano po 1 [minuty]:

ORANGE
    Ekran aplikacji z danymi sieci komórkowej Orange LTE i 5G
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej parametry sieci LTE Orange i Play
    Zrzut ekranu testu prędkości sieci na telefonie z wynikiem pobierania 2,71 Mbps
    Wynik testu prędkości internetu 1,01 Mbps z opóźnieniem 502 ms w sieci Orange
    Zrzut ekranu aplikacji z danymi sieci LTE Orange z różnymi wskaźnikami jakości sygnału.
    Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci pokazujący parametry Orange 4G 900.
    Ekran aplikacji z danymi połączenia sieci komórkowej Orange 4G LTE
  • REKLAMA
  • #10 21692438
    matek451
    Poziom 43  
    Ogólnie trochę zaskoczenia, Orange /T-mobile z Kisielina Zatorza, 1 sektor na nim na azymut 110 czyli na ciebie i bardzo slaby sygnał na zasięgowych LTE900/800 do tego jeszcze gorzej na LTE1800 ale telefon łączy się w 5G2100 N1 z kotwicą na LTE900 w sąsiadach PCI na LTE800/900/1800 z innych BTS-ów NetWorks, tych wymienionych. Parametry sygnału nieco gorsze. Osiągi adekwatne do niskich parametrów sygnału. Stacja bazowa na pozwoleniu Orange, pracuje w agregacji LTE2600+2100+1800+800+900 i ma 5GN1 w DSS z LTE2100, w planach 5G700 N28.
    Play z kolei to BTS Leśniczówka Przydroze na Suchej i połaczenie na LTE700+ pasmo pojemnościowe LTE2100 lub LTE1800, na 700MHz sygnał bardzo słaby, pierwszy sektor ten na azymut 0 stopni, stacja ma LTE2100+1800+800 +700, do tego 5G N1 w DSS z LTE2100 i 5G 700 N28 w DSS z LTE700. Stacja po modernizacji 2 m-ce temu, sektor mało obciązony więc mimo słabego sygnału niezłe osiągi.
    Ogólnie widać jak istotne było zrobienie testów, na tym Huawei nie mogłeś sprawdzić tego 5G N1 na 2100MHz ani 5G700 N28 , szczególnie brak N28 gdy Play już ma tam BTS-y z tym pasmem a pozostali 2 planują odpalenie bo mają pozwolenia na wszystkich okolicznych BTS-ach NetWorks.
    Dla Orange/Play to 5g700 działa ono na 2x10MHz w FDD więc w teorii przy duzym zasiegu to pasmo moze dać przyzwoite osiagi.
    W jakich warunkach te testy, jak wyglada widok na kierunek Zatorze, tam tez stacja bazowa PLAY,. z sektorem na N.Kisielin i Plusa z 5G2600 n41 i LTE1800+900 z sektorem na ciebie, ogólnie brak testów Plusa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21692662
    superjachu
    Poziom 11  
    Testy robiłem będą na dachu, przy kominie, docelowo tam tylko z 1m wyżej miała by być antena. Okoliczne budynki są podobnej wysokości jak mój (choc jestem nico wyższy z kominem i masztem niż inni).
    Kisielin jest nieco wyżej niż ja i w tamtym kierunku nie raczej żadnych przeszkód, nielicząca lasku, ale maszty są od niego wyższe.

Dodam tylko że Pana fachowa analiza niestety niewiele mi mówi ( ale może inni skorzystają). Ja niestety potrzebuje wskazówek krok po kroku, zrób to albo tamto, kup to itd. Fachowcy nie potrzebują pomocy, laicy błądzą we mgle...
  • #12 21692692
    matek451
    Poziom 43  
    To jest analiza prosta w uzyciu, po prostu wiadomo ze Kisielin-Zatorze bo to z nim łączysz się na Orange/T-mobile ma sektor akurat na ciebie, do tego wiadomo jakie sa tam teraz pasma, tak samo jest z Play. Nie wyklucza to połaczenia tych operatorów z BTSą-ami które są w N.Kisielinie dla Play CZY tym wypasionym z 5GN78 w S.Kisielinie. Zrób też test na karcie Plusa/Plusha bo niewykluczone że z niego będzie sensowny zasieg i prędkości. Na tej podstawie dostaniesz propozycje sprzetu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21693090
    superjachu
    Poziom 11  
    PLUS rownież się nie wykazał
    Ekran aplikacji pokazujący słabe parametry sygnału sieci Plus LTE 900
    Wykresy parametrów sieci Plus 4G: RSSI, RSRP, RSRQ, SNR, CQI i TA z niskimi wartościami sygnału
    Zrzut ekranu z aplikacji Speedtest z bardzo niskimi wynikami prędkości internetu LTE od Plus
  • #14 21694646
    superjachu
    Poziom 11  
    Czy mogę prosić o jakieś sugestie dotyczące wybory routera/anteny LTE dostosowanego do mich warunków
    Z góry dziękuje
  • #15 21718999
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Polecam ZTE MC889 Pro. Odbieram na nim pasmo 5G N28-700 z odległości 5,5 km, operator Orange, bez widoczności bezpośredniej. Router zamontowany pod szczytem dachu wewnątrz budynku - na pewno po wystawieniu na zewnątrz będzie jeszcze lepiej. W godzinach 18-22 prędkość DL nie spada poniżej 80 Mbps, najwięcej jest podczas pomiaru rano (max jaki wycisnąłem to 181 Mbps DL/32 Mbps UL).
    Wcześniej samo LTE z tego samego BTS na Huawei B715 z anteną Cybertech 17 dBi 1800-2600 to 20-25 Mbps, antena była w tym samym miejscu co obecnie ZTE. Wieczorami był dramat bo po odpaleniu Netflixa na TV strony na komputerze ledwo się otwierały lub ładowały niekompletne.
    Do ZTE MC889 Pro potrzebujesz dodatkowy router, bo sam ZTE nie ma wifi (zresztą to by było bez sensu, jak montowany jest na maszcie).
    Dla mnie bardzo udany zakup.
  • #16 21722076
    Zvirek
    Poziom 28  
    Ocena: 350
    superjachu napisał:
    ...

Alternatywa: Starlink – drożej (~250 zł/miesiąc), ale z realnymi prędkościami 100-150 Mbps. Osobiście nie przepadam za właścicielem firmy i nie chcę wspierać polityków

...

Starlink teraz ma dwa plany - za 215 PLN (sprzęt za darmo, ale zobowiązanie na 12 miesięcy, potem możesz przejść na 145 PLN) albo 145PLN (sprzet musisz sam kupić/zdobyć/znaleźć), bez żadnych zobowiązań.
    Realny DL (u mnie) to ok. 300 do 400 Mb/s.

Wcześniej używałem 5G z DL 100-300Mb/s (pomimo świetnego SINR/RSRP/RSRQ) i nie zamierzam wracać do 5G - teraz wreszcie nie mam dziwacznych, wkurzających i nie wiem czym spowodowanych krótkich jedno - kilku sekundowych przerw. Co ciekawe na LTE miałem niewiele mniejszy DL od 5G, ale przerwy były również, tylko nieco dłuższe.

Tak więc nigdy nie wiadomo co sprawdzi się najlepiej dopóki sam nie wypróbujesz.
  • #17 21722103
    superjachu
    Poziom 11  
    Przy cenach dobrych anten LTE z modemem na poziomie ponad 1000zł starlink rzeczywiście wydaje się sensowny, tym bardziej ze po 12 miesiącach sprzęt chyba zostaje nam na własność, więć po 12 miesiącach abonament będzie niższy 149zł
    Dom powoli wykańczam, obecnie mam na "budowie" łącze radiowe, gdy się przeprowadzę (myślę że do świat zdążę) zrobię ponowny rekonesans, chciałem wcześniej żeby nie łazić w zimie po oblodzonym dachu...
  • #18 21722497
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Obecnie korzystam z oferty Orange na kartę 9600 GB na rok. Starter za 5 zł, pierwsze 800GB na miesiąc dostajesz za darmo, kolejne 2 miesiące doładowujesz za 15 zł, potem za 35 zł. Niewykorzystane GB przechodzą na kolejny miesiąc. Bardzo dobra oferta bez pakowania się w abonament.
    U mnie ZTE MC889A Pro działa bardzo stabilnie, żadnych zwiech ani przycięć. Kupiłem go za 1399 zł w promocji w Euro RTV na 20 rat 0%.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem optymalizacji sieci Wi-Fi w dwupiętrowym domu na obrzeżach miasta z ograniczonym dostępem do szybkiego internetu. Lokalizacja charakteryzuje się słabym zasięgiem sieci komórkowych i radiowych, z odległością do masztów 5G około 2 km i do radiówki 900 m, przy czym widoczność do masztów jest ograniczona. Testy prędkości i sygnału wykonano za pomocą routera/modemu Huawei H312-371 CPE oraz aplikacji NetMonster, obejmując operatorów Play, Orange, T-Mobile i Plus. Wyniki wskazują na niskie prędkości i słaby sygnał, szczególnie w paśmie 5G N1 2100 MHz (DSS z LTE2100), brak zasięgowego pasma 5G 700 MHz (N28) oraz ograniczoną agregację pasm. Zalecane jest wykonywanie testów na zewnątrz budynku, najlepiej na dachu, z uwzględnieniem kierunku na maszt z najlepszym sygnałem. Wskazano na potrzebę testów z kartą SIM operatora Plus, który może oferować lepszy zasięg. W kwestii sprzętu rekomendowany jest router ZTE MC889 Pro, który dobrze odbiera pasmo 5G N28 z odległości 5,5 km, jednak wymaga dodatkowego routera Wi-Fi do dystrybucji sygnału w domu. Starszy Huawei H312-371 jest obecnie mniej efektywny ze względu na brak obsługi nowszych pasm i agregacji. Podkreślono, że agregacja pasm LTE/5G nie zawsze przekłada się na sumę prędkości dla pojedynczej sesji, ale może poprawić wielozadaniowość sieci domowej. Użytkownik oczekuje prostych, krok po kroku wskazówek dotyczących wyboru i konfiguracji sprzętu oraz anteny LTE dostosowanej do warunków lokalnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA