logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] RAM - Dwa różne zestawy kości do OC, czy warto i czy da się?

foxeu 26 Kwi 2023 14:32 510 5
REKLAMA
  • #1 20556154
    foxeu
    Poziom 4  
    Ocena: 8
    Procek: 1600AF
    Grafa: 1660TI ale będzie wymieniana na 7900XT lub 4070TI
    Płyta: Gigabyte B450 Aorus Elite

Mam takie oto dwa zestawy kości:
    RAM - Dwa różne zestawy kości do OC, czy warto i czy da się?

Kingston KF432C16BBK2/16 - 3200mhz, CL16, 1.35V 2x8GB
    Crucial BLS8G4D30AESEK.M8FE - 3000mhz, CL15, 1.35V 2x8GB

Działają one dobrze na 2400mhz 1.2V, niemniej jak tylko coś tam tykne typu włączę XMP lub cokolwiek innego zrobie to komputer zaczyna wariować i nie wstawać.
    Osobno działają one dobrze na 3000mhz oraz 3200mhz

Pytanie: Czy będzie dość znaczna różnica w grach 4k@60fps zwiększając taktowanie na 3000mhz (bo jak rozumiem to będzie max)? Czy jednak nie bawić się i zostawić to tak jak jest bo to i tak cud że to działa?

A jeśli warto to robić i się da (w sensie jest szansa) to prosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie jak to zrobić, bo OC Ramu to jeszcze nigdy nie robiłem, odpalałem ten ryzen dram calculator ale nic tam nie kumam.
  • REKLAMA
  • #2 20556204
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Zamontuj wszystkie kości RAM i sprawdź je programem Memtest86. Zobacz czy któraś z kości nie ma błędów.
  • REKLAMA
  • #3 20556225
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    Zacznijmy od tego że wąskim gardłem będzie procesor.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 20556518
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6880
    Kontroler DDR tego cpu 1600AF Link obsługuje pamięci tylko do 2667MHz
    * wąskie gardło jak pisał kol. wyżej

Pomocny temat Link + program DRAM calculator
    oraz Link

Gigabyte i chipset B450 na jej płytach to ... problemy.
    * zwlaszcza gdy sa 4x sloty na RAM
    - nawet po upgrade Bios do najnowszego i zmniejszeniu tajming"ów

Zastosuj pamieci zalecane (sprawdzone) dla tego zestawu ze strony Gigabyte.
    - dlatego cpu Pinnacle R. Link
    - nie mieszaj 1Rx8 z 2Rx8
    Cytat:

Ryzen 5 1600 AF (AF is the unofficial name of the processor on the Pinnacle Ridge core, unlike the first version of Risen 5 1600 on the Summit Ridge core)
  • REKLAMA
  • #5 20556683
    foxeu
    Poziom 4  
    Ale jakimś cudem przynajmniej same kingstony chodziły bez problemu na 3200mhz i nawet nie grzebiąc ręcznie tylko przez profil XMPP. To nie daje jakiejś nadziei na cokolwiek?
    Tak czy owak w takim razie chciałbym je spróbować chociaż na 2667mhz wykręcić.

ps. Czy to prawda, że 4 sticki OCuje się gorzej aniżeli dwa? Bo kontroler w procku coś tam coś tam...

Marek_Wasik2016 napisał:
    Zamontuj wszystkie kości RAM i sprawdź je programem Memtest86. Zobacz czy któraś z kości nie ma błędów.

Osobno jak je montuje wszystko jest ok, Kingston nawet na 3200mhz XMPP.

lisek napisał:
    Pomocny temat Link + program DRAM calculator

Z tego linka odpaliłem ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=KOqhyVNPhaM
    Czy on jest ok, bo tutaj trochę więcej ogarniam jak mi koleś tłumaczy krok po kroku co robić

No i dalej chciałbym by ktoś mi powiedział czy w ogóle warto się tym bawić czy zostawić 2400mhz? Mowa o max 60fps i 4k, obstawiam że jakbym miał monitor 144hz to by było warto mieć lepsze pamięci.

sosarek napisał:
    Zacznijmy od tego że wąskim gardłem będzie procesor.

Procka z czasem też wymienię ale nie wszystko naraz, póki co grafa na pierwszym miejscu bo do 4k jest tragiczna a i też nie gram tyle żeby od razu pakować tyle hajsu w całą nową skrzynkę.

Edit:
    Tyle że niezbyt mi się tutaj coś zgadza, bo kolega mówi o b-die bo tak ma u siebie a u mnie natomiast są c-die oraz e-die, z czego c-die w ogóle nie ma w tym kalkulatorze a e-die jest z jakimś h-die

Kinghston:
    8 Gb C-die / 1 die
    1024M x64 (1 rank)
    Crucial, Micron:
    8 Gb E-die (Z11B / 19 nm) / 1 die
    1024M x64 (1 rank)

Czy mam po prostu wybrać słabsze pamięci czyli crucial i na ich podstawie próbować OC?

I jeszcze pytanie jak to jest z tym "niewstawaniem" kompa, bo jak ustawiam XMPP to po prostu kilka razy się restartuje bez włączania ekranu aż w końcu udaje mu się odpalić wtedy w panicę wchodzę z bios póki działa i zmieniam z powrotem na 2400mhz :<
    To jest normalne zachowanie czy może mi po którymś razie w ogóle nie wstać i będę musiał robić jakiś reset biosa itp?
  • #6 20561149
    foxeu
    Poziom 4  
    Podbiłem XMPP do 3200mhz i wygląda póki co na stabilne więc tak zostawiam
REKLAMA