logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontrolery dostępu KaDe AAT - utrata komunikacji, czym może być spowodowana?

czarek1992 26 Kwi 2023 22:18 2001 37
Najlepsze odpowiedzi

Co może powodować błąd „Kontroler – utrata komunikacji” w kontrolerach dostępu KaDe firmy AAT?

Utrata komunikacji najpewniej nie wynika z samej sieci LAN, tylko z problemu na linii czytnik–kontroler albo zasilania/zakłóceń w instalacji [#20794891][#20795049] Trzeba sprawdzić magistralę Wiegand i okablowanie czytnika, bo objawy wyglądają na cykliczne restarty albo chwilowe zaniki komunikacji między czytnikiem a kontrolerem [#20556928][#20795049] Na miejscu instalacji warto zmierzyć napięcie przy samym czytniku w spoczynku i w chwili odczytu karty, a nie tylko na biurku, oraz obserwować, czy spadki pojawiają się przy zworze/elektrozaczepie [#20795050][#20797496][#20795752] Dobrym testem jest też odłączenie zasilania 230 VAC od zasilacza buforowego, żeby instalacja pracowała tylko z akumulatora/Zeusa, bo zasilacz może siać zakłócenia do kontrolera [#20801512][#20795050] Jeśli problem występuje także na podmienionym kontrolerze, to bardziej wskazuje na instalację, kable lub zakłócenia niż na sam sprzęt, więc potrzebny jest profesjonalny pomiar oscyloskopem/miernikiem i audyt wykonawcy [#20789349][#20794891]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 20556852
    czarek1992
    Poziom 9  
    Potrzebuje pomocy z kontrolerami dostępu KaDe firmy AAT.

Otóż, kontrolery dostępu mają błąd o nazwie 'Kontroler - utrata komunikacji' czym to może być spowodowane?

Żeby wyeliminować problem z nasią siecią LAN, że coś źle skonfigurowane itp postanowiłem podpiąć laptopa bezpośrednio do kontrolera bez dostępu do sieci Internet, niestety też pojawiają się problemy z kontrolerem.

Utrata trwa na około 2-6 sekund po czym połączenie wraca poprawnie.
    Ostatnio miałem sytuację, że kontroler do KD utracił połączenie na 5-6h, przy czym interfejs sieciowy na switch czy kontrolerze mrygał jako połączenie sieciowe jest. Natomiast serwisant z AAT polecił mi zresetować zasilanie z baterii 12V 7.2Ah po czym połączenie wróciło ponownie i było ok. Więc zawieszone zasilanie?
    W pracy mamy 6 kontrolerów i z każdym jest taki sam błąd.
    Firma, która montowała nam to mówi nam, że pewnie problem jest z naszą siecią w firmie, no ale jak pomijam naszą sieć i wpinam się bezpośrednio do kontrolera i tez siię pojawia ten błąd?

Już nie wiem, gdzie szukać rozwiązania, proszę o pomoc
  • #2 20556881
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15511
    Komunikacji pomiędzy czym - czytnikami a kontrolerami, kontrolerami(ile ich jest) itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20556888
    czarek1992
    Poziom 9  
    Wydaje mi się, że to problem na kierunku czytnik - kontroler, bo przecież, nawet jak sieć będzie wyłączona, to wtedy też będa działać bo jest bufor.
    W sumie kontrolerów mamy 6, ale jeden kontroler wyizolowałem bez Neta, wpinając się bezpośrednio w niego i też pojawia się problem

Więc nie wie, gdzie leży problem...
  • #4 20556928
    sosarek

Poziom 43  
    Modele czytników i kontrolerów podaj.
    Sprawdź połączenia, szczególnie magistralę danych.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20557082
    czarek1992
    Poziom 9  
    Podsyłam modele czytników i kontrolerów. W zasadzie mamy 6 czytników i 6 kontrolerów w firmie i z każdym pojawia się Utrata komunikacja, która trwa parę sekund.

Wpiąłem się do kontrolera przez switcha zwykłego i do laptopa - omijając wszystko całą sieć firmową i problem się pojawia dalej.

Screen jest poniższy z naszej sieci firmowej już z programu NMSAC.

Teraz wpiąłem się 1:1 bezpośrednio laptop -kontroler pomijając wszystkie urządzenia po drodze - i za parę godzin sprawdzę.

Kiedyś nastąpiła utrata komunikacji tak samo na ładne parę godzin, gdzie udało mi sie rozwiązać ten problem, że na kontrolerze wypiąłem kostkę POWER podłączyłem i komunikacja zaczęła działać. W tym momencie oczywiście interfejsy sieciowe świeciły. A dioda POWER co prawda świeciła, ale wszystkie pozostałe diody był wygaszone. Więc pomógł reset zasilania....

Nie wiem już jak diagnozować to, firma - która montowała nam to zrzuca cały czas winę, że mamy problem w sieci firmowej. Chciałbym mieć czarno na białym i znaleść rozwiązanie. Bo to jest już zabawa w kotkę i myszkę...

Kontrolery dostępu KaDe AAT - utrata komunikacji, czym może być spowodowana? Kontrolery dostępu KaDe AAT - utrata komunikacji, czym może być spowodowana? Kontrolery dostępu KaDe AAT - utrata komunikacji, czym może być spowodowana?
  • #6 20557311
    sosarek

Poziom 43  
    Akumulatory ile lat już mają?
    Czytniki skąd zasilane?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20557445
    czarek1992
    Poziom 9  
    Kontrola cała ma niecały rok, czytniki i kontrola zasilana poprzez baterie 12V 7.2Ah

Dałem teraz zasilanie zasilaczem impulsowym do kontrolera, aby go zasilić i będę monitorował. Bateria też jest dla bufora.
  • #8 20558897
    sosarek

Poziom 43  
    Skoro system ma niecały rok tym bardziej korzystał bym z obowiązującej gwarancji.
    Skoro zasiliłeś osobno to czekamy na efekty.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20558924
    czarek1992
    Poziom 9  
    No to na zasilaniu z zasilacza impulsowego tez 'Kontroler - utrata komunikacji'
    Jeśli w odizolowanym (testowym) środowisku w połączeniu 1:1 laptop bezpośrednio do kontrolera to też pojawia się błąd.

Myślę, że to nie wina sieci firmowej LAN, nie wina zasilacza tylko może logika samego kontrolera, no ale to wszystkie 6 kontrolerów byłoby walnięte ?

Myślę, czy nie podmienić kontrolera na inny. Firma AAT wypożyczyła mi osobny kontroler do sprawdzenia.
    Na razie jedynie kontroler wypożyczony podpiąłem tylko do sieci odizolowanej bez czytnika.
  • #10 20558935
    sosarek

Poziom 43  
    No a co Ci z samego kontrolera?
    Co z kablami od magistrali danych?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20559016
    czarek1992
    Poziom 9  
    Podłączyłem kontroler testowo pod sieć.

O co chodzi z magistralą danych, jak ją sprawdzić?

W tej kwestii dopiero raczkuje...
  • #12 20559036
    sosarek

Poziom 43  
    Magistrala komunikacyjna między czytnikiem a kontrolerem.
    czarek1992 napisał:
    W tej kwestii dopiero raczkuje...

Na żywym organizmie za który do końca gwarancji odpowiada ktoś inny?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20559248
    czarek1992
    Poziom 9  
    Zakładała to firma specjalizująca się w tego typu rzeczach, kamery, kontrole, sieci komputerowe itp, elektryka... cały czas zganiają winę na nas, że jest to wina sieci komputerowej.

Co prawda przedstawiciele AAT w Kielcach wypożyczyli mi zasilacze impulsowe, żeby zweryfikować, gdzie jest problem.
    Pożyczyli mi również kontroler - ale tego nie będę montował samodzielnie w puszce....

Nawet w tym wypożyczonym kontrolerze jak go podepne zasilaczem impulsowym i kablem do sieci LAN. To program do kontroli go widzi, i jak odepnę zasilanie od kontrolera to pojawia się komunikat 'KONTROLER - utrata komunikacji'

Więc jest to zabawa w kotka i myszkę.

Jak sprawdzić magistrale na łączeniu ??
  • #14 20562274
    sosarek

Poziom 43  
    Daruj Sobie - wołajcie firmę, niech sprawdzą logi itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 20789280
    czarek1992
    Poziom 9  
    I teraz tak , problem cały czas jest.
    Był wymieniony kontroler i to samo.

Cały czas jest utrata komunikacji, specjaliści z AAT twierdzili, że to wina programu .Net framework, teraz z nim jest ok i dalej utrata komunikacji jest...
    Ponadto jak odbijamy się dedykowanymi brelokami kupionymi w AAT to np. Czytniki zapalają się na zielono ale elektro zaczep nie zwalnia, czasem trzeba nawet 3,4 razy odbić, a czasem od pierwszego odbicia zadziała.
    Z odbijaniem na czytnikach jest tak też że jak człowiek się odbija nie otworzy a w logach komunikat że nieznana karta, dostęp zabronione i wskazuje inny numer.

Więc firma twierdziła że to że nie na diod prostowniczych I zamontowali,
    Potem że mam serwer kontroli dostępu na wirtualkach na hyper v, więc postawiliśmy fizyczny komputer co też nie pomogło,
    Twierdzili że nie może być wirtualnej karty sieciowej w hyperv, więc udostępniliśmy fizyczny kartę sieciową i podłączyliśmy ją.

Stwierdzili też że to wina switcha, że mamy rozbudowany i mamy vlany porobione I zalecili pod KD switch DLink też nie pomogło

Nie mam do nich siły już, problem ciągnie się już tyle czasu...

Mają przyjechać teraz i pomierzyć kable czy nie ma zakłóceń
    Co o tym myślicie???
  • #16 20789304
    bezpiecznykrakow

Poziom 20  
    Ocena: 128
    czarek1992 napisał:
    Myślę, że to nie wina sieci firmowej LAN, nie wina zasilacza tylko może logika samego kontrolera, no ale to wszystkie 6 kontrolerów byłoby walnięte ?

Może zostały rozesłane po kontrolerach jakieś błędne ustawienia?

sosarek napisał:
    Magistrala komunikacyjna między czytnikiem a kontrolerem.

Można zabrać czytnik z miesjca instalacji i podpiąć do kontrolera. to jest po prostu Wiegand.

Tak na marginesie to firma odpowiada przed Wami za dostarczone rozwiązanie, jak im nie odpowiadała Wasza sieć to mogli sobie zrobić własną, fizycznie wydzieloną podsieć na wdrażaną instalację. Sam tak robię i to nawet dla własnej wygody bo czasem tak łatwiej niż bujać się z siecią klienta, gdzie 20 firm od wszystkiego coś grzebało i każdy stworzył coś radosnego, nie pozostawiając po sobie żadnej dokumentacji.

A tak poza tym to nigdy nie pojmę dlaczego ludzie wybierają de facto chińskie rozwiązanie gdzie w porównywalnej cenie można postawić polskiego rogera.
    Konto firmowe:
    BEZPIECZNY KRAKÓW (Creative Dawid Pietrzykowski-Preston)
    al. 29 Listopada 130, Kraków, 31-406 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://bezpiecznykrakow.pl
  • #17 20789319
    czarek1992
    Poziom 9  
    Jak widać jeden kontroler sam padł i na razie nie wstał, ale komunikacja sieciowe jest ping idzie na niego. Wstanie sam albo będzie trzeba odłączyć i podłączyć zasilanie.

Czytniki są wpięte w kontroler z zachowaniem około 60 m tak jak zaleca producent.

Już brali nasz kontroler do siebie i sprawdzali go tam. 2 tygodnie i jak twierdzą u nich nie było żadnego problemu z utratą komunikacji.

Podobnie brali nasze karty wiegand 26 i zrobili na nich testowe 100 odbić I wszystko śmigało...

Czy ja mogę jakoś sprawdzić czy są zakłócenia skrętki z instalacją elektryczną?

Czy mogę jakoś sprawdzić ile faktycznie ma metrów tą skrętka?

Zrzut ekranu pokazujący listę zdarzeń z utratą komunikacji kontrolera na serwerze EkoEnergia. Zrzut ekranu z aplikacji do zarządzania urządzeniami sieciowymi pokazujący listę urządzeń i wynik polecenia ping.
  • #18 20789349
    bezpiecznykrakow

Poziom 20  
    Żeby cokolwiek stwierdzić wiarygodnego, potrzebujesz profesjonalnego miernika.

Cała ta sytuacja jest dziwna bo nawet jakby był problem z siecią to karty i tak powinny się odbijać w oparciu o dane zapisane w pamięci kontrolera. Spróbuj jak działa gdy odłączysz zasilanie sieciowe 230 VAC od zasilacza i kontroler leci z akumulatora.
    Konto firmowe:
    al. 29 Listopada 130, Kraków, 31-406 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://bezpiecznykrakow.pl
  • #19 20789358
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    Jakiś wewnętrzny głos mówi mi, że gdzieś jest tu problem z zasilaniem. Może być związany ze spadkiem napięcia na odcinku kontroler - czytnik (jakie masz napięcie na podłączonym/działającym czytniku), ale także z błędami w podłączeniu (uziemiona z obu stron skrętka FTP, połączony COM kontrolera z zaciskiem PE sieci zasilającej itp.)...
    Próbowałeś może podłączyć czytnik z kontrolerem "na krótko" -bezpośrednio kabel czytnika w zaciski kontrolera a sam kontroler gdzieś na stole, bez tej metalowej skrzynki?
  • #20 20789419
    czarek1992
    Poziom 9  
    bezpiecznykrakow napisał:
    Żeby cokolwiek stwierdzić wiarygodnego, potrzebujesz profesjonalnego miernika.

Cała ta sytuacja jest dziwna bo nawet jakby był problem z siecią to karty i tak powinny się odbijać w oparciu o dane zapisane w pamięci kontrolera. Spróbuj jak działa gdy odłączysz zasilanie sieciowe 230 VAC od zasilacza i kontroler leci z akumulatora.

Domyślnie kontrolery lecą właśnie z akumulatora, kiedyś podłączyliśmy też zasilacz impulsowy i było to samo.

Jakiś jest przykładowy miernik, który mógłbym sprawdzić odległość?

Dodano po 7 [minuty]:

juan cabrillo napisał:
    Jakiś wewnętrzny głos mówi mi, że gdzieś jest tu problem z zasilaniem. Może być związany ze spadkiem napięcia na odcinku kontroler - czytnik (jakie masz napięcie na podłączonym/działającym czytniku), ale także z błędami w podłączeniu (uziemiona z obu stron skrętka FTP, połączony COM kontrolera z zaciskiem PE sieci zasilającej itp.)...
    Próbowałeś może podłączyć czytnik z kontrolerem "na krótko" -bezpośrednio kabel czytnika w zaciski kontrolera a sam kontroler gdzieś na stole, bez tej metalowej skrzynki?

Została też przez serwisanta dołożona diodaprostownicza.
    Rozumiem, że najlepiej zmierzyć to miernikiem, rozkręcić czytnik i zmierzyć na kablach, hmm tylko ciekawe gdzie w czytniku, które kable skrętki są masą i plusem ?

Czyli też zmierzyć napięcia na kablach które idą z czytnika do kontrolerze bezpośrednio,?
  • #21 20789424
    bezpiecznykrakow

Poziom 20  
    czarek1992 napisał:
    Domyślnie kontrolery lecą właśnie z akumulatora, kiedyś podłączyliśmy też zasilacz impulsowy i było to samo.

One nie lecą z akumulatora bo już dawno by się wyładował, tylko z zasilacza buforowego, aku przejmuje zasilanie tylko w przypadku zaniku zasilania sieciowego.

czarek1992 napisał:
    Jakiś jest przykładowy miernik, który mógłbym sprawdzić odległość?

Np. to https://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=06106

Dodano po 3 [minuty]:

czarek1992 napisał:
    Rozumiem, że najlepiej zmierzyć to miernikiem, rozkręcić czytnik i zmierzyć na kablach, hmm tylko ciekawe gdzie w czytniku, które kable skrętki są masą i plusem ?

Z czytnika wychodzi czarny przewód, widoczny na Twoim zdjęciu, na końcu jet rozdzielony na żyły i (miejmy nadzieję) przylutowany albo w jakiś inny sposób (oby nie na skręt) połączony z przewodem do kontrolera. Mierzysz napięcie między czerwoną a czarną żyłą przewodu z czytnika.
    Konto firmowe:
  • #22 20789444
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    czarek1992 napisał:
    Została też przez serwisanta dołożona diodaprostownicza.
    Dioda to nie wszystko. Ona blokuje impulsy przepięciowe pojawiające się na kabelkach podłączonych do zwory (bo z tego co widzę masz zworę, czy zaczep rewersyjny) w momencie zdejmowania z niej napięcia.
    Czy ta zwora nie obciąża prądowo zasilacza? Jaką on ma wydajność prądową wyjścia?
  • #23 20794348
    czarek1992
    Poziom 9  
    Planuje w piątek zdemontować tą kontrolę dostępu i na biurku podłączyć kontroler do czytnika i zasilanie z tego akumultora buforowego tak jak jest teraz, podłączę tez na biurku elektro zaczep i będę robił testowe odbicia i weryfikował czy następuje utrata komunikacji i czy też pojawia się lub nie komunikat przy odbiciu dostęp zabroniony jak teraz jest.

Wszystko planuje podłączyć w odległości około metra.

Wezmę ten kontroler, który najczęściej pojawia się problem...

Posprawdzam napięcia również.

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że ogólnie firma kładła instalacje elektryczną i sieciową i montował te KD.

Natomiast AAT nie jest w żaden sposób jakkolwiek pomóc. Mówi zróbcie to i to i od paru miesięcy skutek zerowy.

Więc już nie wiem co mam robić w tej sytuacji.... :/

Może trzeba wgrać nowszy soft wewnętrzny do kontrolera jesli jest... sam nie wiem

Brak mi pomysłu już... w jaki inny sposób mogę przetestować to i zdiagnozować...
  • #24 20794891
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    czarek1992 napisał:
    Planuje w piątek zdemontować tą kontrolę dostępu i na biurku podłączyć kontroler do czytnika
    czarek1992 napisał:
    planuje podłączyć w odległości około metra
    czarek1992 napisał:
    Posprawdzam napięcia
    Napięcia będą prawidłowe, bo odległości będą minimalne.
    Napięcia miałeś sprawdzić na docelowej lokalizacji, tam, gdzie pojawiają się problemy w pracy urządzeń. Być może będzie trzeba użyć innych narzędzi pomiarowych (oscyloskop, analizator przebiegów elektrycznych magistrali danych) aby wykryć i później wyeliminować ewentualne zakłócenia. Być może trzeba będzie wdrożyć - i to już w zależności od wyników audytu - inne sposoby rozwiązania problemu (inny typ medium komunikacyjnego, zasilanie lokalne czytników, czy nawet wyodrębnienie oddzielnej podsieci tylko do KD, chociaż, jak piszesz - sieć lokalna nie jest tu winna bo bez niej usterka także występuje)... Na Waszym miejscu naciskałbym na wykonawcę tej instalacji tym bardziej, że zakłócenia w jej pracy występują od początku. Dla mnie jest to niewywiązanie się z umowy dotyczącej wykonania systemu KD w firmie przez wykonawcę. I to nie Ty, ale ów wykonawca powinien tą usterkę usunąć.
    czarek1992 napisał:
    Natomiast AAT nie jest w żaden sposób jakkolwiek pomóc. Mówi zróbcie to i to i od paru miesięcy skutek zerowy.
    A co mają mówić nie widząc Waszych połączeń/struktury instalacji? Jeśli chcielibyście wskazać Ich jako winnych zaistniałej sytuacji musielibyście mieć twarde dowody na to, że ichni sprzęt jest w jakiś sposób wadliwy i wada ta wpływa na tą usterkę. Ale to oznacza przewalanie papierków i angażowanie papug.
    czarek1992 napisał:
    Więc już nie wiem co mam robić w tej sytuacji
    czarek1992 napisał:
    Brak mi pomysłu już... w jaki inny sposób mogę przetestować to i zdiagnozować...
    Przepraszam, że pytam, ale kim Ty jesteś w firmie, że kazano Tobie/sam wziąłeś na siebie - zdiagnozować usterkę? Bez urazy, ale nie wydajesz mi się osobą kompetentną do wydawania opinii w tym temacie - świadczy o tym poziom Twoich tu zapytań. Lepiej by było dla Waszej firmy wynajęcie zewnętrznej firmy, nawet jakiejś AO, lub innej zajmującej się instalacją systemów KD, SSWiN... która wystawi audyt, wyliczy ewentualne błędy oraz wskaże sposoby ich wyeliminowania. I na podstawie tego audytu Wy będziecie mogli wdrożyć program naprawczy (lub dogada się z wykonawcą tej instalacji jeśli jeszcze On za nią w jakiś sposób odpowiada - gwarancja).
  • #25 20794969
    czarek1992
    Poziom 9  
    juan cabrillo napisał:
    Przepraszam, że pytam, ale kim Ty jesteś w firmie, że kazano Tobie/sam wziąłeś na siebie - zdiagnozować usterkę? Bez urazy, ale nie wydajesz mi się osobą kompetentną do wydawania opinii w tym temacie - świadczy o tym poziom Twoich tu zapytań. Lepiej by było dla Waszej firmy wynajęcie zewnętrznej firmy, nawet jakiejś AO, lub innej zajmującej się instalacją systemów KD, SSWiN... która wystawi audyt, wyliczy ewentualne błędy oraz wskaże sposoby ich wyeliminowania. I na podstawie tego audytu Wy będziecie mogli wdrożyć program naprawczy (lub dogada się z wykonawcą tej instalacji jeśli jeszcze On za nią w jakiś sposób odpowiada - gwarancja).

Jestem osobą od IT w pracy. Nie jestem specjalistą w KD - masz rację.
    Ale denerwuje mnie jak z AAT mówią że to problem switcha bo mamy zarzadzalne z Ubiquity a a Windows jako serwer kontroli stoi jako maszyna wirtualna Hyper-v albo wirtualna karta sieciowa - więc to wszystko wyeliminowałem ale dalej to samo i takie odbijanie piłeczki
    No właśnie utrata komunikacji jedno ale odbicia od czytników do druga sprawa.

Czyli jeśli kontroler od czytnika jest na odległości około 60 metrów to w kontrolerze zmierzyć napięcia jakie są w stanie kiedy nie jest używana i zmierzyć dodatkowo w momencie odbicia? Napięć nikt nigdy nie mierzył.

Pytanie jakby wymienić np jeden kontroler np na jakiegoś Rogera i sprawdzić czy będzie problem czy nie.

Podobno w AAT sprawdzali breloki na jakimś programatorze, bo niby numer karty jest 123456 a czasem wskazuje numer 1 albo 26 i przez to właśnie nieznana karta dostęp zabroniony jest info, a są to Wiegand 26.
  • #26 20795049
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ale u Ciebie, z objawów jakie piszesz - występuje problem na linii czytnik kart - kontroler, a nie na połączeniu kontroler - sieć. Ten notoryczny, chwilowy brak komunikacji wskazuje na cykliczne restarty.
    czarek1992 napisał:
    Czyli jeśli kontroler od czytnika jest na odległości około 60 metrów to w kontrolerze zmierzyć napięcia jakie są w stanie kiedy nie jest używana i zmierzyć dodatkowo w momencie odbicia?
    Wystarczy zmierzyć przy samym czytniku, podczas gotowości i w momencie odczytu breloka. Poza tym, napięcie to nie jedyny pomiar, warto byłoby sprawdzić, czy nie występują jakieś zakłócenia, chociażby oscyloskopem.
    czarek1992 napisał:
    Pytanie jakby wymienić np jeden kontroler np na jakiegoś Rogera i sprawdzić czy będzie problem czy nie
    Spróbować możesz, może te Rogery będą bardziej odporne, ale ja próbowałbym najpierw ożywić te KaDe. Znam parę lokalizacji w mojej okolicy, gdzie pracuje to bez większych problemów.
  • #27 20795050
    bezpiecznykrakow

Poziom 20  

czarek1992 napisał:

Skorzystaj z naszych sugestii, a przede wszystkim poszukaj przyczyny w zasilaniu (w instalacji na krótko na biurku możesz tego nie znaleźć):
    - zmierz napięcia na czytnikach w miejscach instalacji
    - sprawdź, jak zachowuje się kontroler po odłączeniu elementu blokującego przejście (zaczepu, zwory)
    - odłącz zasilanie sieciowe od zasilacza buforowego, tak, by instalacja poszła z akumulatora (cały czas zdajesz się nie przyjmować do wiadomości, że kiedy podane jest 230VAC to nie jest zasilone z akumulatora tylko z zasilacza, który może siać zakłócenia do kontrolera, co jest częstą przyczyną sytuacji, w których elektronika zachowuje się nieprzewidywalnie i niepowtarzalnie)

Jak już to zrobisz i nie przyniesie to rezultatu, to szukaj przyczyn w zewnętrznych zakłóceniach, które mogą być zbierane przez połączenie kontroler-czytnik albo kontroler-sieć. Tutaj zmontowanie na biurku może pomóc w weryfikacji tej tezy.

Dodano po 1 [minuty]:

czarek1992 napisał:
    Pytanie jakby wymienić np. jeden kontroler, np. na jakiegoś Rogera i sprawdzić, czy będzie problem, czy nie.

Ale jaki to ma sens, skoro to będzie w ogóle niekompatybilne z obecnie zainstalowanym systemem?
    Konto firmowe:
  • #28 20795715
    czarek1992
    Poziom 9  

- Sprawdź, jak zachowuje się kontroler po odłączeniu elementu blokującego przejście (zaczepu, zwory).

Czyli mam odłączyć elektrozaczep??

- Odłącz zasilanie sieciowe od zasilacza buforowego, tak, aby instalacja poszła z akumulatora (cały czas zdajesz się nie przyjmować do wiadomości, że kiedy podane jest 230VAC, to nie jest zasilane z akumulatora, tylko z zasilacza, który może siać zakłócenia do kontrolera, co jest częstą przyczyną sytuacji, w których elektronika zachowuje się nieprzewidywalnie i niepowtarzalnie).

No właśnie tak może być. W zasadzie widzę, że idą w kontrolerze kable ze skrętki, a nie kable elektryczne pod 230V. Dlatego może cały czas twierdzę, że jest to zasilanie z akumulatora buforowego :(
  • #29 20795752
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    Pokaż dokładne zdjęcia skrzynki z kontrolerem i zasilaczem, żeby było widać co i w jaki sposób jest podłączone.
    Rzeczywiście może być zrobiony błąd w okablowaniu zasilania i gdzieś jest za duży spadek napięcia.
  • #30 20795778
    bezpiecznykrakow

Poziom 20  
    czarek1992 napisał:
    czyli mam odłączyć elektrozaczep??

Tak.
    czarek1992 napisał:
    no właśnie tak może być. W zasadzie widzę że idą w kontrolerze kable ze skrętki a nie kable elektryczne pod 230v , dlatego może cały czas twierdzę że jest to zasilanie z akumulatora buforowego

Akumulator wytrzymałby max kilkanaście godzin. Na lewo od płytki kontrolera widocznej na zdjęciu jest zasilacz buforowy i do niego powinno iść zasilanie sieciowe, wygląda to tak: https://aat.pl/pl/products/2930/APSAAT4
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kontrolerami dostępu KaDe firmy AAT, które doświadczają błędu "Kontroler - utrata komunikacji". Problemy występują niezależnie od konfiguracji sieci LAN, nawet przy bezpośrednim połączeniu laptopa z kontrolerem. Utrata komunikacji trwa od 2 do 6 sekund, a w niektórych przypadkach nawet kilka godzin. Serwis AAT zasugerował reset zasilania, co czasami przynosiło poprawę. Użytkownik posiada 6 kontrolerów, z których każdy wykazuje podobne problemy. W dyskusji poruszono kwestie związane z zasilaniem, magistralą danych oraz możliwymi zakłóceniami. Użytkownik planuje dalsze testy, w tym podłączenie kontrolera w izolowanym środowisku oraz pomiar napięcia. Wskazano również na możliwość wymiany kontrolera na inny model w celu weryfikacji problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA