logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viera hd ready bez hdmi - problem z prawidłową konwersją z hdmi na component

brianeno 29 Kwi 2023 20:53 390 6
REKLAMA
  • #1 20560489
    brianeno
    Poziom 3  
    Nawiązuję do mego poprzedniego postu.
    Wydawało mi się że problemu już nie ma. Wydawało się.
    Zdobyłem konwerter od dystrybutora"Świat kabli". Przy połączeniu w trybie component sygnał przetworzony z cyfrowego na wyjściu hdmi dekodera jest prawidłowy tylko dla rozdzielczości 576. Przy przełączeniu na natywną dla telewizora Viera hd ready 720 ramka obrazu przesuwa się o ok.1/3 w prawo. Sama jakość(rozdzielczość) przesuniętego obrazu oraz dźwięku wyraźnie lepsza niż sygnał z gniazda scart dekodera. Przy 1080 kompletna "kaszanka"- ciemne pasy i przesunięcie j.w.( wg.specyfikacji telewizora:( Jakość SD przez konwerter również dużo lepsza z tym że wszystko w porządku.
    Odbiornik jest w trybie component rgb. Czyli konwersja przez gniazdo hdmi za pomocą konwertera ze "Świata Kabli" działa.
    W czym może być problem? Używam grubych porządnych kabli f- my Begli o dł. 2m. Co prawda zestawu LRVideo ale niezłych.
    Czy może chodzić o długość albo ich jakość?
    Jeśli któryś z Kolegów może coś doradzić, byłbym wdzięczny. Już teraz jak wspomniałem, obraz i dźwięk mają świetną jakość. Czy jest możliwość poprawy stanu istniejącego?
    Wiem, jest tu wielu Szanownych Kolegów"siedzących" już raczej w sprzętach cyfrowych. Tu chyba problem z sygnałem analogowym.(oba tryby p oraz i mają to samo).
  • REKLAMA
  • #2 20562222
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15534
    Modele urządzeń podaj.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20562668
    brianeno
    Poziom 3  
    Odbiornik to Panasonic VIERA 32LX50P

Dekoder, TechniSat TerraboxT2 H265

Konwerter od dystrybutora"Świat kabli" model chyba 1A2- 03- 136

https://www.swiatkabli.pl/pl/p/Konwerter-z-HD...MIp7Lok9rU_gIVVOKyCh39BQ9FEAQYASABEgLssvD_BwE

Z opisu w instr. obsługi wynika że prawidłowa konwersja następuje w ramach 480p, 576p, 720p, 1080p. Jednak okazuje się że"przechodzi" także
    z przeplotem.
  • #4 20562792
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15534
    Co z tego że "przechodzi" skoro telewizor nie obsługuje wyższych rozdzielczości?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20562889
    brianeno
    Poziom 3  
    Albo coś ze mną nie tak albo źle odczytałem opis odbiornika. Z tyłu oprócz oznaczenia pisze hd ready. W opisie odnalezionym w necie stoi że ma max rozdzielczość 720 przez wejście composite.
    Gdyby pracował tylko w SD to przy rozdzielczości 720 też była by sieczka podobna do tej przy rozdzielczości 1080. Tymczasem... jak już pisałem.
    Widać że jest więcej linii. Bez"kostkowania" obrazu, gładkie przejścia i.t.d. I pierońska ramka.
    I jedno. Kiedy włącza się menu dekodera, jego statyczny obraz(ikony, teksty, elementy regulacyjne)oraz elementy animowane np.wskaźniki poziomów mają wyraźnie wyższą rozdzielczość. To widać przy liniach ukośnych. Brak"schodków" lub dużo drobniejsze.
    A tu link do opisu TV.
    http://manualstv.com/panasonic-tx-32lx50p-lcd
  • #6 20563166
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6884
    Composite is fixed resolution (720x480@60i for NTSC, 720x576@50i for PAL).

p.s
    Wiele zalezy od tego "co wsadzono" w srodek tego convertera za 85pln Link
    Cytat:
    obsługuje sygnał transmisji danych w rozdzielczości do 1080p

* magiczne słow do
    * prawdziwy coverter kosztuje od 100$
  • REKLAMA
  • #7 20563531
    brianeno
    Poziom 3  
    Hmm. Muszę jeszcze raz zaliczyć telefon do "Świata kabli". Na specyfikacji dołączonej do tej kostki pisze jakie to obsługuje rozdzielczości i tryby. Było by głupio gdyby dystrybutor nie miał pojęcia co sprzedaje albo kłamał w żywe uszy. Mają tam jeszcze jedno pudełko tego typu- ze zintegrowanymi kablami. To już niepokoi. W razie jakiejś awarii porażka. Ale kable są krótkie. Może więc synchro powinno być silniejsze by układy TV go nie "gubiły" przy wyższych rozdzielczościach?
    Czy dla różnych rozdzielczości sygnał synchro ma różną częstotliwość na której jest nadawany?(Wyższą?)Wtedy kable mają wpływ. Mam jeszcze archiwalne przyłącze od starej PS-ki syna. Tam kable są krótkie. Tylko PS-ki już dawno nie ma.
    Zobaczę na krótkich(gdzieś trzeba pożyczyć)
    Aha. Szukałem wcześniej innych konwerterów. Te droższe za ok.100 dolarów od zagranicznych dystrybutorów po prostu się nie opłacały.
    Przy dokładnym obejrzeniu opisu wyszło że jeden konwertował do jednego cincha cvbs a drugi w odwrotną stronę- z analogów do hdmi. Poza tym znalazłem dwa dwukrotnie droższe od tego omówionego- wygląda że takie same. Tylko nazwa dystrybutora inna. A na bank kraj pochodzenia wszystkich
    PeeRCe. Nie zdziwił bym się gdyby we wszystkich siedziały te same układy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z konwersją sygnału HDMI na komponent w telewizorze Panasonic Viera HD Ready 32LX50P. Po podłączeniu dekodera TechniSat Terrabox T2 H265 przez konwerter z "Świata kabli" (model 1A2-03-136), sygnał działa poprawnie tylko w rozdzielczości 576p. Przy 720p obraz jest przesunięty o 1/3 w prawo, a przy 1080p występują ciemne pasy i dalsze przesunięcia. Użytkownik zastanawia się nad jakością i długością kabli oraz specyfikacją konwertera, który według instrukcji obsługi powinien obsługiwać różne rozdzielczości. W dyskusji poruszane są również kwestie związane z ograniczeniami telewizora w zakresie rozdzielczości oraz jakością używanego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA