logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bulgotanie w bojlerze podczas grzania wody użytkowej

tomekkgspotify4 02 Maj 2023 18:10 6705 11
REKLAMA
  • #1 20563741
    tomekkgspotify4
    Poziom 2  
    Witajcie ,

Mam problem z bulgotaniem w bojlerze podczas grzania wody użytkowej. Problem ten negatywnie wpływa na wydajność grzania wody (proces grzania mocno się wydłużył). Przy grzaniu wody do powyżej 60 stopni dwa dni temu trochę wody uciekło zaworem bezpieczeństwa. Czy mogę winić odpowietrznik automatyczny za wyżej wspomniane objawy ?

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Bulgotanie w bojlerze podczas grzania wody użytkowej Bulgotanie w bojlerze podczas grzania wody użytkowej Bulgotanie w bojlerze podczas grzania wody użytkowej

Pozdrawiam Tomasz
  • REKLAMA
  • #2 20563815
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4610
    Trudno po takich objawach powiedzieć, czy to bulgotanie pochodzi od grzania grzałką , czy od grzania wężownicą, ewentualnie płaszczem wodnym, bo nie bardzo mogę ze zdjęć określić jaki jest rodzaj bojlera.
  • REKLAMA
  • #3 20563818
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20563849
    tomekkgspotify4
    Poziom 2  
    stanislaw1954 napisał:
    Trudno po takich objawach powiedzieć, czy to bulgotanie pochodzi od grzania grzałką , czy od grzania wężownicą, ewentualnie płaszczem wodnym, bo nie bardzo mogę ze zdjęć określić jaki jest rodzaj bojlera.

Wybaczcie, rzeczywiście zapomniałem o tym wspomnieć. Model Bojlera to Kospel Wp-140. Z kolei grzanie odbywa się pompą ciepła monoblok.

Dodano po 1 [minuty]:

4jerry napisał:
    A próbowałeś chociaż zluzować kapturek na odpowietrzniku? Jak jest zakręcony, to ten odpowietrznik już nie jest automatyczny.

Tak, kapturek został poluzowany. Uszło trochę powietrza, ale niewiele jak na mój słuch. Niestety żadnej poprawy.
  • #5 20563881
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A u góry jest termometr, czy barometr?
  • #6 20563916
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 20563970
    tomekkgspotify4
    Poziom 2  
    stanislaw1954 napisał:
    A u góry jest termometr, czy barometr?

To drugie. Nie zauważyłem tego wcześniej, ale na odpowietrzniku są rdzawe ślady, chyba woda z niego wyciekła. Zakładam, że jest do wymiany ?
    Bulgotanie w bojlerze podczas grzania wody użytkowej

Dodano po 1 [minuty]:

4jerry napisał:
    Kapturek zakręciłeś z powrotem, czy jest odkręcony? Ma być odkręcony cały czas. Z tego co widać, instalacja chyba świeżutka, więc trzeba dać czas, aby się "odgazowała".

Jest ciągle odkręcony, a co do samej instalacji to wygląda świeżo, ale użytkuję ją już półtorej roku.
  • Pomocny post
    #8 20563980
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No to w instalacji nie ma ciśnienia. Jak ma to grzać? Był wyciek i trzeba uzupełnić wodę.
  • #9 20563994
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 719
    Bulgotanie to efekt intensywnej wymiany ciepła, woda ma powierzchnie że przechodzi do wrzenia co w normalnych warunkach występuje bo w piecach energetyczych walczak normalnie się trzęsie od nadpływającej pary.
  • #10 20564009
    tomekkgspotify4
    Poziom 2  
    stanislaw1954 napisał:
    No to w instalacji nie ma ciśnienia. Jak ma to grzać? Był wyciek i trzeba uzupełnić wodę.

Dobiłem ciśnienie zaworem motylkowym pod bojlerem. Słychać było uciekające powietrze przez odpowietrznik automatyczny. Po dobiciu i załączeniu grzania wody efekt bulgotania ustąpił. d
    Dziękuję bardzo!

Teraz pozostaje wymiana odpowietrznika. Co muszę zakręcić oprócz głównego zaworu wody przed przystąpieniem do wymiany ? Pytam jako kompletny laik, biorę się za to tylko dlatego, że żadnemu fachowcowi nie chce się przyjechać i to zrobić.
  • Pomocny post
    #11 20564097
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20569298
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Wywalić ten dziadowski odpowietrznik, wstawić miniaturowy ręczny np callefi ( trójnik obrócić do góry , nie w bok)
    i po odpowietrzeniu zamknąć na stałe.
    Swoją drogą ciekawy jestem , kto Ci dobrał taki wymiennik CWU do pompy ciepła? Dopust wody do układu CO chyba bez zaworu zwrotnego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z bulgotaniem w bojlerze Kospel Wp-140 podczas grzania wody użytkowej, co wpływa na wydajność grzania. Po podgrzaniu wody do powyżej 60 stopni, wystąpił wyciek wody z zaworu bezpieczeństwa. Użytkownik zastanawiał się, czy odpowietrznik automatyczny może być przyczyną problemu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ciśnienia w instalacji oraz poluzowanie odpowietrznika. Po dobiciu ciśnienia, bulgotanie ustąpiło, co wskazuje na brak ciśnienia w instalacji. Użytkownik planuje wymianę odpowietrznika i pyta o procedurę zakręcania zaworów przed wymianą. Rekomendowano zakręcenie wszystkich zaworów na rurach dochodzących do bojlera oraz zastosowanie odpowietrznika z zaworem stopowym dla przyszłych wymian.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA