logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko CNA 29120S - lodówka mrozi non-stop: termostat, płytka sterująca, czujnik temperatury?

toldipopoff 11 Maj 2023 00:05 1707 10
REKLAMA
  • #1 20575424
    toldipopoff
    Poziom 3  
    Witam serdecznie.

Jest to mój pierwszy post na forum. Po przeszukaniu forum nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mam pytanie odnośnie termostatu do lodówki Beko CNA 29120S. Mianowicie lodówka zaczęła na okrągło mrozić mimo ustawienia wartości minimum na pokrętle przy żarówce.

Po rozkręceniu części gdzie znajduje się żarówka oraz pokrętło znalazłem płytkę, której zdjęcie przesyłam. Moje pytanie brzmi czy jest to faktyczny termostat czy tylko płytka sterująca/przekaźnik, a termostat znajduje się gdzieś indziej? Identyczny zamiennik tej płytki znalazłem w internecie i nie wiem czy to rozwiąże problem. Dodatkowo znalazłem do kupienia czujnik temperatury do mojego modelu lodówki, lecz nie wiem gdzie się on znajduje oraz jak go wymienić - brak informacji w internecie.

Może Wy koledzy macie taką wiedzę? Będę wdzięczny za radę oraz informację jak zlokalizować termostat lub inne elementy, które mogą powodować usterkę.
    Dziękuję i pozdrawiam.
    Beko CNA 29120S - lodówka mrozi non-stop: termostat, płytka sterująca, czujnik temperatury? Beko CNA 29120S - lodówka mrozi non-stop: termostat, płytka sterująca, czujnik temperatury?
  • REKLAMA
  • #2 20575585
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7712
    To tylko "pokrętło" elektronicznego termostatu, musisz ustalić gdzie jest sterowanie.
  • REKLAMA
  • #3 20575643
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    toldipopoff napisał:
    Moje pytanie brzmi czy jest to faktyczny termostat

Potencjometr.
    toldipopoff napisał:
    Identyczny zamiennik tej płytki znalazłem w internecie i nie wiem czy to rozwiąże problem.

Zmierzyć rezystancję potencjometru, w zakresie 0-47kOhm
    toldipopoff napisał:
    Będę wdzięczny za radę oraz informację jak zlokalizować termostat

Nie istnieje, jest sterownik https://www.bekoczesci.pl/bk/czesci-agd/27-mo...%B3wki+beko+cna+29120+s-%7C339677;KL62132U87/
    toldipopoff napisał:
    Dodatkowo znalazłem do kupienia czujnik temperatury do mojego modelu lodówki, lecz nie wiem gdzie się on znajduje

Zmierzyć rezystancję na złączu w module,
  • REKLAMA
  • #4 20576281
    toldipopoff
    Poziom 3  
    W pierwszej kolejności sprawdzę potencjometr. Na styku jakich pinów powinienem go sprawdzić ?

Beko CNA 29120S - lodówka mrozi non-stop: termostat, płytka sterująca, czujnik temperatury?
  • #5 20576319
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    Pierwsze co należy zrobić, to dokładnie rozmrozić całość. Jest duże prawdopodobieństwoo, że nagromadzony lód zablokował przepustnicę regulowaną. Z wymianami części poczekaj.
  • REKLAMA
  • #6 20576587
    toldipopoff
    Poziom 3  
    Sytuacja miała w zeszły weekend po uruchomieniu lodówki po około pół roku przerwy na działce. Przed wyjazdem została opróżniona i odłączona od prądu.

Za tydzień w weekend ponownie ją podłączę i jeśli rozmrożenie nic nie da będę dopiero kombinować z wymianami :)
  • #7 20587562
    toldipopoff
    Poziom 3  
    Witam ponownie.
    Lodówka postała dwa tygodnie odłączona. W tylnym zbiorniku zebrało się trochę wody. Wczoraj wieczorem została podłączona i już widzę, że problem się nie rozwiązał. Dalej chłodzi bez przerwy na termostacie ustawionym na minimum. Produkty po nocy są już zamrożone. Dodatkowa obserwacja jest taka, że urządzenie cały czas „chodzi” - wydaje cały czas charakterystyczne burczenie. Wydaje mi się, że lodówka powinna to robić od czasu do czasu. W pierwszej kolejności sprawdzę płytkę termostatu.
  • #8 20589866
    toldipopoff
    Poziom 3  
    Witam.

Płytka potencjometru sprawdzona. W zależności od ustawienia pokrętła wartość się zmieniała. Wartość ustawiona na minimum - pierwsze zdjęcie, wartość w połowie czyli na wartości 3 - drugie zdjęcie.

Wartość mierzona na zaznaczonych pinach oraz podsyłam jak wyglądają wtyczki w tej części lodówki (jeden od żarówki, drugi wpinany w płytkę). Czy na tej podstawie można stwierdzić czy płytka termostatu jest sprawna lub nie?
    Pozdrawiam :)

Beko CNA 29120S - lodówka mrozi non-stop: termostat, płytka sterująca, czujnik temperatury? Beko CNA 29120S - lodówka mrozi non-stop: termostat, płytka sterująca, czujnik temperatury? Beko CNA 29120S - lodówka mrozi non-stop: termostat, płytka sterująca, czujnik temperatury? Beko CNA 29120S - lodówka mrozi non-stop: termostat, płytka sterująca, czujnik temperatury?
    >>20575643
  • #9 20590051
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    Co tak na siłę się uczepiłeś tego potencjometru. Kolega w #2 wyjaśnił Ci co to jest. W lodówce jest to praktycznie niezniszczalne, ponieważ mało używane. Szukaj czujnika temperatury. Nie wiem czy występuje tu przepustnica, zdejmij tylną osłonę zamrażarki i sprawdź czy jest, a jak jest to zobacz czy się zamyka. Agregat pracuje beż przerwy czy się wyłącza?
  • Pomocny post
    #10 20590104
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1047
    Krzys55 napisał:
    Agregat pracuje beż przerwy czy się wyłącza?

toldipopoff napisał:
    Dalej chłodzi bez przerwy na termostacie ustawionym na minimum.

Możesz sprawdzić, czy triak nie jest przebity. Znajdź sterownik, odłącz wtyczki i sprawdź triak:
    Beko CNA 29120S - lodówka mrozi non-stop: termostat, płytka sterująca, czujnik temperatury?
  • #11 21189307
    toldipopoff
    Poziom 3  
    Hej, finalnie problemu się nie udało rozwiązać. Bycie na odległość bez dostępu do lodówki i części było zbyt problematyczne, ale znalazł nowego właściciela. Temat zamykam, ale również dziękuję każdemu za pomoc. Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłosił problem z lodówką Beko CNA 29120S, która mrozi non-stop mimo ustawienia termostatu na minimum. Po rozkręceniu obudowy odkrył płytkę, której nie jest pewien, czy jest to termostat, czy tylko płytka sterująca. Użytkownicy sugerują sprawdzenie potencjometru oraz czujnika temperatury, a także rozmrożenie lodówki, co może pomóc w rozwiązaniu problemu. Wskazano również na możliwość uszkodzenia triaka w sterowniku. Użytkownik podjął działania diagnostyczne, ale ostatecznie zdecydował się na sprzedaż lodówki, nie rozwiązując problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA