logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens - TIA PORTAL - Czy program jest zahasłowany

pcichomski 14 Maj 2023 13:17 996 4
  • #1 20579636
    pcichomski
    Poziom 16  
    Ocena: 95
    Otrzymałem od klienta program do maszyny pod kątem przygotowania oferty na jej modernizację.

Ponieważ program jest z warstwą SAFETY, a modernizacja ma polegać również na dodaniu kilku nowych SLAVE po profinecie, mam obawy czy bez znajomości jakiegoś hasła uda się zmienić konfigurację hardware.
    Program który otrzymałem jest to program, który mój klient otrzymał od dostawcy maszyny razem z maszyną, ale obecnie nie ma szans aby otrzymać również hasło, jesli jest zaaplikowane.

Poniżej przedstawiam zrzut z właściwości CPU - nie jest dla mnie jasne czy ten program jest zahasłowany. Z jednej strony na samej górze tabelki jest "full access incl. fail-safe" z andotacją NO PROTECTION, ale dalej są gwazdki w kolumnie Password.

Czy da się jednoznacznie swierdzić czy uda mi się wgrać zmiany w programie (nie w warstwie SAFETY) oraz zmienioną konfigurację (dodane falowniki profinet), jeśli to okno Access Level wyglada w ten sposób i nie znam hasła?

Siemens - TIA PORTAL - Czy program jest zahasłowany
  • #2 20579890
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    @pcichomski Warstwy safety nawet nie zmieniesz bo masz zahasłowane Safety Administration(zamknięta kłódka) w drzewie projektu. Jeśli wykonujesz zmiany w podstawowej strukturze to sygnatura bezpieczeństwa nie ulegnie zmianie więc raczej o hasło nie zapyta.
  • #3 20584456
    kameleon100
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    >>20579636
    z tego co wiem to nie da się zrobić safety bez hasła,
    zmiany nie w safety może udać się, ale jak coś posypie się to bez hasła nie postawisz maszyny
  • #4 20597363
    Krejzol_3000
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Są dwie metody na weryfikację, czy na program Safety zostało nałożone hasło:
    1. W zakładce Safety Administration\Protection istniej przycisk Login oraz Change. W przypadku braku hasła jest pole Setup
    2. Próba zmiany programu offline w obszarze safety zakończy się monitem o podanie hasła.
  • #5 20597542
    pcichomski
    Poziom 16  
    Ocena: 95
    Krejzol_3000 napisał:
    Są dwie metody na weryfikację, czy na program Safety zostało nałożone hasło:
    1. W zakładce Safety Administration\Protection istniej przycisk Login oraz Change. W przypadku braku hasła jest pole Setup
    2. Próba zmiany programu offline w obszarze safety zakończy się monitem o podanie hasła.

U mnie jest przycisk Login oraz Change - czyli jest założone hasło na SAFETY.

Programu SAFETY zmieniać nie będę. Chodzi mi czy będę mógł zmienić program "roboczy" oraz dodać do konfiguracji sieciowej dodatkowe nody profinetowe (falowniki, nie safety) bez znajomości tego hasła.

Kolejna sprawa - czy jest sposób na stworzenie backupu całego programu sterownika bez posiadania PG-ta (mam TIA na "zwykłym" laptopie). Chcę się zabespieczyć na wypadek gdyby coś się posypało, tak bym w razie czego mógł grać ten backup bez znajomości żadnych haseł.
REKLAMA