Witam, na początku zaznaczę, że nie jestem specem w dziedzinie optyki, znam i rozumiem podstawy z podręczników do fizyki w związku z czym chciałbym się poradzić jak podejść do pewnego zagadnienia. Posiadam sensor CCD o rozdzielczości 2048x1, w którym długość na której umieszczone są fotodiody wynosi 35mm. Chciałbym skanować obiekty o szerokości około 40mm z odległości kilku cm (odległość stała). Czy wystarczy do tego zwykła pojedyncza soczewka? Czy powinienem poszukać obiektywu składającego się z kilku soczewek? Jak czegoś takiego szukać? Wydaje mi się, że obiektywy od cyfrowych aparatów, modułów kamer USB, mikroskopów cyfrowych nie nadadzą się do tej aplikacji bo są przystosowane do tego, aby światło po przejściu przez cały tor optyczny "dawało" ostry, niezniekształcony obraz na matrycy kilka na kilka mm (mój sensor ma 35mm) w konkretnej odległości. Robiłem eksperymenty z posiadanymi przeze mnie obiektywami (kamery USB, mikroskopy cyfrowe) ale skutecznie udało mi się skupić obraz na maksymalnie 5-6mm mojego sensora...
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.