logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Założyli mi licznik dwukierunkowy przed fotowoltaiką.

ksaweromax 21 Maj 2023 02:13 2031 14
REKLAMA
  • #1 20588683
    ksaweromax
    Poziom 1  
    Witam, płaciłem za prąd 320zl na dwa miesiące po założeniu fotowoltaiki rachunki wzrosły mi trzykrotnie. Instalację mam 3,7kWp, nic nie zmieniałem w domu tylko założyłem grzałkę do bojlera, znajomy ma taka sama instalację, produkuje mniej prądu ode mnie i nie płaci za prąd. Co może być źle zrobione?
  • REKLAMA
  • #2 20588688
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Ten trzykrotny wzrost to prognozy czy faktura?
    Jak masz fakturę z rozliczeniem to fotka z zamazaniem danych wrażliwych.
  • REKLAMA
  • #3 20588780
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Co znaczy, że "Założyli mi licznik dwu kierunkowy przed fotowoltaika"?
    Najpierw się wykonuje instalację PV i zgłasza a dopiero potem wymieniają licznik.

ksaweromax napisał:
    płaciłem za prąd 320zl na dwa miesiące po założeniu fotowoltaiki rachunki wzrosły mi trzykrotnie

Może odwrotnie i licznik nie został wymieniony na dwukierunkowy, wtedy produkcja jest liczona jako zużycie
  • #4 20588805
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    ksaweromax napisał:
    tylko założyłem grzałkę do bojlera

No to załóż sobie jeszcze licznik energii do tej grzałki. Zobaczysz o ile zwiększa ci rachunki.
  • #5 20588843
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3782
    ksaweromax napisał:
    nic nie zmieniałem w domu tylko założyłem grzałkę do bojlera,
    To "nic nie robienie", czyli dołożenie grzałki do bojlera, może odpowiadać nawet za połowę wartości rachunku za energię. Oczywiście zależy to od zainstalowanych w domu urządzeń i profilu zużycia. Ponadto, skoro wcześniej nie miałeś licznika dwukierunkowoego, to prawdopodobnie Twoje "produkcja" była liczona jako zużycie przez "zwykły" licznik energii.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 20589027
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 460
    Zapewne licznik dwukierunkowy ma możliwość odczytu energii wyprodukowanej i oddanej do sieci i energii zużytej na własny użytek. Jeśli masz dostęp do licznika odczytaj i porównaj te dwie wartości ze sobą. Może więcej energii zużywasz na własne potrzeby niż produkuje i oddaje do sieci twoja instalacja fotowoltaiczna.

Jeżeli grzałka w bojlerze ma 2 kW to pięć godzin jej pracy w ciągu doby daje nam 10 kW. Jeśli grzałka sterowana jest tylko termostatem to może włączać się w nocy, kiedy instalacja fotowoltaiczna nie produkuje energii elektrycznej. Tutaj może pomóc programator czasowy włączający grzałkę bojlera np. w godzinach od 10 do 18.
  • #7 20589158
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 995
    Citizen75 napisał:
    Zapewne licznik dwukierunkowy ma możliwość odczytu energii wyprodukowanej i oddanej do sieci i energii zużytej na własny użytek.

Nic z tych rzeczy, licznik dwukierunkowy przynależny do ZE powie Ci jedynie ile energii wprowadziłeś i ile pobrałeś.
    Pozostałe dane możesz pozyskać montując dodatkowy licznik mocy/power sensor, czy jak go tam producent nazywa, a energię wyprodukowaną przez PV pokazuje Ci też oprogramowanie obsługujące PV lub sam inwerter jak posiada wyświetlacz.
  • #8 20590068
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    ksaweromax napisał:
    nic nie zmieniałem w domu tylko założyłem grzałkę do bojlera,
    Więc nie mów że nic nie zmieniałeś. Bo grzałka potrafi pobrać spore ilości prądu. Co to za grzałka? Ile ma mocy? Jaki, ilu litrowy bojler?
  • #9 20590555
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3782
    Pan.Kropa napisał:
    Bo grzałka potrafi pobrać spore ilości prądu.
    A owszem, potrafi. A jeśli autor wskaże podstawowe dane, to można nawet pokusić się o orientacyjne policzenie jak sporych. Ale w każdym przypadku będzie to przynajmniej kilka kWh dziennie. A to daje realnie zużycie na poziomie od 150-250 kWh miesięcznie. Przy dużych bojlerach, braku nawyków oszczędzania i grzałce pracującej także w nocy, koszty mogą być jednak znacznie większe. Jak więc widać, to "nicniezmienianie" może mieć jednak naprawdę spory wpływ na domowy bilans energetyczny ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20590583
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 20590732
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    Maverick73 napisał:
    Dokładnie jak piszecie. Mnie się szef pyta mam licznik do grzałki i kurcze ona mi bierze masę energii nie wiesz co może być, bo płace jak za zboże.
    Po gadce dowiaduję się ze ma ja założoną na spodzie zbiornika (cały go grzeje) i sterują nią cały czas termostat. Kazałem mu przestawić grzałkę w połowę zbiornika. Z tego co się orientuję dał gniazdko z czasowym i się uspokoił.
    Faktycznie grzałka może zepsuć nerwów i upłynnić pieniędzy 😁
    Szczerze mówiąc nic nie rozumiem co tam szefowi zrobiłeś? Grzałkę przeniósł w inne miejsce?
  • #12 20590788
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20590791
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 598
    Jeszcze lepszy efekt byłby gdyby mu doradził obrócić bojler do góry nogami, wtedy oszczędność byłaby 90 %.
  • #14 20590798
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 20590878
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 740
    3301 napisał:
    Ten trzykrotny wzrost to prognozy czy faktura?
    Jak masz fakturę z rozliczeniem to fotka z zamazaniem danych wrażliwych.

Tu widzę sedno problemu.Faktura prognozowana na podstawie starego zużycia plus opłata za miesiące zimowe o małej produkcji.I mimo pv płacisz niewspółmiernie dużo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rachunkami za prąd po zainstalowaniu systemu fotowoltaicznego (3,7 kWp) oraz grzałki do bojlera, które wzrosły trzykrotnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być błędne odczyty z licznika, który nie został wymieniony na dwukierunkowy, co skutkuje błędnym naliczaniem energii. Zwracają uwagę na znaczący wpływ grzałki na zużycie energii, zwłaszcza jeśli działa w nocy, kiedy instalacja PV nie produkuje energii. Rekomendują zainstalowanie dodatkowego licznika energii oraz programatora czasowego dla grzałki, aby zoptymalizować zużycie energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA