logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Acer aspire f5-573g - Laptop sam włącza programy a ethernet przestał działać

rafalmarcisz98 23 Maj 2023 16:08 477 17
REKLAMA
  • #1 20591676
    rafalmarcisz98
    Poziom 4  
    Cześć, wczoraj w trakcie korzystania z laptopa ten nagle się wyłączył. Po uruchomieniu kabel od internetu przestał działać, działa tylko wi-fi a ethernet niby wykrywa i łączy ale download wynosi 0,1 Mb a wcześniej to było 70, co dziwne upload jest cały czas na poziomie 40Mb. Po przeniesieniu laptopa do innego pokoju i podłączeniu do tamtejszego kabla wszystko działa jak powinno więc coś go pewnie uszkodziło. Bardziej niepokojące jest to że komputer co jakiś czas sam z siebie nagle włącza kalkulator, media player albo skrzynke mailową, czasami przechodzi w stan uśpienia. Nie ma opcji że to wirus, wczoraj wyczyściłem całkowicie dysk i przeinstalowałem windowsa, pierwsze co się stało po pierwszym uruchomieniu to włączyło się 5 okien kalkulatora. Te ekscesy zdarzają się co jakiś czas, teraz np. siedzę od ok 2h i nic się nie dzieje. Kiedy uruchamiam słuchawki bluetooth rozłącza mnie z wifi ale podobno to akurat jest normalne. Warto dodać że ten laptop nie ma baterii, a w zasadzie ma uszkodzoną której nigdy nie naprawiałem bo i tak stoi w miejscu cały rok, co za tym idzie jest stale podłączony do zasilacza. Myślałem że to mogło być jakieś zwarcie ale jak wytłumaczyć ten kalkulator tego nie wiem?

edit: zrobiłem terat speedtest na innym kablu i download jest 80 a upload 95, na uszkodzonym download 0,1 a upload 40
  • REKLAMA
  • #2 20591829
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2586
    Pytanie pierwsze i najważniejsze. Co i jak dawno zostało rozlane na laptopa? Do czasu wyjaśnienia, odłączyć komputer od zasilania i i wyjąć baterię (mimo, że nie działa). Nie używać laptopa, to może jeszcze się da uratować.
  • REKLAMA
  • #3 20591992
    rafalmarcisz98
    Poziom 4  
    no właśnie nic nie zostało rozlane, teraz laptop działa normalnie, nic się nie włącza, dopóki nie uruchomię gry - wtedy crashuje
  • #4 20592985
    CMS
    Ja bym jednak zaczął od rozebrania laptopa i oględzin pod kątem zalania. Jak nic nie będzie widać, to odłącz klawiaturę, podłącz jakąś na usb i testuj.
  • #5 20599578
    rafalmarcisz98
    Poziom 4  
    oddałem do serwisu, mogę napisać potem co było naprawiane
  • #6 20600115
    CMS
    Napisz, napisz, bo ciekawi mnie znajdą zalanie, czy może to jednak jakiś wirus.
  • #7 20600117
    Mksussi125
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Może masz sieć zainfekowaną? Na innym laptopie/komputerze jest tak samo?
  • REKLAMA
  • #8 20604845
    rafalmarcisz98
    Poziom 4  
    Gość z serwisu powiedział że wg niego uszkodzony rdzeń karty graficznej i komputer się smaży ale on takich usterek nie naprawia. W poniedziałek zaniosę do innego...
  • #9 20604994
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6821
    Cytat:
    Po przeniesieniu laptopa do innego pokoju i podłączeniu do tamtejszego kabla wszystko działa jak powinno

działa laptop, i też sam włacza np. calculator?
  • REKLAMA
  • #10 20605040
    rafalmarcisz98
    Poziom 4  
    Chodziło mi o to, że po podłączeniu innego kabla internet działa więc to nie gniazdo ani karta sieciowa. Laptop zachowuje się tak samo, przegrzewa i crashuje, odpala kalkulator itd.
  • #11 20605087
    lisek
    Serwisant RTV
    Na wielu współczesnych klawiaturach masz spec. klawisze szybkiegostartu aplikacji: - np. odtwarzacz multimedialny, calculator , przeglądarka.
    Są i biurowe klawiatury, które mogą uruchamiać programy, ĸaĸ Місrоѕоft Wоrd i Місrоѕоft Ехсеl.
    Jeśli masz , taką klawiaturę > to problem startu aplikacji/ wył. włącz. może byc związany z uszkodzona klawiaturą
    - możliwe zalanie (przez innego uzytkownika), awaria sama z siebie
    - awaria na płycie laptopa (złązce klawiatury, kbc

Crashowanie to juz inna bajka

Jak możesz / umiesz odłacz klawiaturę , podłacz inna > np. po USB > zobacz efekt.

O tym modelu na forum jest sporo tematów.
  • #12 20605093
    rafalmarcisz98
    Poziom 4  
    hej, tak jak napisałem wcześniej, serwis stwierdził uszkodzenie karty graficznej, sam się nie podejmuję naprawy
  • #13 20605101
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    serwis stwierdził uszkodzenie karty graficznej

rozejrzyj się za innym serwisem
    * lub daj zgłoszenie naprawy , sa tutaj kol. co być może odp. na zapytanie
  • #14 20605120
    rafalmarcisz98
    Poziom 4  
    już go odebrałem z tamtego i jutro zaniosę do innego :/
  • #15 20607084
    rafalmarcisz98
    Poziom 4  
    dziwna sprawa ale na razie wymieniłem zasilacz i laptop nie crashuje ani nie robi nic sam, w sumie wcześniej miał podłączoną klawiaturę usb, teraz bez niej nic nie pisze sam, więc może to ona była uszkodzona tak samo jak zasilacz :| wydaje się, że problem crashowania wynikał z zasilacza, który po spięciu (?) został uszkodzony bo teraz z nowym gry działają, nic się nie dzieje, zobaczymy jeszcze co z tym kalkulatorem ale na razie działa git
  • #16 20607861
    CMS
    Z tą klawiaturą USB, to mogłeś od razu się przypucować.
  • #17 20608754
    rafalmarcisz98
    Poziom 4  
    No mogłem, przyznaję się do błędu. Byłem tak zafiksowany na problemie crashowania że samodzielne odpalanie kalkulatora i pisanie traktowałem tylko jako poszlaki. Na początku myślałem że te wszystkie problemy się łączą i jak komputer dalej crashował bez podłączonej klawiatury to ją pominąłem. Dzisiaj kupiłem nową klawe i wszystko chodzi, wydaję się że laptop nie ucierpiał, tylko zasilacz+stara klawiatura. Poczekam jeszcze z 2-3 dni i zamknę.
  • #18 20642860
    rafalmarcisz98
    Poziom 4  
    problem dotyczył klawiatury usb i zasilacza

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer Aspire F5-573G zgłosił problemy z działaniem urządzenia, w tym złącza Ethernet, które przestało działać, oraz przypadkowego uruchamiania programów. Po przeinstalowaniu systemu Windows i wyczyszczeniu dysku, problemy nadal występowały, a serwis wskazał na uszkodzenie rdzenia karty graficznej. Po wymianie zasilacza i klawiatury USB, laptop zaczął działać poprawnie, co sugeruje, że wcześniejsze problemy mogły być spowodowane uszkodzeniem tych komponentów. Użytkownik planuje dalsze obserwacje, ale na razie problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA