logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy J3 - Skalibrowanie baterii w trybie apokalipsy, napięcie vs procent naładowania

m72 26 Maj 2023 23:44 753 6
  • #1 20595780
    m72
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Zrobiłem sobie tak dla jaj komórkę na czas apokalipsy. Wygląda to mniej więcej tak

Samsung Galaxy J3 - Skalibrowanie baterii w trybie apokalipsy, napięcie vs procent naładowaniabat.jpg (118.54 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Samsung Galaxy J3 - Skalibrowanie baterii w trybie apokalipsy, napięcie vs procent naładowaniabat1.jpg (126.78 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Wszystko ładnie działa ale nie mogę skalibrować baterii. Metody typu rozładuj, odpal soft, naładuj, zresetuj itp nie działają. Smartfon myśli że bateria się rozładowuje bardzo szybko choć ogniwa są prawie w pełni naładowane. Przy napięciu 4.0V komórka myśli że jest tylko 5%.
    Nie byłby problemu ale jak komórka myśli że baterie są rozładowane to na chama mi ściemnia ekran i nie ma opcji żeby to wyłączyć w tym tel.
    Czy nie można jakoś tego skalibrować żeby po prosu % rozładowania był proporcjonalny do napięcia bat.? Np 4.2V = 100%, 3.4V=5% a pomiędzy wartościami liniowo.
  • #2 20595901
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 272
    A jak podłączyłeś kabelki na 2 zdjęciu ?
    Oryginalne aku mają własną elektronikę.
    Zrób z tych 5 ogniw powerbank.
  • #3 20597871
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Bo tak będzie pokazywać... To nie jest oryginalna bateria.
  • #4 20639441
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2476
    Do takich modyfikacji potrzebna jest sprawna płytka wyjęta z oryginalnej baterii lub sprawdzonego zamiennika bowiem są tam elementy typu termistor po których telefon rozpoznaje akumulator oraz to jak go może bezpiecznie rozładowywać/ładować.
    Kolejną kwestią jest napięci oryginalnej baterii jest wyższe 4,35 V więc przy takiej modyfikacji nie uzyskamy wskazania 100% naładowania.
    Samsung Galaxy J3 - Skalibrowanie baterii w trybie apokalipsy, napięcie vs procent naładowania
  • #5 20641039
    m72
    Poziom 12  

To trochę nie tak. Owszem, termistor trzeba, bez niego system się od razu wyłącza, ale to się obchodzi rezystorem i tak zrobiłem, pomogło. Co do elektroniki w baterii, to nie ma tam żadnej. Rozebrałem baterię i jest tylko antena. To akurat jest Samsung z serii J, czyli biedniejszy. Mam też z serii S i tam faktycznie jest elektronika i nawet rezystor nie pomaga. Co do ogniwa, to nie wiem, jak to możliwe, że Li-On ma 4.35V, a "normalne" mają 4.2V. Sprawa pozostaje nierozwiązana.
  • Pomocny post
    #6 20641053
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    https://batteryuniversity.com/article/bu-303-confusion-with-voltages

W J5 jest akumulator z końcowym napięciem ładowania 4,4 V; termistor/rezystor potrzebny tylko do ładowania (IMO lepiej nie ładować Samsungów INR18650-35E tym telefonem)

Spróbuj kalibracji wskaźnika *#0228#, tu wyszło 76% przy 4,13 V (Panasonic NCR18650B)

• #7 20645650
    m72
    Poziom 12  
    Próbowałem już tego kodu, nawet kilkukrotnie, niestety to nic nie daje. Wskaźnik % dalej pokazuje głupoty. Obawiam się, że nic się z tym nie da zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonstruował telefon Samsung Galaxy J3 na czas apokalipsy, jednak napotkał problem z kalibracją baterii. Mimo prób rozładowania, naładowania i resetowania, telefon błędnie wskazuje poziom naładowania, co prowadzi do automatycznego przyciemnienia ekranu. Użytkownicy sugerują, że problem wynika z braku oryginalnej elektroniki w baterii, co uniemożliwia prawidłowe rozpoznawanie napięcia. Wskazano, że do modyfikacji potrzebna jest płytka z oryginalnej baterii lub sprawdzony zamiennik, a także termistor do bezpiecznego ładowania. Użytkownik próbował kalibracji za pomocą kodu *#0228#, ale to nie przyniosło rezultatów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA