Dzień dobry
Szukam jakiegoś zestawu kamer w okolicach kwoty 1500 zł. Ktoś mógłby polecić mi jakiś zestaw? Czy jest sens kupować coś w tej cenie jeżeli zależy mi na jakości i potrzebuję minimum 4 kamer? Przyznam szczerze, że nie znam się bardzo w tej dziedzinie i nawet nie wiem, które lepiej się sprawdzają, kamery na wifi czy na kabel. Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Kamery na Wi-Fi... jeśli nie masz wyjścia dociągnąć przewód to jest to jakieś rozwiązanie.
JA proponowałbym system IP np. od Zintronic-a (wpisz w google lub allegro) ceny fajne bo za 169zł masz kamerę PoE 4Mpix, rejestratora jeszcze nigdy nie kupowałem u nich ale cena również poniżej 300zł za 9 kanałowy.
Do kompletu potrzebujesz jeszcze dysku i Switch-a PoE.
Kamery na Wi-Fi też mają i również kupowałem bardzo prosta konfiguracja.
Tutaj mogę pochwalić za jakość wykonania i jakość obrazu.
Jeśli ma być coś widzieć, to 2MPx to teraz chyba najniższa rozdzielczość, jaka jest dostępna (choć u mnie w hurtowni mają już 4MPx, bo poniżej nikt już nie kupuje).
Druga sprawa, system analogowy jest tańszy, ale jeśli kamera ma powyżej 2MPix, to rejestrator kosztuje już sporo więcej. Jeśli podłączymy kamerę AHD 5MPix, to niech ten rejestrator zapisze to jako 5Mpix, a nie obcina przy zapisie (tak na prawdę oszukuje nas, że niby jest te 5MPix, ale jednak tnie tą rozdzielczość przy zapisie na dysk).
Dodam, że ich produkty to nie bubel z Chin, lecz porównywalna jakościowo z bardzo znanym i lubianym BCS-em.
Choć jednak, jak wspominam BCS-a, to zawsze jakiś plugin musiałem instalować, aby zobaczyć przez przeglądarkę obraz z kamery, a częściej mi to nie działało... Natomiast w Zintroniku działa od razu bez żadnych problemów i dodam, że kamery już domyślnie mają aktywny onvif, i nie musimy jej inicjować (zakładać użytkownika domyślnie admin/admin).
Duży plus, a nawet standard, to kompresja w H265 (dysk też nie musi być jakiś ogromny, choć to już kwestia indywidualnych wymagań).
Co do CVI, TVI, AHD... nadal jest to analog, jak nie koncentryk to utp z transformatorami Video, i jak zawsze nieład przy rejestratorze i obraz będzie pływał w nocy, śnieżył, itp.
Do sedna... szukasz kamer jak widzę w kwotach +/- 500 zł, a gdyby tak kupić choć jedną kamerę 5MPix Zintronika z linku powyżej który podałem i się przekonać że jednak to najlepiej zainwestowane pieniądze jakie do tej pory wydałeś.
Sam kiedyś byłem nieufny do nieznanych marek od 2 lat swoim klientom proponuję już tylko produkty Zintronik ze względu na bardzo fajną cenę i wysoką jakość obrazu co do wykonania jak by nie było LOGO nie do odróżnienia od kamery za 500zł
✨ Dyskusja dotyczy wyboru zestawu 4 kamer zewnętrznych do około 1500 zł oraz wyboru technologii – WiFi czy przewodowej. Wskazano, że kamery WiFi są wygodne, gdy nie ma możliwości poprowadzenia przewodów, ale systemy przewodowe IP, zwłaszcza PoE, oferują lepszą jakość i stabilność. Polecano markę Zintronic jako korzystną cenowo i jakościowo alternatywę z kamerami 4-5 MPix oraz rejestratorem 9-kanałowym, wymagającym dodatkowo dysku i switcha PoE. Wspomniano też o sprawdzonych markach takich jak BCS, Dahua, Novus i Hikvision, które oferują technologie CVI, TVI, AHD oraz IP. Przy budżecie 1500 zł sugerowano unikanie drogich systemów IP, gdyż rejestratory do wysokiej rozdzielczości są kosztowne. Zwrócono uwagę, że minimalna rozdzielczość powinna wynosić 2 MPix, a obecnie popularne są kamery 4 MPix. Wskazano, że system analogowy jest tańszy, ale może ograniczać jakość zapisu. Zintronic oferuje kamery z funkcjami P2P i slotem na karty pamięci, co umożliwia pracę bez rejestratora. Porównano jakość Zintronic do BCS, podkreślając stabilność i jakość obrazu. Pojawiły się pytania o opłacalność dopłaty do kamer BCS względem Novus, jednak brak jednoznacznej odpowiedzi. W dyskusji pojawiły się także pytania o gotowe zestawy kamer i ich opłacalność. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.