logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi

consigliero 22 Cze 2023 08:19 3513 33
REKLAMA
  • #1 20626506
    consigliero
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Witam ponownie z internetową zagwozdką. Po różnych perturbacjach wydawało mi się, że temat internetu na wsi mam zamknięty. Działał przewidywalnie, okoliczne BTS pod kontrolą, a prędkości wystarczające, ale pod koniec kwietnia sytuacja uległa zmianie. Wtedy za pomocą ZTE MF 258 agregowałem dwa pasma 2600 i 2100 z nadajnika własnego Orange Włosnowice, ale na początku maja zaczęły się dziać dziwne rzeczy i pasmo 2100 przestało być widziane przez urządzenie. Tak było w kwietniu jak na filmie:

https://youtu.be/1MWFK522YhI

Na początku maja próbując wymusić pasmo 2100 dostawałem je, ale bez pasma 2600 i z nadajnika również należącego do Orange, ale w Wolicy (12,5 km). Ten nadajnik nie posiada 2600. Już się z tym pogodziłem, ale pojawił się ATL LTE 18 kit i zacząłem eksperymenty. Mam dodatkową kartę SIM na ten sam internet, co w ZTE, z której korzystałem. W celu testowania zamontowałem prowizorycznie urządzenie po drugiej stronie dachu skierowane na BTS Włosnowice i okazało się, że internet jest. Parametry DL są podobne, natomiast UL sporo niższy. Najbardziej zdziwiło mnie zobaczenie pasma 2100 z nadajnika Włosnowice i okazało się, że jest możliwość agregacji z pasmem 2600, co dało lepszy DL, ale UL pozostało na poprzednim poziomie. Tak wygląda jedno pasmo w Mikrotik:

https://youtu.be/lJV5XWykM8s

A tak jest w przypadku ZTE w tym samym okresie:

https://youtu.be/tXIqmxd4Vpo

Pomyślałem, że brak pasma 2100 w ZTE może być kwestią ustawienia, no to przeniosłem modem na drugą stronę dachu i nic nie zyskałem. ZTE dalej nie widzi pasma 2100 z tego nadajnika. Teraz nie wiem, czy to kwestia urządzenia, czy karty SIM, bo BTS raczej to pasmo dalej prezentuje. Wiem, że najprościej będzie na początek wymienić SIM i zobaczyć, co będzie. Nie potrafię sobie wytłumaczyć, z jakiego powodu doszło do tej dziwnej sytuacji na przełomie kwietnia i maja. Pytałem operatora, to tłumaczyli, że może jakieś zmiany na paśmie 2100 spowodowały ten kłopot, ale jak widać, Mikrotik to pasmo odbiera. Jeszcze jedna ciekawostka: po przeniesieniu ZTE na drugą stronę, UL jest na poziomie poniżej 20 Mbps, a było za każdym razem powyżej 40 Mbps. Mikrotik nie dobija do 10 Mbps, nawet mając do dyspozycji dwa pasma w agregacji.

ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi
    ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi
  • REKLAMA
  • #2 20626537
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    Przetestuj download/upload na pojedynczych pasmach b1 b3 i b7.
    Upload powinien być realizowany w pasmie podstawowym i na moją wiedzę bez agregacji w PL. Wiec dziwne ze masz pasmo podstawowe b7 I po włączeniu agregacji upload siada. Nie powinien się przełączyć na inne pasmo niż b7, ale warto sprawdzić ten upload na pojedynczym b3 i b1.

A po za tym to się zaraz zacznie.......
  • REKLAMA
  • #3 20626547
    consigliero
    Poziom 13  
    To nie jest tak że siada. Obydwa urządzenia były na jednym paśmie ( video) i ZTE dawał 40 a mikrotik 7, ale to jest sprawa poboczna. Najbardziej interesuje mnie z jakiego powodu ZTE nie widzi pasma 2100 z nadajnika we Włosnowicach a widać na obrazku że mikrotik prezentuje 2100 i 2600 z tego nadajnika (PCI 324). Ostatnia rzecz której nie brałem pod uwagę, może ten ZTE po prostu dokonał swojego żywota i się zepsuł. Może wartość 40 mbps jest nienormalną bo teraz na drugiej stronie dachu mam tylko niecałą połowę tej wartości
  • Pomocny post
    #4 20626558
    m.jastrzebski
    A to coś źle zrozumiałem. Pisałeś też na FB, i tam zrozumiałem, że na pojedynczym pasmie B7, MT ma wyższy upload.

czemu ZTE nie widzi 2100, tego nie potrafie wytlumaczyc.

Upload nie uzywa w Polsce agregacji. Upload nawet przy załaczonej agregacji idzie na 1 paśmie.
  • #5 20626708
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5746
    Są stacje bazowe NetWorks na pozwoleniach Orange które mają wdrozoną agregację 2 pasm LTE na UL ale Włosnowice to raczej tego nie mają, wysoki UL na poziomie 40Mb/s jaki miałeś na MF258k to skutek załaczania się modulacji QAM64 na UL z LTE2600, to zasługa SINR 17dBi na tym pasmie przy korzystaniu z MF258, w teorii 15MHz pasma na LTE2600 Orange w modulacji QAM16 to 37,5Mb/s, wyższa modulacja QAM64 to przyrost o 1/3 czyli w teorii do 50Mb/s, stąd to 40Mb/s. Na ostatnim filmiku parametry sygnału na MF258K sa dużo gorsze w tym SINR stąd gorszy UL niz 2 m-ce temu.
    Testy porównawcze zawsze na tej samej karcie SIM i obydwa w jednym miejscu.
    Nic się nie zacznie, dyskusję proponuję oprzeć na argumentach, parametrach i wynikach a nie miłości do tego czy innego producenta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20626735
    consigliero
    Poziom 13  
    Przed chwilą zapodałem temat obsłudze technicznej Orange. Pani wysłuchała przyjęła informację i przekazała że w ciągu 24 godzin mam dostać odpowiedź. Na samym końcu poinformowała że musi mi zapodać informację dotycząca obecnej oferty, że mogę przejść na nową ale wtedy nie będę miał już dodatkowej karty sim a i warunki będą gorsze. Może ta niedogodność związana z brakiem 2100 na ZTE wynika z próby wymuszenia zmiany oferty, w co mi się wierzyć nie chce. Wiem że będę musiał się pofatygować na dach i zmienić kartę sim, wtedy będzie coś wyjaśnione, tylko gdyby to chodzenie po dachu było takie przyjemne, a nie jest. Tylko muszę poczekać te 24 godziny aby nie namieszać orangowi
  • #8 20626740
    m.jastrzebski
    Pamiętaj że im wyższe kodowanie, tym większe wymagania co do jakości sygnału. Zeby się qam256 załączyło to musi być naprawdę dobry snr. Działający bez błędów qam256 potrzebuje 30dB. Przy niższym będzie dzialsl ale będą się pojawiały błędy i retransmisja. Przy odpowiednim poziomie błędów bts się nie bedzie szczypał i przerzuci Cie na niższe kodowanie.

Dodano po 10 [minuty]:

consigliero napisał:
    Przed chwilą zapodałem temat obsłudze technicznej Orange. Pani wysłuchała przyjęła informację i przekazała że w ciągu 24 godzin mam dostać odpowiedź. Na samym końcu poinformowała że musi mi zapodać informację dotycząca obecnej oferty, że mogę przejść na nową ale wtedy nie będę miał już dodatkowej karty sim a i warunki będą gorsze. Może ta niedogodność związana z brakiem 2100 na ZTE wynika z próby wymuszenia zmiany oferty, w co mi się wierzyć nie chce. Wiem że będę musiał się pofatygować na dach i zmienić kartę sim, wtedy będzie coś wyjaśnione, tylko gdyby to chodzenie po dachu było takie przyjemne, a nie jest. Tylko muszę poczekać te 24 godziny aby nie namieszać orangowi

Ja nawet wiem jaką odpowiedż dostaniesz ;-)
    Byłoby to mocno wyrafinowane przymuszanie do zmiany oferty, gdyby zależnie od użytego urzadzenia 2100 działało lub nie. Nie spodziewałbym się takiej finezji po marketingowcach którzy by coś takiego wymyślili.
    Raz u siebie widziałem, że z agregacji wypadło B20. Co mnie raczej nie bolało. Ale po jakimś czasie powróciło i w zasadzie non stop wisi jak poniżej. Zmienia się tylko B1 i B7 z primary band.
    Mam chyba tą samą ofertę Orange. Firmową z 999GB. Nie zauważyłem takich cyrków, a umowa dawno temu przeszła na czas nieokreślony co uczyniłem z premedytacją, bo obecne warunki są gorsze.
    U Orange pseudo 5G działa na 2100. Band jest dynamicznie dzielony pomiedzy 4g a 5G. Może toto zainstalowali i jest źródłem problemu?
    Załączniki:
    • ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi MT.png (12.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20626796
    consigliero
    Poziom 13  
    Spróbowałem innych możliwości dostępnych od zaraz, a mianowicie próba wymuszenia PCI. Wprawdzie już wcześniej tego próbowałem ale teraz wiem że to pasmo tam jest. Niestety taka próba kończy się brakiem internetu, nawet zostawiajac samo 3025 też nie mam internetu, chociaż muszę jeszcze raz to sprawdzić czy przypadkiem nie jest to wynikiem zawieszenia się Speedtest, no ale takie sprawdzenie nic mnie nie kosztuje poza stratą czasu, fizycznie nie muszę się angażować. Podejrzewam że jest to związane z tym co piszesz czyli 5 G bo wtedy dostałem odpowiedź o takowych pracach. Z tego wynika że mikrotik lepiej współpracuje albo umie takie pasmo wykryć i wykorzystać niż ZTE. Też nie podejrzewam Orange aż o taką finezję połączoną z perfidią 😎. Wracając do podjętej próby to wymuszenie PCI skutkuje tylko widokiem na pasmo 2600 a jednocześnie widać duże wachania SINR w trybie powtarzającym się , być może urządzenie próbuje dopchać się do 75 PCI 324 ale jest ta prośba odrzucana zmieniając jednocześnie SINR. Zostawiajac samo 3025 PCI 324 sygnał jest stabilniejszy ale nie udało się zrobić pomiaru prędkości, tak jakby w pamięci zostały informacje o zakłóceniach, to sprawdzę za chwilę i będę miał jasność . Zrobiłem to doświadczenie i ZTE nie akceptuje wyboru PCI to znaczy pokazuje informację ale internetu brak a SINR skacze od 0 do maksymalnej wartości

https://youtu.be/4ZUFGnZeFPo

ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi
  • #10 20632055
    consigliero
    Poziom 13  
    Już byłem zdecydowany wieszać mikrotik ale wypróbowałem jeszcze jedną opcję, włożyłem przed chwilą kartę która była w mikrotik, która widziała pasmo 2100 z PCI 324 i jakież było moje zaskoczenie? ZTE też widzi to pasmo. Czy to świadome działanie operatora czy też miałem pecha i karta się w jakiś sposób uszkodziła ?

https://youtu.be/1Csas0d6xF0
  • Pomocny post
    #11 20632082
    matek451
    Poziom 43  
    To normalne, w ofertach bez limitu danych, ostatnio testy u kilku klientów na kartach T-mobile abonamentowych i tak samo blokowanie agregacji pasm. Podobnie jest w Orange, klienci sa rozrzucani i dzieleni na pojedyńcze pasma pojemnościowe LTE. Jak wypadaja testy porównawcze MF258k z Mikrotikiem na tej karcie z dostępem do LTE2100, MF268 w tym samym miejscu co Mikrotik, SINR w teście słabiutki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20632204
    consigliero
    Poziom 13  
    Już miałem wymieniać kartę myśląc że zepsuta, ale po chwili nie byłem już w stanie złapać ponownie pasma 2100. Wróciłem ponownie do starej karty i znowu otrzymałem pasmo 2100 ale parametry tego pasma koszmarne, wybrane jako pojedyncze zmienia na PCI 191 zamiast 324, ale za to jest agregacja z 1800. Jutro powieszę mikrotika w tym samym miejscu z kartą która jest teraz w ZTE

https://youtu.be/TDQIA0V-c_Y
  • #13 20632273
    matek451
    Poziom 43  
    To BTS NetWorks Stopnica - maszt Orange i PCI191, czyli drugi sektor.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 20633647
    consigliero
    Poziom 13  
    Założyłem mikrotik w miejsce docelowe i już tam zostanie. Nie jest to może jakaś drastyczna różnica ale subiektywnie patrząc parametry sygnału są ciut lepsze i działa stabilniej. Podmieniłem też router wewnętrzny, jakiś ax3000 który działa lepiej niż ten z zestawu ZTE. Sam modem rano nie potrzebował restartu aby odnaleźć ponownie pasmo 2600, zrobił to bez mojej interwencji. Niestety kwestii agregacji działa podobnie jak ZTE, pasmo 2100 i 1800 jest dostępne ale potrafi zaniknąć bez ostrzeżenia i wtedy przenosi się na BTS w Stopnicy PCI 191 ( chociaż ja identyfikuję go jako Wolica) wtedy nie korzysta z pasma 2600. Jak widać nie zawsze da się wybrać pasma 2100 i 1800 z PCI 324 ale czasem się to udaje tylko nie trwa takie połączenie długo. To co widać na pierwszy rzut oka to błyskawiczna zmiana częstotliwości(pasma), w ZTE trwało to o wiele dłużej.
    https://youtu.be/zhXDJcQCG-4

https://youtu.be/aVn-OA3Oog0
  • Pomocny post
    #15 20633683
    m.jastrzebski

Mi się pałęta po tyle głowy, że modem EG18 ma możliwość zablokowania na jeden nadajnik. Próbowałeś tego? Ale to grzebanie kodami AT modemu.
  • REKLAMA
  • #16 20633696
    consigliero
    Poziom 13  
    Pewnie ma, ale myślę że problemem głównym jest jakość sygnału i w momencie gdy pojawiają się kłopoty to zrzuca na taki który mu nie sprawia kłopotów. Zabawa terminalem, to może kiedyś, obecnie cieszę się że ogarniam podstawy.
  • Pomocny post
    #17 20633704
    m.jastrzebski
    Jakieś algorytmy przełączania na inny nadajnik operator sobie ma. Raczej na pewno poziom sygnału, ale jest również szansa że obciążenie nadajanika też ma znaczenie. Nie wiem na jakiej zasadzie działą cell lock, pewnie modem odmawia łączenia z innym, wiec dla operatora będzie wygladał tak jakby się nie dało połączyć i nie przełącza Cię na nią. Zgaduje tylko.

W mikrotiku masz dostęp do wszystkich kodów sterujących modemem. Jest tego dokumentacji na 100stron. To jest to czego "99% ludzi nie potrzebuje" a co potrafi dupę uratować, gdy trzeba w skrypt włożyć jakąś komende i wymusić coś w pracy modemu. Jeśli masz cell lock w modemie, to przykladowo wymusić łaczenie się z róznymi BTSami o róznych porach.

2600 znika w nocy, bo prąd oszczędzają. To informacja od kolegi matek. Też u siebie zaobserwowałem, żę w nocy 2600 znika.
  • #18 20633765
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 846
    Mikrotik to inna klasa - znam wielu sieciowców, którzy nie wyobrażaja sobie pracy bez sprzętu Mikrotika.
    To inna para kaloszy niż pozostałe dla osób, które potrafią wykorzystać te możliwości.
  • Pomocny post
    #19 20633795
    matek451
    Poziom 43  
    Na ostatnim filmiku pojawia się na LTE2600 PCI128 czyli BTS Ucisków, na jaki kierunek masz ustawiona antenę Mikrotika? Mozesz sobie wpisywać rózne PCi w cell look i szybko się przekonasz ze te funkcje w Mikrotiku psu na budę, skończyły się czasy gdy mozna było robić co się chce. Orange/T-mobile na BTS-ach dzielą teraz klientów na pasma, ograniczają agregację pasm LTE, tną prędkości, to ze wymusisz PCI wcale nie oznacza ze stacja bazowa wpuści cię do tej fizycznej komórki i jeszcze w agregacji wybranych pasm.
    Ale kombinuj, Mikrotik jakiś rewelacji nie wniósł, antena ma nieco większy zysk, SINR podobny, skacze , podobnie jak RSRP. To nie jest jakaś nowa jakość, zestaw z routerem wewnętrznym pewnie około 1500 zł, nowy MF258k mozna mieć za połowę tej kwoty. MF258K to sprzęt wprowadzony ponad 3 lata temu, Mikrotik dużo młodszy więc grubo spóźniony i wyceniony za wysoko. Ale skoro uważasz że wnosi coś do działania Orange u ciebie to korzystaj.

Sam pobawię się jeszcze MC889 /MC7010 , doskonale nadaje się jako promiennik do anteny parabolicznej. Kiedyś już testowałem, tylko muszę znależć lokalizację podobną do twojej z wiejskimi BTS-ami na wypasie oddaloną o około 10m i podobnych warunkach terenowych jak u ciebie.
    Bo nie oszukujmy się to ze uzyskujesz taki RSRP na MF258k czy Mikrotiku to tez zasługa twojej lokalizacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 20633836
    consigliero
    Poziom 13  
    Też to zauważyłem, ale to już widywałem na ZTE, tylko nie byłem w stanie z tego BTS skorzystać. Tutaj jest podobnie, pojawia się na chwilę aby przełączyć na właściwy BTS. Co do reszty to kwestia przyzwyczajenia, podobała mi się obsługa ZTE a jak już wiem że nie wykorzystam potencjału mikrotik, ale działa poprawnie i jak już pisałem, subiektywnie stabilniej . Obecnie skierowana dokładnie jak potrzeba według namiarów, pomiar robiłem na dachu i starałem się tak ustawić antenę. Niektóre parametry lepsze niż w ZTE niektóre gorsze ale prędkość trochę wyższa, na tyle na ile można to porównać. Jakoś trzeba sobie uzasadnić wydane 1500 PLN 😎, co dla mnie ważne że prowadzę tylko jeden kabel na dach. Sama zmiana wyboru pasm jest prosta w mikrotik a to na razie mi wystarcza do działania internetu
    ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi

Dodano po 7 [godziny] 8 [minuty]:

Zasadniczo to obserwując parametry najgorszy wynik jest w parametrze RSRP. Zasadniczo nie wiem czy podniesienie modemu wyżej mogłoby coś w tym względzie poprawić ? Próbowałem wygooglować jakieś informacje na ten temat ale niewiele konkretów jest w tym temacie.

https://youtu.be/ccTorb8Rhec

ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi

• #21 20642427
    consigliero
    Poziom 13  
    Reasumując, ZTE poszło do ludzi a my będziemy korzystać z mikrotik. Odpowiedź z Orange była bardzo dyplomatyczna, ale ok, można powiedzieć że idziemy we właściwym kierunku zgodnie z sugestią.
    Dzień dobry,

otrzymaliśmy prośbę o rozpatrzenie zgłoszenia dotyczącego zasięgu.

Zapewniam, że staramy się, aby zasięg sieci i jakość naszych usług były jak najbardziej satysfakcjonujące. Sprawdziliśmy zgłoszenie 5189026. Numery łączą się przez stację bazową LTE znacznie obciążoną ruchem. Zasoby stacji dzielone są na wszystkich użytkowników i w czasie godzin szczytu może dochodzić do spadków prędkości aż do chwilowego zatrzymywania transmisji. Prosimy o ustawienie modemu w jak najlepszym zasięgu. W lepszym zasięgu modem będzie miał szanse łączyć się z warstwami częstotliwościowymi LTE, które oferują mniejszy zasięg, są mniej obciążone i przez to dają możliwość uzyskania wyższych prędkości.

W związku z powyższym zgłoszenie zostało zamknięte negatywnie.

Nie wiem jakie algorytmy działają u nich ale obecnie w ofercie internetu biurowego mam już ponad 10 terra, co kilka dni się zwiększa, muszą tam mieć niezły towar na zapleczu. Będę się już starał wytrzymać i nie próbować zwiększać wartości DL bo to nie ma już dla mnie większego znaczenia, poza chęcią zobaczenia większej wartości. W najbardziej obciążonych warunkach DL jest na poziomie minimum 40 Mbps co do streamowania muzyki lub filmu w zupełności wystarcza. Z routera wisi jestem bardziej zadowolony, ale musiałem utrzymać nazwę w częstotliwości 2,4 ze starego ZTE. Konfiguracja rolet od nowa jest zbyt czasochłonna. Dla potomnych ZTE MF258K to dobry modem z dobrym dostępem do funkcji z obsługą na poziomie amatora. Mikrotik przeraża swoim skomplikowaniem i mnogością funkcji, ja wykorzystuję tylko w zakresie ustawień LTE. Na tym poziomie wydaje się że mikrotik subiektywnie osiąga lepsze wartości DL w zestawieniu z ZTE i jest bardziej przewidywalny. Potrafi wrócić do wybranego pasma bez potrzeby restartu urządzenia, W ZTE musiałem wymusić restartu o 6.40 gdy wiedziałem ze pasmo 2600 już działa, mikrotik po prostu je odnajduje i wykorzystuje. W czasie gdy nie ma 2600 obydwa korzystają z pasma 2100 z Wolicy(Stopnica) . Nie mam wiedzy i nie potrafię tego odnaleźć w jakim kierunku są ustawione sektory w moim nadajniku Wlosnowice. Ale prawdopodobnie jestem pomiędzy sektorem 324 a 326, czasem widać w pasmach że podstawowe 2600 ma PCI 324 załączone jest też chyba 2100 albo 1800 z PCI 326. Czasem jest 2100 z PCI 324 ale DL jest stłumiony wtedy conajmniej o połowę,

• #22 20642431
    m.jastrzebski
    consigliero napisał:
    Będę się już starał wytrzymać i nie próbować zwiększać wartości DL bo to nie ma już dla mnie większego znaczenia, poza chęcią zobaczenia większej wartości. W najbardziej obciążonych warunkach DL jest na poziomie minimum 40 Mbps co do streamowania muzyki lub filmu w zupełności wystarcza.

Gratuluje podejścia. Niewielu tutaj tak potrafi.
  • REKLAMA
  • #23 20642437
    consigliero
    Poziom 13  
    Wiesz, napisałem będę się starał i spróbuję wytrzymać, jakby ZTE nie potrafiło zrobić te samej roboty 😎. Od maja gdy zaobserwowałem zmianę kupiłem i sprzedałem ZTE 889, to była kompletna klapa, ale liczyłem na cud. Teraz mam mikrotik bo lepsze ( niektórzy będą mieć pewnie odmienne zdanie) jest wrogiem dobrego. No ale będę starał się być twardy, jak mawia nasz pop 😎. Może doczekam światłowodu, bo szkielet już rozciągnęli, a byłem przekonany że to się u mnie na wsi za mojego żywota nie spełni.
  • #24 20642449
    m.jastrzebski
    consigliero napisał:
    Wiesz, napisałem będę się starał i spróbuję wytrzymać, jakby ZTE nie potrafiło zrobić te samej roboty 😎. Od maja gdy zaobserwowałem zmianę kupiłem i sprzedałem ZTE 889, to była kompletna klapa, ale liczyłem na cud. Teraz mam mikrotik bo lepsze ( niektórzy będą mieć pewnie odmienne zdanie) jest wrogiem dobrego. No ale będę starał się być twardy, jak mawia nasz pop 😎. Może doczekam światłowodu, bo szkielet już rozciągnęli, a byłem przekonany że to się u mnie na wsi za mojego żywota nie spełni.

Internet czemuś służy. Jak spelnia swoje zadanie, to jest OK. Ja z pół roku speedtestów nie robiłem. Wszystko co potrzebuje mi działa. Speedtesty jak to określiłeś dla potrzeby zobaczenia większej cyferki, mnie również nie kręcą. Wolę stabilność rozwiązania i połączenia. Na dzis wisi 53dni połaczenie LTE. Fakt nie mam tak ekstrealnych warunków jak u Ciebie, ale też nie idealne latem (drzewa, liście, zimą jest lepiej).

Z LTE się nie ruszę aż mi gdzieś bliżej nadajnika 5G na prawdziwych nowych czestotiwościach nie postawią, no lub gdy zupelnie przestanie spelniać swoje zadanie :-(
    Ze swiatłowodem to moze być róznie. Orange m śwaitłowód przy sąsiedniej równoległej ulicy, 150m odleglości miedzy ulicami. Nie ma szans na podłaczenie. Ilość pism, petycji, zebranych chętnych ogromna. W mur korpo można długo walić głową. Życze jak najlepiej, ale czasem to bywa frustrująco rozczarowujące. Ja osobiśie przestałem na to liczyć. To LTE działa bardzo dobrze, mam te 1000GB które przekracza 2x to co potrzebuje. Jak ktoś zapuka do drzwi i zaoferuje kabel to się zastanowię. Inaczej, palcem w temacie nie ruszam.
  • #25 20642564
    matek451
    Poziom 43  
    Światłowód u mnie, TOYA ma 3 lata opóźnienia.W kwiertniu informacja o uruchomieniu w na koniec wrzesnia, wywołąła u mnie pusty śmiech. Tydzień temu i kolejny SMS , tym razem przewidywany termin podłączenia na koniec 2024.POPC to jest jedna wielka porażka.
    LTE u mnie u wszystkich 4 operatorów działa 100-300Mb/s więc nie mam żadnego parcia na światełko, będzie kiedyś to się skorzysta.
    A co do Orange u ciebie to podobnie jak T-mobile, rekordów nie pobijesz bo operatorzy dzielą klientów na pasma, ograniczają prędkość w ramach sprawiiedliwego dostępu do internetu. Oby nie było gorzej.
    Włosnowice to stacja na 4 sektorach, drugi świeci na Świniary. Na stacjach NetWorks na pozwoleniach T-mobile jest 5G2100,pasmo dzielone dynamicznie z LTE2100, Orange też ma modernizować swoje więc pewnie odpali i we Włosnowicach. Czasami na 5G2100 przy zatkanym LTE moze być szybciej bo klientów ze sprzetem 5G jest jak na razie niewielu.
    MC889 ma anteny o zysku 5-6dBi ale moze słuzyć jako promiennik do anteny parabolicznej, saqm eksperymentowałem z MC7010 w tej roli, było OK ale muszę jeszcze sprawdzić taki zestaw w podobnych warunkach i odległościach od BTS-a jak u ciebie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 20651084
    consigliero
    Poziom 13  
    Tak dla informacji to wczoraj ze zdziwieniem zobaczyłem że agreguje trzy pasma z Włosnowic, ale gdy rano porównałem prędkości na trzech i na jednym to DL był ciut większy a UL mniejszy. Gdy wróciłem do trzech to wybrał sobie Ucisków, dużo dalej i azymut na lewo od Włosnowic. Internet biurowy dobija do 18 terra ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi

https://youtu.be/5e18go_qn-M

https://youtu.be/w63VEQD9JU8
  • #27 20656036
    consigliero
    Poziom 13  
    Po okresie początkowym związanym z efektem nowości, sygnał wydaje się być lepszy a całość pracuje bardziej przewidywalnie. W moim przypadku gdy do pokonania jest spora odległość do nadajnika wykorzystanie faktu że urządzenie pracuje lepiej na wyższych częstotliwościach może być kluczem do sukcesu, ZTE było bardziej niestabilne. Jednakże najczęściej korzystam z pasma 2600 jako pojedyncze, agregacja trzech pasm rzadko kończy się sukcesem chociaż widziałem taką konfigurację, jednak w takim przypadku wyniki nie były lepsze. Najlepszą kombinacją wydaje się być chyba połączenie pasm 1800 i 2600. Internet biurowy cały czas zwiększa limit
    ZTE MF 258 K vs Mikrotik ATL LTE 18 kit: Zagadnienia agregacji pasm i zasięgu na wsi

Tak wyglada praca modemu w dzisiejszym dniu

• #28 20656901
    consigliero
    Poziom 13  
    matek451 napisał:
    Na ostatnim filmiku pojawia się na LTE2600 PCI128 czyli BTS Ucisków, na jaki kierunek masz ustawiona antenę Mikrotika? .

Dzisiaj bawiąc się pasmami wybrałem b1 i b7 i uzyskałem połączenie z Uścisków, pewnie była korzystna propagacja. Antena skierowana dokładnie na Włosnowice i uzyskuję często Wolicę co może nie jest dziwnie bo azymut niezbyt odbiega. W przypadku Uścisków mamy azymut 262 a Włosnowice 302 co jest już jakąś różnicą, do tego odległość 16,15 km w porównaniu do 8,5 km. Przy wybranym b1 i b7 parametry sygnału słabe ale wynik zaskakująco, niestety powtórzenie pomiaru sprowadziło mnie na ziemię. Może warto skierować antenę dokładnie na Uścisków i zobaczyć co będzie ?

• #29 20657045
    matek451
    Poziom 43  
    To pierwszy sektor z tego BTS-a , skierowany na DK79, zapewne dlatego go łapiesz ale to dziwne bo antena w Mikrotiku powinna być mocno kierunkowa. Drugi sektor z Uciskowa na Nowy Korczyn, spróbuj z anteną ustawioną na ten BTS, zobaczymy co to da.
    Robisz kawał dobrej roboty w kwestii lokalizacji, Orange i sprzętu w tym tego Mikrotika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 20657062
    m.jastrzebski

Te anteny nie są mocno kierunkowe. Są bardziej kierunkowe niż panele, ale daleko im do kierunkowości anten parabolicznych. Tam jest około 30 stopni szerokości wiązki. Przy czym 15 stopni od osi anteny sygnał nie znika, tylko spada przecież o "raptem" 3 dB.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania routerów ZTE MF 258 K i Mikrotik ATL LTE 18 kit w kontekście agregacji pasm i zasięgu internetu na wsi. Użytkownik zauważył problemy z widocznością pasma 2100 MHz na ZTE, podczas gdy Mikrotik poprawnie identyfikuje oba pasma (2100 i 2600 MHz) z nadajnika w Włosnowicach. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami związanymi z testowaniem prędkości pobierania i wysyłania, a także jakością sygnału. Wskazują na różnice w wydajności obu urządzeń, z Mikrotikiem oferującym lepszą stabilność i możliwość agregacji pasm. Użytkownik podkreśla, że Mikrotik lepiej radzi sobie w trudnych warunkach sygnałowych, a także zauważa, że operatorzy mogą ograniczać agregację pasm w ofertach bez limitu danych. Ostatecznie, Mikrotik został uznany za bardziej efektywny w jego lokalizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA