logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przeróbka lamp w Dodge Ram 1500 IV generacji (2014 lub 2016) z USA - czy wystarczy

tpas997 01 Lip 2023 21:43 10860 17
REKLAMA
  • #1 20638232
    tpas997
    Poziom 5  
    Ocena: 21
    Przymierzam się do sprowadzenia Dodge Ram 1500 IV generacji (2014 lub 2016 rocznik) z USA. Właśnie doczytałem że będę musiał przerobić lampy. No ok. Ale teraz pytanie - czy można to zrobić tylko przeprogramowując komputer, czy też trzeba dokładać jakieś kable przekaźniki i inne podobne wynalazki (nie wspomnę o dodatkowych lampach pod zderzakiem)?
    Moje pytanie wzięło się stąd, że na youtube znalazłem film, gdzie człowiek chwali się takową metodą. Niestety nie chciał bym tak wydziwiać w samochodzie i zastanawia mnie czy da się mniej inwazyjnie (i jest to opłacalne)?
  • REKLAMA
  • #2 20638239
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 836
    Chyba tutaj bardziej o to chodzi ze te z rynku USA "troszke" inaczej świecą niż te na EU
    I nie sądzę aby się dało to zrobić "programowo"
  • REKLAMA
  • #3 20638244
    tpas997
    Poziom 5  
    Nie chodzi mi o symetrię/asymetrię. Głównie tylne lampy gdzie trzeba wymajstrować żółty kierunkowskaz.
  • #4 20638246
    max-bit
    Poziom 34  
    To też
    Chyba po prostu wymieniają lampy na te z EU o ile pasują bo może być różnie ten sam model z czasem może miec modyfikacje... i mimo że powinno pasować może nie pasować
    Choć na upartego pewnie można wiele zdziałać
  • #5 20638247
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    tpas997 napisał:
    Głównie tylne lampy gdzie trzeba wymajstrować żółty kierunkowskaz.

Niestety kierunkowskazy będziesz musiał zmienić na pomarańczowe, bo oni chyba mają czerwone. To regulują przepisy, tego nie przeskoczysz.
  • #6 20638248
    max-bit
    Poziom 34  
    A po za tym odważny jesteś z tym sprowadzaniem z USA to jest straszna loteria ryzyko :) ....
    A tym bardziej że mówimy tu o dużych "pieniążkach"
    Proponował bym zasięgnąć w takim przypadku wiedzy ... aby nie wbić się na mega minę.
    Bo światełka mogą okazać się najmniejszym problemem.
  • #7 20638294
    tpas997
    Poziom 5  
    damian1115 napisał:
    Niestety kierunkowskazy będziesz musiał zmienić na pomarańczowe

To wiem. Wymiana lamp okej. Ale czy nie będzie trzeba dokładać jakichś przewodów, przekaznikow, lamp i innych dodatków nieprzewidzianych przez producenta?
  • Pomocny post
    #8 20638527
    i_wiki
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    Ta wersja rama jest na zarowkach czy juz na lampach ledowych? Ogolnie zeby rozdzielic stop/kieunek musisz przekododowac bcm. W wersji zarowkowej mozna zrelizowac kierunki w miejscu wstecznych, i dolozyc jakas delikatna ledowa lampke wsteczny/przeciwmgielne pod zderzakiem, badz zrealizowac to na zarowkach led dual kolor z lewej zolto/czerwona kierunek/mgla a z prawej zolto/biala kierunek wsteczny, potrzeba 2 dodatkowe kable, albo przeciagnac od bcm luz wykorzystac przewody haka (usa hak i tak u nas sie nie sprawdzi). Przy lampach ledowych nie trzeba dodatkowych kabli bo mozna wykorzystac przewody diagnostyczne.
  • REKLAMA
  • #10 20638633
    tpas997
    Poziom 5  
    zibiii napisał:
    W wersji zarowkowej mozna zrelizowac kierunki w miejscu wstecznych, i dolozyc jakas delikatna ledowa lampke wsteczny/przeciwmgielne pod zderzakiem

Tego właśnie nie chcę robić. Ale na allegro są kompletne lampy EU, które mam zamiar nabyć.

zibiii napisał:
    Ogolnie zeby rozdzielic stop/kieunek musisz przekododowac bcm

No dobrze, ale czy po przekodowaniu pojawi mi się sygnał kierunkowskazu na osobnym wyjściu BCM?

Mierzejewski46 napisał:
    Najprościej i najbezpieczniej oddać to fachowcom.

Wtedy nie napisałbym tego tematu :)
  • #11 20638660
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1059
    Dostajesz papier i pewność że w razie W nikt nie zakwestionuje przeróbki. Rzeźba samemu opłaca.sie do momentu kiedy coś się stanie i rzeczoznawca zakwestionuje przeróbkę oświetlenia i może być nieciekawie.
  • #12 20638762
    tpas997
    Poziom 5  
    Jeśli diagnosta wklepie dopuszczenie do ruchu to znaczy że przeróbka jest wykonana zgodnie z obowiązującymi przepisami.
    Ale ja nie o tym. Gdybym poszukiwał firmy która zrobi mi przeróbkę to tytuł wątku brzmiał by "poszukuję firmy która przerobi mi światła". A to jest stosunkowo proste do znalezienia - wystarczy wklepać prawie tą samą frazę w google.
    Czy mogę w końcu prosić o merytoryczne odpowiedzi?
    Jak na razie tylko jedna osoba napisała konkret.
  • #13 20638863
    max-bit
    Poziom 34  

Obawiam się, że nikt tu nic nie napisze.
    Po pierwsze, nie wiadomo, co kupisz.
    Po drugie, nie ma jednego rozwiązania.
    Po trzecie, każdy sobie na ogół ceni wiedzę.
  • Pomocny post
    #14 20639070
    i_wiki
    Poziom 24  
    >>20638633
    ad1, sa lampy ale zazwyczaj wtyczki nie pasuja i trzeba kombinowac
    ad2, tak pojawiaja sie na wolnych pinach kierunki a na oryginale zostaje stop
  • #15 20639374
    tpas997
    Poziom 5  
    zibiii napisał:
    ad1, sa lampy ale zazwyczaj wtyczki nie pasuja i trzeba kombinowac

Spróbuję się z tym pobawić.

zibiii napisał:
    ad2, tak pojawiaja sie na wolnych pinach kierunki a na oryginale zostaje stop

O to mi chodziło.
    Czy jeśli dociągnę przewody i tak dalej to jesteś w stanie przeprogramować mi BCM?
    Jeśli podaną lokalizację masz aktualną, to mam do Ciebie około 60km.
  • Pomocny post
    #16 20639383
    i_wiki
    Poziom 24  
    odezwij sie na pw to obgadamy co moglbym zrobic itd.
  • REKLAMA
  • #17 20641318
    tpas997
    Poziom 5  
    Poszło.
  • #18 20767570
    tpas997
    Poziom 5  
    Ok, temat rozwaliłem sam. Skoro to taka tajna wiedza to podzielę się.

Najpierw trzeba zakupić interfejs którym dobierzemy się do auta. Polecam Maxiecu, zakupiłem i spisuje się bardzo dobrze.

Później przeciągamy przewody od kierunkowskazów i przeciwmgielnych (jeśli te chcemy montować i sterować z BCM. Aby się wpiąć do BCM przewodami musimy zakupić styki KOSTAL SLK 2.8 i KOSTAL MLK 1.2. U mnie piny do przeciwmgielnego były zajęte przez zielono-białe przewody, które chyba do niczego nie służą bo po wypięciu nadal wszystko działa :).
    Wpinamy kierunkowskazy do złączy E3 i F42, a przeciwmgielne do E39 i F5.

Dalej łączymy się komputerem z BCM i:
    1. Światła podwójne/kombinowane > ustawiamy "nieaktywne"
    2. Obecne wyjście tylnego kierunkowskazu > ustawiamy "aktywne"

W moim przypadku zastosowałem lampy LED, więc musiałem jeszcze ustawić obecność kierunkowskazów LED na aktywne, obecność światła stop LED na aktywne, i obecność światła pozycyjnego na aktywne.

3. Obecność świateł przeciwmgielnych > ustawiamy "aktywne"
    4. Prawa tylna lampa przeciwmgielna lub przysłona świateł drogowych > ustawiamy "aktywne, lampa przeciwmgielna"
    5. To samo dla lewej lampy
    6.Gotowe.

Niby forum, niby ma służyć pomocą, a tu hasło "Obawiam się, że nikt tu nic nie napisze". No to napisałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje sprowadzenie Dodge Ram 1500 IV generacji (2014 lub 2016) z USA i zastanawia się nad przeróbką lamp, aby dostosować je do przepisów EU. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wymiany tylnych lamp, w tym konieczności zmiany kierunkowskazów na pomarańczowe oraz możliwości przeprogramowania BCM (Body Control Module). Użytkownicy sugerują, że w przypadku lamp halogenowych można zrealizować kierunkowskazy w miejscu lamp wstecznych, a dla lamp LED nie jest konieczne dodawanie nowych przewodów. Wskazano również na ryzyko związane z zakupem pojazdu z USA oraz na potrzebę skonsultowania się z fachowcami w celu uniknięcia problemów z legalnością przeróbek. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na samodzielne wykonanie przeróbki, korzystając z interfejsu diagnostycznego i odpowiednich złączy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA