logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się naprawić pękniętą matrycę w TV? Jakie są koszty naprawy?

Wiktorynka12345 05 Lip 2023 09:25 15948 18
REKLAMA
  • #1 20642510
    Wiktorynka12345
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam ...dzisiaj po włączeniu tv stało się coś takiego jak na zdjęciu..nie wiem czy to jest pęknięte nikt w ro nie uderzył...czy ktoś może orientacyjnie powiedzieć czy da się to naprawić i w jakich mniej więcej kosztach?dziękuję Czy da się naprawić pękniętą matrycę w TV? Jakie są koszty naprawy?
  • REKLAMA
  • #3 20642528
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1172
    Pęknietej matrycy nie da się naprawić, tylko wymiana.
  • REKLAMA
  • #4 20642538
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Pękniętej matrycy naprawić się nie da, może ostatnio było jakieś obfite mycie ekranu?
  • #5 20642655
    Wiktorynka12345
    Poziom 3  
    A powiedzcie mi proszę czy może to być efekt jedynie uderzenia ? Na ekranie nie ma żadnych wgłębionych rysek sugerujących na uderzenie i zbicie jedynie tylko to w środku takie ..pytam bo ktoś usilnie próbuje wmówić mi , że czymś uderzyłam i muszę zapłacić za naprawdę chociaż ja z ręką na sercubqiem ze nie zrobiłam nic ekran nie był myty od kilku lat nie ruszam bo boję się zepsuć tak samo jestem pewna że niczym nie uderzyłam
  • #6 20642658
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Obojętnie czy ekran był uderzony, lub myty uszkodzona niestety jest matryca!
  • #7 20642660
    Wiktorynka12345
    Poziom 3  
    Chodzi oto, że nie był ani myty, ani uderzony dlatego pytam czy są jakieś inne przyczyny powstania tego typu urazów.

Dodano po 1 [minuty]:

Chodzi o to, że nie był myty, ani uderzony dlatego też pytam czy są jakieś inne przyczyny powstawania tego typu urazów.
  • REKLAMA
  • #8 20642669
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Wiktorynka12345 napisał:
    Chodzi o to, że nie był myty ani uderzony dlatego też pytam czy są jakieś inne przyczyny powstawania tego typu urazów.
    Uszkodzenie się matrycy w telewizorach, to "żadna nowość" zdarza się często.
  • REKLAMA
  • #10 20642679
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1468
    Odpowiedź na pytanie autorki jest w linku poniżej
    https://www.laptopscreen.com/blog/can-a-broken-lcd-screen-be-fixed-without-replacing/
    W skrócie, naprawa pękniętej matrycy jest fizycznie niemożliwa do wykonania.

Zdjęcie jest niewyraźne ale wygląda tak, jakby coś w ramkę uderzyło co nie znaczy, że tak było.
    Były już przypadki samoistnych pęknięć matryc, ale to bardzo rzadkie przypadki.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3559507.html
  • #11 20642703
    Wiktorynka12345
    Poziom 3  
    >>20642671
    Samsung jakiś
  • #13 20642745
    Wiktorynka12345
    Poziom 3  
    Przesyłam zdjęcie
    Załączniki:
    • Czy da się naprawić pękniętą matrycę w TV? Jakie są koszty naprawy? 20230705_125407.jpg (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 20643266
    Wiktorynka12345
    Poziom 3  
    Ok dziekuje wam bardzo za wszystkie odpowiedzi.. napisałam ten post z racji tego, że tak jak wspomniałam ktoś usiluje wmówić mi , że to moja wina i obarczyc mnie kosztami ... wczoraj ogaldalismy swobodnie telewizor do 22 :00 dzisiaj rano pp rpsotu wzięłam pilot włączyłam tv I pokazało się coś takiego...niczym nie uderzyłam nawet nie byłam w pobliżu szafki z tv a ktoś usiłuje mi wmówić że uderzyłam i nie chce nawet słuchać niczego a , że ja się na tym nie znam pomyślałam, że zapytam tutaj czy jest możliwość takiegich usterek w jakkolwiek inny sposób niż uderzenie ...no nic dziękuję bardzo
  • #17 20643772
    Paweł#G
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Nie wiem jak ta matryca, ale niektóre potrafiły pękać przez źle złożoną sama matrycę, najczęściej od śruby na ramce matrycy. Czasami krawędź matrycy mogła mieć pęknięcie od nowości, a później od stosunkowo małej siły któregoś dnia pęka dalej. Tutaj zdjęcie bardzo słabo pokazuje wadę i w sumie nawet dobrze nie widać co tam jest. Nie mówiąc o śladach po uderzeniu itp
  • #18 20644638
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 856
    Serwisu nie interesuje, kto i jak uszkodził TV. Serwis stwierdza fakt - uszkodzenie mechaniczne ekranu LCD = brak możliwości naprawy w ramach gwarancji producenta. I wszystko w temacie. Serwis nie może nawet przyjąć takiego TV, gdyż ryzykuje wtedy możliwość oskarżenia ze strony klienta o to, że szkoda powstała w serwisie co się zdarza, gdy np. kierowca odbiera zapakowany TV bez oględzin u klienta. W takiej sytuacji sąd zwykle staje po stronie klienta, a serwis zostaje obciążony kosztem nowego TV.

Podsumowanie tematu

✨ Pęknięta matryca w telewizorze, jak w przypadku opisanego problemu, nie może być naprawiona, a jedynym rozwiązaniem jest jej wymiana. Użytkownicy podkreślają, że naprawa jest nieopłacalna, a znalezienie używanej matrycy do konkretnego modelu jest mało prawdopodobne. Istnieją przypadki samoistnych pęknięć matryc, ale są one rzadkie. Wiele osób sugeruje, że uszkodzenie mogło być spowodowane uderzeniem, jednak brak widocznych śladów sugeruje inne przyczyny. W przypadku serwisów, uszkodzenie mechaniczne matrycy skutkuje brakiem możliwości naprawy w ramach gwarancji. Użytkownik powinien skontaktować się z serwisem producenta, aby uzyskać informacje o kosztach wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA