logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampy sufitowe LVL 60cm 45w CCT (TYWE 3L i WB3L) — konfiguracja i włączanie lamp

cadseubi 10 Lip 2023 19:13 1941 3
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20649188
    cadseubi
    Poziom 3  

Cześć,
    Lampy sufitowe LVL 60cm 45w CCT (TYWE 3L i WB3L) — konfiguracja i włączanie lamp
    Kupiłem cztery lampy sufitowe LVL 60cm 45w CCT, dwie jakiś czas temu i dwie ostatnio, z AliExpress. Chipsety to TYWE3L i WB3L. Sprawdziłem i przetestowałem sterowniki przed flashowaniem chipsetów. Chipsety są połączone z płytką sterownika dwoma rastrami po 4 piny, jednak wykorzystywane są tylko 4 piny: Ground, Vcc, P6/PWM0 i P7/PWM1.
    Po podłączeniu lampy do chmury Tuya zmierzyłem napięcia na PWM0 i PWM1, aby zobaczyć, jak zmieniają się one w zależności od danych wejściowych wprowadzonych do aplikacji Tuya. P7 zmienia się od około 0 do 3,2 V, gdy jasność zmienia się od 1 do 1000 w aplikacji i jest idealnie liniowy: V_PWM1=3,2/1000*Jasność. To samo zachowanie dla temperatury barwowej na P6, jest idealnie liniowe.
    Sflashowałem dwa chipsety WB3L i wykonałem kilka prób, ale nie mogłem odtworzyć sterowania Tuya. Skończyłem z ustawieniem P7 jako PWM na kanale 1 i P6 jako PWM_n na kanale 2, teraz przynajmniej dostaję 3,2 V na obu, gdy dwa ustawienia są na górze, jednak kiedy przesuwam jeden z dwóch suwaków zarówno P6, jak i P7 są dotknięte. Ale muszę powiedzieć, że dokonałem ustawień nie wiedząc nic o wszystkich opcjach, które są dostępne do konfiguracji w aplikacji internetowej. Na przykład, po co są flagi? komendy startowe? Jak mogę ustawić PWM0 i PWM1, aby poprawnie reagowały na dwie kontrolki?
    Jeśli chodzi o TYWE3L, Tuya Cloudcutter nie jest dostępna dla sw wersji 3.3.35. Czy mogę sflashować na nim to samo oprogramowanie, którego użyłem do WB3L? Zrobiłem kilka prób, zwiększając EN do 3,2 V, ale to nie zadziałało. Jednak nie podjąłem jeszcze żadnej poważnej próby - czy mogę prosić o radę?
    Kolejna różnica w stosunku do Tuya: kiedy włączam światło, jeśli jasność jest ustawiona bardzo wysoko, ponad 800/1000, sterownik słabnie, światło traci połączenie Wi-Fi; włącza się ponownie po kilku sekundach przy wyłączonym ustawieniu światła. Ale mogę włączyć lampę na 70%, a następnie ustawić ją na 100% i działa. Domyślam się, że sterownik potrzebuje płynniejszego przyspieszenia V_PWM1. Nie może zaakceptować nagłego skoku od 0 do więcej niż 2,5 lub więcej. Czy mogę prosić o poradę w tej sprawie?
    Poniżej załączam zdjęcie lampy, kilka plików konfiguracyjnych, które pobrałem z Tuya Dev Center oraz pliki konfiguracyjne, które otrzymałem podczas flashowania.
    Mógłbym napisać krótki i bardziej szczegółowy raport ze zdjęciami, informacjami o urządzeniu i instrukcjami flashowania, jeśli uważasz, że może to być pomocne dla społeczności (widzę, że są już raporty o innych urządzeniach podobnych do tego, jednak ich ustawienia nie działały dla mnie)
    Załączniki:
    • CCT_.zip (1.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20649777
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12954

Witam, dziękuję za udzielone informacje. Jeśli chodzi o kwestię PWM, nie sądzę, aby pomiar napięcia był dobrym pomysłem. PWM oznacza modulację szerokości impulsu, potrzebujesz zakresu, aby sprawdzić, czy:
    Smartfon z aplikacją sterowania oświetleniem WiFi, oscyloskop Hantek i pasek LED na stole. Smartfon z aplikacją do sterowania światłem WiFi, oscyloskop Hantek z wykresem PWM oraz świecąca taśma LED na tle podłogi.
    Smartfon ze sterowaniem oświetleniem LED oraz oscyloskop mierzący sygnał PWM na taśmie LED.
    Jeśli uważasz, że urządzenie zachowuje się inaczej z OBK niż z oryginalnym oprogramowaniem Tuya, są w zasadzie trzy opcje:
    - Tuya zapewnia inny zakres sterowania PWM np. tylko w zakresie 5%-95%, natomiast OBK zapewnia pełny zakres 0-100%
    - częstotliwość PWM urządzenia Tuya jest inna
    - możesz również mieć urządzenie z alternatywnym sterowaniem PWM, gdzie jeden PWM kontroluje jasność, a drugi temperaturę. Jeśli tak, włącz alternatywny tryb CW we flagach OBK

Nigdy też nie doświadczyłem tego problemu z „wyłączeniem Wi-Fi”. Czy możesz spróbować przetestować to za pomocą:
    - PowerSave 1 w krótkim poleceniu uruchamiania, więc moduł WiFi jest w trybie niskiego poboru mocy
    - flaga płynnych przejść diod LED włączona w menu flag
    Najpierw wypróbuj tylko pierwszą opcję, potem tylko drugą, a potem obie naraz. Zastanawiam się, jak to wpłynie na twoje urządzenie. Daj mi znać jak idzie.

Jeśli masz zdjęcia z rozbiórki, dodaj je do pierwszego postu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20650642
    cadseubi
    Poziom 3  

Bingo!!! To działa!!!
    Alternatywny tryb światła CW rozwiązał problem z konfiguracją!!!
    Prawdą jest również, że zmiana jasności Tuya nie zaczyna się od 0, zakres najprawdopodobniej wynosi od 1% do 100%. Zakres 0% - 100% jest dla mnie dobry, ale czy dostępne są również ustawienia ograniczające zakres?
    Wypróbowałem PowerSave 1, flagę płynnych przejść LED, a następnie oba razem. Flaga płynnych przejść LED jest rozwiązaniem, PowerSave 1 nie ma żadnego efektu (Wi-Fi jest tracone, jeśli nie ma płynnego przejścia). Problem rozwiązany.
    Tylko dla twojej informacji, skonfigurowałem chipset, gdy był jeszcze podłączony do zasilacza używanego do flashowania, nie było wtedy utraty wifi. Problem występuje tylko wtedy, gdy chipset steruje sterownikiem, więc przypuszczam, że powinny wystąpić wahania zasilania lub zakłócenia pochodzące od sterownika.
    Czy wierzysz, że TYWE 3L da się sflashować? Jeśli nie, to dodam pierwszy post z obrazkami rozebranymi tylko dla WB3L, a potem zamknę temat.
  • #4 20651058
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12954

Nadal zalecany jest tryb PowerSave 1; zmniejsza obciążenie zasilacza, zużycie energii i ogrzewanie.

TYWE3L to standardowy moduł Tuya ESP8266; można go łatwo sflashować za pomocą Tasmoty. Następnie możesz używać zarówno Tasmoty, jak i OBK w grupach urządzeń:

Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA