Cześć,
Kupiłem cztery lampy sufitowe LVL 60cm 45w CCT, dwie jakiś czas temu i dwie ostatnio, z AliExpress. Chipsety to TYWE3L i WB3L. Sprawdziłem i przetestowałem sterowniki przed flashowaniem chipsetów. Chipsety są połączone z płytką sterownika dwoma rastrami po 4 piny, jednak wykorzystywane są tylko 4 piny: Ground, Vcc, P6/PWM0 i P7/PWM1.
Po podłączeniu lampy do chmury Tuya zmierzyłem napięcia na PWM0 i PWM1, aby zobaczyć, jak zmieniają się one w zależności od danych wejściowych wprowadzonych do aplikacji Tuya. P7 zmienia się od około 0 do 3,2 V, gdy jasność zmienia się od 1 do 1000 w aplikacji i jest idealnie liniowy: V_PWM1=3,2/1000*Jasność. To samo zachowanie dla temperatury barwowej na P6, jest idealnie liniowe.
Sflashowałem dwa chipsety WB3L i wykonałem kilka prób, ale nie mogłem odtworzyć sterowania Tuya. Skończyłem z ustawieniem P7 jako PWM na kanale 1 i P6 jako PWM_n na kanale 2, teraz przynajmniej dostaję 3,2 V na obu, gdy dwa ustawienia są na górze, jednak kiedy przesuwam jeden z dwóch suwaków zarówno P6, jak i P7 są dotknięte. Ale muszę powiedzieć, że dokonałem ustawień nie wiedząc nic o wszystkich opcjach, które są dostępne do konfiguracji w aplikacji internetowej. Na przykład, po co są flagi? komendy startowe? Jak mogę ustawić PWM0 i PWM1, aby poprawnie reagowały na dwie kontrolki?
Jeśli chodzi o TYWE3L, Tuya Cloudcutter nie jest dostępna dla sw wersji 3.3.35. Czy mogę sflashować na nim to samo oprogramowanie, którego użyłem do WB3L? Zrobiłem kilka prób, zwiększając EN do 3,2 V, ale to nie zadziałało. Jednak nie podjąłem jeszcze żadnej poważnej próby - czy mogę prosić o radę?
Kolejna różnica w stosunku do Tuya: kiedy włączam światło, jeśli jasność jest ustawiona bardzo wysoko, ponad 800/1000, sterownik słabnie, światło traci połączenie Wi-Fi; włącza się ponownie po kilku sekundach przy wyłączonym ustawieniu światła. Ale mogę włączyć lampę na 70%, a następnie ustawić ją na 100% i działa. Domyślam się, że sterownik potrzebuje płynniejszego przyspieszenia V_PWM1. Nie może zaakceptować nagłego skoku od 0 do więcej niż 2,5 lub więcej. Czy mogę prosić o poradę w tej sprawie?
Poniżej załączam zdjęcie lampy, kilka plików konfiguracyjnych, które pobrałem z Tuya Dev Center oraz pliki konfiguracyjne, które otrzymałem podczas flashowania.
Mógłbym napisać krótki i bardziej szczegółowy raport ze zdjęciami, informacjami o urządzeniu i instrukcjami flashowania, jeśli uważasz, że może to być pomocne dla społeczności (widzę, że są już raporty o innych urządzeniach podobnych do tego, jednak ich ustawienia nie działały dla mnie)