logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung UE49KU6670s: Diagnostyka usterki - brak podświetlenia matrycy, czy winny jest zasilacz?

a_jablon 24 Wrz 2023 15:30 981 9
REKLAMA
  • #1 20745453
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 837
    Koledzy, koleżanki,

Trafił do mnie pacjent Szajsung UE49KU6670s z nieznaną usterką (brak obrazu). Wykonana diagnostyka pozwoliła na ustalenie, że tak na prawdę na matrycy jest ciemność z uwagi na brak podświetlenia - użycie silnego źródła światła ujawnia wyświetlany obraz.

Do Was koledzy i koleżanki prośba o pomoc w naprawie. Na starcie warto ustalić, czy do wymiany są listwy led czy też zasilacz ich nie zasila i stąd problem.

Rozebrałem plecy TV i mam dostęp do wnętrzności ;)
    Po prawej stronie mam zasilacz, na prawym jego boku mam konektor z podłączonymi tylko 4 kabelkami - te kabelki idą pod matryce, wiec obstawiam, ze to od ledów podświetlenia.

Jakie napięcie powinno pojawić się na tym konektorze w warunkach „normalnych” (tzn: gdy wszystko działa poprawnie) ? Chciałbym wykluczyć winę zasilacza zanim dobiorę się do LCD, gdyż jak wiadomo, z listwami w tych zakrzywionych TV jest niezła jazda… Usiłuję diagnozować i usuwać usterki od rzeczy najprostszych.
  • REKLAMA
  • #2 20745513
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 148
    Najszybciej zacząć od weryfikacji podświetlenia LED. Zazwyczaj jedna dioda jest powodem braku podświetlenia całości.
    Piszesz zakrzywiony ekran... takich nie rozbierałem jeszcze.
    Ale jest klika usterek w tym LEDy i zasilacz.

Ja ostatnio grzebałem w LG:
    https://youtu.be/ek6iEa1sxT4?si=glwHpMSYryon5yTR
  • REKLAMA
  • #3 20745527
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    Miałem dwa 55 calowe z uszkodzonymi listwami.
    Najprościej podłączyć tester do konektora zasilania diod i wszystko będzie jasne.
  • #4 20745741
    a_jablon
    Poziom 35  
    weryfany napisał:
    (...)
    Piszesz zakrzywiony ekran... takich nie rozbierałem jeszcze.
    (...)

Kurde, ja też jeszcze takich nie rozbierałem i cholernie boję się tej operacji...

Dodano po 2 [minuty]:

kazikszach napisał:
    (...)
    Najprościej podłączyć tester do konektora zasilania diod i wszystko będzie jasne.

Niestety kolego, nie dysponuję takim. Mam za to multimetr i jestem pewny, że wiedząc jakie napięcie powinno się tam pojawić będę w stanie chociażby potwierdzić / wykluczyć zasilacz.

Czy ktoś wie jakie napięcie powinno być na tym złączu zasilania LED"ów? Jest do tego jakiś ServiceManual z opisem? Jakiś schemat?
  • #5 20745889
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Uważaj z tą matrycą (curved) zakrzywiona , są b. wrażliwe na uszkodzenia przy "przekładaniu".
    Tutaj masz opisany ten model UE49KU6670s Link
    MainBoard BN41-02528A N94-11055C
    LCD-panel CY-VK049HGLV4V P/Nr: BN96-39604G
    - podświetlenie Edge Led > zakup Link
    - 533mm mm, 58 LED 3V.
    (PSU) BN44-00876A L55E6_KHS Power Supply.
    - na forum
    Cytat:
    Fraza: BN44-00876A Szukaj na wybranych forach Znaleziono 7 wyników

Zweryfikuj swoje elementy.

p.s.
    Poszukaj co napisano na forum o tych podzespołach.
    S. od paru ładnych lat nie daje schematów, czasem b. ubogie SM (jest krótki diagram napraw).
  • #6 20745939
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 20745949
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    a_jablon napisał:
    Jakie napięcie powinno pojawić się na tym konektorze w warunkach „normalnych” (tzn: gdy wszystko działa poprawnie) ?
    Diody LED są zasilane źródłem prądowym, a nie napięcia, kontroler zasilania LED jak nie "zobaczy" odpowiedniego prądu diod LED, to natychmiast wyłącza ich (diod LED) zasilanie.
  • REKLAMA
  • #8 20746106
    rob1
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    No no
    Robic taki tv bez testera.....
    czysty "biohazard"
  • #9 20746176
    a_jablon
    Poziom 35  
    Zatem najrozsądniej będzie zlecić naprawę (żeby nie uszkodzić matrycy)…

Czy ktoś się podejmie tematu? Jeżeli tak, proszę o info na priv.

Całkowicie zgadzam się z "głosem rozsądku", że nie mając doświadczenia w zakrzywionych, przy tak delikatnym pacjencie, warto zlecić naprawę a nie ryzykować samemu.
  • #10 20748820
    a_jablon
    Poziom 35  
    Koledzy, koleżanki,

poniżej informuję "jak rozwiązałem problem".

Będąc uprzedzonym przez kolegów z forum o "delikatności" tej konstrukcji (nie mając doświadczenia w wymianie LEDów w tych zakrzywionych cholerstwach) oddałem sprzęt do lokalnego magika RTV.

Starszy gościu, poczciwy, ale bardzo świadomy tego, co robi. Taki typowy majster "starej daty", znający się na robocie.

Obydwa paski LED'ów poszły do wymiany. Widziałem te wyjęte z TV: masakra, ugotowane, aż czarne w środku.

Zanim te ledy ugotowały się, zdołały ugotować też dyfuzor. Efekt: dyfuzor do wymiany.

Koszt naprawy "w cholerę" (jeszcze trzycyfrowo), ale efekt końcowy: 100% zadowolenia. Na kolejne 5 lat starczy.

W/w piszę trochę "ku przestrodze" - jak widzicie, że LEDy mają dość, nie czekajcie, aż ugotują wszystko dookoła - to właściwy moment na wymianę. Jak wymieniać, to tylko na nowe, żadnej łataniny, żadnego dziadowania, cebularstwa, itd. Naprawić, wymienić, będzie spokój.

Wymiana LED'ów to koszt X, ledów z dyfuzorem praktycznie dwa razy tyle. Nie warto czekać, aż zupełnie się posypie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Samsung UE49KU6670s, który nie wyświetla obrazu z powodu braku podświetlenia matrycy. Po diagnostyce stwierdzono, że obraz jest widoczny przy użyciu silnego źródła światła, co sugeruje problem z podświetleniem LED. Użytkownik poszukiwał informacji na temat napięcia, które powinno być obecne na złączu zasilania LED, aby wykluczyć uszkodzenie zasilacza. Forumowicze zalecili rozpoczęcie od weryfikacji diod LED oraz podłączenie testera do konektora zasilania. Użytkownik, obawiając się uszkodzenia matrycy, zdecydował się na oddanie telewizora do specjalisty, który wymienił uszkodzone paski LED oraz dyfuzor, co zakończyło się pełnym zadowoleniem z naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA