logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niezrozumiałe napięcie 170V w obwodzie światełek schodowych - jak to naprawić?

matekubi 12 Paź 2023 18:38 1953 20
REKLAMA
  • #1 20768148
    matekubi
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam światełka "schodowe" z dwoma włącznikami na górze i na dole.

Jeżeli przełączniki\włączniki są "wyłączone" to sprawdzone napiecie na obwodzie światełek to około 170V. Jeżeli są włączone to jest około 230V. To samo zachowanie bez względu na to czy włączam\wyłaczam przełącznikiem na górze lub na dole - albo jest około 170V albo około 230V.

Mieszkanie kupiłem i te światełka nie działały u poprzedniego właściciela\wcześniej. Co mnie zaskoczył to to 170V.

Dlaczego tak jest? Przecież powinno byc zero. Ma to jakieś zastosowanie?

Chciałbym naprawić to oświetlenie schodów ale za nim kupie nowe lampki i oprawy musze rozwiązać ta zagadne tego dziwnego napięcia :)
  • REKLAMA
  • #2 20768170
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1676
    matekubi napisał:
    Dlaczego tak jest? Przecież powinno byc zero

Może tak być jak ktoś założył dwa włączniki schodowe, a żarówkę pomiędzy nimi wtedy zawsze z którejś strony będzie zasilanie. Tak kiedyś robili dla "ułatwienia" sobie życia. Teraz to jest nie do pomyślenia.
    Powinno być po wyłączeniu bez zasilania:
    Schemat połączenia elektrycznego z włącznikami schodowymi i żarówką.
    Bo jakiegoś automatu schodowego/czasówki tam nie ma ?
  • REKLAMA
  • #3 20768179
    matekubi
    Poziom 3  
    Nie - nie ma - tylko te lampki + dwa włączniki - jeden na górze schodów i drugi na dole.

Co powinienem z tym zrobić? Czyli jak będzie 170 V to żarówki po prostu się nie zapalą a jak przełączę i będzie 230 to będzie to działać?
  • #7 20768775
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1099
    Punktem wyjścia musi być poniższy fragment pierwszego postu.
    matekubi napisał:
    Mieszkanie kupiłem i te światełka nie działały u poprzedniego właściciela\wcześniej. Co mnie zaskoczył to to 170V.

Napięcie o wartości 170V sugeruje skutek zastosowania przetwornicy nieizolowane od sieci zasilającej i błędy w podłączeniu.
    O napięciu powstającym z indukcji bądź pojemności przewodów moglibyśmy pisać, ale w przypadku gdyby to było napięcie rzędu 70V a nie 170.

Może Kolega zamieścić, choć poglądowy, szkic lub schemat podłączenia oraz opis dokładnego miejsca wykonania tego pomiaru?
  • #8 20768967
    matekubi
    Poziom 3  
    Eh... widzę że sytuacja jest bardziej skomplikowana niż myślałem :)

Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Odnośnie schematu ciężko mi coś narysować bo nie wiem co jest pod tynkami :) Taka sytuacja zastałem. Oświetlenie schodów nie działało jak kupiłem mieszkanie. Wyciagnołem pierwszą lampkę i pod nia zauważyłem rozłączony obwód i miejsce na zasilacz. Myslałem że jego zakup wystarczy - ale niestety nie. Teraz zdecydowałem kupić nowe lampki na 12V lub 230V. Ale najpierw musze doprowadzić sytuacje z napięciem zanim coś kupie.

Dziś kupiłem w sklepie oprawkę z żarówką - tak jak sugerowaliście tutaj. Podłączyłem i przełączniki na górze i dole działają jak potrzeba - tak jak przełączniki "schodowe". Na włączonym jest 235V a na wyłączonym przy podpiętej żarówce 85V ( ?!?!?). Pisaliście że po podłączeniu żarówki może spaść do 0V - tutaj jednak spadło do 85V. Stwierdziłem że sprawdzę co się stanie jak zostanie odłączona - okazało się ze dziś jest 130V a wczoraj było 175V - o którym pisałem wcześniej.

Zwątpiłem co z tym dalej robić? Chyba nie mogę nic montować jak mam taka dziwną sytuacje z napięciami które "są" zamiast być z"zerowe"?
  • #10 20769272
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1676
    Jacekser napisał:
    Świecą ? To co za problem-?

Problem się robi w momencie kiedy ktoś nie będzie pamiętał, że pomimo wyłączonego światła jest na żarówce napięcie - Ojjjj wtedy będzie długo pamiętał, jak przeżyje.
    Można tak żyć przez pewnie i klika lata ale jak coś trzeba będzie zrobić, to co wtedy może się stać ?
  • REKLAMA
  • #11 20769357
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 853
    A moze sie autor pochwali czym to mierzyl i jak.
  • #12 20769394
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    madamsz1 napisał:
    Problem się robi w momencie kiedy ktoś nie będzie pamiętał, że pomimo wyłączonego światła jest na żarówce napięcie - Ojjjj wtedy będzie długo pamiętał, jak przeżyje.
    Można tak żyć przez pewnie i klika lata ale jak coś trzeba będzie zrobić, to co wtedy może się stać ?

A to ma służyć do macania czy świecić-? O bezpieczeństwie tu nie piszę.
    To jest taki układ że może pojawić się napięcie na każdej z żył .
    beatom napisał:
    A moze sie autor pochwali czym to mierzyl i jak.

No właśnie !
  • #15 20769966
    matekubi
    Poziom 3  
    No nie ukrywam że tak może być - kupiłem go już dawno gdy bardziej interesowałem się elektronika :)

Czyli coś robię źle? Podpowiecie? :) Sorry za zadawanie głupich pytań :)
  • #16 20769971
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    Wiemy czym,nie piszesz co i jak mierzysz.
    UWAGA !-mierzysz napięcia niebezpieczne dla życia !!!
    Tak że dobrze się zastanów co i jak robisz !!!
    matekubi napisał:

Kable wpięte w COM i V(OM)HZ i miernik ustawiony na V~ 750

(podpowiadam-ustawiony zakres pomiaru odpowiedni, podłączenie przewodów do miernika też)
  • #17 20769983
    matekubi
    Poziom 3  
    Schemat instalacji elektrycznej przy schodach z podłączonymi kablami w puszce.

Coś tam narysowałem - mierze w puszcze przy pierwszym schodzie - pierwsze światełko. W tej puszcze jest 5 kabli po lewej stronie (gdzie jest napięcie) i dwa kable po prawej stronie - podłączenie kolejnych światełek\puszek\schodów.

Po lewej stronie jest 5 kabli - pewnie różne fazy - dwa z nich są obrane z izolacji (zakładam że były używane przez poprzedniego właściciela zanim coś się zepsuło - może zasilacz bo diody\lampki są na 12V. Ale to zostanie wymienione na nowe.

Do tych dwóch kabli przykładam miernik i przełączam przełączniki (na górze i na dole) - raz jest 235V a raz 130V albo 70V - tak jak pisałem w poprzednich postach.
  • #18 20769985
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1099
    Wiele może wyjaśnić dość prosta operacja.
    Odepnij przewód zasilający jeden z wyłączników i ponów pomiary.
  • #19 20770013
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3450
    matekubi napisał:
    Czyli coś robię źle? Podpowiecie?
    Robiszdobrze tylko nie wiesz co mierzysz i dlatego nie rozumiesz co miernik pokazuje.
    Kupiłeś "wypasiony miernik" - ten miernik wykrywa kondensatory których nie widzisz.
    Logiczne myślenie
    Trzeba wiedzieć po co się mierzy- w jakim celu ?
    Pomiar to sprawdzenie - trzeba wiedzieć co chcemy sprawdzać.

Elektrykę wyjaśnia się na podstawie schematów ideowych.
    Wskazania miernika interpretuje się na podstawie kompletnych schematów ideowych.
  • REKLAMA
  • #20 20770155
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2795
    Zawsze powtarzam, po kupnie używanego mieszkania warto zawsze zlecić porządny przegląd instalacji elektrycznej. Wiadomo, większość boi się gazu więc przy nim nie grzebie ale z elektryką jest dużo gorzej. Zdjęcia w tv z wyrwanym oknem od wybuchu gazu robią wrażenie mimo że nikt nie zginął. Zdjęć ludzi zabitych przez prąd nikt nie publikuje. Ktoś coś przed tobą robił. Jaką masz pewność że dobrze zrobił? Teraz ty coś kombinujesz, coś mierzysz, w sumie nie wiadomo co i nie wiesz czego się chcesz spodziewać? Słuchasz porad przypadkowych ludzi. Może Ci co mówią że jest źle się mylą? Kto to wie. Sam również robisz jakieś cuda wianki. Instalację która pracowała pierwotnie na 12V chcesz wykorzystać na napięcie 20x większe. Izolacja wytrzyma? Sprawdzałeś to, czy tak sobie tylko wymyśliłeś że wykorzystasz ja do 230V?
  • #21 20770564
    dzolo35
    Poziom 22  
    Ocena: 118
    Włącznik schodowy z podświetleniem czy bez ?
    Jeśli kolega czuje się na siłach , i wie czym grozi grzebanie w tych kabelkach ,a mimo to chce w nich grzebać to:
    Odłączyć bezpiecznikiem w rozdzielnicy obwód zasilania tego oświetlenia ( a najlepiej całego domu),rozkręcić włączniki schodowe, i dać nam zdjęcia podłączenia przewodów w wyłącznikach oraz w puszce łączeniowej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napięciem 170V w obwodzie światełek schodowych, które powinno wynosić 0V, gdy włączniki są wyłączone. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym pojemność między żyłami przewodów oraz błędne podłączenie włączników. Użytkownik przeprowadza pomiary, które pokazują napięcia 235V przy włączonych włącznikach i 85V przy wyłączonych z podłączoną żarówką. Wskazówki dotyczące dalszych działań obejmują odłączenie przewodu zasilającego oraz sprawdzenie schematu podłączenia. Podkreślono również znaczenie bezpieczeństwa przy pracy z instalacjami elektrycznymi oraz konieczność przeglądu instalacji po zakupie mieszkania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA