logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyskusja o dostawcach internetu w Budczycach: Play, T-mobile, router MF-258K

jaggernaout 23 Paź 2023 23:13 687 18
REKLAMA
  • #1 20782873
    jaggernaout
    Poziom 3  
    Hej,
    Zamówiłam internet nielimitowany w play z routerem MF-258K kat. 15. Zasięg pokazywało na pomarańczowo (dobry) a szybkość trzymała się w granicach 150 Mb/s - 170 Mb/s. Problem był taki że internetu nie było dobre 99% czasu bo router twierdził że karty sim nie ma. Jak się pokombinowało to czasem łapało, działało parę godzin a potem znowu brak karty sim. Monter powiedział że pewnie zestaw uszkodzony, kazał odesłać i wziąć nowy. Odesłałam. I teraz pytanie, próbować z tym raz jeszcze, jest sens zamawiać netboxa raz jeszcze i liczyć że będzie dobrze, czy próbować czegoś innego? Jeśli coś nowego, to co potencjalnie? Pracuję zdalnie + trochę gram online. Wiem że wcześniej był tu internet t mobile domowy nielimitowany LTE, próbowałam zamówić, ale t mobile twierdzi że tu nie ma zasięgu i mi zestawu nie sprzeda. Szczerze męczy mnie ta sytuacja.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20783120
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    W tej lokalizacji to zaczyna się od testu PLAY na telefonie i pokazania screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i speedtestu, test na zewnatrz. Oczywiście nie słucha się jakiś monterów, konsultantów itp,itd u żadnego z operatorów. Dla porównania test na karcie T-mobile.
    W Play kluczowe jest czy działa na pełnych mocach BTS Zawonia Szkolna-Trzebnicka, na pewno działa ten w okolicy Niedarów. W takich sytuacjach MF258k się nie nadaje, pisałem o tym wiele razy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20783219
    jaggernaout
    Poziom 3  
    Speed testy robiłam jak miałam router i jak pisałam trzymało się pomiedzy 150-170 Mb/s na zewnątrz (jak router wstawiłam do domu to było około 50 Mb/s). Nie wpadłam na to żeby porobić testy z aplikacją, bo monter jak przyjechał to powiedział że zestaw zepsuty i żeby odesłać. Ogólnie szybkość z Playa mi pasowała. Jaki sprzet byłby lepszy dla mojej lokalizacji? Bo w sumie mogę kupić sprzęt oddzielnie i potem zabrać się za testy rożnych kart
  • #4 20783342
    matek451
    Poziom 43  
    Do testów stosuje się telefon z aplikacja z linka, ona pokaże potrzebne dane, operatora, sprzęt dobiera się nie tylko na podstawie speedtestów. Mając MF258k należało zalogować się na niego i zobaczyć w panelu zarzadzania jakie pasma agregował, z którego BTS-aoraz parametry sygnału na nich. MF258k posiada w WebUi taka diagnostykę, a to co powiedział monter nie miało żadnego znaczenia, on nie miał zielonego pojęcia o sieci PLAY i sprzęcie. Play na pre-paidzie Virgin Mobile to 460GB/m-c za15 zł, w T-mobile na pre-paidzie za tyle 200GB/M-C, wystarczy do testów i nie tylko.
    W VM dla osób do 26 lat, oferta abonament bez limitu danych kosztuje 50 zł/m-c, umowa na rok. Do tego na pre -paidach w PLAY 650GB/m-c za 50 zł, T-mobile na pre-paidzie 490GB/m-c za 45 zł, ORANGE podobna ilość GB/m-c za 35 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20783358
    jaggernaout
    Poziom 3  
    Oki, skończę zwozić drewno i skoczę do miasta po virgin i t-mobile i podzielę się testami. Ogólnie nie było źle z tym MF258k poza tym że większość czasu ie widział karty

Dodano po 3 [godziny] 30 [minuty]:

Testy z różnych stron domu, wewnątrz i na zewnątrz. Telefon LG V40Thinq; Z Virgin Mobile nie dało się nawet zrobić speed testa. Z T mobile się dało to wklejam. Wzięłam też dla porównania kartę z plusa. Karta z plusa śmiga na routerze mobilnym huawei E5785. Działa to jako tako - ale na telefonie nie dało się też nawet zrobić speed testa. Czy jest jakaś nadzieja na jakiś internet

Ekran aplikacji z danymi sieci Play 4G LTE 1800. Zrzut ekranu aplikacji diagnostycznej sieci, pokazujący szczegóły połączenia 4G LTE sieci Play. Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci na telefonie pokazujący informacje o zasięgu sieci Play 4G LTE 1800. Zrzut ekranu pokazujący parametry sieci Play LTE 1800. Zrzut ekranu z aplikacji mobilnej pokazujący szczegóły sygnału T-Mobile 4G LTE i dane techniczne. Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sygnału T-Mobile 4G LTE 1800 na telefonie. Zrzut ekranu aplikacji pokazującej parametry sygnału LTE. Zrzut ekranu testu prędkości internetu z aplikacji SpeedTest.pl, pokazujący ping 53 ms, pobieranie 5.07 Mb/s i wysyłanie 0.56 Mb/s. Operator: T-Mobile. Zrzut ekranu aplikacji pokazujący szczegóły sieci 4G LTE Plus 1800 na urządzeniu mobilnym. Zrzut ekranu aplikacji do testowania zasięgu sieci Plus LTE na telefonie. Zrzut ekranu aplikacji z informacjami o sieci komórkowej Plus 4G LTE. Ekran aplikacji pokazującej dostępne bazy danych i szczegóły sieci Plus 2G. Ekran aplikacji pokazującej dostępne bazy danych i szczegóły sieci Plus 2G.
  • Pomocny post
    #6 20783855
    matek451
    Poziom 43  
    Prametry sygnału na LTE1800/2100 PLAY z 4 sektora na BTS-ie Zawonia-Niedarów sa słabe ale bez dramatu, VM powinien spokojnie na tym działać , pokaz ten speedtest, ile GB masz na tej karcie? Ostatni test Play to dostateczny sygnał na LTE1800.
    T-mobile to LTE1800 z Zawonii i 3 sektor, speedtest poprawny, stacja ma jeszcze LTE800 i LTE900 , PLUS to LTE1800 z pierwszego sektora w ZAWONII , sygnał szczatkowy. Tet VM do poprawy coś jest nie tak.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20784200
    jaggernaout
    Poziom 3  
    Mega ciekawe że plus ma sygnał szczątkowy bo jakoś się kula, a play, no cóż, działa, przerywa jakby się gubił i działa. Na VM mam ten giga pakiet, więc powinno działać. Czekałam z 5 minut zanim zaczęło hulać, dorzucam speed testy i screeny z apki (są robione w dość krótkich odstępach czasu), czasem na chwilę pojawia się "unknown" ale nie udało mi się go capnąć na screenie

Wynik testu prędkości internetu na telefonie z operatorem Play Mobile. Zrzut ekranu z aplikacji SpeedTest.pl pokazujący wyniki testu prędkości internetu z operatorem Play Mobile. Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej sieć komórkową Play 4G LTE, przedstawiający szczegółowe parametry sygnału. Zrzut ekranu aplikacji pokazujący informacje o sieci Play 4G LTE, w tym parametry sygnału takie jak RSSI, RSRP, RSRQ i SNR. Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący dane dotyczące połączenia sieci komórkowej 4G LTE operatora Play, w tym szczegóły takie jak CI, eNb, RSSI, RSRP, RSRQ i SNR. Zrzut ekranu z aplikacji przedstawiający dane sieci Play 4G LTE 1800, w tym parametry takie jak RSSI, RSRP i SNR.

Dodano po 8 [minuty]:

Jeszce kolega mi puścił test z orange ale nie mam screena ze speed testem

Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegóły połączenia sieci Orange 4G LTE.
  • Pomocny post
    #8 20785077
    matek451
    Poziom 43  
    Czwarty sektor Play na BTS-ie Niedarów ma azymut 280 stopni , parametry sygnału na pojemnościowych pasmach LTE słabiutkie ale speedtest jak na nie OK, nie wiadomo co z tym na Szkolnej, on ma sektor 1 na 15 stopni. Potrzebny router z agregcja 2/3 pasm LTE w QAM256, niezaleznie od operatora. Do tego anten zew. kierunkowa DualLTE1800-2600MHz.
    Ornge tak jak T-mobile, BTS jest blizej ale prmetry sygnału n LTE1800 słabiutkie, BTS z LTE1800+800.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20785141
    jaggernaout
    Poziom 3  
    Ma znaczenie w którą stronę tą antenę się ustawia? (skoro kierunkowa domyślam się ze tak i domyślam się ze nie wiem jak to ustawić). Jakiś specyficzny router polecasz do tego zadania?

Dodano po 2 [godziny]:

Ogólnie tak sobie zerkam na różne routery i wydaje mi się, że ZTE MF287D powinien ogarnąć, ale z drugiej strony MF258K niby też posiada agregację pasm a pisałeś że się nie nadaje (chyba ze to tylko kwestia beznadziejnego softu od playa?). Nie wiem, nie chcę sobie strzelić w kolano złym zakupem.
  • #10 20786184
    matek451
    Poziom 43  
    Antenę ustawiasz na BTS PLAY przy DW340 w okolicach Niedarów. Stacja bazowa PLAY pracuje w agregacji 4 pasm LTE dlatego optymalny sprzęt to router z agregacja 3 lub 4 pasm LTE. W PLAY liczy sę agregacja LTE2600+2100+1800 dlatego antena musi pracować na 1800-2600MHz z największym zyskiem na LTE2600 gdyż to pasmo z reguły jest najszybsze. Routery ZTE nie wchodzą w grę bo z anten zew. pracują w SISO 1X1. Jesli chodzi o MF258K to soft od PLAY jest zrabanay ale ten sprzęt ma antenę o szerokich katach promieniowania, potrafi odbierać bokiem, tyłem, sam zmieniać BTS-y, u ciebie bym go nie polecał.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 20786361
    jaggernaout
    Poziom 3  
    A coś do max 700 zł ? Widzę polecany huawei B628-350 będzie git czy coś innego?
    Szacun wielki za wiedzę i mega dzięki za pomoc, dajesz nadzieję że będę tu mieć działajacy net
  • #12 20786806
    matek451
    Poziom 43  
    B628-350 na OLX kupisz za 450 zł, agreguje 3 pasma LTE w QAM256, antena Dual LTE 1800-2600MHz CT17 z Cybertecha około 200-250 zł. Jesli router z agregacja 4 pasm LTE to https://allegro.pl/oferta/router-zyxel-4g-lte-a-pro-lte5398-m904-802-11-14019782778 i wspomniana antena.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 20787993
    jaggernaout
    Poziom 3  
    kupiłam ten z linku, ma być na poniedziałek, dam znać jak poszło z konfiguracją
  • #14 20845764
    jaggernaout
    Poziom 3  

Testy trwały długo, Virgin Mobile i Play walczyły równo. Virgin Mobile ma minimalnie wolniejszy download i upload, ale jakoś działał stabilniej. Play miewa momenty, że jest wolniejszy lub się dławi (różnie, weekendy koło np. godziny 14, czasem wieczorem koło 20; ale nie jest to codziennie). Antena przy VM nie dała jakiegoś spektakularnego efektu, nawiasem mówiąc nie dała żadnego. W Play widać poprawę średnio o około 10-20 Mb/s. Zdecydowałam się na Play, przez większość czasu pingi wyglądają tak, wieczorem zwalniają do około 30 Mb/s:
    Wynik testu szybkości internetu pokazujący ping 19 ms, pobieranie 88.63 Mb/s, wysyłanie 15.69 Mb/s.
  • #15 20846342
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Czyli testowałaś Play i Play i wybrałaś Play... Bardzo sensownie przeprowadzone testy dwóch kart tej samej sieci xD
  • #16 20850038
    jaggernaout
    Poziom 3  
    VM to play + orange. Aleś zabłysnął.
  • #17 20851744
    dontonico
    Poziom 24  
    VM to nazwa handlowa sieci Play... Możesz na przykład przewinąć stronę VM na dół i będzie szok. Roaming krajowy działa identycznie w Play i w Play. Ale możesz iść dalej w zapartem
  • #18 20870055
    jaggernaout
    Poziom 3  
    VM to Play + Orange. Czego nie rozumiesz?
    BTS'a Orange mam bliżej niż Playa i na logikę, można było podejrzewać, że skoro VM korzysta z nadajników Orange, to może być tu lepszy zasięg niż na czystym Playu. Play to po prostu Play. Sam sobie przewiń stronę VM tylko dokładniej.
    Czegoś jeszcze nie ogarniasz? A jak chcesz porozmawiać merytorycznie, to złośliwości odstaw na półeczkę i mów merytorycznie, a nie graj nie wiadomo jak mądrego, bo póki co to poza przysraniem się, to nie wniosłeś żadnej merytoryki w przeciwieństwie do kolegi wyżej, matek451 :3
  • #19 20870632
    dontonico
    Poziom 24  
    To od początku:

W Play jest roaming krajowy w Orange:

HTTPS://www.telepolis.pl/amp/wiadomosci/prawo...tak-szybko-p4-przedluza-umowe-z-orange-polska

Play kupił Virgin Mobile i jest to po prostu Play z inną nazwą:

https://m.wirtualnemedia.pl/m/artykul/play-kupil-virgin-mobile-polska-za-59-mln-zl

Pomijając, że wcześniej VM był MVNO na infrastrukturze Play.

Więc nadal nie rozumiem sensu testowania Play i Play i wybrania Play jako lepszego.

Jak nadal nie dotarło to już trudno. EOT.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z internetem nielimitowanym w Play, używając routera MF-258K, który często nie wykrywał karty SIM. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie testów z aplikacją do analizy sygnału oraz speedtestów, aby ocenić jakość połączenia. Wskazano na potrzebę lepszego sprzętu, takiego jak routery z agregacją pasm LTE, np. Huawei B628-350, oraz anteny zewnętrzne. Użytkownicy porównują oferty Play, Virgin Mobile i T-Mobile, zauważając różnice w stabilności i prędkości internetu. Wskazano, że Play i Virgin Mobile korzystają z tej samej infrastruktury, co wpływa na wyniki testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA