logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Play Box TV dźwięk wyprzedza obraz o kilka sekund.

majorek11 24 Paź 2023 19:27 8862 13
REKLAMA
  • #1 20783887
    majorek11
    Poziom 2  

Od półtora roku korzystam z urządzenia Play Box TV podłączonego do telewizora LG kablem HDMI, internet z UPS przez Wi-Fi obsługuje oba urządzenia. Wymieniałem cztery razy ten Box z powodu braku synchronizacji obrazu z dźwiękiem (oraz jest spóźniony) czasem kilka sekund. Problem występuje tylko na niektórych kanałach - głównie Jedynka i Dwójka publiczna, pomaga ponowne uruchomienie na krótką metę, na dłuższą reset plus aktualizacje. Co ciekawe przeszukuję internet i nikt nie opisuje podobnych problemów, a u mnie na czwartym dekoderze jest to samo. Oczywiście wymieniałem też kabel HDMI, a nawet w międzyczasie telewizor. Problem ciągle się pojawia. Może ktoś ma pomysł, co może być przyczyną? Wsparcie z Playa oferuje wymianę kolejnego urządzenia, a już mi się nie chce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20784195
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    majorek11 napisał:
    Wsparcie z Playa oferuje wymianę kolejnego urządzenia, a już mie się nie chce.

Do skutku, niestety.
  • Pomocny post
    #3 20784256
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    majorek11 napisał:
    internet z UPS przez wi-fi obsługuje oba urządzenia.

Raczej UPC :D
    Skoro przez wifi, to podłącz na czas testu przewód sieciowy do tego dekodera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20784745
    no_fear
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    he mam TEN sam problem -> Play Box TV zakupiony i podłączony tydzień temu i dokładnie te same objawy!
    Brak synchronizacji obrazu z dźwiękiem.

Dekoderek podłączony przewodem sieciowym do routera.

Zostało mi kilka dni na ew. odstąpienie od umowy (14dni od daty odbioru przesyłki)...
  • Pomocny post
    #5 20784929
    clubber84
    Poziom 39  
    Możesz odstąpić od umowy, ale wcześniej możesz zgłosić problem ze sprzętem, żeby operator wiedział, że to nie odosobniony przypadek.
  • Pomocny post
    #6 20785014
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 729
    A mnie się wydaje że to nie wina dekodera, obrabia obraz i do tego dostosowuje głos ale nie uwzględnia opóżnienia jakie wporowadza telewizor.
  • Pomocny post
    #7 20785018
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6713
    A jakie to opóźnienia wprowadza telewizor. Bo mi to na błędy w sofcie wygląda.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20785036
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 729
    kkknc do obróbki wizji potrzebny jest czas i ten czas jest uwzględniony w procesie produkcyjnym, nie jestem specem ale dwa różne telewizory na tej samej antenie odtwarzają w różnym czasie co się objawia echem.
  • Pomocny post
    #9 20785071
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6713
    No widzisz dwa różne telewizory na tej samej antenie. Mające inne dekodery inne oprogramowanie i inny sposób buforowania. Co więcej odtwarzają to sam tylko różnicą może sięgnąć do 2s. Ale nic się nie rozsynchonizowuje. A tu telewizor służy za wyświetlacz obrabia wszystko dekoder.
    Co więcej w procesie produkcji żadne czasy się nie uwzględnia. Proponuję przez zabraniem głosu w dyskusji poczytać co nieco na temat kodowania i dekodowania.
  • REKLAMA
  • #10 20785124
    majorek11
    Poziom 2  
    Wczoraj to było nawet zabawne, oglądałem Jeden z Dziesięciu i słyszałem jak program się zakończył a na obrazie gość miał jeszcze dwie szanse. Opóźnienie zwiększało się z biegiem programu.
  • Pomocny post
    #11 20785491
    clubber84
    Poziom 39  
    klamocik napisał:
    ...to nie wina dekodera, obrabia obraz i do tego dostosowuje głos ale nie uwzględnia opóżnienia jakie wporowadza telewizor.

A jakież to opóźnienia wprowadza telewizor, do którego podłączony jest dekoder za pomocą złącza HDMI, gdzie dźwięk i obraz są "transmitowane" jednocześnie? Układy telewizora podają te sygnały bezpośrednio na wyjście (głośniki i matryca).
    To jest ewidentnie wina dekodera.

Ja bym obstawiał błędy projektowe w układach kluczujących, przed podaniem sygnału na złącze HDMI - ewidentny brak synchronizacji na wyjściu.
  • #12 20785566
    majorek11
    Poziom 2  
    Ciekawe: dzisiaj na Jeden z dziesięciu było idealnie, bez opóźnień, po programie włączyłem TVN a następnie TVN24 i tam były identyczne, kilkusekundowe opóźnienia. Z tego co wiem play takie programy jak tv publiczna, Polsat i TVN udostępnia na innych zasadach niż pozostałe programy ( nie można ich np. Nagrywać, cofać, zatrzymywać tak jak pozostałe). I tylko na tych kanałach pojawia się ten problem.
  • Pomocny post
    #13 20785693
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    majorek11 napisał:
    na tych kanałach pojawia się ten problem.

Play w IPTV, ma takie samo doświadczenie, jak ja w pilotowaniu wahadłowca z zamkniętymi oczami.
    Wzięli się za interes o którym bladego pojęcia nie mają.
    Przejęli UPC, dali swoje routery, swoje dekodery i wynik taki, że nowi "szczęśliwcy", kur...czakami rzucają tyle, że Nerwosol im nie pomaga.

Oddać to gówno, wziąć od UPC ich przystawkę i cieszyć się spokojem.
  • #14 21384905
    majorek11
    Poziom 2  
    wymiana telewizora

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik korzysta z dekodera Play Box TV podłączonego kablem HDMI do telewizora LG, z internetem przez Wi-Fi z UPS. Od półtora roku występuje problem z asynchronizacją dźwięku względem obrazu, gdzie dźwięk wyprzedza obraz o kilka sekund, głównie na kanałach publicznych (Jedynka, Dwójka). Problem pojawia się mimo wymiany czterech dekoderów, kabla HDMI oraz telewizora. Restart i aktualizacje przynoszą tylko krótkotrwałą poprawę. Inni użytkownicy zgłaszają podobne objawy, nawet przy połączeniu przewodowym. Dyskusja wskazuje na możliwe błędy w oprogramowaniu lub sprzęcie dekodera, zwłaszcza w układach synchronizacji sygnału HDMI. Telewizor raczej nie wprowadza opóźnień, gdyż sygnał audio i wideo jest przesyłany jednocześnie. Problem dotyczy głównie kanałów udostępnianych przez Play na innych zasadach (publiczne, Polsat, TVN), które nie pozwalają na nagrywanie czy cofanie. Sugerowane jest testowe podłączenie dekodera kablem sieciowym zamiast Wi-Fi oraz zgłoszenie problemu operatorowi. Krytyka dotyczy jakości sprzętu i usług Play po przejęciu UPC, z rekomendacją powrotu do urządzeń UPC dla stabilności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA