logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring klatki schodowej - dobór sprzętu 8 kamer IP

however 25 Paź 2023 14:27 1182 16
  • #1 20784930
    however
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Cześć! Chciałbym prosić o poradę odnośnie doboru sprzętu do monitoringu klatki schodowej. Drążę temat od kilku dni i mam trochę przemyśleń.

Główne założenia:
    1. budżet
    Wstępnie zakładam ok. 6k PLN, ale powiedzmy, że +1k się znajdzie w razie uzasadnionej potrzeby. Zakładam też, że uda mi się kupić po cenie dla instalatorów.

2. wymagania stawiane systemowi, w jakim celu zakładany jest monitoring
    Monitoring klatki schodowej i wejścia głównego z możliwością uruchomienia syreny w celu odstraszania nieproszonych gości (wejście jest w zagłębieniu i borykamy się z problemem żuli pijących i szczających pod drzwiami). Fajnie jeśli będzie możliwość odtwarzania zaprogramowanych komunikatów głosowych. Reszta systemu do monitoringu wnętrza klatki schodowej ma pełnić rolę prewencyjną bo niestety zdarzały się kradzieże i próby włamań np. do piwnicy. No i bywa, że ktoś nieproszony dostaje się na klatkę - nie wiem czy na kuriera, czy jakimś uniwersalnym kodem do domofonu czy jeszcze jakimś patentem. Rozważam dodatkowo 1-2 syreny akustyczne na innych kondygnacjach, również uruchamiane zdalnie "na żądanie".

3. ilość kamer
    8 kamer IP PoE kopułowych, opcjonalnie z możliwością małej rozbudowy, więc rejestrator 10-12 kanałów byłby optymalny.

4. szerokość obserwowanej sceny i maksymalna odległość od kamery
    Klatka schodowa w kamienicy, więc odległości nieduże.

5. warunki oświetleniowe
    Oświetlenie klatki jest automatyczne, ale biorąc pod uwagę ryzyko wyłączenia zasilania to jednak skłaniałbym się do doświetlenia IR.

6. minimalny czas zapisu /archiwizowania/ nagrań
    Minimalnie 7 dni

7. dostęp do nagranego materiału; zdalny, lokalny na monitorze, na TV lub innych multimediach
    Dostęp zdalny z PC i telefonu. W miejscu montażu stałe łącze internetowe.

8. szczegółowość (rozpoznanie twarzy, tablic rejestracyjnych, sylwetki, widok ogólny)
    No i tu jeden z dylematów - tu akurat trochę patrzę pod siebie bo mieszkam na szczytowym piętrze i nikt do mnie bez powodu raczej nie wchodzi, stąd chciałbym mieć powiadomienie. Generalnie na klatce i tak poruszają się ludzie, więc ogólna detekcja ruchu byłaby wystarczająca, tyle że jeśli będzie to na zasadzie zmiany oświetlenia to niestety będzie się aktywować fałszywie bo zdarza się, że lampy na klatce włączają się same, a też okna są od zachodu i przy zmianach natężenia światła np. moja tania kamerka wyłapuje to jako ruch.

9. zdjęcie lub rysunek terenu, który ma zostać objęty monitoringiem
    Muszę dokładnie wymierzyć budynek bo na razie tak na oko szacowane. Najdłuższy odcinek łącza będzie ok. 20m.
    Szkic architektoniczny budynku z umiejscowieniem kamer.

A teraz dylematy. Doradźcie coś proszę bo już się gubię w tych parametrach wszystkich.
    Rozumiem, że obecnie wybór między Hikvision, BCS, Dahua a teraz trafiłem jeszcze na DVS, które wydają się korzystne cenowo ale...
    Kamery DVS wyglądają identycznie jak BCS ale różnią się nieco specyfikacją. Pytanie czy jakościowo i softwareowo jest to to samo? Na przykład porównywalne modele DVS-MP8028DD1-IR, BCS-L-EIP18FSR3-AI1 i Dahua IPC-HDW2841TM-S-0280B różni brak mikrofonu w DVS a różnica w cenie jest kolosalna. Pozostałe "suche" parametry są niemal jednakowe. Dahua ma ponoć matrycę Starlight, ale... czy warto to w ogóle rozważać? Szukałem jakichś filmów z tych kamer, ale to co znalazłem to na zewnątrz a ja potrzebuję do pomieszczeń, w miarę zamkniętych, więc ciężko wyrobić sobie zdanie.

Co do podłączenia to jaki przewód polecicie? UTP 5e będzie wystarczający czy coś "mocniejszego"? Z samym podłączeniem nie ma problemu bo zajmowałem się instalacją sieci, więc umiejętności i narzędzia mam.
    W pkt. 5 wspomniałem o ryzyku wyłączenia zasilania - czy jakiś UPS, który podtrzyma kamery przez 15-20 minut zmieści się w budżecie, jako opcja dodatkowa?
    Jest jedna kwestia czyli zabezpieczenie przewodów na klatce schodowej - to w sumie mnie najbardziej przeraża. O ile same kamery (poza jedną) będą dość wysoko, ok. 3m nad podłogą, to kable muszę jakoś puścić też w pionie. Myślałem nad rurami stalowymi na pionie tak, żeby wychodziły tylko pod sufitem, i ewentualnie puszczenie pionów na zewnątrz budynku, ale może macie jakiś inny pomysł?
  • #2 20785031
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Na szczających żuli potrzebne ci 8 kamer i UPS?
    A ile razy wzywaliście Policję do przegonienia ich i zapisania ich nazwiski?
    Menel szuka spokoju i ciepła, jeśli zostanie kilkakrotnie pogoniony - nie wraca tam i inni też, bo o tym pogonieniu wiedzą pocztą szeptaną. Ale ty wiesz swoje, więc i zakładasz monitoring :)
  • #3 20785053
    multiservice1
    Poziom 7  
    Z przyjemnością Ci pomogę wszystko dobrać, tylko po pracy bo sporo tematów xD
  • #4 20785400
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    Kamery nad drzwiami - średnio - nie wiesz co się dzieje na schodach - wstaw jakieś zdjęcie klatki i widoku stojąc przed nimi.
    Rejestrator chcesz montować na klatce?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20786421
    however
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    Kamery nad drzwiami - średnio - nie wiesz co się dzieje na schodach - wstaw jakieś zdjęcie klatki i widoku stojąc przed nimi.

Fakt, nie do końca wynika to z rysunku. Kamery będą naprzeciw drzwi bo mieszkania są tylko po jednej stronie. Poniżej orientacyjne rzuty z góry.
    Szkic architektoniczny budynku z umiejscowieniem kamer.

sosarek napisał:
    Rejestrator chcesz montować na klatce?

Rejestrator prawdopodobnie będzie w odrębnym pomieszczeniu na klatce, pod alarmem.
  • Pomocny post
    #6 20786714
    multiservice1
    Poziom 7  
    Co do firmy proponuje abyś wybrał HikVision. Nie dość że mają świetna aplikacje Hic-connect to jest bardzo intuicyjna.
    Kamery dobiera się pod kątem pozycji wysokości oraz odległości w celu rozpoznawania twarzy i innych szczegółów. Możesz sobie znaleźć kamery które Cię interesują cenowo i zobaczyć jak będzie wyglądała możliwość rozpoznawania po nagraniu twarzy. Tu łap link:
    jvsg.com/calculators/cctv-lens-calculator/

Możesz również pod firmę Hikvision dobrać czujniki i sygnały dzwiękowe które możesz podłączyć do rejestratora.
    Pamiętaj aby posiadał funkcję alarmu.

Kwestie ustawienia powiadomień również możesz ustawić na rejestratorze oraz na aplikacji.
  • #7 20786911
    damim51dm
    Poziom 2  
    aby nie tracić bardzo na jakości obrazu na dystans 20 metrów zaleca się użycie kabla UTP cat6e ;)
  • #8 20786926
    sosarek

Poziom 43  
    damim51dm napisał:
    aby nie tracić bardzo na jakości obrazu na dystans 20 metrów zaleca się użycie kabla UTP cat6e

Bzdura.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20787945
    however
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    damim51dm napisał:
    aby nie tracić bardzo na jakości obrazu na dystans 20 metrów zaleca się użycie kabla UTP cat6e

Bzdura.

No to z chęcią poznam konkrety :)

Dodano po 17 [minuty]:

multiservice1 napisał:
    Tu łap link:
    jvsg.com/calculators/cctv-lens-calculator/

Dzięki za link - niestety czegoś tam nie ogarniam.
    Weźmy na przykład kamerę IPCAM-T5 5MPx HiLook:
    CMOS 1.27" 2.8 mm, FOV poziome 98.0°, FOV pionowe 71.7°, FOV przekątna 127.0° 2560 × 1920

Na tej stronie nie jestem w stanie ustawić takich parametrów. I teraz nie wiem czy strona nie obsługuje szerokokątnych obiektywów, czy może ja coś źle wpisuję, ale nie da się połączyć ogniskowej 2.8 z poziomym kątem 98°...
  • #10 20787963
    sosarek

Poziom 43  
    Jaki wpływ na jakość ma wiec przesył cyfrowy nie ważne czy kablem kategorii 5e, 6e, 7...?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20787996
    however
    Poziom 10  
    Fakt, nie tyle jakość obrazu co jakość samego połączenia. Ja pytałem też bardziej pod kątem zasilania PoE, jak ma się odległość do spadków napięcia. Jeśli na przykład rejestrator ma 75W mocy na PoE to czy na pewno obsłuży 8 kamer na danej odległości - niestety nie mam z tym większego doświadczenia, dotychczas spadki napięcia obliczałem w energetyce.
  • #12 20788035
    multiservice1
    Poziom 7  

Ze względu na kabel UTP, który ma obsługiwać 8 kamer z zasilaniem PoE, biorąc pod uwagę również minimalną jakość 1080p, należy zastosować kabel Cat 6e. Kolega nie doprecyzował swojej wypowiedzi, ale zgadzam się z tym. 20 metrów można puścić na Cat5e, ale jeśli już stawiamy monitoring i robimy okablowanie, warto dopłacić te 2 złote za metr na lepszy jakościowo kabel.

Dla osób, które nie widzą różnicy między 5e a 6e, chodzi o grubość żyły, przez którą przechodzą dane oraz zasilanie.

Można założyć, że na jedną kamerę pójdzie zasilanie 2A, jeśli chcemy uzyskać jak najlepszą jakość.

W odpowiedzi na link, który przesłałem, to działa na zasadzie poglądowego spojrzenia, nie na każdej kamerze, ale jest wiele kamer o bardzo podobnych parametrach. Jeśli nie masz pewności, wpisz model kamery w YouTube i będziesz mógł zobaczyć, jak wygląda nagranie dla danych ustawień.
  • #13 20788623
    KevinMal0ne
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Nie ma standardu kat. 6e (i nie traktowałbym poważnie kogoś kto coś takiego sprzedaje), jeśli już to kat. 6A. I tak na prawdę znaczenie ma jakość i przekrój żył (pomijam jakość gniazd i wtyków RJ45) - lub jak to zwykle podawane dla kabli sieciowych AWG - im mniejsze tym większy przekrój.

Niby przyjęło się że kat. 6 to AWG 24, a kat. 6A to AWG 23, ale bez większych problemów można kupić kat. 5e/6 o AWG 23.
  • #14 20789902
    damim51dm
    Poziom 2  
    Jeżeli uważasz, że można np. zarobić kabel Cat 6e złączką rj45 na Cat 6a to niestety nie masz żadnego doświadczenia. Dodatkowo są kable do kupienia i stosuje się je do przesyłania typu DEV w 10 Gb/s

Można puścić kabel, który po pociągnięciu na całą klatkę, złączysz czterema żyłami pod zasilanie, natomiast pod dane kolejne cztery.

I Teraz dlaczego proponuję UTP Cat 6e.
    Puszczasz dwa kable na całą długość klatki od góry do dołu.
    Od każdej kamery ciągniesz mniejsze kawałki kabla aby połączyć się z kablem pociągniętym do jednej kamery na samej górze oraz do kolejnej w kolejności (biorąc pod uwagę, że rejestrator oraz zasilanie jest na dole).
    Jedna kamera załóżmy pobiera maksymalnie 1 amper i ma zasilanie 12V
    Zgodnie z tym co już myślę uczono w szkole maksymalna moc będzie się równała na 8 kamer:
    12 V * 8 A = 96 W (Watt)
    Stosujemy wtedy połączenie cztery żyły do przesyłu danych (kolorystycznie to biało pomarańczowy ; pomarańczowy : biało zielony : zielony)
    Teraz zasilanie to będą dwie żyły minusa czyli niebieski ; biało niebieski oraz plus zasilania czyli biało brązowy ; brązowy

I w ten oto sposób masz zaoszczędzone na kablu, zasilacz 12V i 10A (najlepiej kupić z lekkim zapasem) który kosztuje w okolicach 60zł.

Jedyne co pozostaje do przemyślenia w tym pomyśle to ile można maksymalnie po jednym przesyle podłączyć kamer.
    Skoro 100mb/s to cztery żyły w kolejności 1, 2, 3, 6 to na jedną kamerę mamy 25 mb/s. To w zupełności wystarczy do obsłużenia nawet przesyłu w 4k 30 kl/s (wymaga 15mb/s lub więcej)
  • #15 20790305
    KevinMal0ne
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Cat. 6e, łączenie kamer IP w daisy chain, jakieś zasilania 12V kamer PoE - szkoda to w ogóle komentować.
  • #16 20790319
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 640
    damim51dm napisał:
    Można puścić kabel, który po pociągnięciu na całą klatkę, złączysz czterema żyłami pod zasilanie, natomiast pod dane kolejne cztery

Czy Ty przeczytałeś uważnie co napisałeś w całym Twoim wywodzie?

Partactwo na całego jeśli chodzi o montaż systemu monitoringu IP.
    Jedna kamera to jedna skrętka - spokojnie wystarczy tutaj skrętka kategorii 5e.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 20791832
    however
    Poziom 10  
    Czy mogę prosić o powrót do meritum? Przewód to kwestia drugorzędna w tym temacie - będę dobierał jak już ustalę jaki hardware zakupić.

Co sądzicie o kamerach IPCAM-T5 Hikvision HiLook?

Dodano po 7 [minuty]:

dawidedziu napisał:
    Partactwo na całego jeśli chodzi o montaż systemu monitoringu IP.
    Jedna kamera to jedna skrętka - spokojnie wystarczy tutaj skrętka kategorii 5e.

Dokładnie tak, nie chcę robić rzeźby i zakładam każdą kamerę na osobnym przewodzie i na moje cat. 5e będzie wystarczające. Nie wiem tylko jeszcze jaki dokładnie będzie przebieg instalacji w kwestii ew. zakłóceń, więc typ dobiorę później.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej doboru sprzętu do monitoringu klatki schodowej, planując zainstalować 8 kamer IP w budżecie około 6-7 tys. PLN. Główne wymagania obejmują możliwość uruchomienia syreny oraz odtwarzania komunikatów głosowych w celu odstraszania intruzów. W dyskusji zasugerowano wybór kamer marki HikVision, zwłaszcza modelu IPCAM-T5 5MPx HiLook, oraz omówiono kwestie związane z okablowaniem, w tym zastosowanie kabli UTP kategorii 5e lub 6e dla zapewnienia odpowiedniej jakości obrazu i zasilania PoE. Użytkownik planuje montaż rejestratora w osobnym pomieszczeniu, a także zwraca uwagę na potrzebę prewencji przed kradzieżami i niepożądanymi osobami na klatce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA