logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile da się wyciągnąć z klasycznej konstrukcji Yagi Uda

Anekdoten 27 Paź 2023 11:18 999 20
REKLAMA
  • #1 20787663
    Anekdoten
    Poziom 7  
    Ocena: 4

Witam.
    Zgodnie z tematem, zrobiłem takie małe porównanie dwóch anten i zastanawiam się, po co marnować stal, kolorowy plastik i przede wszystkim pieniądze na jakieś cuda tri coś tam, skoro da się zestroić klasyczną Yagi tak, że przy relatywnie niewielkich wymiarach anteny mamy już wszystko to, o co kiedyś trzeba było powalczyć o wiele większą konstrukcją.

Warunki pomiarów:
    1. Anteny zawieszone 2 m od dachu i około 5-6 m nad ziemią.
    2. Przewód zasilający Triset 113 o długości około 4 m.
    3. Miernik Amiko TSC 1270.
    4. Antena "widzi" nadajnik.

Wyniki pomiarów:

XMUX20Y2148 (producent podaje zysk 11-14 dBi), długość anteny: 135 cm
    Nadajnik Leżajsk Giedlarowa odległość 33 km
    T2 498 MHz 100 kW H - PWR: 70, MER: 40, BER: 6
    T1 514 MHz 70,79 kW H - PWR: 70, MER 38-40, BER: 7
    T2 554 MHz 70 kW H - PWR: 70, MER 40, BER: 6
    T2 634 MHz 100 kW H - PWR: 71, MER 40, BER: 6
    T2 650 MHz 100 kW H - PWR: 73, MER 40, BER: 6

Buro ATV16 21-39 antena profesjonalna (producent podaje zysk 13-14,5 dBi), długość anteny: 175 cm, symetryzator Badmor 21-60.
    Nadajnik Leżajsk Giedlarowa odległość 33 km
    T2 498 MHz 100 kW H - PWR: 66, MER: 40, BER: 5-6
    T1 514 MHz 70,79 kW H - PWR: 65, MER 38-40, BER: 7
    T2 554 MHz 70 kW H - PWR: 66-67, MER 40, BER: 5-6
    T2 634 MHz 100 kW H - PWR: 67, MER 40, BER: 5
    T2 650 MHz 100 kW H - PWR: 66, MER 40, BER: 5
  • REKLAMA
  • #2 20787829
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1700
    Witam,
    no właśnie, pytanie po co?
    Wie kolega, co to "chwyt marketingowy"?
    Więc "chwyt marketingowy" jest po to, aby ludziom wmówić, że dzięki temu, będą mieć coś lepszego.

Mimo tylu lat wyjaśniania i prostowania "faktów", ludzie nadal będą kupować do swoich wypasionych telewizorów anteny "wszystkomające full HD 4K", gdzie w kuchni pierdzi sobie radyjko na zwykłym, półmetrowym kabelku podczepionym do szafki lub firanki, bo mówią, że "radio to co innego".

A za jakiś czas znowu będzie płacz na forach, bo TV przestała odbierać po zmianie kanałów przez wprowadzenie LTE700. I wszystkie anteny mające największy zysk na wysokich kanałach (w tym te, które zaprezentował kolega) pójdą na złom.
  • #3 20788221
    Anekdoten
    Poziom 7  

Witaj,
    Sprawa jest jasna, że chodzi o kasę, którą łatwiej zarobić tam, gdzie podatność na slogany reklamowe akurat w tej materii jest zatrważająca :)
    O wiele bardziej martwi mnie fakt, że ciężko już uświadczyć takich pasjonatów - projektantów/producentów zawodowych anten jak ten w/w czeski producent, tym bardziej w kwestii anten radiowych - skoro już o radiu wspomniałeś :)
    Anteny, które pomierzyłem i zaprezentowałem, są zestrojone niżej. Powyżej 650 MHz ich charakterystyki zysku energetycznego już bardzo mocno opadają. Co do samego LTE, niestety w wielu przypadkach i tak trzeba zastosować filtr. W mojej lokalizacji (Jarosław, Podkarpacie) w niektórych miejscach LTE 800 powoduje problemy z odbiorem, o dziwo na k.6 VHF (mux8). Na spektrum miernika można nawet nieraz odczytać wysoki poziom LTE 800 mając podłączoną jedynie antenę radiową FM.
    Przy DVBT 1 słaby zysk w dole pasma większości dostępnych w Polsce Yagi można było jeszcze jakoś zrekompensować stosując np. antenę logarytmiczną. Po przejściu na T2 i to nieraz okazuje się kłopotliwe, bo zaczynają się problemy z echem. Jest w tej sytuacji potrzeba zakupu dobrej Yagi na 21-48, o zysku w granicach 11-15dBi, która nie ma ponad 2 m długości jak np. ATV 24, a której po prostu nikt w naszym kraju nie oferuje. Ale w zasadzie to kogo obchodzą problemy jakiegoś tam pasjonata czy instalatora, skoro działa jak to celnie ująłeś „chwyt marketingowy”, a klient wszystko łyknie jak ładnie opakowane :)
    Pozdro.
  • #4 20788346
    clubber84
    Poziom 39  
    Anekdoten napisał:
    w niektórych miejsca LTE 800 powoduje problemy z odbiorem, o dziwo na k.6 VHF (mux8).

Odbicia i harmoniczne, na to rada jest jedna - anteny kanałowe. Tylko takich w handlu brak, trzeba zamawiać u "garażowych" producentów.
  • REKLAMA
  • #5 20790607
    Anekdoten
    Poziom 7  
    Właściwie to chyba żaden ze znanych mi komercyjnych producentów nie podaje ile do jego anten wchodzi sygnału LTE. Wyjątkiem jest tu wspomniany XMUX, który zamieszcza bodajże wszystkie najbardziej istotne pomiary w tym właśnie przenikanie LTE. Niestety, w ekstremalnych warunkach żadna, nawet najlepiej zaprojektowana antena w tym kanałowa, silnego sygnału LTE nie wytnie. Jest wiele takich miejsc, szczególnie w pobliżu BTSów, a daleko od nadajników NTC, gdzie na przysłowiowym kawałku druta miernik pokaże 70 dBuV LTE, a sygnału użytecznego DVBT z anteny mamy np. tylko 50 dBuV. W takiej sytuacji często nie unikniemy konieczności zastosowania dobrego filtra.
    W handlu powinny być przede wszystkim dostępne porządne anteny na 21 – 48 o dużym zysku oraz oczywiście anteny kanałowe i sumatory kanałowe. Wtedy można by zarówno łatwiej i taniej (nie stosując np. wzmacniaczy kanałowych) eliminować echo przy SFN jak i w łagodniejszych przypadkach problemów z LTE stwarzać, poprzez wspomniany duży zysk w użytecznym paśmie, możliwość odejścia od sygnału zakłócającego.
    No cóż, zamiast tego wszystkiego od zacnych, uznanych producentów otrzymujemy napis na opakowaniu LTE Free, ful HD, UHF 21-48, a w pudełku wymiary elementów anteny wskazują, że to stara Yagi na 21-60. Wszystko to w promocji z dużą ilością plastiku, za jedyne bagatela 200 – 300 zł. Wiadomo: „kłamstwo jest wykładnikiem prawdy”:)
    Anteny, które zaprezentowałem są akurat wyjątkiem od powyższej reguły, z tym że ATV16 to zabytkowa i duża prawie 2 metrowa konstrukcja, której oficjalnie nikt nie ma w ofercie, a XMUX nie jest na Polskim rynku dostępny.

Pozdro.
  • #6 20791167
    clubber84
    Poziom 39  
    O właśnie, zapomniałem o wzmacniaczach kanałowych, tylko te urządzenia wytną niepożądane sygnały. Ale to już wiemy. 🙂
  • #7 20793132
    Anekdoten
    Poziom 7  
    Wzmacniacze kanałowe mają jednak podstawową wadę, którą jest cena. Poza tym najczęściej w prostych instalacjach nie ma potrzeby ich stosowania. Jeżeli mamy odpowiedni zapas PWR i w miarę wyrównane poziomy sygnałów możemy zbudować instalację pasywnie. Wtedy, w razie konieczności wyeliminowania zakłóceń stosujemy filtr, a jeśli jest problem echa to sumator kanałowy. Oczywiście, wracając do meritum to zawsze należy zacząć od porządnej anteny, której w Polsce niestety raczej nie zakupimy.
    Porównałem te dwie antenki, żeby pokazać pewien przeskok w podejściu do sprawy. Polska antena (duża prawie 2 m konstrukcja) wystrojona na 21-39, która i tak o wiele lepiej wypada od „nowoczesnych” triplstik:), nie jest w stanie pokonać filigranowej konstrukcji XMUXa na 21-48.
    Doprecyzuję, że rozpatrujemy temat w kontekście standardowych warunków odbioru tzn. gdzie poziom sygnału użytecznego jest wystarczający i nie ma drastycznych sytuacji zakłóceniowych i echowych, ponieważ nawet w takiej konfiguracji znakomita większość ogólnodostępnych w Polsce anten i tak sobie nie radzi. Dodatkowo niektóre z nich, poprzez lipną konstrukcję mechaniczną, wręcz stwarzają zagorzenie. Rodzi się więc kolejne pytanie: czy można by z czystym sumieniem polecić jakieś anteny dostępne w naszym kraju?
    Natomiast na pytanie: ile da się wyciągnąć z klasycznej Yagi? Odpowiedź chyba mogła by brzmieć: oczywiście dużo więcej niż się konstruktorom dostępnych w Polsce anten wydaje:)

Pozdrawiam
  • #8 20793244
    clubber84
    Poziom 39  
    Anekdoten napisał:
    konstruktorom dostępnych w Polsce anten

Błąd myślowy.
    W Polsce nie ma producentów anten odbiorczych na pasmo UKF/VHF/UHF - są tylko dystrybutorzy chińskich składaków (pomijam BURO, które produkuje dla XMUXA).
  • #9 20793518
    Anekdoten
    Poziom 7  
    Wyjmujesz Panie z kontekstu zdanie i wybacz mi moje pokrętne pisanie ale konstruktorom anten dostępnych w Polsce to nie to samo co polskim konstruktorom:) Buro produkuje dla XMUXA i to chyba tyle jeżeli chodzi o anteny, które można polecić w naszym kraju. Oficjalnie nikt niestety o tym nie wie.

Pozdo.
  • #10 20793539
    clubber84
    Poziom 39  
    Anekdoten napisał:
    Oficjalnie nikt niestety o tym nie wie.

I to jest właśnie przykre.
    Ale nie ma tego złego, przynajmniej instalatorzy mają co na chleb położyć. 😁
  • #11 20793549
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Ale, np: w suwałkach MUX-y są po całym paśmie (7,29,43,58), więc potrzebna szerokopasmowa; zostaje siatkowa. Chyba, że czegoś nie wiem?
  • REKLAMA
  • #12 20793556
    clubber84
    Poziom 39  
    Siatkowa odbierze sygnały użyteczne, ale takiej samej mocy również zakłócenia.
    Chodzi o to, że antena ma być na konkretne pasmo, jeśli np. MUX8 nadaje w paśmie VHF, to antena na takie pasmo, na pozostałe inna antena/y.
  • #13 20793570
    Anekdoten
    Poziom 7  
    Antena siatkowa to odrębny temat. W pewnych sytuacjach jak najbardziej można ją zastosować. W Polsce powyżej 48 k. już chyba nie ma DVBT(a przynajmniej nie powinno być:) także w temacie Yagi to 21-48 na UHF i 5-12 na VHF.
  • #14 20794175
    xmux
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    BURO wyprodukowało serię weryfikacyjną, która natychmiast się wyprzedała i to był koniec współpracy :-)
    Powiedzieli, że mogą produkować, ale nie mogą sprzedawać w Polsce :-) Nie podali powodu, dla którego nie chcą sprzedawać na polskim rynku :-)
    Powiedzieli, że myśleli, że będzie sprzedawany w Czechach :-) Jednak nie da się go sprzedać w Czechach po ich cenie wywoławczej, standardy jakości są tutaj znacznie wyższe niż w Polsce.
    Miałem też do czynienia z Barczakiem, a ostatnio z DAVBOLem, nic z tego nie wynika, żadnego realnego zainteresowania współpracą, a poza tym jakoś nie potrafią produkować przynajmniej w jakiejś podstawowej europejskiej jakości :-(.
    Zresztą nie rozumiem ich podejścia, można by to dopracować pod polski rynek, gdyby ktoś chciał. Ale oni po prostu nie chcą.
    Pozdro XmuX :-)
  • REKLAMA
  • #15 20794193
    clubber84
    Poziom 39  
    @xmux
    W innym temacie napisałem koledze, dlaczego tak jest w naszym kraju (cena czyni cuda, czyli królują niskiej jakości chińskie "siatki" i "krokodyle"), bo zwykły Kowalski wybierze najtańszy wyrób, aby tylko odbierało.
    I w temacie instalacji odbiorczych (szczególnie anten) nie ma widoków na przyszłość.
  • #16 20795308
    xmux
    Poziom 15  
    Oczywiście rozumiem, że nie każdy ma pieniądze do stracenia.
    Dlatego zaproponowałem ekonomiczną opcję produkcji w Polsce. Aby była przystępna cenowo nawet dla zwykłego Kowalskiego. Bo nawet tania antena wykonana z tańszych materiałów może działać dokładnie tak jak powinna. Nie objąłbym ich 10-letnią gwarancją, jak moje anteny, ale nadal działałyby niezawodnie przez wiele lat.
    Zawsze uważałem Polaków za wytrawnych biznesmenów, więc nie do końca rozumiem takie podejście polskich producentów :-)
    Z punktu widzenia polskiego klienta, doskonale funkcjonalny produkt w przystępnej cenie, wyprodukowany w Polsce, gwarantowana sprzedaż - czego więcej może chcieć producent??? :-)
    Ale nadal produkuje i sprzedaje przestarzałe badziewie, które kiedyś gdzieś obrysował lub skopiował (i często źle), ponieważ sam nie potrafi stworzyć solidnego projektu. Dla mnie to po prostu niezrozumiałe :-)
  • #17 20795402
    clubber84
    Poziom 39  
    xmux napisał:
    Dla mnie to po prostu niezrozumiałe

Ja przez te wszystkie lata już się przyzwyczaiłem.
    A, żeby ci wytłumaczyć dlaczego tak jest, to napiszę, że większość polskich firm nie chce produkować na rodzimy rynek, tylko na eksport, bo większy zarobek mają w EUR niż w PLN. Tak, chodzi głównie o pieniądze.
  • #18 20795655
    xmux
    Poziom 15  
    Chciałbym zobaczyć gdzie Barczak, Davbol czy Buro eksportują anteny za euro :-) Telmora też nikt tu nie chce, a ceny takie same jak w Polsce :-)
    W czeskich sklepach jest mnóstwo innych tanich i lepszych jakościowo anten, jeśli komuś zależy na niskiej cenie.
    Nie ma sensu tego rozwiązywać, nie mam już czasu ani ochoty :-)
    Nie robię ani nie sprzedaję anten na życie, to po prostu moja wielka "pasja" i hobby na całe życie i po prostu chciałem zaoferować coś dla wszystkich ludzi :-)
    Mi wystarcza to co dostarczam do Czech i Niemiec, nie mam czasu ani miejsca na jakieś super duże produkcje, więc chciałem się z kimś "podzielić" :-)
  • #19 20800412
    Anekdoten
    Poziom 7  
    Tak sobie myślę, że właściwie to każdą antenę sprzedawaną z opisem 21-48 UHF będącą tak naprawdę anteną na 21-60 UHF można by zwrócić producentowi / sprzedawcy jako produkt niezgodny z opisem. To przecież tak jakbyśmy chcieli kupić antenę na kanał 24, a ktoś by nam sprzedał antenę na 21 – 60, która też przecież jakoś tam zadziała na k 24:). Może powinniśmy po prostu zacząć oddawać takie produkty i żądać zwrotu pieniędzy.
    Pozdro.
  • #20 20817154
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 707
    Teraz proponuję zrobić test tych samych anten, ale stojących na ziemi na maszcie lub w innym miejscu, ale bokiem do nadajnika, w celu zasymulowania trudnych warunków odbioru. Zobaczymy, czy również klasyczna antena ma co najmniej takie same osiągi, co wypasiona i droga antena.

Możliwe, że ta pierwsza jest dobrze zrobiona i dostrojona, a ta druga jest zrobiona tak sobie, byle by wyglądała profesjonalnie w kontekście marketingu. W antenach Yagi-Uda, im więcej elementów, tym wymagana jest większa dokładność wykonania, znaczenie mogą mieć ułamki milimetra, co czyni antenę droższą w produkcji, trudniejszą w produkcji. To może być powodem, dlaczego te wielkie anteny bywają nie tak dokładne, jak być powinny.
  • #21 20818169
    Anekdoten
    Poziom 7  
    Witaj,

X20 jak i ATV16 to klasyczne Yagi choć w kwestiach pomysłowości i jakości wykonania, jak celnie zauważyłeś, dzieli je przepaść. Obie te anteny i tak o wiele lepiej działają niż te „nowoczesne” kolorowe i bardzo drogie „inteligentne” cuda:) W Polsce ciężko kupić dobrą antenę, więc wybrałem to co moim zdaniem jest w miarę przyzwoite na polskim rynku i porównałem z anteną stworzoną przez człowieka z wielką pasją. Wynikami pomiarów podzieliłem się na forum.
    Testowałem te anteny na trzech różnych nadajnikach w tym na kierunku Tarnawatka (odległość 77 km) i zawsze wygrywał XMUX. Celowo podałem wyniki z nadajnika gdzie miałem pewność, że anteny pracowały w polu jednorodnym, żeby właśnie niedyskryminować dłuższej anteny (wiadomo im dłuższa konstrukcja tym większe wymagania co do miejsca montażu i jednorodności pola). Nie bardzo widzę sens w robieniu testu bokiem do nadajnika w przypadku anten Yagi. Żeby zasymulować trudne warunki odbioru, moim zdaniem lepiej skierować Yagi na odległy nadajnik, przy czym starać się zachować wymagane dla tego typu anten warunki montażu.

XMUX20Y2148
    Nadajnik Zamość Tarnawatka odległość 77 km (antena nie widzi nadajnika)
    T2 562 MHz 50kW H – PWR: 32, MER: 19, BER: ----
    T2 578 MHz 50kW H – PWR: 35, MER 27, BER: 3
    T2 586 MHz 25,12kW H – PWR: 34, MER 23, BER: 3
    T1 594 MHz 50kW H – PWR: 32 - 34, MER – 24 BER: 3 - 4
    T2 618 MHz 50,12kW H – PWR: 35, MER 28, BER: 3 - 4

Buro ATV16 21-39
    Nadajnik Zamość Tarnawatka odległość 77 km (antena nie widzi nadajnika)
    T2 562 MHz 50kW H – PWR: 27, MER: ---, BER: ----
    T2 578 MHz 50kW H – PWR: 25, MER ---, BER:---
    T2 586 MHz 25,12kW H – PWR: 27, MER 18, BER: ----
    T1 594 MHz 50kW H – PWR: 24 - 27, MER 20 BER: ----
    T2 618 MHz 50,12kW H – PWR: 27, MER ----, BER: -----

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat efektywności anten Yagi-Uda w porównaniu do nowoczesnych konstrukcji. Użytkownik przedstawił wyniki pomiarów dwóch anten: XMUX20Y2148 i Buro ATV16, wskazując na ich zyski energetyczne oraz osiągi w różnych warunkach odbioru. Zauważono, że wiele nowoczesnych anten reklamowanych jako "wszystkomające" nie spełnia oczekiwań, a ich wydajność często jest gorsza od klasycznych konstrukcji. Uczestnicy dyskusji podkreślili znaczenie odpowiedniego dostrojenia anten oraz wpływ zakłóceń LTE na jakość odbioru. Wskazano również na problemy z dostępnością wysokiej jakości anten na polskim rynku oraz na konieczność stosowania filtrów w przypadku silnych sygnałów LTE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA