logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Aplikacja do konfiguracji czaszy satelitarnej KA-SAT Tooway

zenonwujkow 28 Paź 2023 21:35 1134 12
REKLAMA
  • #1 20789765
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Ocena: 64
    Proszę powiedzieć jaka jest aplikacja do ustawienia czaszy pod internet satelitarny ka sat tooway.
  • REKLAMA
  • #2 20789831
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15435
    No a jak połączysz aplikację z czaszą żeby sprawdzić poziom i jakosć sygnału?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20790423
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Normalnie, łączysz się i ustawiasz przez modem po LAN.

Ekran statusu modemu z informacjami o połączeniu i parametrach sygnału.

Aplikacji jest dziesiątki na różne systemy, dziwne że nie możesz znaleźć żadnej.

Apka podaje podstawowe informacje dla ustawienia anteny i ma wskaźnik sygnału do dostrojenia.
  • REKLAMA
  • #4 20793602
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Podłączałem to jakieś 5 lat temu znajomemu i pamiętam miałem zainstalowaną jakąś apkę. Apka działała na takiej zasadzie , że łączyła się przez wifi z routerem i de facto widziałem stojąc na drabinie router. Jak wchodzę do sklepu Play to mi pokazuje faktycznie dziesiątki aplikacji ale żadna nie jest tą o którą mi chodzi.
  • #5 20793639
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To mało ważne jaka, zwykle powinny działać uniwersalne albo szukasz aplikacje polecaną przez dostawcę.

Każda apka podaje dane dla ustawienia anteny.
    Dokładne dostrojenie wystarczy że ustawisz w routerze przez stronę.
  • #6 20794258
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    To powinna być aplikacja Ka-sat pointer.( Duża litera T zielona). Jest na filmiku na youtube. Niestety w sklepie Play jej już nie widać . Super apka.
  • REKLAMA
  • #7 20794363
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ale cudujesz szukając jakiegoś starocia, powinien być w bazach danych aplikacji APKPURE itp. skoro nie ma w sklepie.
    W sklepie jest kilka nowszych i identycznych aplikacji do ustawiania KA-SAT z logowaniem do modemu.
    Wszystkie robią dokładnie to samo.

Akurat takie anteny ustawiam z miernika Tooway ka-Sat Pointera i aplikacji głownie na tablecie czy telefonie Appla, bez problemu działają tez programy na PC, a na Android jest aplikacja Eutelsat satellite finder.
  • #8 20795468
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Jeśli mówisz , że tyle jest tych aplikacji robiących to samo to proszę podaj mi jakąs jedną konkretną apkę. Bo te które się wyswietlają to jakieś badziewia.(same reklamy). A tą którą podałeś (eutelsat satelitę Finder) w ogóle się nie wyświetla.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20796145
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Dla tooway jest teraz tylko jedna aplikacja. Wcześniejsze nie działają. Wyłączona został też strona do testowania prędkości "skylogic". O ile z niej kiedyś korzystałeś. Zainstaluj aplikacje TechTools od Viasat. Powodzenia.
  • Pomocny post
    #10 20796983
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To sie nie dziwię że nie masz aplikacji widocznych jak używasz sprzętów nie kompatybilnych z aplikacją. Jak wdzę od prawie 2 lat nikt na androida nie aktualizuje aplikacji i pewnie nie działają z nowym firmware modemów. Czyli pozostają aplikacje z Appstore tylko.

U mnie w sumie dla Androida to samo , na 15 urządzeń już tylko 2 urządzenia mam kompatybilne i na dodatek oba ze starszym Androidem.

Dlaczego sam nie ustawisz anteny na podstawie dowolnego satfindera a dostrojenie i ustawienia skorygujesz w przeglądarce na stronie modemu ?

@telbod z tej apki jeszcze nie korzystałem, ale jak widzę powinna być uniwersalna dla satelit Eutelsat, ma w ustawieniach KA-SAT.
    Stare apki działają jeszcze w nowszych wersjach tylko trzeba je mieć w wersji pełnej a to nie jest raczej dostęp dla zwykłego użytkownika.
    Z tego co widzę instalacje antenowe Tooway powoli stają sie domeną tylko instalatorów z ograniczeniem dla zwykłego użytkownika w ustawianiu anteny. :)
  • #11 20798159
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Tomasz to nie o to chodzi ,że nie ustawię anteny za pomocą satfindera ,bo zrobię to bez żadnego problemu. Ale forum założyłem właśnie po to aby móc robić to za pomocą apki , z której kiedyś korzystałem i która powodowała to , że nie musiałem biegać z drabiny do modemu . Tak na marginesie kiedyś jak nie miałem tej apki to talerz ustawiałem montując za pomocą zwykłej taśmy uniwersalny konwerter do ramienia czasy , a na moim mierniku ustawiałem sobie satelitę ka sat. A późnie faktycznie precyzowałem czaszę konfrontując z modemem.
  • Pomocny post
    #12 20798500
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Jakie bieganie, przecież masz wifi to wystarczy się połączyć do modemu przez telefon czy laptop. Jak dla mnie ustawianie przez modem nawet przez aplikacje jest i tak niedokładne.

Zwykle ustawiałem miernikiem satelitarnym DVB-S2/T2 z analizatorem widma w paśmie 320 - 780 MHz albo miernikiem Tooway wpiętym pod LAN a reszta jak w modemie ze stronki albo aplikacji do miernika. Ustawianie przez stronkę modemu bywa uciążliwe ale możliwe, aplikacja tylko ułatwia ale jest odzwierciedleniem danych ze strony www modemu.

Jak mniemam jestes zalogowany i masz kolor już wybrany ( u mnie najczęściej to zielona i pomarańczowa , w Polsce chyba wszystkie 4 są ) i potrzebujesz tylko dostroić konwerter od poprawnego poziomu czy ogólnie złapać satelitę ? Przynajmniej próbowałeś ustawiać przez zakładkę diagnostyka ? W starych firmware wiem że była dość rozwinięta strona strojenia a w nowych modelach modemów już to ograniczone.

p.s. Z tego co wiem to ograniczono w firmware modemów dostęp zdalny dla programów nie posiadających odpowiednich certyfikatów ze względu na częste ataki i włamania do modemów, dlatego praktycznie większość programów nie oryginalnych może nie działać wcale albo mieć tylko część dostępnych funkcji.
  • #13 20808950
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Ustawiłem talerz bez aplikacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat aplikacji do konfiguracji czaszy satelitarnej KA-SAT Tooway. Wskazują, że istnieje wiele aplikacji, które mogą pomóc w ustawieniu anteny, jednak niektóre z nich mogą być nieaktualne lub niekompatybilne z nowymi modemami. Użytkownicy sugerują aplikację Ka-sat Pointer, która była popularna, ale obecnie może być trudno dostępna w sklepie Play. Inne rekomendowane aplikacje to TechTools od Viasat oraz Eutelsat Satellite Finder. Wiele osób podkreśla, że ustawienie anteny można również przeprowadzić za pomocą miernika satelitarnego, a aplikacje jedynie ułatwiają proces dostrajania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA