logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja internetu satelitarnego za pomocą aplikacji viasat techtools

zenonwujkow 01 Lut 2024 19:25 1122 20
  • #1 20939923
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Ocena: 64
    Witam. Instaluję internet satelitarny Kasat tooway. Ustawiłem czaszę na około 9,3dbm odczyt z menu routera na laptopie( a promiennik piszczał ciągłym dżwiękiem jakby było 11). Nie mogłem niestety przejść do kroku wpisania kodu aktywacyjnego. Zadzwoniłem do działu technicznego i dowiedziałem się że już od około roku do instalacji internetu satelitarnego tooway stosuje się tylko aplikację viasat techtools gdzie będzie opcja wpisania kodu aktywacyjnego. Poza tym firma w zestawie dostarcza tylko modem nie router. I właśnie nie wiem jak mam połączyć mój telefon z modemem. Poza tym dowiedziałem się z działu technicznego ,że poziom 9,3 jaki pokazał mi modem w laptopie jest niewiarygodny i że aplikacja pokaże prawidłowy. Zadzwoniłem do dedykowanego montera gdzie dowiedziełem się że nie każdy będzie mógł pobrać dedykowaną aplikację.Że on musiał zdawać jakiś egzamin w Viasat. Proszę o pomoc
  • Pomocny post
    #2 20940135
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5717
    A po co brałeś w ogóle ten wynalazek ? Nie oferują wsparcia więc oddaj im toto i olej ten satelitarny Tooway.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 20940167
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    @zenonwujkow
    Zapytaj się tych bajkopisarzy, czy jeszcze niezbędna jest aplikacja pyszne.pl 🤣

Tu potrzebny jest montażysta z miernikiem satelitarnym.
    Podkreślam zmiennikiem który potrafi zmierzyć odpowiednie pasmo, i ma wgraną odpowiednią konfigurację transpondera satelitarnego.
    Oczywiście to, że wtyczki F na kablach z anteny do modemu, powinny być kompresyjne, czyli zaciśnięte specjalną zaciskarką też ci powiedzieli?

Teraz pytanie czy aby na pewno dobrze poskręcałeś anteny, czy jest odpowiedniej jakości i parametrach przewód antenowy międzyczaszą a modemem, już o odpowiednim skosie konwertera nawet nie wspominam.

A teraz to co w technice satelitarnej najlepsze 😁: to zdanie jest tylko przykładem- jest czterech sąsiadów na jednej i tej samej ulicy mieszkających jeden obok drugiego, i każdy będzie miał inne troszeczkę ustawienie anteny inne troszeczkę skręt konwertera i tak dalej.
  • #4 20940259
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Kocurek z całym szacunkiem ale chyba nie wiesz co piszesz. Jaki skręt konwertera( tam jest promiennik przykręcony czterema śrubami), czasza nie ma nic wspólnego z czaszą do CP czy kanału +,musisz mieć aplikację bo inaczej nie wklepiesz kodu aktywacyjnego, a bez tego modem jest martwy. Jeżeli chodzi o ich wsparcie to owszem oferują ale najbliższy ich dedykowany monter mieszka 150km ode mnie i za dojazd żąda 300 zł(wcale mu się nie dziwię) a za instalację 500zł. Czyli 800 zł ,prawie roczny abonament. Ale to dowiedziałem się dopiero po podpisaniu umowy. Na początku pan sugerował , że jest to zestaw do samoinstalacji.
  • #5 20940286
    KOCUREK1970
    @zenonwujkow
    To nawet może być przykręcony i 12 śrubami, ale zanim ty to dostaniesz do ręki to to wszystko jest w transporcie jak półtusze wieprzowe w latach 70.

Anteny satelitarne każda antena satelitarna powinna być przewożona w pozycji leżącej lustrem w kierunku podłoża, maksymalnie anten na jednej takiej kupce nie powinno być więcej niż 20.
    Tyle teorii, a ile w praktyce jest anten, promienników, czy konwerterów uszkodzonych to tylko wiedzą ci co to zakładają.

Szanujący się monter tego czegoś 🤣 jeśli jedzie do klienta to montować to bierze ze sobą co najmniej trzy komplety anten i wszystko do nich, i powinien również mieć co najmniej dwa zapasowe modemy..

A skąd to wiem, domyśl się 😉
    Teraz rozumiesz jak jest ten sprzęt traktowany, przewożony i transportowany jak i przechowywany .
    Ja już widziałem busy załadowane tymi antenami gdzie co najmniej 150 anten leżało jedna na drugiej, promienniki reszta to się gdzieś walały z tyłu w samochodzie w kartonach pieprznięte jak zapomniane ozdoby choinkowe.
    Nikt o to nie dba bo nikogo to nie interesuje. Tych co to sprzedają interesuje tylko żeby jak najtaniej kosztem jak najwięcej przewieźć.
  • #6 20940314
    matek451
    Poziom 43  
    Że też koledze nie znudziły się te perypetie z tym Toway, tyle tematów na Forum i póki co same problemy i koszty. Ale to tak wychodzi jak sie sucha ludzi którzy o internecie mobilnym nie maja zielonego pojęcia albo montuje sie nielegalne wzmacniacze GSM zamiast podać konkretne dane, zrobić testy operatorów mobilnych i na tej podstawie za pomocą kogoś kto ma to w małym palcu wybrać operatora, ofertę i sprzęt. Tooway to jest muzeum.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20940619
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Masz rację Kocurek, zestaw jaki dostałem jest w opłakanym stanie. Nawet nie pofatygowali się żeby go wytrzeć z brudu, elementy mocowania zardzewiałe, czaszą też na oko wydaje się zdeformowana. Prawdę mówiąc to nie dla mnie a dla klienta. Trochę param się instalacjami tv sat i zrobiłem już kilka instalacji internetu satelitarnego, ale wtedy nie była wymagana żadna aplikacja. Szanujący się monter nie może mieć w zapasie dodatkowych czasz czy promienników internetu satelitarnego bo nie ma ich w otwartej sprzedaży a klient dostaje taki zestaw za darmo( powiedzmy za darmo, bo płaci abonament) a monter tylko jedzie i go montuje. I masz rację ,miałem przypadek uszkodzonego zestawu , wówczas klient , nie bez problemów zgłasza reklamację, odsyła wadliwy zestaw i dostaje nowy( powiedzmy nowy, bo te zestawy są z demobilu od innych klientów).
  • #8 20940655
    matek451
    Poziom 43  
    Skoro to taki szajs to po co w ogóle w to się bawić, swego czasu ściągałem taki zestaw z komina u kolegi, dał sobie spokój z tym syfem od nich w zamian zamontowałem ma antenę zew. i router z agregacja pasm LTE do Play, korzysta prawie od 2 lat, na pre-paidzie ma 650GB/m-c za 50 zł, chodzi u niego z prędkościami 100-200Mb/s .
    A ten zestaw Tooway od niego trafił zapewne do kolejnego jelenia który skusił się na tą usługę, doświadczenia uzytkownikow z nią w większości sa negatywne, szczególnie gdy tak jak kolega porównają z dobrze działającym internetem mobilnym.
    Satelitarny w wersji od Tooway kariery zasłużenie nie zrobił, trzeba być desperatem aby w to się pakować, ani to dobre, ani tanie i z niskimi limitami.
    Szkoda się zajmować tym g... bo jakby co to pretensje zapewne klient będzie kierował do ciebie, ja tego do ręki nie biorę, jak ktoś wpadnie na ten samobójczy pomysł to mu odradzam , w zamian robię u niego testy mobilnego, pokazuję wyniki i na tej podstawie dobieram operatora, ofertę i sprzęt. Jeszcze się nie zdarzyło aby klient wybrał satelitarny zamiast mobilnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20941638
    KOCUREK1970
    @zenonwujkow

Jeżeli jesteś swój, to i jadąc montować zestaw do klienta możesz mieć na samochodzie 20 zestawów spokojnie dadzą z magazynu - stara zasada monterów, czyli swoich traktujemy lepiej.

Gdyby klient wybrał sugerowanego montera i zapłacił te już nie pamiętam 600 czy 700 zł za montaż, po maksymalnie dwóch godzinach miałby wszystko zamontowane z poprowadzeniem kabla uruchomieniem internetu i porobieniu kilkunastu speed testów z wypiciem kawki.
    Jakby monter trafił na krzywą czaszę no to bierze drugą, jak druga trzecia czwarta i piąta również pokrzywiona to bierze następną, to samo modemy, mocowania, śruby nakrętki motylki nawet najmniejsze pierdoły jak mu cokolwiek nie pasuje po prostu bierze z kolejnego zestawu i robi robotę.

No ale jak klient wybrał tańsze rozwiązanie (wybór klienta i oczywiście absolutnie żadnej urazy nie bierz pod swoim adresem), no to dostał zrzuty magazynowe co się walały zrobili z tego komplet i wydali klientowi.
    Klient po prostu otrzymał zestaw satelitarny typu każdy pies z innej budy.

Więc moja dobra rada- zostaw to i odpuść.
    I to nie bynajmniej na zasadzie odpuść sobie bo się na tym nie znasz.
    Bo skoro to jest taki szmelc, a ty to montowałeś i weźmiesz za to kasę, to chyba nie muszę ci mówić do kogo pierwsze będzie dzwonił klient jak mu tylko cokolwiek przestanie działać. A przestanie szybciej niż ci się wydaje.
    Nie bierz roboty do której nie masz dostępu w sensie części zamiennych, nie bierz roboty gdzie, widzisz że sprzęt jakim dysponuje klient który gdzieś tam otrzymał czy kupił wygląda jak wyjęty psu z gardła.

A tak przy okazji darmowa nauka dla ciebie, klient myśli tak. Skoro powiedzmy montaż tradycyjnej anteny satelitarnej dziś kosztuje powiedzmy 300 zł, no to znalezienie jakiejś drobnej usterki w instalacji to będą koszty maksymalnie 50 zł, gdzie w tych 50 zł mieści się jeszcze dojazd i koszt samej uszkodzonej części.
    I teraz ty klientowi mówisz, że za usunięcie tej danej konkretnej usterki ma do zapłacenia 350 zł, oczywiście klient oburzony pyta ale jak to takie pieniądze.
    A odpowiedź jest prosta: poświęcony czas umiejętności wiedza i urządzenia żeby ten gównianej jakości problem za 15 zł gdzieś znaleźć.
    A to że zmarnowałeś na znalezienie tego małego gnojka trzy godziny, a to że wykorzystałeś żeby go znaleźć sprzęt do wykrywania uszkodzeń albo testowania za kilkanaście tysięcy złotych no to przecież skąd klient ma to wiedzieć.

Posłuchaj rady Kolegi @matek451 - facet na tym co pisze zjadł zęby a na tym co zrobił to już ma którą z kolei skórę na rękach
  • #10 20941792
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Trochę nie masz racji kocurek, bo monter tzw dedykowany też nie ma dostępu do części zamiennych czyli czaszy i promiennika. Jak pisałem wcześniej zamontowałem już kilka tych internetów i owszem miałem telefony od klientów o awarii ale było to związane z wojną na Ukrainie gdzie zostały zablokowane serwery internetowe ( czy coś podobnego). A odnośnie mojej sprawy, ..postawiłem klientowi router , połączyłem go z modemem i ustawiłem go w funkcji akces pointa. Wówczas faktycznie połączyłem się zdalnie z modemem. Jednak ustawiony sygnał jest niewystarczający( uszkodzona czaszą lub promiennik). Klient zgłosił reklamację i o dziwo reklamację przyjęli. Ma dostać inny zestaw we wtorek . A teraz do Ciebie Matek. Mówisz że Play tam pójdzie. Otóż nie. Brałem na próbę wszystkich operatorów od Orange do Play włącznie, ..nic nie chodzi. Naprawdę są jeszcze takie miejsca , że nie ma kompletnie nic. I pisanie do operatora o polepszenie sygnału to tylko mrzonki. Zobacz ile wisi w tych miejscach anten od nielegalnych wzmacniaczy gsm. I na prawdę jedyną alternatywą pozostaje internet satelitarny. Tym co zamontowałem są bardzo zadowoleni.
  • #11 20941867
    matek451
    Poziom 43  
    Co do zadowolonych klientów z satelitarnego to normalne, po prostu nie mają żadnego porównania z innym, poprawnie działajacym internetem mobilnym. Korzystali z reguły z niewłąsciwego dla danej lokalizacji operatora, na kiepskim sprzęcie, bez poprawnych parametrów sygnału więc ten satelitarny z koszmarnym ping, niskimi limitami danych i często majacym problemy wydaje im się super. Na dodatek nie znaja tak naprawdę wrunków umów, niskich limitów i ograniczeń prędkości po nich.
    Mam takie same doświadczenia z mobilnym, 95 % ludzi nie potrafi z niego korzystać , ma marne osiagi bo popełnia te same błędy.
    Często jeżdzę w lokalizacje gdzie ludzie wybrali złego operatora, sprzęt i maja po kilka Mb/s.
    Poprawiam po innych instalatorach bo tak naprawdę to praktycznie nie ma takich którzy posiadali by wyczerpująca wiedzę o mobilnym i sprzęcie do niego.
    Sieci mobilne ciagle się zmieniaja więc trzeba mieć wyczerpujacą wiedzę na ich temat i ciagle się uczyć, podobnie jest ze sprzętem.
    W moim wypadku w 99% udaje się zwiększyć prędkości mobilnego kilka /kilkanaście razy w oparciu o zastanego operatora czy po zmianie na innego, ekstremalnie nawet z kilku Mb/s do kilkuset Mb/s.
    Oczywiście wymaga to wydatku na porzadny sprzęt, antenę zew. czy CPE LTE/5g, w zamian klient ma internet z przyzwoitymi prędkościami, oferty bez limitu danych lub z wysokim pakietem danych w przystępnych cenach.
    Dla wielu byłem cudotwórcą ale ja zawsze tłumaczę ze to fizyka a nie cuda, a wszystko poparte wiedzą i doświadczeniem.
    Satelitarny w tej formie jak Tooway to już zabytek, nijak majacy się do ofert i sprzetu do mobilnego a fakt ze klientom daje się uzywany, tragiczny sprzet a na dodatek jeszcze zmusza do jakiś płatnych aplikacji to nieporozumienie.

Z mojego doświadczenia na kilkaset lokalizacji tylko w 2 nie uzyskałem satysfakcjonujacego rezultatu na mobilnym w momencie instalowania tam tego internetu ale z czasem i tam w poblizu BTS-y postawił PLAY i teraz to się zmieniło.
    Z reguły ludzie słyszą ze się nie da mieć na mobilnym dobrych prędkości co jest nieprawdą. Ale to wina tez pseudo instalatorów, bez wiedzy na dodatek montujacych nielegalne repeatery GSM.
    P oprostu branża jest niedouczona a pisząc bez urazy traktuje GSM podobnie do SAT czy DVBT choć wymaga zupełnie innej wiedzy na dodatek ciagle rozwiajacej się.
    Co to za lokalizacja gdzie są te problemy z mobilnym i klient na ten satelitarny, poczytaj moje posty na temat mobilnego, zobaczysz że przy fachowym podejściu i wspólpracy ze mna tysiace ludzi którzy też sadzili ze u nich mobilny nie zadziała dobrze uzyskali wyniki o jakich nawet nie śnili.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20942219
    KOCUREK1970
    zenonwujkow napisał:
    Trochę nie masz racji, kocurku, bo monter tzw. dedykowany też nie ma dostępu do części zamiennych, czyli czaszy i promiennika

No to ładnie się pozmieniało.
    Teraz rozumiesz, dlaczego dedykowani monterzy jadą po 200-300 km i że to jest taki koszt dojazdu, montażu, usługi i tak dalej.

Nikt nie chce robić niczego za frajera i nie ma zamiaru stać przed klientem jak idiota, albo golić się z powrotem na centralę 200 km, żeby się wykłócać o wymianę zestawu, potem wrócić do tego samego klienta i jeszcze to zamontować.
    Przejechać 1000 km w jeden dzień i tylko do jednego klienta, bo ktoś inny ma centralnie wszystko gdzieś?

Dziś, jeśli monter montuje zwykłą antenę satelitarną i na przykład ma trzy montaże dziennie, wszystkie w promieniu 100 km jedne po drugim, że nawet nie musi wracać po sprzęt - to jego dniówka to prawie 1 000 zł za robociznę, kilkaset złotych za paliwo i po górze 10 godzin jest w domu.
    Dlatego nikt nie chce się w to babrać.

A jeżeli w tej miejscowości jest taki problem z internetem komórkowym, bo są tam pozakładane wzmacniacze komórkowe, które notabene są nielegalne, jeśli są zakładane prywatnie.
    To się to zgłasza do odpowiedniego urzędu, jakim jest UKE.
    Jak tam wpadną i porobią pomiary i posypią się kary idące w tysiące złotych, to od razu da się założyć internet LTE.

Wzmacniacz GSM/LTE może legalnie zamontować tylko i wyłącznie operator danej sieci w danym regionie - często użytkownik musi złożyć wniosek, zależnie gdzie wzmacniacz będzie zamontowany zobowiązać się do ponoszenia kosztów jego utrzymania. Jeśli operator przychyli się do takiego wniosku wzmacniacz jest legalnie, podkreślam, legalnie montowany.
  • Pomocny post
    #13 20942290
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 552
    zenonwujkow napisał:
    ...800 zł ,prawie roczny abonament....

To mnie zaintrygowało.
    Wskaż mi proszę link do tej oferty.

zenonwujkow napisał:
    ...dowiedziełem się że nie każdy będzie mógł pobrać dedykowaną aplikację...

To jest nieprawda.
    Możesz pobrać, np. stąd: https://apkcombo.com/viasat-techtools/com.viasat.techtools/download/apk

zenonwujkow napisał:
    ... on musiał zdawać jakiś egzamin w Viasat...

Tego nie wiem, bo nie chcę się rejestrować. Aplikacja wymaga zalogowania się. Być może partnerzy po szkoleniu dostają gotowe dane. Ale może da się tego używać "z marszu". Spróbuj i daj znać.

Ps. Skoro to instalujesz, a serwis autoryzowany ma 150 km i nie chce dojechać to dlaczego sam nie zrobisz papierów?
  • #14 20942850
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Internik ,przecież napisałem wcześniej , że już mam tę aplikację i połączyłem się z modemem. Tak masz rację , aplikacja potrzebuje rejestracji , dziesiątek zgód, itp. Ale de facto jest bardzo pomocna.
    Matek sądzę ,że musisz być bardzo majętnym człowiekiem skoro robisz takie cuda, że w miejscu gdzie jest net kilkaset kilo robisz setki mega. Mogę ci wysłać kilka adresów gdzie klient by cię ozłocił . gdyby miał chociaż 2 mega. No chyba że budujesz maszt wysokości 20 m . Wyszukaj sobie np taką wioskę jak Czechyń, Głowaczewo zachodniopomorskie.
    Nie ma to jak poczucie skromności

Dodano po 18 [minuty]:

I jeszcze jedno. Założyłem w,w post aby uzyskać konkretną odpowiedź na postawione przeze mnie pytania.( Chyba po to istnieje te forum) I cóż od was uzyskałem, : dziesiątki informacji niezwiązanych z tematem, dziesiątki przechwał jakimi to jesteście fachowcami, dziesiątki filozoficznych wywodów i na końcu między słowami jakim to jestem kiepskim fachowcem( tak na marginesie gdybym wiedział to bym nie pytał). Jeżeli nie macie nic do powiedzenia w danym konkretnym temacie to proszę nie wchodźcie na forum .
  • #15 20942993
    matek451
    Poziom 43  
    Gdybyś poczytał choć niewielka cześć z tematów w których od lat pomagam ludziom to wiedziałbyś że jestem skuteczny w tym co piszę.
    Czechyń to faktycznie trudna lokalizacja , co nie dziwi bo to bezludzie w lasach ale NetWorks dodał kolejne 1 pasma na BTS-ach SZWECJA, Ostrowiec i Nowa ŁUBIANKA na LTE900 więc teraz na pasmach zasięgowych mają z Orange większa pojemność. Play ma w SZWECJI swojąstację LTE1800+800.
    Próbowałbym najpierw zrobić tam testy na zewnatrz, sa jakieś szanse ale to pokażą testy.
    Ogólnie wałecki, pilski to trudne powiaty, PLAY próbuje łatać tam dziury zasięgowe ale łatwo nie jest. Jakie te inne lokalizacje?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20943155
    KOCUREK1970
    zenonwujkow napisał:
    Jeżeli nie macie nic do powiedzenia w danym konkretnym temacie, to proszę nie wchodźcie na forum.

Wiadomo, jak każdy zakładający tu temat, liczyłeś, że w jednym zdaniu uzyskasz pomoc, która będzie polegała na: kliknij, potwierdź, zamknij.
    Każdy rozsądny po usłyszeniu "zostaw to, nie babraj się w tym" zostawiłby to i temat by zamknął już dawno.
    Wleczysz sam ten temat, nie wiadomo w sumie na co licząc?
    A wywody, jak to nazwałeś, nie są TYLKO dla Ciebie, bo to NIE Twoje prywatne forum!
    Wywodami pomagamy też innym, którzy chcą lub wplątali się w to bagno, by trzymać się od tego z daleka.

Powodzenia, ja znikam z tego tematu.
  • #17 20943197
    matek451
    Poziom 43  
    To jest własnie współczesny roszczeniowy uzytkownik Forum, nie ma czasu na dyskusję, on szuka gotowca za którego jeszcze skasuje klienta montując mu to satelitarne g.. na starych gratach. Skąd ja to znam ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 20943310
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Ja mimo wszystko nie zostawię klienta na lodzie. Jest to wbrew moim zasadom . Jeśli tego nie rozumiecie to bardzo mi przykro. I naprawdę nie chodzi mi o kasę. Są instalację gdzie idzie łatwo i szybko i są pieniądze, ale jak pewnie wiecie nie zawsze jest prosto i łatwo. I jest to wkalkulowane w ryzyko zawodowe. Uznaję zasadę , że jeżeli nie skończę pracy z pozytywnym skutkiem , nawet jeśli nie jest to mojej winy , to pieniędzy nie biorę. I za to jestem znany w mojej okolicy , że nigdy klienta nie oszukałem i nie zostawiłem na lodzie.
  • #19 20943368
    KOCUREK1970
    @zenonwujkow
    Piękne i jakże chwalebne podejście - mam tak samo.
    Z jednym wyjątkiem już tu przeze mnie wspomnianym: nie zostawiam klienta, kiedy MOGĘ pomóc.
    Ale nie będę stawał na rzęsach, bo inni na początku całego procesu moją pracę, mnie i moją harówkę mają głęboko w ....
    Szanujmy się!
    Ja mam wygryzać i może coś zarobię, a ci na początku zawsze dostaną swoją prowizję za spisaną umowę - a takiego!

Skoro jesteś taki charytatywny i znany w okolicy, to zapamiętaj sobie teraz moje słowa!
    Odmów tylko raz roboty, a opinie tak dobrą i wypracowaną, okupioną problemami w podziękowaniu dostaniesz w okolicy "rekomendację", że nie weźmie Cię nikt nawet do zbicia palet.
    To na zasadzie przyjaciela, któremu przez 10 lat codziennie pożyczałeś kasę, ten nigdy nie oddawał a raz powiedziałeś, że nie pożyczysz" nigdy bym się po tobie tego nie spodziewał, nie myślałem, że z ciebie taki materialista i kawał...".

Szanuj się, bo cwaniacy na Twoich plecach się dorabiają szybciej i bardziej niż Ty.
    Twoja renoma stoi w miejscu a cwaniaków prestiż pnie się do góry.
  • #20 20943557
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    Reasumując , gdyby ktoś jutro na forum zgłosił problem taki jak ja zgłosiłem, odpisał bym bez zbędnego gadu gadu: 1. Pobierz aplikację viasat techtools.2. Kup router , połącz go z modemem i ustaw go jako access pointa. 3. Podejdź do czaszy zestawu i połącz się przez wifi z modemem poprzez router.5. Wyświetli się menu modemu , wybierz opcję ustawienie sygnału sat. 6. Pojawi się skala siły dygnału.7. Ustaw najlepszy możliwy poziom( min.10 dbm).8. Po uzyskaniu wymaganego poziomu sygnału wejdź w pole kod aktywacji i wpisz podany przez operatora kod. Po wpisaniu kodu ciesz się internetem.
    To tyle i aż tyle. I ja potrzebowałem takiej właśnie odpowiedzi zakładając post. Ale mogłem to uzyskać od osoby ,która to właśnie kiedyś robiła ( jak ja teraz). Ja niestety tego z forum nie uzyskałem ale doszedłem do tego sam. Mam nadzieję , że następna osoba z podobnym problemem zobaczy ten post i bez problemu dokona instalacji.
  • #21 20943562
    zenonwujkow
    Poziom 4  
    . Pobierz aplikację viasat techtools.2. Kup router , połącz go z modemem i ustaw go jako access pointa. 3. Podejdź do czaszy zestawu i połącz się przez wifi z modemem poprzez router.5. Wyświetli się menu modemu , wybierz opcję ustawienie sygnału sat. 6. Pojawi się skala siły dygnału.7. Ustaw najlepszy możliwy poziom( min.10 dbm).8. Po uzyskaniu wymaganego poziomu sygnału wejdź w pole kod aktywacji i wpisz podany przez operatora kod. Po wpisaniu kodu ciesz się internetem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował internet satelitarny Tooway, napotykając problemy z aktywacją i połączeniem modemu. Dowiedział się, że do instalacji wymagane jest użycie aplikacji Viasat TechTools, która umożliwia wpisanie kodu aktywacyjnego. Użytkownik miał trudności z połączeniem telefonu z modemem oraz z uzyskaniem prawidłowego poziomu sygnału. W odpowiedziach podkreślono znaczenie profesjonalnego montażu oraz jakości sprzętu, a także wskazano na problemy z dostępnością części zamiennych. Użytkownicy forum dzielili się doświadczeniami, sugerując alternatywy, takie jak internet mobilny, oraz krytykując jakość zestawów Tooway.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA