logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konstrukcja agregatu z silnikiem asynchronicznym 3f 1.1kW: Podłączenie, wzbudzenie, zabezpieczenia

Plompik7823 08 Lis 2023 18:52 609 3
REKLAMA
  • #1 20805708
    Plompik7823
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam,

Planuje zbudować agregat z silnika 3f asynchronicznego klatkowego:
    moc = 1.1kW
    cosΦ = 0.81
    1/min = 1450

Będzie on sprzęgnięty paskiem klinowym z silnikiem spalinowym o mocy 1.5kW z płynną regulacją obrotów 1000-4000 rpm.

Przeznaczeniem agregatu będzie zasilanie sterownika pieca (delikatna elektronika).

Więc moje pytania to:
    1. Podłączenie silnika 3f w układzie gwiazda i kondensatorów w układzie trójkąt (10-20 uF na uzwojenie). Pozwoli mi wzbudzić 'generator' czy potrzebuje zewnętrznego wzbudzenia w postaci akumulatora 12v lub prostownika?

2. Rozumiem że częstotliwość prądu jest skorelowana z prędkością obrotową wiec czy przy rozkręceniu silnika do 1550 rpm uzyskam 50hz - poślizg ?

3. Jak wyżej wspomniałem jest to delikatna elektronika więc zastanawiam się nad zabezpieczeniem nadnapięciowym i nadprądowym poza tym czy warto było by dołożyć stabilizator napięcia, jeśli tak to jaki ?
  • REKLAMA
  • #2 20805829
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1172
    Czy ta elektronika do pieca ma tak duży pobór prądu, że wymaga agregatu z napędem spalinowym o mocy ponad 1 kW?
    Naprawdę nie ma innego sposobu? Przecież taki sterownik powinien w zasadzie popracować dość długo na akumulatorze z falownikiem, z doładowaniem z np. panelu słonecznego.

Czy akceptujesz koszt godzinowy pracy agregatu jakim jest czas pracy silnika spalinowego razy jego spalanie?
    Paliwko nie będzie "ciut" za drogie do takiego zastosowania?

Wracając do tematu, nie potrzebujesz zewnętrznego wzbudzenia. Ale będzie potrzebne źródło mocy biernej i to mogą zaspokoić kondensatory. Musisz jednak spełnić warunek by reaktancja używanej baterii kondensatorów była mniejsza niż reaktancja magnesowania silnika. A ponieważ nie wiemy i raczej się nie dowiemy, jaka jest ta wartość dla twojego silnika - można by policzyć znając kilka wartości, ale tu z kolei są wymagane przyrządy, których nie znajdziesz w pierwszym lepszym multimetrze.

Zatem pozostaje metoda prób, przez dodawanie równolegle kolejnych kondensatorów do każdej z faz.
    Możesz zacząć od swojego kondensatora silnikowego i ewentualnie jak nie ruszy, podpinać kolejny podobny.

Co do stabilizatora, to musi mieć napięcie wyjściowe właściwe dla twojego sterownika i moc co najmniej równą, a najlepiej większą, od maksymalnej mocy sterownika.

Naprawdę jednak uważam, że przekombinowałeś jeśli chodzi o agregat do tego celu.
    Bateria ze dwóch akumulatorów samochodowych, jakiś panel słoneczny (zimą u nas z m2 masz ok. 200-300W) i falownik ze stabilizatorem. Działa stabilnie, nie generuje kosztów, nie trzeba pilnować ciągle agregatu. można dołożyć moduł GSM z powiadomieniem w razie zaniku zasilania.

Ale agregat? Będziesz co kilka godzin chodził i sprawdzał stan paliwa i oleju, czy pracuje, czy się nie dławi, czy parametry pracy są dobre? Za paliwo będziesz płacił? Ma to sens?
  • REKLAMA
  • #3 20805865
    Plompik7823
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Dziękuje za odpowiedz kolego!
    Niniejszy agregat nie będzie mój lecz buduje go dla znajomego. On liczy się z kosztami i oczywiście agregat będzie może wykorzystywany na działce czy coś, może po prostu "zachorował" na agregat nie mnie oceniać! Nie wnikałem ja mam zbudować , a napisałem że do zasilania sterownika pieca bo jest to warunek konieczny i zabezpieczenia będą dobierane pod niego.
REKLAMA