logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suchy beton B20 na posadzkę na gruncie: metody zacierania i użycie wylewki samopoziomującej

169kondi 14 Lis 2023 16:51 10224 19
REKLAMA
  • #1 20814956
    169kondi
    Poziom 4  
    Ocena: 37
    Chodzi o posadzkę na gruncie w małym pomieszczeniu gospodarczym 2x2 m. Po wyłożeniu foli, styropianu chciałbym wysypać suchy beton b20 ze żwirem. Chciałbym zapytać czy na taki beton położony powinno się lać wodę i zatrzeć, czy odczekać jakiś czas i dopiero zatrzeć na mokro lub na sucho blachą, a może pacą styropianową, lub może w ogóle zostawić i później wylewka samopoziomująca? Jak to wygląda. Serdecznie dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 20815002
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3809
    r103 napisał:
    ...chyba naprawdę nie jest trudno znaleźć schematyczny obraz posadzek betonowych na gruncie
    Mam wrażenie, że pytanie nie dotyczyło schematu posadzki, ale tego czy suchy beton lać wodą czy też nie. A tu odpowiedź jest prosta - suchego betonu w zdecydowanej większości przypadków nie należy lać wodą. Przede wszystkim, szczególnie nieumiejętne polewanie wodą, może skutkować wypłukiwaniem cementu lub drobnych frakcji kruszywa. Ponadto (w niektórych przypadkach), polewanie może doprowadzić do nierównomiernego wiązania masy, zarysowań czy pęknięć. Jeśli wilgoci jest faktycznie zbyt mało żeby zapewnić odpowiednie wiązanie, można ostatecznie zwilżyć posadzkę wodą, ale stosując jak najbardziej delikatny strumień, który nie będzie wypłukiwał składników i nie spowoduje spływających strug. Dobrym rozwiązaniem jest spryskiwacz, zraszacz do kwiatów, konewka z drobnymi otworami sitka, itp. Generalnie jednak, zaprawę z suchego betonu wystarczy wyłożyć i odpowiednio zagęścić, a następnie odczekać do jej związania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20815012
    169kondi
    Poziom 4  
    Ocena: 37
    O dokładnie tak bo bardziej mi chodzi jak zacierać aby uzyskać w miarę ładną powierzchnię. Czy bezpośrednio po wysypaniu wygładzić na sucho czy spryskać wodą i dopiero czy może odczekać godzinę, dwie, cztery i dopiero.
  • REKLAMA
  • #6 20815066
    Mobali
    Poziom 43  
    Po wyłożeniu beton należy wyrównać i zagęścić. Na tym etapie polewanie jest całkowicie zbędne. A gdyby było rzeczywiście konieczne (zbyt mało wilgoci z podłoża), to jedynie tzw. mgiełką wodną. Jeśli planujesz wylewkę samopoziomującą, to nie należy jej stosować na świeże jastrychy. W przypadku suchego betonu, okres wiązania wynosi (zależnie od warunków) od około 3 do nawet 4 tygodni. Trzeba odczekać i dopiero wtedy można wykonać wylewkę samopoziomującą. W ten sposób uzyskasz zdecydowanie lepszą, równiejszą i gładszą powierzchnię niż zacierając posadzkę ręcznie. Zresztą samodzielne wykonanie posadzki z betonu zacieranego na gładko czy tak zwanego "palonego" albo "wypalanki" wymaga nieco wprawy, żeby uzyskać dobre efekty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20815075
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 936
    Szczególnie dużo tej wilgoci z podłoża będzie - jak autor wątku planuje dać ten "suchy beton" na folię i styropian :-)

Dodano po 1 [minuty]:

169kondi napisał:
    Nie chodzi mi o schemat.

No ale dosyć dokładnie planujesz zlekceważyć reguły "sztuki budowlanej" - może przydałoby się oglądnąć parę obrazków ?
  • #8 20815087
    Mobali
    Poziom 43  
    Póki co nie wiadomo jakie to pomieszczenie, nie wiadomo jaka wilgotność. A zaprawa jest bardzo higroskopijna i potrafi naprawdę mnóstwo wilgoci zaabsorbować. No, ale jeśli będzie taka konieczność, to autor będzie zraszał. Byle wody używać rozsądnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 20815091
    saturno
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Jeśli nie zamierzasz w tym pomieszczeniu rąbać drzewa, to normalnie.
    Chudy beton > folia > styropian > wylewka (mały metraż, to może być od razu samopoziomująca)
  • #12 20815100
    Mobali
    Poziom 43  
    Skoro płytki, to wylewka samopoziomująca będzie zbędna i niepotrzebnie zwiększy koszty. Tym bardziej, że pod płytki nie potrzebujesz ani tak równej ani tak gładkiej powierzchni. W tym wypadku zupełnie wystarczy użycie taniej zaprawy wyrównującej. Poza zniwelowaniem podłoża, jej struktura wpłynie na zwiększenie przyczepności podłoża pod klej do płytek. Swoją drogą, już w pierwszym pytaniu warto wskazać wszystkie tego typu szczegóły ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20815126
    saturno
    Poziom 17  

To jeszcze odnośnie suchego betonu:
    1. Jaka będzie grubość?
    2. Czy masz na myśli wysypać suchy beton prosto z worków na styropian?
  • REKLAMA
  • #15 20815359
    saturno
    Poziom 17  
    Ciężko się rozmawia jak ktoś nieprecyzyjnie odpowiada, ale co tam.
    Generalnie chodzi mi o to, że jak nie dodasz odpowiedniej ilości wody do suchego betonu i porządnie nie wymieszasz to wcale on nie zwiąże, a co najwyżej się zbryli lub będzie słaby.
    Mieszać z wodą można za pomocą mieszalnika ręcznego lub jeszcze lepiej betoniarki.

Cytat:
    Piasek, folia, styropian, folia beton będzie ok?

I nie wiem co tak uparcie trzymasz się kładzenia styropianu na piasku.
    Umiesz fruwać?
    Na wyrównany i ubity piasek wchodzisz by rozłożyć folię i robisz butami dziury w piachu. Następnie wchodzisz by rozłożyć styropian i robisz kolejne dziury w piachu.
    W efekcie czego pod styropianem jest bardzo nierówno, a i szkodniki będą mogły dostać się do styropianu.
  • #17 20815859
    Mobali
    Poziom 43  
    saturno napisał:
    Umiesz fruwać?
    Nie trzeba fruwać. Wystarczy rozłożyć sobie pomost czy kilka podkładek z deski, płyty osb, itp. Skoro pomieszczenie ma jakieś cztery metry kwadratowe, to naprawdę da się to opanować bez uszkodzenia podsypki z kruszywa.
    saturno napisał:
    ...a i szkodniki będą mogły dostać się do styropianu.
    Nawet bez owych nierówności w piasku szkodniki będą mogły dobrać się do styropianu. Po prostu styropian wykładany wprost na piasku nie jest zbyt dobrym pomysłem. Znacznie lepiej byłoby go rozłożyć na chudym betonie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 20817177
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1331
    2x2x0,08m to około 0,32m3 betonu.
    To jakieś 25worków gotowego betonu B20 z jakiejś mrówki czy innego marketu. Worek 25kg to c/a 15pln, zaprawę przygotowujesz zgodnie z instrukcją na worku.
    Jeśli nie masz betoniarki to taką ilość spokojnie wyrobisz ręcznym mieszalnikiem do zapraw. Wyrównujesz na 2szynach jakąś poziomicą albo innym równym kawałkiem żelastwa. Pod płytki powierzchnia nie musi być zatarta ani idealnie równa.

Na to grunt i można kleić płytki.
  • #19 20817266
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Po co suchy beton? Urabiaj mieszadłem gotową wylewkę z worka na konsystencje wilgotnej ziemi w takiej formie wysyp w pomieszczeniu, zagęścij jakąś deską i wypoziomuj łatą/poziomnicą równając w obu kierunkach długość /szerokość.
    Drugi sposób: ustaw na suchym betonie dwa profile tynkarskie , dociąż wstępnie całą powierzchnie styrioianu półsuchą masą, wypoziomuj X/Y i na drugi dzień wylej na mokro resztę sciągając beton łatą po profilach
  • #20 20817511
    Mobali
    Poziom 43  
    reaven22 napisał:
    To jakieś 25worków gotowego betonu B20...
    Autor już wskazał wyżej, że gotowy beton ma z betoniarni. Pewnie tak łatwiej i taniej?
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Po co suchy beton? Urabiaj mieszadłem gotową wylewkę z worka na konsystencje wilgotnej ziemi
    Pojęcie suchy beton nie zawsze oznacza "beton bez wody". Zwykle powstaje tak jak ten "normalny", ale małą ilością wody. Dlatego z powodzeniem można sobie "ukręcić" w betoniarce, albo zamówić gotowy w betoniarni.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wykonania posadzki z suchego betonu B20 w małym pomieszczeniu gospodarczym. Użytkownik zapytał, czy należy polewać suchy beton wodą przed zacieraniem, czy lepiej odczekać pewien czas. Odpowiedzi wskazują, że polewanie wodą nie jest zalecane, ponieważ może prowadzić do wypłukiwania cementu i nierównomiernego wiązania. Zaleca się wyrównanie i zagęszczenie betonu bez polewania, a w razie potrzeby użycie mgiełki wodnej. Po około 3-4 tygodniach wiązania można przystąpić do wylewki samopoziomującej, jednak nie należy jej stosować na świeżym jastrychu. Użytkownicy sugerują, że do podłoża pod płytki wystarczy użyć taniej zaprawy wyrównującej, a niekoniecznie wylewki samopoziomującej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA