logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektowanie systemu ogrzewania podłogowego z regulacją temperatury - zlecenie

Magda_MJ 15 Lis 2023 11:44 615 4
REKLAMA
  • #1 20816100
    Magda_MJ
    Poziom 7  
    Ocena: 14
    Cześć,
    buduję dom, mamy w planach ułożenie podłogówki samodzielnie, istalator tylko do gazu + podłączenia zaworów + regulacji. Jednak żeby nie drapać się po głowie "co z czym i do czego" wolałabym, żeby ktoś obeznany w temacie mi to ładnie rozrysował, policzył co ile rurki i jaki osprzęt. Wiem, że na forum są takie osoby, kiedyś widziałam nawet jakieś "polecajki", ale już nie umiem tego odkopać.
    Od razu mówię, zakładam system z oddzielnym sterowaniem temp. każdego pomieszczenia + z aplikacji.
  • REKLAMA
  • #2 20817314
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    Magda_MJ napisał:
    buduję dom, mamy w planach ułożenie podłogówki samodzielnie, istalator tylko do gazu + podłączenia zaworów

Ile razy tłumaczę to klientom, że się nie opłaca. Kupuję taniej materiały, wystawiam fakturę na 8% na całość materiałów i robocizny, masz gwarancję i możesz pomarudzić, jak coś Ci się nie podoba.
    \Masz odpowiedni odwijak na zwój rury 500/600mb? Masz taker do spinek?
    Nawet jak bym Ci to rozrysował, to i tak bez doświadczenia możesz popełnić poważne, nieodwracalne błędy. Nie twierdzę, ze jest to jakaś wiedza tajemna, ale nie raz widziałem żle podzielone powierzchnie pomieszczeń, za długie obwody najdalej oddalone i za krótkie - te najbliżej. Trzeba zrobić strefy podokienne, zagęścić rury w łazienkach, zaplanować kolejnośc montażu obwodów. Trzeba wykonać osłony w miejscach dylatacji i przejśc pomiędzy pomieszczeniami.
    Magda_MJ napisał:
    Od razu mówię, zakładam system z oddzielnym sterowaniem temp. każdego pomieszczenia + z aplikacji.

Od razu Ci mówię , że w większości jest to zbędne, a na wszystkich nawet szkodliwe dla pracy kotła związane z brakiem odbioru ciepłą przez za mała liczbę otwartych obwodów. Sensowne jest stałe zmniejszenie przepływów w obwodach o mniejszym zapotrzebowaniu na ciepło.
    Będzie to znacznie więcej kosztować, komplikuje instalację, i cieszy przez jeden sezon.
    Będzie rekuperacja w domu?
  • REKLAMA
  • #3 20817767
    vojtas1985
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    potem przepychanki jak coś nie będzie działać....czyja wina....
  • REKLAMA
  • #4 20824542
    Magda_MJ
    Poziom 7  
    Ocena: 14
    >>20817314

Tak, będzie rekuperacja.
    Materiały mamy, dojścia do cen netto też. W naszym przypadku rozłożenie tego samodzielnie to oszczędność rzędu 8-10k.
    Pracę instalatorów - fachowców widziałam już niejednokrotnie. W domu rodzinnym, gdzie instalacja grzeje jak jej się podoba i w mieszkaniu, gdzie instalator ułożył mi pętlę 150m. Podziękuję.
    Nie odbieraj tego persolanie, pewnie są fachowcy którzy na prawdę się znają, ale to jest garstka. A to na jakiego trafisz to loteria, połowie klientów da się wcisnąć że "tak ma być" - to próbował zrobić instalator z mieszkania, dopiero po telefonie do producenta pieca i konfrontacji zmienił zdanie.
    Bo że grzeje - owszem, a że nie równomiernie - szczegóły i ja się czepiam.
  • #5 20835613
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Czyli szukasz projektanta, który zrobi Ci projekt?
    Najlepiej, aby ten projektant był z Twojej okolicy i obejrzał cały budynek, bo o skuteczności i prawidłowości działania mogą decydować szczegóły. Jeżeli jesteś ze Śląska i interesuje Cię projekt wod-kan, CO, wentylacji z rekuperacją oraz gazu lub też elektryki to odezwij się na priv.
REKLAMA