Witam.
Jakiś czas temu zakupiłem Orange Pi Zero 3. Dość szybko jednak zaczęło mi brakować złącz USB, pomyślałem też że przydało by się jakieś chłodzenie. Jako że płytka z dodatkowymi USB oferowana przez producenta jest delikatnie mówiąc "zaprojektowana na odpierdziel", postanowiłem zaprojektować własną. Złącza umieścić na podobnym poziomie do reszty. Może dodać jakieś złącze do anteny? Odbiornik IR raczej mi się nie przyda.
Szybko powstał pierwszy prototyp. Był podobny do płytek ze zdjęć, nie miał jednak uchwytu anteny a zastosowany 30mm wentylator wymagał spiłowania z jednej strony dosłownie 0,5mm ze względu na zawadzające złącze ethernet. Po przemyśleniu postanowiłem zmienić wentylator na mniejszy i dodałem uchwyt anteny.
Żeby wentylator był ledwo słyszalny obniżyłem jego napięcie zasilania za pomocą przetwornicy impulsowej. Wydaje się to rozwiązaniem na wyrost, ale przy cenie 3 centów... Po co szukać czegoś innego. Umożliwia sterowanie niższym napięciem, można regulować napięcie wyjściowe, wszystko w jednym.
Sterowanie wentylatorem:
Do sterowania wentylatora napisałem prosty kod w bashu.
Temperatura CPU >= 46°C włącz wentylator.
Temperatura CPU <= 42°C wyłącz wentylator.
Jeden wolny bieg w zupełności wystarcza żeby utrzymać temperaturę poniżej 50°C przy obciążeniu ~90%.
Kod: Bash
Za pomocą komendy:
Cytat:sudo crontab -e
Dopisujemy do autostartu:
Cytat:@reboot <ściażka do>/fan.sh
Schemat:
Wymiary wentylatora 25x25x10mm.
Wentylator został zamontowany na wcisk na dystanse M2:
WAŻNE!!! Zastosowałem odwrócone złącza USB.
Wlutowanie zwykłych spowoduje uszkodzenie podłączonego urządzenia!
Orange Pi Zero 3:
Obciążenie CPU >90%, 60 minut
0:00 - mały radiator (foto7), temperatura CPU ~70°C
1:45 - duży radiator i wolny, cichy wentylator (foto8), temperatura CPU ~49°C
Temperatura otoczenia ~24°C
Mały radiator bez obciążenia ~48°C
Foto7:
Foto8:
Dla porównania Raspberry Pi 5 z oryginalnym chłodzeniem:
Temperatura CPU po godzinie wyświetlania statycznego pulpitu: 47°C
Wydaje się dość duża porównując do Orange Pi Zero 3 ze sporo mniejszym pasywnym chłodzeniem.
==== update ====
Pobór prądu Orange Pi Zero 3, 1GB, wifi połączone, wentylator wyłączony, do usb nic nie podłączone.
Idle (pulpit):
CPU >90% (x265 video, dekodowanie programowe):
Shutdown:
Fajne? Ranking DIY