logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[BK7231N / WC1H] Przekaźnik EARU na szynę DIN EAWCPT-J (z licznikiem energii)

flobuljeedom 02 Gru 2023 13:36 9870 22

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Rozebrano inteligentny przekaźnik WiFi EARU EAWCPT-J na szynę DIN 35 mm z modułem WC1H-BL0942-CBU, powiązanym z BK7231N / WC1H.
  • Do odczytu podłączono piny CBU do RX1, TX1, 3V3 i GND przez FTDI232, a komunikacja działała tylko przy 9600.
  • Z wyodrębnionego JSON i szablonu skonfigurowano kalibrację napięcia, prądu i mocy oraz wykonano kopię zapasową oryginalnego firmware.
  • Po wyłączeniu przekaźnika „Moc czynna” i „Współczynnik mocy” pokazują wartości ujemne, nawet przy zaznaczonej fladze 38.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • Oto mój rozbiórka przekaźnika EARU EAWCPT-J.
    35mm inteligentny przełącznik WIFI na szynę Din pilot aplikacji Tuya dla inteligentnego domu z https://fr.aliexpress.com/item/1005005903760507.html
    Inteligentny przełącznik WiFi EARU EAWCPT-J na szynę DIN Widok tylnej części białej obudowy przekaźnika DIN.

Najpierw wywierć 6 „śrub” mocujących i przepchnij je. I rozdziel tarcze.

Rozebrany inteligentny przekaźnik WIFI na szynę DIN.

WC1H-BL0942-CBU:
    Zbliżenie na wnętrze obudowy przekaźnika z widocznymi komponentami elektronicznymi, w tym kondensatorami i układem scalonym. Zbliżenie modułu elektronicznego z oznaczeniem CBU z płyty drukowanej.

Z pinów CBU:
    Schemat dolnego widoku płytki z numeracją pinów i wymiarami.

Przylutowane do RX1, TX1, 3V3 i GND i podłączone do FTDI232:
    Zdjęcie przedstawia adapter FTDI USB, z przymocowanymi przewodami i diodą LED. Zbliżenie na wewnętrzne elementy inteligentnego przełącznika WiFi na szynę Din. Płytka przekaźnika EARU z podłączeniami kablowymi Obwód przekaźnika EARU EAWCPT-J z podłączonym modułem FTDI232.

Odczyt działał tylko przy szybkości transmisji 9600:
    Interfejs oprogramowania BK7231 Easy UART Flasher z widocznym dziennikiem operacji. Zrzut ekranu programu BK7231 Easy UART Flasher z sukcesem zapisu firmware.

json i wyodrębniona konfiguracja:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Kod: Text

Mój aktualny szablon:

Komenda startowa:
    Kod: Text

Następnie skalibrowałem napięcie, prąd i moc.
    Jest tylko jeden problem: gdy przekaźnik jest wyłączony, „Moc czynna” i „Współczynnik mocy” wskazują wartość ujemną, nawet przy zaznaczonej flagi 38.

Zrzut ekranu interfejsu użytkownika OpenBK7231N z informacjami o przekaźniku.

Oto oryginalna kopia zapasowa oprogramowania sprzętowego: readResult...-50-33.bin (2 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    flobuljeedom
    Poziom 8  
    flobuljeedom napisał 17 postów o ocenie 116, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Paris. Jest z nami od 2023 roku.
  • #2 20957977
    flobuljeedom
    Poziom 8  
    Ocena: 116
    Jeśli chodzi o problem z wartościami ujemnymi/dodatnimi, gdy przekaźnik jest wyłączony, rozwiązałem to.

Zmieniłem piny 24 i 26 na „BridgeFWD” i „BridgeREV”.

Zaktualizowany szablon również.
  • #3 21071448
    brunovier
    Poziom 1  
    Ocena: 8
    Witaj @flobuljeedom, jak otworzyłeś i zamknąłeś go bez złamania? Ja swoją otworzyłem na siłę i efekt końcowy nie był zbyt dobry. Nie mam pojęcia jak ją zamknąć bez taśmy :) .
  • #5 21127569
    imarin2
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Dziękuję.

Aplikacja GUI Flash nie zadziałała. Zakończyła się niepowodzeniem zapisu.

Jednak metoda Pythona "przestarzała" działała dobrze:

python3 uartprogram OpenBK7231N_QIO_1.17.621.bin --unprotect -d /dev/ttyUSB0 -w --startaddr 0x0

Jest to trzecia metoda na tej stronie:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/blob/main/FLASHING.md

Jakiś pomysł, jak zastąpić nawiercone nity po obróbce blacharskiej? Bez nich integralność strukturalna jest zmniejszona.
  • #7 21127603
    imarin2
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Niezły pomysł.

Miałem kilka śrub M1,5 (o długości 12 mm). Pasowały one ciasno do otworów po wywierconych nitach. Użyłem ich więc do nagwintowania wewnętrznej strony nitów (z jednej strony widać oryginalny nit, niewiercony koniec, a z drugiej łeb śruby M1.5). Zabezpieczają dobrze i wyglądają całkiem nieźle.
  • #8 21198102
    daxliniere
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Hej @flobuljeedom, wielkie dzięki za opublikowanie tego.
    Sflashowałem urządzenie za pomocą pliku konfiguracyjnego, ale z jakiegoś powodu czerwona dioda LED, która powinna wskazywać "obecność zasilania sieciowego", świeci się (miga również podczas uruchamiania), a przycisk nie powoduje wyzwolenia przekaźnika.
    Mogę jednak potwierdzić, że za pomocą elementów sterujących urządzenia mogę przełączać przekaźnik, a zielona dioda LED "przekaźnik aktywny" działa zgodnie z oczekiwaniami.

Mogę potwierdzić, że urządzenie jest takie samo, choć napis "ELECTRIC" jest nieco inny.

Aktualizacja: Użyłem GPIO Doctor i ustaliłem, że przycisk jest prawidłowo podłączony i działa, ale jak wspomniałem, nie aktywuje przekaźnika.

Dodano po 10 [godzinach] 28 [minutach]: .

Kolejna aktualizacja: Po ponownej instalacji mogę potwierdzić, że urządzenie działa zgodnie z oczekiwaniami.

Dodano po 5 [minutach]: .

Co ciekawe, próbuję sflashować inne urządzenie, które kupiłem około miesiąc później (wizualnie identyczne) i ciągle kończy się niepowodzeniem na etapie odczytu oprogramowania układowego. Zwolniłem go z 921600 do 115200, ale bez powodzenia. Cieszę się, że miałem szczęście, że zacząłem od w pełni działającej jednostki, ponieważ mogłem nie próbować modyfikować drugiej jednostki.

Mogę jednak potwierdzić, że udało mi się bezproblemowo sflashować firmware OpenBK, mimo że nie mogłem bezbłędnie odczytać fabrycznego oprogramowania.

Starting read backup and flash new!
    Now is: 21 August 2024 10:07:45 AM.
    Flasher mode: BK7231N
    Going to open port: COM4.
    Serial port open!
    Getting bus... (now, please do reboot by CEN or by power off/on)
    Getting bus success!
    Going to set baud rate setting (115200)!
    Will try to read device flash MID (for unprotect N):
    Flash MID loaded: 1560EB
    Will now search for Flash def in out database...
    Flash def found! For: 1560EB
    Flash information: mid: 1560EB, icName: TH25Q_16HB, manufacturer: TH, szMem: 1000000, szSR: 2, cwUnp: 0, cwEnp: 7, cwMsk: 407C, sb: 2, lb: 5, cwdRd: 05-35-FF-FF, cwdWr: 01-FF-FF-FF
    Entering SetProtectState(True)...
    sr: 0
    sr: 0
    final sr: 0
    msk: 407c
    cw: 0, sb: 2, lb: 5
    bfd: 0
    SetProtectState(True) success!
    Going to read encryption key...
    Encryption key read done!
    Encryption key: 510fb093 a3cbeadc 5993a17e c7adeb03
    Going to start reading at offset 0x00...
    Reading 0x00... Ok! Reading 0x1000... Ok! Reading 0x2000... Ok! Reading 0x3000... Ok! Reading 0x4000... Ok! Reading 0x5000... Ok! Reading 0x6000... Ok! Reading 0x7000... Ok! Reading 0x8000... Ok! Reading 0x9000... Ok! Reading 0xA000... Ok! Reading 0xB000... Ok! Reading 0xC000... Ok! Reading 0xD000... Ok! Reading 0xE000... Ok! Reading 0xF000... Ok! Reading 0x10000... Ok! Reading 0x11000... Ok! Reading 0x12000... Ok! Reading 0x13000... Ok! Reading 0x14000... Ok! Reading 0x15000... Ok! Reading 0x16000... Ok! Reading 0x17000... Ok! Reading 0x18000... Ok! Reading 0x19000... Ok! Reading 0x1A000... Ok! Reading 0x1B000... Ok! Reading 0x1C000... Ok! Reading 0x1D000... Ok! Reading 0x1E000... Ok! Reading 0x1F000... Ok! Reading 0x20000... Ok! Reading 0x21000... Ok! Reading 0x22000... Ok! Reading 0x23000... Ok! Reading 0x24000... Ok! Reading 0x25000... Ok! Reading 0x26000... Ok! Reading 0x27000... Ok! Reading 0x28000... Ok! Reading 0x29000... Ok! Reading 0x2A000... Ok! Reading 0x2B000... Ok! Reading 0x2C000... Ok! Reading 0x2D000... Ok! Reading 0x2E000... Ok! Reading 0x2F000... Ok! Reading 0x30000... Ok! Reading 0x31000... Ok! Reading 0x32000... Ok! Reading 0x33000... Ok! Reading 0x34000... Ok! Reading 0x35000... Ok! Reading 0x36000... Ok! Reading 0x37000... Ok! Reading 0x38000... Ok! Reading 0x39000... Ok! Reading 0x3A000... Ok! Reading 0x3B000... Ok! Reading 0x3C000... Ok! Reading 0x3D000... Ok! Reading 0x3E000... Ok! Reading 0x3F000... Ok! Reading 0x40000... failed with serial.BytesToRead 0 (expected 4111)
    The beginning of buffer in UART contains  data.
    Failed! 

• #9 21240520
    Agetommy
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Mam problem z przełączaniem przekaźnika bistabilnego w tym urządzeniu. Zdefiniowałem piny wyjściowe jako BridgeFWD i BridgeRE (tak jak w JSON w tym wątku).

"24": "BridgeFWD;1",
    "26": "BridgeREV;1"

Z tą definicją przekaźnik nie będzie się przełączał.

W przypadku, gdy zdefiniuję te same piny jako "Przekaźnik"

"24": "Relay;1",
    "26": "Relay_n;1"

Przełączanie przekaźnika jest OK. Ale z tą wadą, że cewki przekaźnika mają stałą moc, a przekaźnik DIN zużywa stale 6 W i bardzo się nagrzewa

Moje podejrzenie jest takie, że krótki szczyt do zasilania cewki przekaźnika bistabilnego, ist do zwarcia. Czy możliwe jest wydłużenie czasu szczytowego? A może masz inne podejrzenia co do przyczyny tego problemu?

Testowałem wersję 1.17.728 (najnowszą dzisiaj) i 1.17.698.
  • #10 21281181
    theunknown
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    ***CBU MODUŁ Z TYŁU? SPRAWDŹ PIERWSZY POST***
    *** MODUŁ CBU Z PRZODU? ZOBACZ PONIŻEJ***

Wygląda na to, że nastąpiła rewizja sprzętu dla EAWCPT-J. Moduł CBU znajduje się teraz z przodu płytki, układ pinów nieznacznie się zmienił, a producent popełnił błąd z czerwoną diodą LED WiFi, ponieważ jest ona teraz podłączona bezpośrednio do 3,3 V, a nie do GPIO modułu, co powoduje, że świeci się ona stale.
    Dwa moduły EAWCPT-J z oznaczeniem WiFi i mocą 16A

Tekst wyjściowy z konfiguracji Tuya na nowym module znajduje się poniżej. Zauważysz, że zmapowano P9 do diody LED WiFi, podczas gdy powinna to być dioda LED przekaźnika.

- Button (channel 1) on P15
    - Bridge Relay On (channel 1) on P7
    - Bridge Relay Off (channel 1) on P26
    - WiFi LED on P9

Poniższa mapa wyprowadzeń sprawi, że moduł będzie działał, ale czerwona dioda LED WiFi będzie stale świecić.
    "7": "BridgeFWD;1",
    "9": "LED_n;1",
    "15": "Btn;1",

Aby rozwiązać problem z czerwoną diodą LED WiFi, należy odlutować środkowy przewód z taśmy panelu przedniego i przylutować go bezpośrednio do P8 na module CBU, jak poniżej.
    Zbliżenie na moduł elektroniczny z widocznym oznaczeniem CBU i okablowaniem. Zbliżenie na moduł CBU na płytce elektronicznej z przewodami. Zbliżenie na moduł CBU na płytce elektronicznej. .

Następnie użyj tej konfiguracji, aby uzyskać pełną funkcjonalność, w tym poprawkę diody LED WiFi
    "7": "BridgeFWD;1",
    "8": "WifiLED_n;0",
    "9": "LED_n;1",
    "15": "Btn;1",

Dodano po 3 [minutach]:

>>21240520 @Agetommy

Musisz wyłączyć urządzenie po ustawieniu BridgeFWD/REV, aby moduł Bridge mógł zostać załadowany. Miałem ten sam problem.
  • #11 21447757
    abaku
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Właśnie dostałem EAWCBT-J
    Zakładam że jest z bieżącej produkcji, wewnątrz wygląda identycznie jak w poście #10, wgrałem OpenBK7231N przy użyciu BK7231Flasher, nie lutowałem - wykorzystałem igły do akupunktury. Użyłem szablonu konfiguracji z postu #1.
    W stosunku do prezentowanych zmieniona jest lokalizacja LED POWER i WIFI.
    Po uruchomieniu dioda POWER właściwie wskazuje stan przekaźnika ON/OFF, ale sterować mogę jedynie z interfejsu web, przycisk na panelu jest martwy, LED WIFI świeci się stale.
    Moduł EAWCBT-J z logiem Earu Electric z widocznymi wskaźnikami Power i WiFi.

kolejny problem to duży pobór mocy, ok 12W, oczywiście bez obciążenia, niezależnie czy przekaźnik jest ON czy OFF. W konsekwencji układ mocno się nagrzewa >60°C.

Zrzut ekranu z interfejsu webowego pokazującego dane dotyczące mocy urządzenia.

Jak uruchomić pełną funkcjonalność oraz przywrócić bezpieczeństwo (temeperatura) i efektywność (pobierana moc) EAWCBT-J ?
  • #12 21448091
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12881
    Jeśli użyłeś tego szablonu:

"pins": {
        "6": "LED_n;1",
        "7": "Btn;1",
        "8": "WifiLED_n;0",
        "24": "BridgeFWD;1",
      },

I fizyczny przycisk (Btn na pinie 7 z kanałem 1) nie działa, ale działa przełączanie z panelu WWW, to raczej po prostu pin 7 nie jest przyciskiem. Przycisk musi być na innym pinie. Wykonaj ekstrakcję konfiguracji Tuya:
    https://www.youtube.com/watch?v=WunlqIMAdgw

Te 12W to mierzone było zewnętrznym miernikiem?

O ile Bridge jest poprawnie skonfigurowany, to nie powinien pobierać dużej mocy. Może coś jest jeszcze nie tak?

Co masz na myśli poprzez "bezpieczeństwo (temperatura)"?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21449870
    abaku
    Poziom 11  
    Witam,
    dziękuję za odpowiedź, a przede wszystkim za to co robisz dla open source
    tak użyłem tego szablonu, nie udało mi się zarchiwizować pierwotnej konfiguracji ale pomierzę z natury na który pin idzie stycznik ręcznego sterowania
    jeszcze nie mierzyłem zewnętrznym miernikiem poboru prądu ale oczywiście mam taki plan dla potwierdzenia pomiarów/kalibracji - 12W odczytałem z interfejsu web urządzenia
    tak, w kwestii bezpieczeństwa miałem na myśli temperaturę - w oryginalnej konfiguracji tuya to urządzenie nie grzeje się aż tak bardzo więc 1. coś jest jednak "niedopasowane" 2. mając na uwadze budowę, cenę itd... tego urządzenia nie spodziewam się jego zastosowania w warunkach profesjonalnych, w dużej szafie, z wymuszoną wentylacją itd... a raczej w domowej zamykanej rozdzielnicy gdzie nie będzie rozpraszanie temperatury a jej długotrwała kumulacja
    i proszę, w kwestii bezpieczeństwa, również mając na uwadze budowę tego urządzenia nie poruszajmy tematu 63A ;-) uznajmy że wersja 63A daje szansę na akceptowalną żywotność pracy z 16-20A ;-)
  • #14 21449943
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    abaku napisał:
    nie udało mi się zarchiwizować pierwotnej konfiguracji

Ale tu nie trzeba nic archiwizować. Partycja Tuya config jest dalej po flashowaniu. Nie jest usuwana. Dopóki nie wykonasz celowo erase 2MB całego flash to ona nie zniknie. Wykonaj:
    https://www.youtube.com/watch?v=WunlqIMAdgw
    I zamieść pobrany plik (no chyba, że parowałeś wcześniej z Tuya, wtedy tam może być Twój SSID, wtedy może lepiej na PW jeśli chcesz...)

abaku napisał:

jeszcze nie mierzyłem zewnętrznym miernikiem poboru prądu ale oczywiście mam taki plan dla potwierdzenia pomiarów/kalibracji - 12W odczytałem z interfejsu web urządzenia
    tak, w kwestii bezpieczeństwa miałem na myśli temperaturę - w oryginalnej konfiguracji tuya to urządzenie nie grzeje się aż tak bardzo więc 1. coś jest jednak "niedopasowane"

Tu są dwie rzeczy do sprawdzenia:
    - być może Bridge jest źle skonfigurowany, on w ogóle nie powinien pobierać prądu, chyba, że przełączasz
    - być może nie dopisaleś do startu/autoexec komendy PowerSave 1 by włączyć oszczędzanie energii przez moduł WiFi
    Te 12W to bardzo dużo, może warto by było na spokojnie przenalizować co tam się dzieje, wyczyścić konfiguracje, zmierzyć innym miernikiem, i po kolei włączać/wyłączać rzeczy...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21450881
    abaku
    Poziom 11  
    pomiar miernikiem ~10mA ~240V = 2,4W a wskazuje 12W

konfiguracja tuya: (nigdy nie był dodany do chmury)
    {
    "bt1_pin":"15",
    "led1_pin":"6",
    "rl1_drvtime":"60",
    "net_trig":"2",
    "rl_on1_pin":"7",
    "jv":"1.0.1",
    "netled1_lv":"0",
    "netled_reuse":"0",
    "bt1_type":"0",
    "temp_fun_en":"1",
    "online_time":"10",
    "nety_led":"1",
    "rl_off1_pin":"26",
    "over_cur":"63000",
    "wide_vol":"0",
    "bt1_lv":"0",
    "reset_t":"5",
    "netled1_pin":"9",
    "high_temp":"85",
    "chip_type":"3",
    "rl_on1_lv":"1",
    "lose_vol":"100",
    "over_vol":"265",
    "module":"CBU",
    "ch_cddpid1":"9",
    "temp_mea":"23",
    "ch1_stat":"2",
    "led1_lv":"0",
    "rl1_type":"1",
    "ch_num":"1",
    "ele_fun_en":"1",
    "rl_off1_lv":"1",
    "netn_led":"0",
    "vol_def":"0",
    "ch_dpid1":"1",
    "crc":"49"
    }

Device configuration, as extracted from Tuya:
    - Button (channel 1) on P15
    - LED (channel 1) on P6
    - Bridge Relay On (channel 1) on P7
    - Bridge Relay Off (channel 1) on P26
    - WiFi LED on P9
    Device seems to be using CBU module, which is using BK7231N.
    And the Tuya section starts at UNCOMMON POSITION

Zakładam że EARU EAWCPT-J nie jest dodany do bazy ze względu na liczbę wariantów i "rewizji" wykonania sprzętowego ?
  • #16 21450890
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Czy wiesz o procesie kalibracji? Tak jak w Tasmocie. Komendy VoltageSet, CurrentSet, PowerSet. Też można przez Web App w zakładce Tools, tam jest gotowy formularz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21450914
    abaku
    Poziom 11  
    zrobiłem wg wskazanego tutoriala video i ....
    w web application/import wygenerował taki skrypt:

ClearIO // clear old GPIO/channels
    lfs_format // clear LFS
    StartupCommand "" // clear STARTUP
    stopDriver * // kill drivers
    setPinRole 9 WifiLED_n
    backlog setPinRole 6 LED; setPinChannel 6 1
    backlog setPinRole 15 Btn; setPinChannel 15 1

zastosowałem go i .....

pobór prądu 7mA, działa sterowanie przekaźnika z web i zewnętrzne ale lED POWER gaśnie przy ON i zaświca się przy OFF, brak sekcji pomiarowej
  • #18 21453645
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Dzięki za zwrócenie uwagi - widzę, że na Web App importer nie miał wdrożonego bridge relay. Jedynie w aplikacji windowsowej było to wpisane. Poprawiłem:
    Zrzut ekranu narzędzia OpenBeken Configuration Generator do generowania konfiguracji z JSON.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21454550
    abaku
    Poziom 11  
    EARU EAWCPT-J
    W tej wersji (dostawa 02.2025) zmieniona jest lokalizacja LED POWER i LED WIFI https://obrazki.elektroda.pl/7131103900_1740038535.jpg

działający szablon:

Uwagi:
    zwrócić uwagę na
    "6": "LED_n;1" - po ekstrakcji z tuya szablon zwraca "6": "LED;1"
    flag 41 był aktywny - problem z niedziałającym buttonem :-)
    wymagana kalibracja
    pomimo kalibracji odczyty pomiarów nieco pływają
    "flags": "2622468" - powyżej flag 31 nie są reprezentowane w takim zapisie
  • #20 21454558
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Dzięki za szablon, ale jeśli możesz to umieść go w tagu syntax json.

Czy teraz wszystko działa? Jak z poborem mocy?

Co do LED, to wedle uznania - jedni chcą by się świecił jak jest otwarty przekaźnik, a inni jak jest zamknięty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21454587
    abaku
    Poziom 11  
    nie jestem pewien czy pomiar jest poprawny, spójrz co wskazuje kiedy przełacznik jest OFF a kiedy ON - jest pomiar prądu ale nie ma odczytu mocy czynnej a co dziwne jest pomiar prądu mocy biernej

dane bez obciążenia

Zrzut ekranu z pomiarami elektrycznymi przy przełączniku OFF.
    Zrzut ekranu z danymi dotyczącymi pomiaru energii elektrycznej, wyświetlający częstotliwość, napięcie, prąd, moc pozorną i reaktywną oraz zużycie energii.

pod obciążeniem wygląda całkiem prawdopodobnie

z ciekawostek to przy wyłączonym przekaźniku na mierniku widzę ok. 9V
  • #22 21454603
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    a jak obciążysz klasyczną żarówką 60W to co pokazuje?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21454637
    abaku
    Poziom 11  
    to nie takie proste mieć nadal 60W żarówkę wolframową :-)
    ale mam 40W Piła

Zrzut ekranu pokazujący monitorowanie zużycia energii z różnymi wartościami, takimi jak napięcie i moc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy rozbiórki i modyfikacji przekaźnika EARU EAWCPT-J z licznikiem energii, opartego na chipie BK7231N, montowanego na szynę DIN. Użytkownicy opisują proces otwierania obudowy poprzez rozwiercanie nitów i zastępowanie ich śrubami M1,5 lub M3 dla zachowania integralności mechanicznej. Omawiane są problemy z konfiguracją pinów, zwłaszcza dotyczące sterowania przekaźnikiem bistabilnym, gdzie piny 24 i 26 mogą być ustawione jako BridgeFWD/BridgeREV lub Relay/Relay_n, co wpływa na zużycie mocy i nagrzewanie się urządzenia (nawet do 60°C). Wskazano, że niewłaściwa konfiguracja powoduje stały pobór mocy rzędu 12W bez obciążenia, co jest niepożądane. Użytkownicy zalecają ekstrakcję oryginalnej konfiguracji Tuya, poprawne mapowanie pinów (np. przycisk na P15, LED POWER na P6, LED WIFI na P9) oraz stosowanie komendy PowerSave 1 dla oszczędzania energii. Zauważono rewizję sprzętową z przesunięciem modułu CBU na przód płytki i błędem w podłączeniu czerwonej diody LED WiFi, która świeci się stale. Metody flashowania firmware obejmują użycie narzędzia Python uartprogram oraz BK7231Flasher bez lutowania, z wykorzystaniem igieł akupunkturowych. Dyskutowano także o kalibracji pomiarów energii (VoltageSet, CurrentSet, PowerSet) oraz o problemach z działaniem przycisku fizycznego, który może być podłączony do innego pinu niż w standardowym szablonie. Wskazano na konieczność dokładnego pomiaru poboru prądu zewnętrznym miernikiem oraz testów pod obciążeniem (np. żarówką 40W). Podsumowując, prawidłowa konfiguracja pinów i firmware jest kluczowa dla poprawnej pracy przekaźnika EARU EAWCPT-J, minimalizacji poboru mocy i zapewnienia funkcjonalności przycisku oraz diod LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA