logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Cykliczny reset wideodomofonu EURA - przyczyna i jak temu zaradzić?

74maciek 03 Gru 2023 11:39 1989 8
REKLAMA
  • #1 20844084
    74maciek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Mam taki problem z domofonem Eura. Domofon przez kilka godzin pracuje poprawnie , a po tym wyłącza się , przechodzi "procedurę startową" i jak się już powinien załączyć , to resetuje się i zaczyna procedurę od nowa. Dzieje się tak kilkanaście razy, a później jest dobrze przez kilka godzin. Sprawdzałem panel zewnętrzny. Żadnego robactwa nie ma. Nie wygląda na to żeby dostała się do niego wilgoć. Był już raz na reklamacji , ale problem nie ustąpił.
  • REKLAMA
  • #2 20844129
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Takie ruchome usterki są najtrudniejsze do zdiagnozowania, zaczął bym od pomiaru napięcia zasilania, podczas występowania zjawiska, czy problem tkwi w zasilaniu? Dalej czy problem występuje z powodu awarii urządzenia, czy okablowania.
    Interesowała by mnie jeszcze Historia video-domofonu, czy kiedykolwiek usterki nie było? Czy rozpoczęła się w okresie zimowym, wszelkie obserwacje mogą mieć znaczenie. Może urządzenie działa na linii napowietrznej. O danych usterki najlepiej wie właściciel, od którego należy wydobyć informacje.
  • REKLAMA
  • #3 20844140
    74maciek
    Poziom 2  
    Generalnie problem wystąpił około miesiąca po montażu domofonu po powrocie z serwisu. Najpierw był problem ze sterowaniem elektrozamka ale ten udało mi się rozwiązać. Jeden z przewodów był uszkodzony podczas układania chodnika. Domofon zasiliłem bezpośrednio z gniazdka i wydaje mi się, że tu nie ma problemu. Domofon był odesłany na gwarancji właśnie z powodu braku sterowania zamkiem , ale stwierdzili w serwisie że jest OK. Po jego ponownym montażu zaczęły się dać te "cuda".
  • REKLAMA
  • #4 20844161
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Jak, został, rozwiązany, problem uszkodzonego przewodu, w chodniku?
  • #5 20844166
    74maciek
    Poziom 2  

Położyłem nową skrętkę. Na szczęście słup nie był jeszcze zabetonowany i można było położyć nowe przewody.
  • REKLAMA
  • #6 20844182
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Czy ta skrętka była przeznaczona do kładzenia w ziemi?
  • #7 20844320
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1222
    74maciek napisał:
    Witam. Mam taki problem z domofonem Eura. Domofon przez kilka godzin pracuje poprawnie , a po tym wyłącza się , przechodzi "procedurę startową" i jak się już powinien załączyć , to resetuje się i zaczyna procedurę od nowa. Dzieje się tak kilkanaście razy, a później jest dobrze przez kilka godzin. Sprawdzałem panel zewnętrzny. Żadnego robactwa nie ma. Nie wygląda na to żeby dostała się do niego wilgoć. Był już raz na reklamacji , ale problem nie ustąpił.

Na początek zmierzyć napięcie z zasilacza.
    W następnym kroku zmierzyć napięcia przy furtce.
    Jeśli to nic nie wykaże, to demontaż całego domofonu, połączenie go "na stole" i żmudna obserwacja działania.
  • #8 20844710
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15472
    74maciek napisał:
    Był już raz na reklamacji , ale problem nie ustąpił.

Więc trzeba było to reklamować do skutku, a najlepiej zrobiłbyś próbując odzyskać pieniadze i tego najtańszego chińczyka wymienił na coś porządnego.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2520094.html#18929288
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20965140
    74maciek
    Poziom 2  
    Wywaliłem na śmietnik i kupiłem inny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wideodomofonem Eura, który po kilku godzinach pracy przechodzi w cykl resetowania. Po sprawdzeniu panelu zewnętrznego i braku oznak wilgoci, użytkownik zauważa, że problem wystąpił po powrocie z serwisu, gdzie urządzenie było reklamowane z powodu problemów ze sterowaniem elektrozamka. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym pomiar napięcia zasilania oraz demontaż urządzenia w celu testowania na stole. Użytkownik wymienia uszkodzony przewód, który został naprawiony, a na końcu decyduje się na zakup nowego wideodomofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA