A nic ci nie powiem, bo już się zmęczyłem od tych twoich "a może te" i linki do oglądania... Masz pieniądze to kupuj, nie masz to zarabiaj.
majster-klepka07 napisał: ...Czy to te same ...tylko ładniejsze?
Ładną to można mieć kobietę... Od kolumn wymaga się czegoś innego. Chyba, że nie będziesz ich słuchał, lecz na nie patrzył.
Ostatnia rada - kolumny, aby dobrze odtwarzały a nie jęczały i wyły muszą mieć swoje gabaryty i wagę. Chude, wątłe i lekkie mogą się nadać do kina, nigdy do stereo. Obudowa maksymalnie gruba, nie jakaś tam 1cm tektura. Membrana głośnika niskotonowego nie ma się świecić jak psu ja.ja, ale posiadać spory skok i niezbyt twarde zawieszenie, im szersza membrana tym lepiej, jeśli posiada 2 magnesy to bardzo dobrze. To tyle z fizycznych właściwości. Coś czego nie namacasz i nie zważysz to skuteczność (efektywność) - im wyższa tym lepiej. To znaczy, że aby uzyskać określony poziom głośności nie potrzeba wzmacniacza o dużej mocy, by poruszać membraną. Drugi bardzo ważny parametr to pasmo przenoszenia, im niżej się rozpoczyna tym lepiej.
Głośnik wysokotonowy najlepiej gdy jest szeroki i wykonany z delikatnej tkaniny (której nigdy nie macamy, by sprawdzić jak się rusza!), duży magnes (najlepiej dwa), nie jest głęboko cofnięty do obudowy i posiada pasmo odtwarzania powyżej 22kHz. Dobre wysokotonowce to również głośniki wstęgowe.
To bardzo ogólny opis strony technicznej tego czym się kierować przy zakupie. Wiem, że często strona finansowa stanowi
zaporę lub sufit, którego się nie przebije. Ale trzeba sensownie wyważyć oczekiwania i możliwości.
Możesz wziąć pendrive z nagranymi kilkoma utworami o różnej dynamice i instrumentach, ale we flack lub MP3 320kb, dać się do salonu i poprosić o podłączenie 2 wybranych przez ciebie zestawów stereo do tego samego wzmacniacza, który ma przełącznik głośników A i B. Puścisz utwór i będziesz słuchał jak brzmi na jednej parze A, przełączysz na drugą B i słuchaj, który zestaw głośników wg twoich uszu brzmi lepiej.
To już wszystko, trzymaj się.
I nie męcz nas kolejnymi linkami