logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy takie głośniki nadają się do małego pokoju jako stereo do odsłuchu muzyki?

majster-klepka07 03 Gru 2023 12:08 918 24
REKLAMA
  • #1 20844138
    majster-klepka07
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Mam na oku takie oto głośniki firmy Triangle model BOREA BRA1. Chciałbym je zastosować jako normalne głośniki stereo 2.0 w małym pokoju /głównie do muzyki -metal- i różnych gier/. Byłyby podłączone do wieży Denon model RCD-M37. Mogą takie być? Nadają się? Albo basu będzie brakować, choć średnica woofera to 160mm?
  • REKLAMA
  • #2 20844225
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3806
    Zestaw Triangle BOREA BRA1 jest dedykowany do systemów kina domowego, a nie do klasycznego stereo. Ponadto, to klasyczne kolumny surround, które mają inne parametry techniczne i zdecydowanie nie nadają się do systemów stereo. Reasumując, za znacznie mniejszą kwotę możesz kupić kolumny zdecydowanie bardziej nadające się do zestawu stereo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20844235
    majster-klepka07
    Poziom 9  
    Ok, dzięki. Napisz, jak możesz po co 2x woofery w tym głośniku? Do wyboru mam 3 pary:
    1) MAGNAT model Signature 503
    2) INDIANA LINE model Tesi 761
    3) INDIANA LINE model Nota 260 X
    Podłączone będą do wieży Denon RCD-M37. Głównie do muzyki -metalu- w małym pokoju.
    Które najlepiej będą się nadawać?
  • #4 20844249
    Mobali
    Poziom 43  
    We wskazanym linku jest Indiana Line Tesi 761 - to kolumna centralna, w więc kolejny element zestawu kina domowego. Głośniki opisane jako woofery, są w tego typu kolumnach zupełnie inaczej strojone i nie nadają się do odtwarzania pełnego pasma w zestawie stereo. Zresztą poniekąd wyjaśnia to opis: "zoptymalizowana do realistycznego i szczegółowego odtwarzania głosu". To oznacza, że taka kolumna najlepiej pracuje w zakresie 250 – 4000 Hz, ale najbardziej efektywnie w zakresie 1000-2500Hz. Wskazane w opisie pasmo 45 – 22000 Hz można więc traktować jedynie teoretycznie, bo niewątpliwie będzie słychać niedostatki w zakresie zarówno niskich jak i wysokich częstotliwości. Dobry i efektywny bas, na którym pewnie Tobie zależy, to zaledwie kilkadziesiąt Hz. Ta kolumna sobie z tym zadaniem nie poradzi. Ale w ofercie Indiana Line znajdziesz modele NOTA 250 X, NOTA 260 X, NOTA 260 X, TESI 241, TESI 261 czy DIVA 3, które bardzo dobrze sprawdzą się także w mniejszych zestawach stereo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20844252
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    A ja zapytam Autora : Czemu zadajesz te same pytania w wielu tematach? Chcesz podpaść? Jeden temat - jeden problem.
  • REKLAMA
  • #6 20844291
    majster-klepka07
    Poziom 9  
    Mobali napisał:
    Ale w ofercie Indiana Line znajdziesz modele NOTA 250 X, NOTA 260 X, NOTA 260 X, TESI 241, TESI 261 czy DIVA 3, które bardzo dobrze sprawdzą się także w mniejszych zestawach stereo.

Dzięki, a z tych dwóch par, co sądzisz o Magnat model Signature 503? oraz Indiana Line model Nota 260 X?
    Sorry za powielenie tematu...
  • #7 20844322
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Obie kolumny są mniej więcej z tej samej klasy, więc trudno mi powiedzieć która lepsza. Osobiście wybrałbym tę Notę, ale - to tylko moje preferencje.
  • #8 20844335
    Mobali
    Poziom 43  
    W tej kwestii nikt nie podejmie decyzji za Ciebie. Jedyną rozsądną metodą wyboru sprzętu audio jest jego samodzielny odsłuch. Szczególnie nie należy kierować się w tym względzie cudzymi opiniami (bo słyszymy zupełnie inaczej!) ani informacjami producentów czy sprzedawców sprzętu (bo to wyłącznie marketing). No i poza wskazanymi, są jeszcze setki innych kolumn, które na pewno warto posłuchać. Być może akurat Tobie przypadną do gustu zupełnie inni producenci? Weź swoje ulubione nagrania do sklepu i przesłuchaj choć kilka zestawów kolumn. Nie za dużych, biorąc pod uwagę sprzęt, którym dysponujesz. W ten sposób będziesz miał przynajmniej jakieś pojęcie czego właściwie szukać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20844475
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Jeśli chodzi o dobór kolumn to jest to temat złożony.

W sklepie można posłuchać jak odtwarzają daną muzykę i w sklepie będzie super. A po zakupie konkretnych kolumn , które w sklepie nam się ich brzmienie podobało, a po przyjściu z nowymi kolumnami do domu może się okazać ,że nie będzie tak dobrze jak to było w sklepie. Wiąże się to z akustyką pomieszczenia. W domu może być całkiem inna akustyka niż w sklepie i może czegoś brakować albo może być czegoś za dużo w paśmie akustycznym.

Podczas wyboru i zakupu kolumn należy też brać pod uwagę akustykę pomierzenia gdzie się mają znajdować.
  • #10 20844695
    Mobali
    Poziom 43  
    Nawet w sklepie można część kolumn zdecydowanie wykluczyć. Poza tym jest wiele firm, w których można się umówić na odsłuch w domu i wymianę czy zwrot jeśli będą nietrafione. Pewne jest jednak to, że dobry zakup kolumn znacznie trudniej "wydyskutować" niż wybierać kierując się odsłuchem ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20844929
    majster-klepka07
    Poziom 9  
    Mobali napisał:
    Nawet w sklepie można część kolumn zdecydowanie wykluczyć. Poza tym jest wiele firm, w których można się umówić na odsłuch w domu i wymianę czy zwrot jeśli będą nietrafione. Pewne jest jednak to, że dobry zakup kolumn znacznie trudniej "wydyskutować" niż wybierać kierując się odsłuchem ;-)

Dzięk Wam za dobre rady; niestety w mojej okolicy nie ma sklepu, w którym jest możliwość odsłuchu sprzętu audio.... W dodatku rodzice niechętni są do zezwolenia mi na zakup wysokich i cięższych głośników do posiadanego odtwarzacza Denon. Ani do testów na chybił trafił czyli takich z możliwością zwrotu do 14 dni. Pozostaje mi zakup raz ...i ma być dobrze. Mogę dać do ok 1200zł/ parę.

Te Indiana Line Nota 260 X są po 1200zł za parę. ---> Zauważyłem jednak teraz promkę na Magnaty model Monitor S30 w ME w cenie 838zł/ parę --mają podobne wymiary i wagę co Nota 260 X. Co Wy na to? Albo brać Nota 260 X lepiej?
  • #12 20845128
    tape
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Nie słyszałem tych magnatów, ale mam Noty 260X i muszę przyznać, że grają całkiem przyzwoicie, u mnie z zestawem Yamaha MCR-N870D. Nie jest to może high end, ale myślę, że nie będziesz zawiedziony wybierając ten model, zarówno pod względem akustycznym jak i wizualnym. Oczywiście jest to moja prywatna opinia. Poza tym Indiany na papierze mają trochę większą efektywność niż Magnaty. Obydwa zestawy to bass reflex.
  • #13 20845141
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ja z kolei do magnatów się kiedyś zraziłem bardzo i od tamtej pory staram się unikać.
  • #14 20845160
    Mobali
    Poziom 43  
    majster-klepka07 napisał:
    ....niestety w mojej okolicy nie ma sklepu, w którym jest możliwość odsłuchu sprzętu audio....
    Kolumny możesz kupić w sieci. Wtedy masz 14 dni na odstąpienie od umowy bez podania przyczyn i bez żadnych konsekwencji. W przypadku zakupu nowych kolumn, to bardzo dobry system, żeby sprawdzić jak kolumny zgrają się w Twoim pokoju i z Twoim sprzętem. Dwa tygodnie to bardzo dużo czasu, żeby dokładnie przesłuchać sprzęt.
    W dodatku rodzice niechętni są do zezwolenia mi na zakup wysokich i cięższych głośników do posiadanego odtwarzacza Denon
    Jak dotąd nie było mowy o dużych i ciężkich kolumnach - one nie nadają się ani do tego sprzętu. Wręcz przeciwnie, wszystkie wskazane to były kolumny podstawkowe.
    tape napisał:
    Obydwa zestawy to bass reflex....
    Zgadza się. A porównując oba powyższe zestawy, chyba sam decydowałbym się na Indiany. Ale kosztują sporo. Być może więc dobrym wyjściem byłoby rozważenie przyzwoitych kolumn z drugiej ręki?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #15 20845167
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Nie słuchałem, lecz przeczytałem dane do Nota 260 X - wydają się dobre do tego amplitunera. Wysoka skuteczność i dobre pasmo. Ja kupiłby te.
  • #16 20845176
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Mobali napisał:
    one nie nadają się ani do tego sprzętu. Wręcz przeciwnie, wszystkie wskazane to były kolumny podstawkowe.
    A to czemu niby? Owszem - że duże i zajmują więcej miejsca - zgoda. Ale czemu by miały się nie nadawać? Nie ma kolumn "za dobrych" ani tym bardziej "za mocnych" - wręcz przeciwnie nawet małe radyjko podłączone do dużej kolumny potrafi zagrać dobrze.
  • #17 20845358
    Mobali
    Poziom 43  
    Chociażby dlatego, że kolumny podstawkowe znacznie łatwiej ustawić w niewielkim pomieszczeniu. No i kolumny podstawkowe mają także zwykle znacznie mniejsze zapotrzebowanie na energię niż spore kolumny podłogowe. Czyli łatwiej je napędzić, szczególnie z tak małego wzmacniacza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 20845637
    majster-klepka07
    Poziom 9  
    krakarak napisał:
    Nie słuchałem, lecz przeczytałem dane do Nota 260 X - wydają się dobre do tego amplitunera. Wysoka skuteczność i dobre pasmo. Ja kupiłby te.

A co powiesz na: Heco Victa Elite 302? Bo są na promce w ME za 1200zł/ para. Czy to te same co Victa Prime 302 tylko ładniejsze?
  • #19 20845717
    krakarak
    Poziom 42  
    A nic ci nie powiem, bo już się zmęczyłem od tych twoich "a może te" i linki do oglądania... Masz pieniądze to kupuj, nie masz to zarabiaj.
    ...Czy to te same ...tylko ładniejsze?

Ładną to można mieć kobietę... Od kolumn wymaga się czegoś innego. Chyba, że nie będziesz ich słuchał, lecz na nie patrzył.
    Ostatnia rada - kolumny, aby dobrze odtwarzały a nie jęczały i wyły muszą mieć swoje gabaryty i wagę. Chude, wątłe i lekkie mogą się nadać do kina, nigdy do stereo. Obudowa maksymalnie gruba, nie jakaś tam 1cm tektura. Membrana głośnika niskotonowego nie ma się świecić jak psu ja.ja, ale posiadać spory skok i niezbyt twarde zawieszenie, im szersza membrana tym lepiej, jeśli posiada 2 magnesy to bardzo dobrze. To tyle z fizycznych właściwości. Coś czego nie namacasz i nie zważysz to skuteczność (efektywność) - im wyższa tym lepiej. To znaczy, że aby uzyskać określony poziom głośności nie potrzeba wzmacniacza o dużej mocy, by poruszać membraną. Drugi bardzo ważny parametr to pasmo przenoszenia, im niżej się rozpoczyna tym lepiej.
    Głośnik wysokotonowy najlepiej gdy jest szeroki i wykonany z delikatnej tkaniny (której nigdy nie macamy, by sprawdzić jak się rusza!), duży magnes (najlepiej dwa), nie jest głęboko cofnięty do obudowy i posiada pasmo odtwarzania powyżej 22kHz. Dobre wysokotonowce to również głośniki wstęgowe.
    To bardzo ogólny opis strony technicznej tego czym się kierować przy zakupie. Wiem, że często strona finansowa stanowi
    zaporę lub sufit, którego się nie przebije. Ale trzeba sensownie wyważyć oczekiwania i możliwości.
    Możesz wziąć pendrive z nagranymi kilkoma utworami o różnej dynamice i instrumentach, ale we flack lub MP3 320kb, dać się do salonu i poprosić o podłączenie 2 wybranych przez ciebie zestawów stereo do tego samego wzmacniacza, który ma przełącznik głośników A i B. Puścisz utwór i będziesz słuchał jak brzmi na jednej parze A, przełączysz na drugą B i słuchaj, który zestaw głośników wg twoich uszu brzmi lepiej.
    To już wszystko, trzymaj się.
    I nie męcz nas kolejnymi linkami :-)
  • #20 20845945
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Mobali napisał:
    kolumny podstawkowe mają także zwykle znacznie mniejsze zapotrzebowanie na energię niż spore kolumny podłogowe. Czyli łatwiej je napędzić, szczególnie z tak małego wzmacniacza.
    Czytałeś moją odpowiedź powyżej? To moim zdaniem całkowita nieprawda to co piszesz. Mniej wysterowana kolumna niczemu nie przeszkadza - czasem wręcz pomaga ; np. brzmienie Altusów zmienia się tym bardziej na niekorzyść im głośniej grają. Podobnie zachowają się kolumny niedopracowane; o złym strojeniu np.
    Natomiast miejsce... Co prawda już o tym wspominałem, ale to akurat nie jest ŻADNYM powodem by pisać o " nie nadawaniu się ani do tego sprzętu" - przy okazji zapytam co miało znaczyć słówko "ani" w tym zacytowanym zdaniu?
    Moim zdaniem jeśłi kolumna podstawkowa to jak sama nazwa wskazuje MOŻNA się spodziewać i podstawek pod nie. A skoro tak to czy takie podstawki zajmą więcej miejsca niż smukłe kolumny stojące? Tak więc moim skromnym zdaniem - Zapędziłeś się Kolego a teraz głupio Ci się wycofać.\ i wymyślasz usprawiedliwienia swojej wypowiedzi. Jeśli tak, to chyba rozsądniej było by napisać; "Chociażby dlatego, że kolumny podstawkowe znacznie łatwiej ustawić w niewielkim pomieszczeniu ale BEZ podstawek, traktując je jak kolumny regałowe". Chociaż i w takim wypadku nie byłoby to dobre usprawiedliwienie, bo (jak wiemy) niektóre z kolumn podstawkowych nie nadają się zupełnie do postawienia na półce z powodu tylnego wylotu BR.
  • #21 20846036
    majster-klepka07
    Poziom 9  
    Na koniec zapytam jeszcze: czy starej daty (ze względu na technikę oraz rok produkcji) kolumny w dość dobrym stanie mają jeszcze rację bytu np. Yamaha NS-6390 lub Technics SB-EH590?
  • #22 20846037
    krakarak
    Poziom 42  
    Twierdzenie kolegi Mobali, że kolumny stojące "mają większe zapotrzebowanie na moc" jest bezpodstawne i nieuprawnione.
    To są kolumny głośnikowe a nie grzejnikowe.
    A jak "głośno" zagrają jedne i drugie to zależy od ich skuteczności a nie wielkości skrzyń.
    Na koniec zapytam jeszcze: czy starej daty (ze względu na technikę oraz rok produkcji) kolumny w dość dobrym stanie mają jeszcze rację bytu np. Yamaha NS-6390 lub Technics SB-EH590?

A ten dalej swoje "a cio to, mozie te są dobre?"...
    Kolego, kup te z diodami RGB na pilota, kolegom kopary opadną...
  • #23 20846086
    Mobali
    Poziom 43  
    398216 Usunięty napisał:
    To moim zdaniem całkowita nieprawda to co piszesz.
    I tej wersji się trzymajmy - to jest Twoje zdanie a ja pozostanę przy swoim.
    398216 Usunięty napisał:
    Moim zdaniem jeśłi kolumna podstawkowa to jak sama nazwa wskazuje MOŻNA się spodziewać i podstawek pod nie. A skoro tak to czy takie podstawki zajmą więcej miejsca niż smukłe kolumny stojące? Tak więc moim skromnym zdaniem -
    Znów Twoim zdaniem. Bo kolumny podstawkowe świetnie nadają się ustawienia na meblach, co z kolumnami podłogowymi wcale nie jest już takie łatwe. No, ale na szczęście autor postu będzie wybierał to, co jemu zajmie mniej miejsca i to co u niego ustawić się da.
    398216 Usunięty napisał:
    niektóre z kolumn podstawkowych nie nadają się zupełnie do postawienia na półce z powodu tylnego wylotu BR.
    ...na szczęście można wybrać takie, które nie mają kanału wylotowego z tyłu. Można wreszcie wybrać kolumny w obudowach zamkniętych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 20846533
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Mobali napisał:
    to jest Twoje zdanie
    Jak się okazuje - nie tylko moje.
    Mobali napisał:
    kolumny podstawkowe świetnie nadają się ustawienia na meblach,
    398216 Usunięty napisał:
    w takim wypadku nie byłoby to dobre usprawiedliwienie, bo (jak wiemy) niektóre z kolumn podstawkowych nie nadają się zupełnie do postawienia na półce z powodu tylnego wylotu BR.
    Mobali napisał:
    na szczęście można wybrać takie, które nie mają kanału wylotowego z tyłu.
    No oczywiście, ze tak. Szkoda tylko, że nie uwzględniłeś tego wymogu w poprzednim poście, a dopiero po mojej uwadze zauważyłeś jaką gafę palnąłeś... i jak czułby się Autor, który po Twoim poście zdziwiłby się czemu toto nie gra? Warto czasem myśleć z wyprzedzeniem.
  • #25 20846559
    Mobali
    Poziom 43  
    398216 Usunięty napisał:
    Szkoda tylko, że nie uwzględniłeś tego wymogu w poprzednim poście...
    Też ubolewam nad tym. Na szczęście miał mnie kto poprawić ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup głośników Triangle BOREA BRA1 do małego pokoju jako systemu stereo 2.0, głównie do odsłuchu muzyki metalowej i gier, podłączonych do wieży Denon RCD-M37. Odpowiedzi wskazują, że model BOREA BRA1 jest bardziej odpowiedni do kina domowego niż do klasycznego stereo. Użytkownik pyta o alternatywy, w tym modele Magnat Signature 503 oraz Indiana Line Nota 260 X. Wskazano, że Indiana Line Nota 260 X ma lepsze parametry do zastosowań stereo, a także zalecano samodzielny odsłuch sprzętu przed zakupem. Użytkownik zauważa promocję na Magnaty Monitor S30, ale wciąż preferuje Nota 260 X. Dyskusja porusza również kwestie akustyki pomieszczenia oraz znaczenie efektywności kolumn w kontekście ich zastosowania w małych przestrzeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA