logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens TK 52001 Blok zaparzacza w ekspresie nieprawidłowo działa - czy uszczelki są winne?

men07 03 Gru 2023 13:20 666 3
REKLAMA
  • #1 20844244
    men07
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam problem z blokiem zaparzacza, po rozebraniu i przeczyszczeniu górnej części bloku, ekspres robi jedną kawę, drugiej już nie zrobi, nie leci nic do filiżanki. Wszystko do miski ociekowej. Uszczelki mogą być przyczyną? Po przeczyszczeniu tej części (czyli wyciągnięciu sitka i wypchnięciu kawy z małego otworu wykałaczką) ekspres robi kawę. Dołączam jedno zdjęcie, które zauważyłem, że zapycha się kawa, nie wiem do czego służy ten otwór.
    Siemens TK 52001 Blok zaparzacza w ekspresie nieprawidłowo działa - czy uszczelki są winne?
  • REKLAMA
  • #2 20851504
    kulek855
    Poziom 13  
    Ocena: 123
    Jest tam zaworek cremy przez niego kawa jest odprowadzana do wylewki, trzeba go rozkręcić (góra zaparzacza 2 śrubki) i wyczyścić, przemyć wodą lub przedmuchać.
  • REKLAMA
  • #3 20852713
    men07
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Dziękuję za odpowiedź . Mam jeszcze jeden problem . Podczas robienia kawy, część wody leci do ociekacza . Został ekspres przetestowany na nowym bloku zaparzacza i nadal występuje .Z przeglądania forum wyczytałem że do wymiany zawór spustowy/drenażowy . I mam pytanie , czy w nim winne mogą być uszczelki które można zakupić i wymienić czy jednak trzeba kupić cały nowy zawór ?
  • #4 20874492
    kulek855
    Poziom 13  
    Ocena: 123
    Jeżeli masz o-ringi o odpowiednich wymiarach to można je wymienić, rozłożyć i przeczyscic zawór. Zawory raczej się wymienia.
REKLAMA