logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco SM5573/10 Picobaristo Deluxe – panel sterowania (dotykowy) wariuje

Adamos75 04 Gru 2023 21:32 1950 7
REKLAMA
  • #1 20846705
    Adamos75
    Poziom 10  
    Witam serwisantów AGD!
    Moje pytanie dotyczy możliwości naprawy panelu sterowania (dotykowego), czy raczej pozostaje tylko wymiana całego panelu.
    W ekspresie Saeco sm5573/10 Picobaristo Deluxe, panel sterowania zaczął wariować, tzn. nie reaguje prawidłowo na naciskanie palcem i sam przełącza na wyświetlaczu różne kawy lub opcje ustawień kawy. Nie wiem jeszcze, co się stało i co jest tego przyczyną, ale wiem, że jeśli chciałbym szybko naprawić, wymieniając panel, to koszt części wynosi około 490 zł.
    Stąd moje pytanie: co może być przyczyną takiego zachowania i czy istnieje możliwość naprawy tańszym kosztem?
    Pozdrawiam entuzjastów serwisowania.
    Panel dotykowy ekspresu do kawy Saeco Picobaristo Deluxe z ikonami różnych napojów i ustawień.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20846749
    Adamos75
    Poziom 10  
    Tą procedurę oczywiście już robiłem i to kilka razy i nic nie pomogło.
    Pozdrawiam.
  • #4 20846998
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 633
    Najpierw zdemontuj i rozbierz panel. Możliwe że skondensowała tam wilgoć i wystarczy suszenie.
  • REKLAMA
  • #5 20851581
    Adamos75
    Poziom 10  

sorier napisał:
    Najpierw zdemontuj i rozbierz panel. Możliwe, że skondensowała się tam wilgoć i wystarczy suszenie.

Witam wszystkich!
    Zgodnie z sugestią rozebrałem panel styków. Niestety warstwa styków jest przyklejona i z powodu braku doświadczenia w takich sytuacjach bałem się oderwać folię styków, bo nie wiem, czy np. nie pęknie mi w miejscu, którego się nie spodziewam, podczas odklejania.
    Dlatego próbowałem osuszyć go na tyle, na ile się da, jednak bez poprawy. Dalej panel samoczynnie przełącza się jak chce.
    Jeśli ktoś bardziej doświadczony podpowie mi, abym się nie bał odklejać, to to zrobię, ale póki co czekam na sugestie.

Pozdrawiam.

Panel przedni urządzenia z przyciskami i symbolami. Panel styków elektronicznych z widocznymi przyciskami i okablowaniem. Zbliżenie na panel dotykowy z klawiszami, delikatnie odchylonym w jednym miejscu.
  • #6 21607757
    tomgajt
    Poziom 1  
    Hej, czy udało się rozwiązać problem? U mnie po kilku latach także przestały działać dwa przyciski dotykowe.
  • REKLAMA
  • #7 21795800
    tomaszpiglowski
    Poziom 1  
    Podbiję, czy komuś udało się naprawić folię, czy zostaje tylko wymiana na nowy panel?
    Może ktoś podpowie, jak naprawić rozwarstwioną taśmę w panelu
    Zbliżenie na rozwarstwiony panel membranowy z taśmą przewodzącą
  • #8 21924225
    zulugula51
    Poziom 8  
    Witam, miałem ten sam problem z panelem dotykowym. Odklejanie folii metalizowanej klawiatury dotykowej najprawdopodobniej nic nie da. Po przeanalizowaniu tego problemu postanowiłem wyczyścić dwie taśmy od tego panelu oraz złącza tych taśm. Czyściłem preparatem do czyszczenia potencjometrów KONTAKT PR. Pomogło Eureka!!! Panel przestał świrować i wszystko działa normalnie. Do wystąpienia tej usterki doszło po około 5 latach używania ekspresu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy awarii dotykowego panelu sterowania w ekspresie Saeco Picobaristo Deluxe, który samoczynnie przełącza kawy i opcje ustawień oraz nie reaguje prawidłowo na dotyk. Rozważano prosty reset zasilania, suszenie panelu po ewentualnym zawilgoceniu oraz rozebranie modułu. Po demontażu okazało się, że folia styków jest przyklejona i panel nadal działa niestabilnie mimo osuszania. W późniejszym etapie pojawiła się sugestia, że problem może wynikać z zabrudzonych taśm i złączy panelu dotykowego; czyszczenie preparatem KONTAKT PR przywróciło prawidłowe działanie i wyeliminowało samoczynne przełączanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA