logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bulgotanie wody w piecu Optima Komfort Eko - przyczyny?

fryck 29 Gru 2023 00:14 321 5
REKLAMA
  • #1 20880800
    fryck
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam.Nie sadzilem ze kiedys o takie błache tematy moge pytac ale jak widac można....
    Mam ciekawą zagadke piec 17KW sterowany doplyw powietrza przez klapke na lancuszku z regulatora termobimetalowego.
    Palone ostatnimi czasy deskami sosnowymi z dwiema lopatami wegla i mam sytuacje ze slysze w domu bulgotanie czyli sterownik otwiera mi awaryjnie obieg.Lece do kotlowni dzis cholera 120 na piecu a wszystkie klapki pozamykane,brak dymu z komina .To sa jaja jak berety.Pompa tloczy powietrze z wodą.

Co zauwazylem to to jak dalem pompe na 3 bieg nic to wiele nie dawalo mieszalo tylko wiecej powietrza.
    Ale jak wylaczylem na chwile i dalem jeden bieg nizej to powietrze polecialo to zaczela temperatura gwaltownie spadac (oczywiscie wczesniej kaloryfery na max i ciepla woda z bojlera spuszcona)

Sterownik zaworu trojdroznego pracujacego na zasilanie minimalna pozycje jaka moze miec otwarta to 5 procent.Nie chce mi sie troche w to wierzyc ze piec z zamknietą klapką od temperatury nominalnej 65 st najara sie na 120 stopni.A moze jednak?
    A moze pompa sie zapowietrza w jaims momencie i nie pcha wody przez jakis czas?

Stalo sie to kolejny raz ,ostatnio slysze dziwne palenie w piecu jakby palnik gazowy obrocony do gory mogami takie rudududududud tylko to nie jest dudnienie naturalne jakie posiada piec.
    Temperatura spalin w normie o temperaturze pieca w momencie awarii.
  • REKLAMA
  • #2 20880994
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2651
    Bez zdjęć to tylko można zgadywać. Skoro masz na kotle 120'C to znaczy, że jest coś spierniczone i kocioł grzeje bez opamiętania. Taką temperaturę to woda w kotle osiąga jak jest w nim ciśnienie 2 bary. Nawet jeżeli ktoś bezmyślnie podłaczył taki kocioł stałopalny do instalacji zamkniętej to przy kotle tym powinien być jeszcze zamontowany zawó bezpieczeństwa 1,5 bara. Skąd zatem to ciśnienie 2 bary? Jest to dość poważna sprawa, któa może świadczyć o tym, że masz zrobioną bombę z kotła, a pamietaj, że wybuchy takich kotłów potrafią zniszczyć cały dom i zabić wszystkie osoby w nim przebywające.
  • REKLAMA
  • #3 20881113
    fryck
    Poziom 10  
    A skąd ty człowieku wziąłeś te 2 bary ? Skąd wziąłeś obieg zamknięty?
    Masz "coś" spierniczone.Przeczytaj może raz jeszcze co napisałem.Temat w formie ciekawostki.

Jak myślałęm o tej całej sytuacji to mały odbiór ciepła nie przemawia do mnie,przed laty grzaliśmy na samą wode na bojler 110l piecem 15kw i było ustawione 70 to było 70 a w piecu pełno paliwa...No chyba ze te piece mają konkretne nieszczelnosci z boku na wlocie do wezyra.Może tam łapie ciąg ale kurde do 120st??

Klapka sie zamykała i tak się żarzyło bez wzrostu temperatury nigdy sie nie zagotowało.

Kocioł nie grzeje bez opamietania tylko zagrzał dwa razy bez opamietania... (jak nas nie było lub spaliśmy w nocy tego już nie wiem ile razy tak juz moglo byc)

To jest ciekawszy temat niż u zdziska za rogiem."Paaaaanie dlaczego temperatura mi rośnie przecież otwieram dolne drzwiczki...." hahahhaah
  • REKLAMA
  • #4 20881150
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2651
    fryck napisał:
    A skąd ty człowieku wziąłeś te 2 bary ? Skąd wziąłeś obieg zamknięty?
    Masz "coś" spierniczone.Przeczytaj może raz jeszcze co napisałem.Temat w formie ciekawostki.

Nie bardzo rozumiem. Szukasz pomocy w rozwiazaniu tego problemu, czy chcesz innych egzaminować?
    Może zamiast filozofować, zastanowiłbyś się skąd się wzięłą temperatura wody w kotle 120'C.
    Najpierw odpowiedz na pytanie: przy jakiej temperaturze wrze woda?
  • REKLAMA
  • #5 20881365
    fryck
    Poziom 10  
    Egzaminować?

Stary liczę na to ,że ktoś miał podobny problem który można nazwać "cudem nad wisłą"

Dla twojej wiedzy do spalania potrzebny jest tlen ale skoro odprawiasz filozofie z pytaniami w jakiej temperaturze wrze woda to lepiej nie wypowiadaj się w tym temacie.

Może ktoś wciśnie coś ciekawego i mądrego.Filozofii to już za dużo w życiu w widziałem,szczególnie tej teoretycznej internetowej.I albo jedna osoba pisze we wszystkich tematach albo was szkolą specjalnie bo styl pisania i odpowiedzi macie ten sam.Czyli trytytytyty regułka bez dokłądnego czytania posta i chwalenie się wiedzą z podstawówki lub przedszkola.
    Dalej nie przeczytałeś co zostało napisane.Tak samo nie ja dałem taką nazwę tematu.Widać już wiecie wszystko lepiej zanim się pojawi temat.

Ani pytania jaki sterownik ,jaki zawór,jaki układ no ale w jakiej wodzie temperatura wrze i układzie zamkniętym...Skoro nie wiesz jakim cudem w piecu CO o ukłądzie otwartym można osiągać takie temperatury to sorry.
    Zastanowiłęm sie skad wziełą się woda o takiej temperaturze.Przyleciała z planety X no bo przecież nie zagrzała się od spalającego się paliwa kotle....
  • #6 20881370
    fryck
    Poziom 10  
    Zamykam bo mi cisnienie skacze w piecu.Dramat
REKLAMA