logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica PI6501TU płyta indukcyjna dwa pola nie wykrywają garnków.

hepos 30 Gru 2023 12:17 2352 12
REKLAMA
  • #1 20891219
    hepos
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Dzień dobry,
    Posiadam płytę indukcyjną Amica z 2016 roku. W ostatnim miesiącu, raz na jakiś czas wydawała odgłos podobny do tego, który wydaje włącznik światła, gdy jest ustawiony w połowie, między pozycjami 0 i 1. To brzęczenie elektryczności trwało kilkanaście sekund i ustawało. Płyta działała normalnie. Obecnie ten odgłos zniknął, ale przestały działać dwa palniki - prawy górny i prawy dolny. Można je włączyć, kontrolka się świeci, ale nie wykrywane są garnki/patelnie, nie ma też tego charakterystycznego cykania dla indukcji. Wyświetlacz dla tych palników pokazuje "u", czyli brak wykrycia garnka.
    Czy jest to może znany problem dla bardziej zaawansowanych użytkowników i czy ktoś ma pomysł, jak to "na sucho" naprawić? Posiadam miernik, lutownicę oraz umiejętności lutowania kondensatorów, tranzystorów itp.
    Amica PI6501TU płyta indukcyjna dwa pola nie wykrywają garnków.IMG_202312...121718.jpg (772 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Amica PI6501TU płyta indukcyjna dwa pola nie wykrywają garnków.IMG_202312...122021.jpg (611.17 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Amica PI6501TU płyta indukcyjna dwa pola nie wykrywają garnków.IMG_202401...094606.jpg (1012.57 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Amica PI6501TU płyta indukcyjna dwa pola nie wykrywają garnków.IMG_202401...091912.jpg (1.88 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20891953
    hepos
    Poziom 13  
    A może ktoś podpowie, czy prawy i lewy moduł są identyczne? Myślę, czy nie zamienić ich stronami aby sprawdzić czy wtedy niedziałającymi palnikami będą palniki po przeciwnej stronie, na którą przełożyłem moduł sterujący obecnie niedziałającymi palnikami. Czy ma to sens?

Zrobiłem to, zamieniłem prawy moduł z lewym i dalej to samo - nie działają palniki po prawej stronie. Czyli wychodzi na to, że moduł sterujący palnikami nie jest przyczyną. Czyli został ten główny moduł do którego podpięte jest zasilanie, albo same palniki? Proszę o sugestie

Przyjrzałem się cewce odpowiadającej tym dwóm palnikom. Nie ma przerwania, ale na górze ma takie jakby przygrzanie, nie da się tego zdrapać. Czy to może być jakoś trop?
    Cewka z czerwonym przewodem i oznakami nadtopienia
  • Pomocny post
    #3 20892497
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    To jest klej i nie ma to żadnego związku z uszkodzeniem płyty.
  • Pomocny post
    #4 20892500
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    Tą cewkę zostaw w spokoju to filtr przeciwzakłóceniowy. Uszkodzenie jest głębiej w układzie.
  • REKLAMA
  • #5 20892505
    hepos
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedzi .
    Skoro w płycie są 3 moduły, jeden zasilający i dwa podpinane do samych "palników", zamiana miejscami modułów nic nie zmieniła, to czy mogę w ten sposób stwierdzić że uszkodzony jest moduł zasilający?
    Czy takie objawy (2 palniki nie wykrywają garnków) mogą też świadczyć o usterce w i bym miejscu niż ten główny moduł?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20892551
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 931
    hepos napisał:
    Dzięki za odpowiedzi .
    Skoro w płycie są 3 moduły, jeden zasilający i dwa podpinane do samych "palników", zamiana miejscami modułów nic nie zmieniła, to czy mogę w ten sposób stwierdzić że uszkodzony jest moduł zasilający?

Zdjęcia prosimy. Tak tylko Ty wiesz o czym piszesz.
    Model kuchenki jaki ?

hepos napisał:
    Czy takie objawy (2 palniki nie wykrywają garnków) mogą też świadczyć o usterce w i bym miejscu niż ten główny moduł?

Zamiast zgadywania proponuję wykonać pomiary - w szczególności pomierzyć cały tor zasilania palnika. Tranzystor IGBT sprawdzałeś czy jest sprawny ?

Może dasz zdjęcia pokazujące całą elektronikę od "góry" i od "dołu" - strony ścieżek?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20892564
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    Niestety piszesz bardzo chaotycznie. Zamiana palników nic nie zmieniła tzn.? Jest to nadal ten sam moduł, że nie działa czy podłączony do tego samego złącza?
    Poprawiłem TONI_2003
  • #8 20892578
    hepos
    Poziom 13  
    Tutaj zacząłem temat, bez odpowiedzi...
    Moduł zasilania palników z różnymi elementami elektronicznymi i przewodami. Moduł zasilania urządzenia elektronicznego z widoczną płytką drukowaną i elementami.
    Tutaj moduł zasilania palników. Na Allegro znalazłem kompletny moduł zasilający, mogę zakupić i wymienić ale potrzebuje się upewnić przed zakupem, że to on jest przyczyną.
    Poprawiłem i połączyłem oba tematy TONI_2003
  • Pomocny post
    #9 20899325
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    hepos napisał:

Czyli zamieniłeś miejscami moduł wykonawczy na górze zdjęcia z modułem na dole zdjęcia i dalej te same 2 palniki nie działają - nie wykrywają ogarków ?

hepos napisał:

Mogą, jak najbardziej. Może być uszkodzony 1 z 2 takich samych modułów wykonawczych.

Moduł zasilający ma 2 wyjścia i 2 komplety przewodów zasilających.
    Proponuję do testu z zachowaniem należytej ostrożności (bo na wyjściach jest napięcie sieciowe) odłączyć całkowicie te krótsze a za pomocą tych dłuższych przepinać się między jednym a drugim torem zasilania zasilając palniki które nie działają. Jeśli moduł zasilający jest uszkodzony(jeden tor) na którymś z 2 torów nie wykrywane palniki powinny zacząć działać. Piny wyjściowe w nieużywanym torze na czas testów zabezpiecz taśmą izolacyjną.
  • #10 20899328
    hepos
    Poziom 13  
    LightOfWinter napisał:
    Czyli zamieniłeś miejscami moduł wykonawczy na górze zdjęcia z modułem na dole zdjęcia i dalej te same 2 palniki nie działają - nie wykrywają ogarków ?

Dokładnie tak jak opisujesz. Pomimo zamiany modułów miejscami dalej te same palniki nie wykrywają garnków.

LightOfWinter napisał:
    Mogą, jak najbardziej. Może być uszkodzony 1 z 2 takich samych modułów wykonawczych

Nawet, jeśli ich zamiana miejscami nic nie zmienia?
  • Pomocny post
    #11 20899335
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    hepos napisał:
    LightOfWinter napisał:
    Mogą, jak najbardziej. Może być uszkodzony 1 z 2 takich samych modułów wykonawczych

Nawet, jeśli ich zamiana miejscami nic nie zmienia?

Zobacz powyżej uzupełniłem poprzedni post i zaproponowałem test.
    Zamiana miejscami modułów wykonawczych jeśli nic nie zmienia może wskazywać że uszkodzony jest jeden tor w module zasilnia. Ale może być też problem z samymi palnikami bądź z wbudowanym w nie termistorem. Jest parę możliwości.
  • #12 20926484
    hepos
    Poziom 13  
    Wykonałem proponowany test. Tym sposobem zadziałały prawe palniki. Zakupiłem więc cały moduł zasilania płyty używany (jedna sztukę znalazłem) i... płyta działa. Dziękuję za pomoc w trafnej diagnozie, a wszystkim którzy w przyszłości zajrzą do tego tematu życzę powodzenia w naprawie :)
  • #13 20926486
    hepos
    Poziom 13  
    Wymieniony moduł zasilający płytę.
    Załączniki:
    • Amica PI6501TU płyta indukcyjna dwa pola nie wykrywają garnków. IMG_20240106_132205.jpg (208.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą indukcyjną Amica PI6501TU, w której dwa palniki (prawy górny i prawy dolny) przestały wykrywać garnki. Po wcześniejszych objawach, takich jak brzęczenie, użytkownik zamienił moduły palników, co nie przyniosło rezultatu. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może leżeć w module zasilającym lub w samych palnikach. Po przeprowadzeniu testów, które potwierdziły uszkodzenie toru w module zasilającym, użytkownik zakupił nowy moduł, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA