logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Class One uszkodzony - wyciek wody i pęknięta szufladka

bartyy94 08 Sty 2024 09:33 486 3
REKLAMA
  • #1 20897676
    bartyy94
    Poziom 3  
    Witma. Posiadam piec ariston class one. Po podłączeniu przez specjalistę zaczęła sikać woda . Przy zakładaniu pieca była osoba, która twierdzi, że nic z nim się nie stało nikomu nie spadł ani nic z tych rzeczy. Najgorsze jest w tym to, że pękła przy okazji ta szufladka skąd moje obawy co do uzyskania gwarancji . Instalator twierdził, że było to już uszkodzone wcześniej, niestety nie jestem w stanie tego potwierdzić

. Nie wiem jak z tematem gwarancji bo gwarancję podbija serwisant aristona w momencie gdy piec zostanie uruchomiony. Mam możliwość sprzedania go na części ale będzie to prawdopodobnie ułamek cena za jaką został zakupiony . Wysyłam filmik i zdjęcie do wglądu, może nie jest to poważna usterka. Uszkodzenie pieca Ariston Class One z widocznymi przewodami i pęknięciem szufladki.
  • REKLAMA
  • #2 20900405
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2592
    Kto załatwiał kocioł? Instalator czy Ty? Jeżeli instalator to jest jego problem, tym bardziej jak kocioł jest nowy, na gwarancji. Do czasu uruchomienia kotła przez serwisanta to instalator odpoiwada za jego stan techniczny i uszkodzenia.
    W drugim przypadku odpowiedzialność zostaje rozmyta, bo równie dobrze kocioł mógł być już taki sprzedany lub też uległ uszkodzeniu w transporcie, ale róznie dobrze mógł zostać uszkodzony w czasie montażu przez instalatora.
    Instalator montując towar powierzony, powinien sprawdzić stan techniczny i ewentualne uszkodzenia i od razu je Tobie zgłosić jeszcze przed montażem.
  • REKLAMA
  • #3 20900445
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3646
    Plumpi napisał:
    Instalator montując towar powierzony, powinien sprawdzić stan techniczny i ewentualne uszkodzenia i od razu je Tobie zgłosić jeszcze przed montażem.
    Tak, ale takie uszkodzenie wychodzi dopiero po zainstalowaniu (chodzi mi o wyciek).
  • #4 20900630
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2592
    Ale uszkodzenie wymiennika nie stanowi problemu, bo to można reklamować, niezaleznie kto załatwiał kocioł.
    Problemem natomiast jest pęknięcie mocowania kasety elektroniki, bo może to świadczyć o złym transporcie czy też upuszczeniu kotła. Serwis producenta może zrzucić winę na złe obchodznie się z kotłem, choć równie dobrze może zbagatelizować tę usterkę i zająć się tylko wymiennikiem, a może nawet wymienią i tę kasetę.
    Autor wątku nie pyta o wymiennik tylko o to czy z powodu uszkodzenia mocowania kasety, gwarant nie odrzuci roszczeń gwarancyjnych.
    Oczywiście, masz rację, że takiej nieszczelności wymiennika czy też innych elementów nie da się wykryć bez podłączenia. Instalator natomiast powinien zwrócić uwagę czy kocioł nie jest uszkodzony mechanicznie.
REKLAMA